Oude honden

Van puppy, naar volwassen hond, naar oude hond – voor je het weet is jouw hond senior. Als jouw viervoeter een hoge hondenleeftijd mag bereiken, dan wil je natuurlijk dat hij zijn oude hondendagen zo blij en gelukkig mogelijk doorbrengt. Maar … wanneer is jouw hondenvriend eigenlijk een senior hond? Wat is een goed moment om te starten met senior hondenbrokken? En wat zijn de ouderdomsverschijnselen bij honden? Op deze pagina lees je alles over oude honden.

Wanneer is jouw hond een senior hond?

Je hond is een ‘senior hond’ als hij qua leeftijd op 75 of 80 procent van de verwachte levensduur zit. Misschien merk je zelf ook wel dat jouw hond rond deze leeftijd een dagje ouder wordt. Of misschien is jouw hond dan nog net zo actief als anders. Hoe dan ook is het fijn om te weten wanneer jouw hond zijn ‘pensioenleeftijd’ bereikt. Weer een reden om hem wat extra te verwennen!

Leeftijd hond

De leeftijd van honden wordt vaak vergeleken met die van mensen door de hondenleeftijd te vermenigvuldigen met zeven. Maar zoals je kan lezen in onze blog Wat is de leeftijd van jouw hond in mensenjaren, is deze manier een beetje achterhaald. Want niet elk hondenras is hetzelfde; het is niet ‘eerlijk’ om een grote hond te vergelijken met een kleine hond.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat grote honden statistisch gezien minder lang leven dan kleine honden. Uit onderzoek bleek dat hele grote honden gemiddeld zes tot acht jaar worden, middelgrote honden tussen negen en elf jaar en kleine honden tussen elf en vijftien jaar.  Volgens de onderzoekers is de verklaring dat grote hondenrassen biologisch sneller verouderen dan kleine hondenrassen.

Alleen de eerste vijf jaar van het hondenleven kunnen we kleine en grote honden vergelijken. Maar hierna gaan ze hun ‘eigen weg’. Zo is een kleine hond van twaalf jaar zo’n 64 mensenjaren. En een grote hond van twaalf jaar is zo’n dertien(!) mensenjaren ouder, namelijk 77 jaar. Wanneer jouw hond precies een ‘senior hond’ is, hangt dus vooral af van zijn grootte.

Vraag je jezelf af: hoe oud is mijn hond? Zoek de mensenleeftijd van jouw oude hond dan gemakkelijk op in onze blog: Wat is de leeftijd van jouw hond?

Honden worden gemiddeld wel 20% ouder dan 30 jaar geleden. Dit komt onder andere door het kwalitatief veel betere voer die we nu aan onze honden geven.

Wat zijn de leefregels voor een gezond en lang leven voor jouw hond?

Honden worden nu zo’n  20% ouder dan pakweg 30 jaar geleden. Dit komt onder andere doordat we veel meer kennis hebben over hondenvoer en we ook beter voer geven aan onze honden. En dat is goed nieuws! Hoe houd je je hond zo lang mogelijk gezond en fit? Lees het in onze blog: ‘5 leefregels voor een lang en gezond leven van jouw hond‘.

Senior hondenvoer

Hondenvoer is grofweg ingedeeld in drie categorieën: puppy, volwassen en senior. Voor elke levensfase is de samenstelling van hondenvoer anders. En dat is niet zo gek. Puppy’s ravotten en slapen veel en hun hondenlijfje is volop in de groei. Een dag in het leven van een oude hond daarentegen ziet er heel anders uit. In vergelijking met een jonge hond, ligt een oude hond meer en ook slaapt hij langer.

Een oude hond verbrandt dus minder calorieën. Hiernaast is de verbranding ook nog eens lager; het metabolisme van oude honden werkt trager. Om deze redenen ligt overgewicht op de loer. En dat is zeker iets wat je wilt voorkomen bij je oude hond. Overgewicht is namelijk de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden. Lees ook onze blog: Wat is het beste senior hondenvoer?

Wanneer senior voer hond?

Een goed moment om over te schakelen op hondenvoer is als jouw hond ongeveer op 75% van zijn (gemiddelde) verwachte levensduur zit. Dus voor hele grote honden als jouw hond ongeveer 5 jaar oud is, bij middelgrote rassen als hij ongeveer 7 a 8 jaar oud is en bij kleine honden vanaf ongeveer 10 jaar.  Senior hondenbrokken hebben een uitgebalanceerde samenstelling die speciaal is ontwikkeld voor de senior hond. Bij Dogline hebben we een uitgebreide keus: we hebben senior hondenbrokken van de merken Acana en Orijen en Clydach

Clydach

Het senior hondenvoer van Clydach bevat 60% verse en gedroogde kip en kalkoen. Als koolhydratenbron zijn zoete aardappelen toegevoegd, rijk aan vitamines en mineralen en vezels. En ze zijn laag glycemisch, dus geven lang een verzadigd gevoel. Er zijn geen granen toegevoegd. Beide vleessoorten zijn super licht verteerbaar. Er zijn extra vezels toegevoegd voor een goede darmwerking. De toegevoegde Omega 3-vetzuren houden de gewrichten soepel en het brein scherp. En de kip en kalkoen is mager en caloriearm. Ideaal om van een gezonde oude dag te genieten. Als je oude hnod last heeft van de gewrichten, kan je nog extra Clydach zalmolie aan het voer toevoegen, 1 theelepel per 10 kg lichaamsgewicht. 

Als snack kan je je oude hond elke dag Clydach Brain Power geven met extra Omega 3-vetzuren van vis. De tanden verzorg je met een dagelijkse Clydach Daily Dental

Acana Heritage Senior Dog

Acana Heritage Senior Dog is geschikt voor honden van zeven jaar of ouder. Deze brokken bevatten veel vleeseiwitten om de ontwikkeling van mager spierweefsel te stimuleren. Ook bevat het voer weinig koolhydraten die kunnen leiden tot obesitas en diabetes. Om een gezonde bloedsuikerspiegel te bevorderen, vervangt Acana Heritage Senior snelle koolhydraten zoals aardappel en tapioca door laag-glycemische groenten en fruit, zoals pompoen en muskaatpompoen.

Orijen Whole Prey Senior

Orijen Whole Prey Senior Dog is geschikt voor een senior hond vanaf acht jaar. Deze hondenbrokken bevatten een lager eiwitgehalte en vetpercentage dan de andere Orijen smaken. Je oude hond zal smullen van Whole Prey Senior Dog. Want deze brokken bevatten 85% verse kip, kalkoen en verschillende vissoorten – inclusief organen en kraakbeen, hele verse vissen en verse hele eieren.

 

Vanaf: 49.95
Vanaf: 62.95

Ouderdom bij honden

Dat je hond oud is, merk je aan verschillende dingen. Het opstaan gaat misschien wat minder soepel. Het liggen gaat gepaard met een kreun. Het lopen gaat langzamer, rondom zijn snuit wordt je hond een beetje grijs en je ontdekt een ouderdomswratje hier en daar …

Ouderdomsverschijnselen bij honden

Ouderdomsverschijnselen heten niet voor niets zo: het zijn verschijnselen die zich kunnen openbaren bij de ouder wordende hond. Sommige zijn dan ook onschuldig. Ze hebben geen ernstige oorzaak anders dan ouderdom. Toch wil je je hond een zo goed mogelijke oude dag geven. Daarom is het belangrijk om je senior hond nauwlettend in de gaten te houden.

Heeft je hond lichamelijke klachten, ga er dan niet meteen vanuit dat er niets aan te doen is. Sommige lichamelijke klachten kunnen namelijk verholpen of verlicht worden. Het beste is om bij het vermoeden van een aandoening je hond door de dierenarts te laten onderzoeken. Dan ben je er in het ergste geval op tijd bij.

Door veroudering kan je hond zich anders gaan gedragen. De oorzaak ligt in de hersenen, wordt veroorzaakt door een combinatie van zaken (minder gehoor, zicht of reuk), of komt door lichamelijke klachten (gewrichtspijn). In het laatste geval is je hond mentaal nog topfit, maar maakt de pijn dat de hond zich anders gedraagt, zich bijvoorbeeld vaker afzondert. Hieronder beschrijven we enkele aandoeningen.

Artrose, gewrichtspijn. Heeft je oude hond artrose (slijtage van de gewrichten), dan zal dit hoe dan ook verergeren. In alle gewrichten kan artrose voorkomen, maar het wordt vaak gezien in de elleboog, heup en knie. Bij artrose is je oude hond soms wat stijf en komt hij moeizamer overeind. Het kan dat je hond niet graag meer in en uit de auto springt. Vermoed je dat je viervoeter artrose heeft, breng dan zeker een bezoekje aan de dierenarts. Want er zijn diverse manieren om te zorgen dat de artrose minder snel verergert, zodat je oude hond met artrose zijn oude dag zonder pijn beleeft. Meer over artrose lees je in onze blog: Artrose bij jouw hond.

Dementie. Je hond kan op oudere leeftijd – vanaf zijn zevende – te maken krijgen met dementie. Deze benaming is alleen niet helemaal juist, de juiste term voor dementie bij honden of alzheimer bij honden is namelijk CDS (cognitief disfunctie syndroom). Bij CDS treedt er schade op aan de hersenen. Hierdoor kan de ‘persoonlijkheid’ van je hond veranderen. Bij honden ouder dan 11 jaar, vertoont de helft gedragsverandering. Bij honden vanaf 15 jaar is dit zeventig procent [bron].
Als je hond dement wordt, kan hij zich anders gaan gedragen. Het slaappatroon verandert bijvoorbeeld (overdag veel slapen, ‘s nachts ronddolen). Of de hond wordt onzindelijk, lijkt depressief of is gedesoriënteerd of verdwaald.
Dementie is niet tegen te gaan. Soms is het goed om over te gaan op senioren hondenvoer dat is verrijkt met omega-3-vetzuren en antioxidanten. Wat je verder kan doen is geduld hebben: benader je hond rustig, geef veel aandacht en combineer je commando’s met gebaren.

Incontinentie. Een oude hond kan onzindelijk worden en onbewust zijn urine laten lopen. Bijvoorbeeld wanneer de hond op zijn zij ligt of slaapt. De oorzaak kan zijn dat de hond overdag veel drinkt en dus ’s nachts een hele volle blaas heeft. Maar ook kan er een andere reden zijn, zoals dementie of een gedragsprobleem.
Of je oude hond nou bewust of onbewust in huis plast – boos worden helpt niet. Laat de hond vlak voor het slapen gaan nog even naar buiten, en ga met de dierenarts op zoek naar de oorzaak.

Ontlasting Met de leeftijd wordt de ontlasting anders. Sommige oudere honden kunnen hun ontlasting niet meer zo goed ophouden en beginnen binnen te poepen of meteen als je buiten bent. Of er ontstaat juist constipatie. Dan kunnen extra vezels enorm helpen. Met Oceanfeed Pets geef je drie soorten algen die heel veel vezels bevatten. Hierdoor zal de ontlasting wat steviger worden (makkelijker op te rapen). Ook zorgen extra vezels voor een betere spijsvertering en darmwerking en een betere opname van mineralen. Een enorme toegevoegde waarde voor oudere honden. 

Voedingssupplementen tegen ouderdomskwalen

Gelukkig kan je veel dingen doen om jouw oude hond te helpen en de ergste ouderdomsverschijnselen te verminderen of pijn te verlichten. 

Gewrichten

Geef je hond vanaf 7 jaar oud preventief een hip & joint supplement. De gezonde ingrediënten – met name glucosamine en chondroïtine – kunnen helpen gewrichtsklachten voorkomen.

Als jouw hond al klachten heeft – artritis of artrose – dan kan je die klachten verlichten met het toedienen van de stoffen glucosamine, chondroïtine en MSM aan jouw hond. Hiervoor is Natural Dog Company Liquid Glucosamine bijzonder geschikt, omdat dit een sterke formule is. 

Wees niet te ongeduldig bij de effecten: zowel glucosamine en chondroïtine bouwen zich op in het lichaam. Belangrijk is dat je consequent bent: geef het elke dag in de juiste hoeveelheid. De effecten zullen na een paar weken zichtbaar zijn. 

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Hip and Joint Oil

34.50

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Hip & Joint

28.95

Multivitamine

Geef je hond elke dag een multivitamine om haar immuunsysteem te versterken en het hart en de hersenen gezond te houden. 

Gezonde darmen

Darmklachten kan je voorkomen of verbeteren met het geven van pre biotica van Oceanfeed Pets. Pre biotica zorgt er bovendien voor dat mineralen uit de voeding beter worden opgenomen. Bijkomend voordeel is dat de ontlasting steviger wordt, zodat je de drollen beter kan rapen als er een ongeluk in huis gebeurt. 

Dementie

Voor dementie (dat leidt ook vaak tot incontinentie, met name s nachts), kan je Cholodin geven. 

Uitverkocht

Vitaminen en Supplementen

Cholodin Hond

32.40

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Hip & Joint

28.95

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Multivitamin

28.95

Ouderdomskwalen

Naast de aandoeningen hierboven, kan je hond de onderstaande ‘ouderdomskwalen’ krijgen. Bijvoorbeeld, je oude hond:
draagt een sterke geur bij zich;

  • verliest gewicht;
  • is benauwd / ademt zwaar / heeft een snelle ademhaling;
  • moet vaak hoesten;
  • krijgt wratten;
  • is doof;
  • heeft verlatingsangst;
  • trilt;
  • zakt door de poten, zakt door achterhand, loopt scheef, valt om;
  • zondert zich af;
  • plast bloed;
  • hijgt constant;
  • is onrustig;
  • eet /drinkt slecht of juist veel.

Wanneer naar de dierenarts?

Het is niet altijd even makkelijk om een oude hond te zijn. En voor jou als baasje is het ook niet altijd even makkelijk. Want wanneer is een kwaaltje nou een serieus symptoom? En wanneer ‘slechts’ een ouderdomskwaaltje?

Realiseer je dat sommige ouderdomsverschijnselen heel goed verholpen of verminderd kunnen worden – ook al is je hond oud. Realiseer je ook dat honden behoorlijk hard voor zichzelf kunnen zijn, én dat ze niet kunnen praten.

Omdat we op deze pagina niet alle ouderdomsverschijnselen, symptomen en aandoeningen beschrijven, luidt ons advies: ben je bezorgd om je oude hond, neem dan contact op met de dierenarts. Liever een bezoekje te veel dan te weinig.

De oudere hond: tips voor zijn oude dag

Honden leven minder lang dan mensen. Van een hondenleven maken we dus graag een feestje. Elk dag, óók de oude dag. Hieronder een paar tips om die oude hondendag zo fijn mogelijk te maken. Alles voor een gezonde, sterke en gelukkige hond!

  • Behandel je oude hond als pup: heb geduld, maak oogcontact en praat duidelijk.
  • Houd de omgeving van je hond zoveel mogelijk hetzelfde.
  • Laat de radio of televisie zachtjes aan als je hond niet graag meer alleen is.
  • Blijf bewegen met je oudere hond. Dat is van levensbelang: het houdt je hond in conditie en blij en voorkomt overgewicht. Voor tips lees onze blog Bewegen met je oudere hond.
  • Zorg voor comfort voor je hond: als hij artrose of pijnlijke gewrichten heeft, schaf dan een orthopedisch hondenkussen aan. Oude honden liggen en slapen meer dan actieve, jonge honden. Hoe fijn is het als ze dan wel heel comfortabel liggen, zonder dat de gewrichten worden belast of de grond raken? Precies, heel fijn. Daarom ontwikkelde dierenarts Andreas Schuell het Doctor Bark hondenkussen.
  • Koop een Scruffs cooling mat voor als het buiten heet is. Oudere honden kunnen moeilijker hun lichaamswarmte kwijt. Een cooling mat is dan ideaal omdat het de buik en de poten van de hond lekker koel houdt (en zijn rug als jouw hond net als de mijne altijd ondersteboven ligt met de poten in de lucht).
  • Blijf je hond mentaal uitdagen. Doe bijvoorbeeld samen verstopspelletjes. Dit kan je ook met behulp van de KONG Wobbler doen.
  • Stimuleer je senior hond met (korte) wandelingen in een nieuwe omgeving.
  • Houd de tanden van je oude hond schoon. Gebruik hiervoor Clydach Daily Dentals, dental sticks of poets ze met een speciale tandenborstel.
  • Doe ’s nachts een nachtlampje aan, zodat je hond zich kan oriënteren.
  • Schakel over op voer voor oudere honden. Door een dieet dat op de oudere hond is afgestemd, weet je zeker dat jouw hond de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt die passen bij zijn of haar leeftijd.
  • Trakteer je viervoeter van tijd tot tijd op een vleesrijke snack zodat hij extra proteïne binnenkrijgt.
  • Borstel de vacht van je senior hond regelmatig; niet alleen goed voor die stugger wordende haren, maar ook fijn voor jullie hechte band.
  • Ga bij twijfel over de gezondheid van je oude hond naar de dierenarts!

Lees verder: Vijf leefregels voor een lang en gezond hondenleven.

Aanbieding!
Vanaf: 3.65 Vanaf: 3.00

Oudere hond en pup samen

Een nieuwe pup bij je oudere hond. Supergezellig! Want de twee kunnen elkaar gezelschap houden. Samen luieren, spelen en wandelen. En je oude hond helpt je meteen de pup opvoeden. Grote kans dat de twee de grootste vrienden worden. Maar het kan ook dat de ontmoeting niet van een leien dakje gaat. Als er geen familieband tussen de twee is, dan kan het zomaar dat de oudere hond de pup niet accepteert. Of andersom: dat de pup de oude hond bijt.

Oudere hond accepteert pup niet

Misschien is het zo dat je oudere hond de pup niet meteen accepteert. En dat is niet gek. Want pups zijn energiek en ongecontroleerd. Ze piepen, blaffen en bijten. Dit alles is natuurlijk goedbedoeld, maar jouw senior hond kan het als spannend ervaren. Als hij zich bedreigt voelt, kan het dat hij de pup te hard ‘corrigeert’. Of soms zelfs uitvalt naar de pup.

Probeer je oude hond niet te straffen – hoe tegennatuurlijk dat ook voelt. In plaats hiervan is het beter om zowel de oude hond als de nieuwe pup evenveel aandacht te geven. Geef dezelfde beloningen en doe dezelfde activiteiten met de twee samen. Bij dit alles staat veiligheid wel op één. Dus kan je je oude hond niet honderd procent vertrouwen bij de pup, gebruik dan hekjes of een bench om het samenzijn in goede banen de leiden.

Realiseer je dat de pup een nieuwkomer is in het leven van je oude hond. De senior hond is dan ook degene die bepaalt óf en wanneer hij aandacht besteedt aan de pup. Je kan hem niet dwingen om de pup meteen te accepteren.

Pup bijt oudere hond

Het kan ook zijn dat de pup de oudere hond bijt. En dat is wel het laatste waar je op zit te wachten; terwijl jij het je senior hond zo fijn mogelijk probeert te maken, terroriseert de nieuwe pup zijn oude dag. En jouw oude makker laat het allemaal over zich heen komen…

Het bijten is waarschijnlijk onschuldig. De pup wil spelen, heeft scherpe tandjes en weet nog niet wat hard of zacht bijten is. Geef de pup speeltjes om te voorzien in de behoefte tot kauwen en bijten. En zijn de oude hond en pup samen in één ruimte, observeer ze dan goed. Lijkt het erop dat de pup zich iets te vrij voelt naar de oude hond toe, dan kan je de vrijheid van de pup een beetje inperken.

Een oude hond en pup erbij: geef het de tijd

Het kan maar zo dat je je twee hondenvrienden een paar weken of maanden(!) de tijd moet geven. De honden moeten wederzijds vertrouwen opbouwen en een vriendschappelijke band krijgen. Zeker als de pup en oudere hond geen familieband hebben, en dus plots bij elkaar worden gezet, kan het even duren voordat ze elkaar accepteren. Wat kan helpen is om de twee aan elkaars geur te laten wennen door al voor de ontmoeting geurlapjes uit te wisselen. En introduceer de honden voor de eerste keer op een plek waar genoeg ruimte is, bijvoorbeeld in de tuin of op een veldje.

meer informatie over de oudere hond

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief