Honden zijn populairder dan ooit. Veel mensen beschouwen hun hond(en) als gezinsleden. Wij hebben dat zelf ook en we zien het overal om ons heen. Honden zijn ware kameraden die belangrijk zijn voor hun ‘ouders’. Het is dan ook geen wonder dat mensen graag hun eigen hond zo mooi mogelijk willen (laten)fotograferen.

De Nederlandse hondenfotograaf Monica van der Maden

Er zijn veel fotografen die honden portretteren. Monica Van der Maden is zo’n fotograaf. Ze is begonnen met het fotograferen van honden toen haar eigen hond overleed en bleek dat ze helemaal geen foto’s van haar eigen hond had. De volgende hond is zij heel veel gaan portretteren. Je ziet In dezelfde tijd heeft ze een basiscursus fotografie gevolgd en daarna is zij zich steeds verder gaan specialiseren in de fotografie van honden.

The Kennel Club

Afgelopen Dierendag werd aan haar eerste prijzen in maar liefst twee categorieën uitgereikt van de internationale honden fotowedstrijd georganiseerd, door de grootste Britse hondenorganisatie The Kennel Club. The Kennel Club organiseert deze wedstrijd al sinds 2005. Haar foto’s werden dit jaar uitgekozen uit maar liefst 7000 inzendingen uit meer dan 70 landen.

© MoNoaPhotography

Ze won de eerste prijs in de categorie ‘Puppies’ (zie foto boven) en in de categorie ‘Spelende Hond’. 

© MoNoaPhotography

Monica van der Maden ook in 2018 beste hondenfotograaf

Dat Monica van der Maden dit jaar twee eerste prijzen in de wacht sleepte was extra bijzonder omdat ze vorig jaar in de overall categorie werd verkozen tot de beste hondenfotograaf van 2018. Dat iemand twee jaar achter elkaar in de prijzen valt, is nog niet eerder voorgekomen.

De categorie ‘Senior’

Met de prachtige foto van de oude, zieke Noa won ze niet alleen de eerste prijs in de categorie ‘Senior’ maar werd ze ook gekozen tot de beste fotograaf van alle tienduizend inzendingen. De foto van Noa geeft precies weer hoe pràchtig oude honden zijn. Senior honden zijn vaak heel innemend, rustig en lijken heel wijs.

© MoNoaPhotography

Geduld, vriendelijkheid en geduld

Een mooie foto maken van een hond heeft vooral veel tijd nodig. Geduld is absoluut een eigenschap die je moet hebben als je een goede hondenfotograaf wil zijn. Het is een kwestie van precies op het juiste moment klikken. Met zachte geluidjes weet Monica de aandacht van haar onderwerp te trekken. En anders heeft ze wel wat hondengeluiden op haar telefoon, die ze aan kan zetten. Maar een mooie foto maken is vooral een kwestie van geduld en doorzetten. En àlles draait om vriendelijkheid en dierenwelzijn. Dat zie je ook in de ogen terug van de honden op de foto’s van Monica van der Maden. Ze zien er super relaxed, blij en tevreden uit.

Tips and tricks

Monica van der Maden geeft – inmiddels nationaal èn internationaal – workshops waarin ze andere fotografen (in de dop) en hondeneigenaren leert hoe ze zo’n mooie portret kunnen maken. Nieuwsgierig? Klik op de volgende link voor Monica’s website: https://www.monoafotografie.nl/monoaphotographymedia.html

Als je alle winnaars in alle categorieën wil zien (zéér de moeite waard!) klik dan op de link van The Kennel Club: https://www.dogphotographeroftheyear.org.uk/2019-Winners-Gallery

Het is heerlijk genieten om ook alle foto’s van de andere jaren te bekijken. Er zitten echt pareltje tussen.

© MoNoaPhotography

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief