De meeste mensen weten inmiddels wel dat Omega 3 vetzuren bijdragen aan een gezonde huid en vacht van honden. Minder bekend, is dat Omega 3 vetzuren véél meer doen voor de gezondheid van honden: ze ondersteunen de algehele conditie van honden, zorgen voor een soepele beweging en zijn goed voor de hersenen. Alle reden om eens stil te staan bij Omega 3 voor jouw hond.

Omega 3 en 6 voor honden

Omega 3 en 6 voor honden zijn allebei meervoudige onverzadigde vetzuren. Er zijn overigens meerdere Omega –vetzuren, maar de bekendste zijn Omega 3 en Omega 6. Omega 9 vetzuren zijn trouwens ook bekend; dit zit kort gezegd in olijfolie.

Omega 3 vetzuren

De bekendste Omega 3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur, eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur. Deze namen kan je gelijk weer vergeten.. .. deze stoffen zijn beter bekend onder hun afkortingen: ALA, EPA en DHA.

ALA

Dit Omega 3 vetzuur is een plantaardige vetzuur. Vooral lijnzaadolie bevat veel ALA. Maar het zit ook in raapzaadolie, walnoten, sojaolie en – in kleine hoeveelheden – in vlees en bladgroenten. Het lichaam van een hond kan uit ALA de Omega 3 vetzuren EPA en DHA maken, maar slechts in beperkte mate.

EPA en DHA

Dit zijn de omega 3 vetzuren die voor jouw hond belangrijk zijn. In de volksmond heten deze vetzuren de ‘visvetzuren’. Weet je waarom het voor jouw gezondheid goed is om minstens 1 keer per week vette vis te eten? Dat komt door deze omega 3 vetzuren. In vis en schelpdieren zit veel EPA en DHA. Hoe vetter de vis, hoe meer EPA en DHA er in zit. Zalm is een uitstekende bron van EPA en DHA. Net als haring, makreel, sardines, forel, kabeljauw. Vissen maken deze twee vetzuren overigens ook niet zelf aan: ze halen deze stoffen weer uit algen.

Soms zitten in eieren en vlees ook EPA en DHA, maar dat hangt heel erg af van het voer waarmee het vee (en de kippen) gevoerd is. Het vlees van runderen die met gras gevoerd zijn, bevatten meer EPA en DHA dan het vlees van runderen die met granen gevoerd zijn.

omega 3 voor honden goed voor gezondheid

Wat doet Omega 3 voor honden?

EPA

Omega 3 doet veel voor de gezondheid van jouw hond. Het Omega 3 vetzuur EPA heeft een hele gunstige uitwerking op de huid en de vacht van jouw hond. Heeft jouw hond een droge huid of doffe vacht, of last van schilfers en een jeukende rode huid? Geef dan extra Omega 3 aan jouw hond. Haar huid zal hier enorm van opknappen.

Omdat Omega 3 bij honden bewezen ontstekingsremmend werkt, helpt omega 3 bij honden bij huidontstekingen, gebitsproblemen en bewegingsproblemen, zoals artrose en artritis. Ook bij immuun ziekten zoals een atopie of een allergie kan je Omega 3 bij honden inzetten. Maar daarmee zijn we er nog niet.

Omega 3 bij honden helpt ook de bloedvaten en het hart te beschermen. Verder hebben ze een gunstig effect bij honden met nierziekten en zelfs bij kanker.

DHA

Het Omega 3 vetzuur DHA heeft een gunstig effect op de hersenen, de ogen en op de zenuwen. Daarom is het aan te raden dat jonge honden, oude honden en zwangere honden extra Omega 3 vetzuren binnenkrijgen. Het helpt zelfs bij stress, depressie en dementie. Overigens is het ook goed voor gezonde spermacellen, dus als je met jouw reu wil fokken, helpt Omega 3 ook daarvoor:))

Alle reden dus om Omega 3 aan honden te geven!

Hoeveel Omega 3 voor honden?

Het is wel van belang de juiste hoeveelheid Omega 3 aan jouw hond te geven. Een te lage dosering heeft namelijk niet zoveel effect. Voord deze rekensom heb je een I-phone rekenmachine nodig, of een wiskundige rekenmachine.

de ideale dosis wordt namelijk berekend met behulp van het gewicht van uw hond tot de macht 0,75 (gewicht) 0,75*

  • De door de Amerikaanse National Research Councli aanbevolen hoeveelheid voor elk volwassen hond is 30 mg per kg0,75.
  • De absolute maximale hoeveelheid die je aan je hond mag geven is 370 mg/kg0,75
  • Als je hond last heeft van cardiovasculaire aandoeningen, dan is de dosis 115 mg/kg0,75
  • Bij osteoarthritis wordt door de genoemde NRC aangeraden 310 mg/kg0,75
  • Bij ontstekingen of een immuunreactie (bijvoorbeeld atopie) is de dosis 125 mg/kg0,75

*Bron Therapeutic use of fish oils in companion animals, John E. Bauer, JAVMA, Vol 239, No. 11, December 1, 2011 Vet Med Today: Timely Topics in Nutrition

Rekenvoorbeelden:

Een volwassen hond van 25 kilo heeft als onderhoudsdosis 335 mg per dag nodig.

Een volwassen hond van 40 kilo met osteoarthritis is gebaat bij een dagelijkse dosis van 4.930 mg per dag. 

Een volwassen hond van 35 kilo met een cardiovasculaire aandoening heeft veel baat bij een dosis van 1654 mg per dag. 

Omega 3 bij honden gedurende langere tijd

Het is belangrijk om Omega 3 gedurende langere tijd aan jouw hond te geven. De bewezen effecten ontstonden met name als het gedurende meer dan drie maanden werd gegeven.

Omega 6 bij honden

Als je hondenbrokken geeft aan jouw hond, heb je kans dat jouw hond veel meer Omega 6 binnenkrijgt dan Omega 3 vetzuren. Dit hangt natuurlijk wel helemaal af van de vraag welke hondenbrokken je geeft. In granen zitten veel Omega 6 vetzuren, dus als je hondenbrokken geeft die granen bevatten, dan is het zeker aan te raden om Omega 3 vetzuren aan jouw hond te geven. Een stelregel is dat hoeveelheid Omega 6 in hondenvoer maximaal 4 keer hoger mag zijn dan de hoeveelheid Omega 3.

Waar zit Omega 3 allemaal in?

Hieronder vind je een tabel (afkomstig  uit een literatuurstudie ‘Gezonde Visalternatieven’ binnen het beleidsondersteunende project “Nieuwe marktgerichte duurzame eiwitconcepten” (BO-08-018.03-002) Auteur(s) Addie van der Sluis, Johan Vereijken Rapport nr 1383).

In deze tabel kan je aflezen hoeveel Omega 3 vetzuren zitten in enkele vissoorten, visoliën, plantaardige oliën en plantaardige producten zoals zaden en noten.

wat is omega 3 gehalte in vissen, visolie en plantaardige olien

Uit de tabel blijkt dat visolie en vis de beste bronnen zijn voor de Omega 3 vetzuren EPA en DHA. In plantaardige oliën zit wel de Omega 3 vetzuur ALA, maar geen EPA of DHA. We schreven al dat een lichaam ALA in beperkte mate kan omzetten in EPA en DHA.

ALA in lijnzaadolie

In lijnzaadolie (flaxseedoil) zit verreweg de meeste ALA. Als het je alleen om een mooie vacht te doen is, kan je volstaan met  het geven van lijnzaadolie. Als je de Omega 3 vetzuren aan jouw hond wil geven vanwege de therapeutische werking, dan zal je de Omega 3 vetzuren EPA en DHA aan jouw hond moeten geven.

Visolie voor jouw hond

Alle reden om stil te staan bij gezonde producten voor jouw hond die voldoende Omega 3  bevatten. In visolie zitten de gezonde Omega 3 vetzuren EPA en DHA. Als je in de tabel kijkt dan zie je dat de meeste hoeveelheid in zalm, sardines, kabeljauw en haring zit.

Zalmolie van Hubertus Gold

De zalmolie van Hubertus Gold zit boordevol EPA en DHA. De olie is koudgeperst en zit in een donkere fles, zodat de kans op oxidatie zo klein mogelijk is. Sluit de zalmolie altijd goed af na gebruik.

Icelandpet Cod Oil

De olie van Icelandpet hebben wij toegevoegd aan ons assortiment, omdat de gebruikte kabeljauw in deze visolie wild gevangen is in de schone, ijskoude wateren rondom IJsland. De olie is 100% zuiver en erg rijk aan Omega-3 vetzuren.

Vitaminen en Supplementen

Icelandpet Cod Oil Kabeljauw olie

Vanaf: 16.25

Omega 3 voor jouw hond?

Het antwoord op deze vraag is duidelijk: ja, het is belangrijk dat jouw hond elke dag voldoende Omega 3 vetzuren binnenkrijgt.Afhankelijk van de hoeveelheid Omega 3 vetzuren in de door jou gekozen hondenbrokken kan je kiezen voor een supplement.

Top 3 Hondenbrokken met hoog gehalte EPA en DHA

Vanaf: 14.25
Vanaf: 15.75

Verder lezen?

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief