Een orthopedisch hondenkussen is ontworpen om de druk gelijkmatig te verdelen over het lichaam van de hond, waardoor de belasting op gewrichten wordt verminderd.

Met andere woorden: een orthopedisch hondenkussen vangt de drukbelastingen van een hond op. Dat zijn de plekken waar de hond – op een normaal kussen – met zijn of haar gewrichten de grond raakt. Dit zijn meestal de ellebogen en de heupen.

Dit is bijzonder gunstig voor honden met aandoeningen zoals artritis of heupdysplasie. Maar ook oudere honden, rassen met een aanleg voor gewrichtsproblemen en honden die herstellen van blessures kunnen baat hebben bij de voordelen van een orthopedisch kussen.

Waarom een orthopedisch hondenkussen?

Gewone kussens of manden houden geen eenzijdige drukbelasting. De wervelkolom van de hond hangt en de gewrichten raken de grond. Dit kan op middellange en lange termijn leiden tot problemen met de wervelkolom en de gewrichten. Een orthopedisch hondenkussen verlicht deze druk van de gewrichten en de wervelkolom.

Het belang van een orthopedische kussen voor jouw hond

Onze honden zijn meer dan alleen huisdieren; ze zijn onderdeel van ons gezin. Als verantwoordelijke eigenaren willen we ervoor zorgen dat onze honden een comfortabel en gezond leven leiden. Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar van cruciaal belang is voor de algehele gezondheid van een hond, is het type honden kussen waarop ze rusten. In de wereld van hondenkussens is het orthopedische hondenkussen op de voorgrond getreden als een belangrijke keuze voor eigenaren die het welzijn van hun honden serieus nemen. Laten we duiken in de wetenschappelijke redenen waarom het de moeite waard is om te investeren in een orthopedisch hondenkussen.

Het belang van een orthopedisch honden kussen

Orthopedische hondenkussens zijn speciaal ontworpen om de behoeften van honden te ondersteunen, vooral diegenen die last hebben van gewrichtsproblemen, ouderdomsverschijnselen en andere gezondheidsproblemen. Verschillende wetenschappelijke artikelen hebben de voordelen van deze kussens onderzocht en benadrukken waarom ze meer zijn dan alleen een luxe.

Honden met artritis en artrose

In een study uit 2012 werd het effect onderzocht van orthopedische bedden op honden met artritis. Het onderzoek toonde aan dat honden die sliepen op orthopedische kussens minder pijn en stijfheid vertoonden in vergelijking met honden die op gewone kussens sliepen. Dit wijst erop dat het speciale ontwerp van orthopedische kussens kan bijdragen aan het verminderen van de impact van gewrichtsproblemen bij honden.

Een ander interessant onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Pennsylvania, concentreerde zich op de invloed van verschillende ligoppervlakken op drukpunten bij honden. Dit onderzoek benadrukte dat ligoppervlakken een aanzienlijke invloed hebben op de druk op gewrichten en botten. Orthopedische kussens zijn ontworpen om de druk gelijkmatig te verdelen en de gewrichten van de hond te ondersteunen, wat vooral gunstig is voor honden van middelbare leeftijd en oudere honden.

Honden met heupdysplasie

Een vaak voorkomend gezondheidsprobleem bij honden, vooral bij bepaalde rassen, is heupdysplasie. Een artikel in het tijdschrift “The Veterinary Journal” (2013) onderzocht de relatie tussen de slaapomgeving en heupdysplasie bij Duitse herders. De studie concludeerde dat honden die sliepen op matrassen met een hoge conformiteit (zoals orthopedische kussens) een significant lagere incidentie van heupdysplasie vertoonden dan honden die sliepen op matrassen met een lage conformiteit.

De slaapkwaliteit

Naast deze specifieke gezondheidsvoordelen hebben orthopedische hondenkussens ook invloed op de slaapkwaliteit van honden. Een studie gepubliceerd in “Applied Animal Behaviour Science” (2017) toonde aan dat honden die een goede slaapkwaliteit hadden, meer tijd besteedden aan liggen en minder aan staan en bewegen. Dit suggereert dat een comfortabel slaapoppervlak, zoals een orthopedisch kussen, kan bijdragen aan een betere slaap voor je hond, wat essentieel is voor hun algehele welzijn.

Behalve gezondheidsvoordelen, heeft een orthopedisch kussen voor je hond ook praktische voordelen. Orthopedische hondenkussens zijn vaak duurzamer en beter bestand tegen slijtage dan reguliere kussens, waardoor ze een langetermijninvestering zijn. Bovendien zijn veel orthopedische kussens voorzien van afneembare en wasbare hoezen, wat het onderhoud vereenvoudigt.

Een orthopedisch kussen voor jouw hond bevordert zijn of haar gezondheid en welzijn. Of je hond nu last heeft van gewrichtsproblemen, ouderdomsverschijnselen of gewoon een goede nachtrust verdient, een orthopedisch kussen kan een behoorlijke positieve invloed hebben op hun levenskwaliteit.

Hoe kies je het juiste honden kussen?

Let er op dat de term ‘orthopedisch hondenkussen’ niet beschermd is. Kies dus voor een betrouwbaar merk die haar sporen heeft verdiend.

Er is een aantal factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een honden kussen.

De Maat

Het is belangrijk om een bed te kiezen dat de juiste maat heeft voor jouw hond.  Het bed moet groot genoeg zijn zodat jouw hond zich comfortabel kan uitstrekken, maar niet zo groot dat hij/zij kan verdwalen. Een te klein bed kan oncomfortabel zijn, terwijl een te groot bed mogelijk niet voldoende ondersteuning biedt.

Het Materiaal

Orthopedische hondenkussen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Kies voor een back to shape materiaal dat zacht en ondersteunend tegelijk is.  

De vorm

Orthopedische hondenkussens zijn in allerlei vormen. Bijvoorbeeld rechthoekig, rond, plat en met opstaande rand. De vorm die je kiest hangt af van de voorkeuren van jouw hond.

Wat kan er gebeuren als je het ideale honden kussen koopt?

 • Zeer comfortabel. Dit verbetert het algemeen welzijn.
 • Verminderd gewrichtspijn. Een orthopedisch honden kussen kan de druk op de gewrichten verminderen, waardoor pijn en ongemakt wordt verlicht.
 • Beter slapen: Een comfortael honden kussen kan er voor zorgen dat jouw hond beter slaapt.
 • Gemakkelijk schoon te maken: Zoek naar een bed met een afneembare hoes die gemakkelijk schoon te maken is en die op hoge temperatuur in de wasmachine kan.

Een orthopedisch hondenkussen werkt preventief

Orthopedische hondenkussens worden niet alleen aangeraden als honden al gewrichtsklachten hebben, maar vooral voordat ze deze krijgen. Een orthopedisch hondenkussen kan namelijk juist klachten voorkomen. Hoe groter en zwaarder de hond, hoe eerder hij of zij gewrichtsklachten zal ontwikkelen, omdat de drukbelasting nu eenmaal heel hoog is bij grote en zware honden.

Een orthopedische hondenkussen is daarom eigenlijk voor alle honden aan te raden. De reden hiervan is dat de wervelkolom van de hond op een orthopedische hondenkussen helemaal recht ligt. Hierdoor worden een hoop ouderdomskwalen voorkomen.

Wanneer raden dierenartsen een orthopedische hondenkussen aan?

 • Senior honden
 • Honden met heupdysplasie
 • Honden met elleboogdysplasie
 • Honden met een hernia
 • Honden met reuma
 • Honden met het zogenaamde wobblersyndroom
 • Honden met problemen aan de wervelkolom
 • Honden met artrose
 • Na een operatie

Het orthopedische hondenkussen van Doctor Bark: Duitse degelijkheid

In dit orthopedische hondenkussen zit een speciaal ‘Back to Shape’ vulmateriaal, dat met siliconen is behandeld. Dit materiaal vangt die drukbelasting op. Het vulmateriaal van Doctor Bark veert als het ware terug, zodat jouw hond haar gewrichten op geen enkele manier belast en haar wervelkolom helemaal recht blijft.

Waarom een orthopedisch hondenkussen van Doctor Bark?

Het merk Doctor Bark is ontwikkeld door dierenarts Andreas Schuell. Hij heeft het orthopedische hondenkussen ontwikkeld omdat hij veel honden tegen kwam die gewrichtsklachten hadden. Hij wilde deze klachten verminderen zodat het leven van honden met bijvoorbeeld heupdysplasie kon worden verbeterd. Maar vooral wilde hij gewrichtsklachten bij honden voorkomen.

Bijt- en slijtvast

 • Een dierenarts weet dat een hondenkussen tegen een flinke stoot moet kunnen. Daarom is het orthopedisch hondenkussen van Doctor Bark van een zeer robuust materiaal die een lange levensduur heeft en bijt- en slijtvast is.
 • Het materiaal verkleurt niet snel als het wordt blootgesteld aan UV stralen.
 • De naden zijn extra stevig gestikt.
 • Het materiaal droogt bijzonder snel (‘dry comfort’)
 • het orthopedisch hondenkussen kan op 95C in de wasmachine worden gewassen.

Hoe profiteert jouw hond het meest van een orthopedisch hondenkussen?

Het advies is om het orthopedisch hondenkussen regelmatig uit te schudden en om te draaien. Eigenlijk net zoals je met je eigen matras doet.

De vormen orthopedisch hondenkussens

Wist je dat alle honden kussen van Doctor Bark orthopedisch zijn en het algehele welzijn en het comfort van jouw hond verbeteren? Je kan dus de vorm kiezen die jouw hond het liefste heeft. Wellicht houdt jouw hond van een ronde mand, of heeft zij/hij liever geen opstaande rand. Ligt hij juist graag helemaal gestrekt of in een rondje?

 

De maten van ons orthopedisch hondenkussen

Wij hebben het Doctor Bark orthopedische hondenkussen in àlle maten. Bel ons of mail ons voor advies voor de maat voor jouw hond. 

MEDIUM

LARGE

Dogline Doctor Bark Orthopedisch Hondenkussen Licht Grijs Alle Vier

XLARGE

Dogline Doctor Bark Orthopedisch Hondenkussen Licht Grijs Alle Vier

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *