over ons: wij houden van honden

Ja, waarom zijn wij eigenlijk met Dogline begonnen?

Het is één ding om goed hondenvoer aan je hond te willen geven; iets totaal anders is het starten van een webshop! Hoewel wij allebei een heel andere achtergrond hebben (Suzanne, geneeskunde gestudeerd en was marketingmanager bij een kliniek voor plastische chirurgie, Daniëlle was advocaat), hebben we het roer omgegooid en zijn we met Dogline begonnen. De reden daarvan is dat wij enthousiast zijn over hondenvoer. en wij vinden het belangrijk dat mensen geïnformeerd zijn over hetgeen zij aan hun hond geven.
Hier vindt je dus veel informatie. Maar daarnaast weet je zeker dat als je bij ons hondenvoer koopt, dat kwalitatief goed hondenvoer is. Alle merken hondenvoer die wij verkopen bevatten een hoog aandeel vlees. We hebben nu merken in de categorieën goed, beter, best, het beste. Afhankelijk van uw budget en de gegeven informatie kan je een gedegen afweging maken, wat je aan je hond wil en kan geven.

Wij houden van honden

Wij houden van honden. En niet alleen onze eigen honden, maar eigenlijk alle honden. Wij vinden het heerlijk om onze (honden)klanten te kennen en berichten en feedback te krijgen over het voer, deze webshop of nieuwtjes over onze klanten. Het belangrijkste is dat honden goed voer krijgen, het voer lekker vinden en zich goed voelen en er goed uitzien. Blije honden en blije baasjes. Daarom hebben wij ook een speciale pagina met onze eigen Doglinedogs, waar we trots op zijn.

Informatie via blogs en social media

In onze blogs en artikelen delen we onze kennis over hondenvoer. In het artikel ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond‘ kan je bijvoorbeeld meer lezen over de voedingsstoffen die je hond dagelijks nodig heeft. En je kunt ons vinden op Facebook en Instagram. Heb je vragen of opmerkingen? Mail/bel of FB ons of laat een bericht achter via het contactformulier. Wil je hond een plaatje op de Doglinedogs pagina? Wij snappen dat! Mail dan een foto met naam van de hond en het ras en wat bijzonderheden. 

Wij houden van de wetenschap achter de producten

Wij , Daniëlle (links) en Suzanne (rechts), hebben allebei meerdere honden. Als je gaat googlen dan lees je zoveel informatie over hondenvoer. Op sommige sites werd het ene beweerd; op andere sites precies het tegenovergestelde.

Wij wilden weten wat nu werkelijk de feiten zijn en wat de bakerpraatjes: fact-checking dus. En wij checken deze feiten aan de hand van wetenschappelijke artikelen en niet aan de hand van wat de ene fabrikant zegt, of de andere.  

Wij gingen op onderzoek uit, met mensen praten, cursussen volgen en onderzoek doen. En het resultaat? Dat is uiteindelijk deze webshop geworden. We zijn verwikkeld geraakt in onze eigen vragen:).

Alles wat je moet weten staat op het etiket

Maar laten we bij het begin beginnen. We zijn begonnen door de etiketten te lezen van de merken die ons door de fokker respectievelijk dierenarts waren aangeraden. Op het etiket van het ene merk stond ‘granen’ als eerste vermeld. Bij het andere merk stond op het etiket dat het 4% vlees bevatte. Dit laatste vonden wij weinig, zeker gelet op de prijs van dit voer. Honden zijn toch carnivoren? Daarom zijn we ons gaan verdiepen in de vraag welke voedingsstoffen een hond nodig heeft.

Welke voedingsstoffen heeft een hond nodig?

Eerste verrassende uitkomst: een hond is niet een 100% carnivoor. De wolven aten namelijk hun prooien, welke prooien vaak alleen maar planten aten. Wolven aten daardoor vlees èn planten. Honden zijn dus wel carnivoren, maar hebben ook planten en groenten nodig. Een semi carnivoor dus. De tweede verrassende uitkomst: een chihuahua (of een vul maar in) heeft niet andere voedingsstoffen nodig dan een labrador (of een ander ras). In de basis heeft elke hond elke dag dezelfde voedingsstoffen nodig: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en water. Er zijn wel verschillen, die vooral te maken hebben met de leeftijd en de grootte van de hond, maar dit doet niet af aan die basis. 

Een hond is semi-carnivoor

Maar wacht even. Als een hond ook groenten en fruit nodig heeft, betekent dit dat een hond kan functioneren op een puur plantaardig dieet? Theoretisch zou dat kunnen, maar afgaande op het feit dat de hond afstamt van de wolf, is het niet aan te raden. Vlees is namelijk een bron van hoogwaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten bevatten niet alle benodigde aminozuren en is daarmee minder hoogwaardig Dat geldt overigens weer niet voor àlle planten, maar op dat gebied wordt volop wetenschappelijk onderzoek gedaan. En dat houden we natuurlijk scherp in de gaten! Tot die tijd geldt hoe meer vlees er in het voer zit, hoe meer hoogwaardige eiwitten een hond binnenkrijgt. Dit laatste is een beetje kort door de bocht want het hangt ook nog af van de vraag welk vlees en hoe het bewerkt is. Maar, dit is wel de basis. Hoe meer vlees, hoe meer eiwitten. Een wolf at een hoog percentage vlees en een klein percentage groente en planten (namelijk wat er zich in de maag van zijn prooi bevond). Onder vlees moet niet alleen zoogdierenvlees worden verstaan, maar ook vis en insecten. 

ingredienten hondenvoer lezen

De hoeveelheid vlees bepaalt de prijs van het voer

Hoe meer (kwalitatief goed) vlees in het hondenvoer verwerkt zit, hoe duurder het voer is. Omgekeerd geldt dit niet: sommige dure merken bevatten maar heel weinig vlees!  Omdat wij zelf geen onbeperkt budget hebben, wilden wij weten hoeveel vlees ideaal zou zijn. Met andere woorden: welk merk hondenvoer levert de beste voedingsstoffen tegen een zo aantrekkelijk mogelijke prijs. De prijs/kwaliteit-verhouding vonden wij belangrijk.

Volgorde van ingrediënten op het etiket

Op het etiket valt af te leiden hoeveel vlees in een merk verwerkt zit, hoeveel groente en planten in het product zitten en hoeveel koolhydraten. De volgorde van de ingrediënten op het etiket geeft aan welk ingrediënt het meest in het product verwerkt zit. Het begint dus met het ingrediënt wat het meest in het product verwerkt zit en het eindigt met het ingrediënt waarvan het minste in het product verwerkt zit. Vaak splitst de fabrikant bepaalde ingrediënten op (bijvoorbeeld mais en maismeel), zodat (in dit voorbeeld) maïs niet als eerste ingrediënt genoemd wordt.

Wij willen alles weten

Koolhydraten

In elk merk hondenvoer zitten koolhydraten. Hoewel koolhydraten oorspronkelijk niet door wolven gegeten werden, kan de moderne huishond deze inmiddels wel verteren. Sterker nog: het is belangrijk dat ze koolhydraten binnenkrijgen. Bij koolhydraten zijn twee dingen belangrijk: de hoeveelheid koolhydraten en de kwaliteit van de koolhydraten.

Honden leven al meer dan 15.000 jaar met de mens en de maag van de hond is inmiddels aangepast aan granen en zetmeel. Het heeft de voorkeur om de koolhydraten in de vorm van groenten en fruit in het voer te verwerken. Maar dit heeft natuurlijk een prijskaartje. Want groenten en fruit zijn dure ingrediënten. En niet iedereen kan dit betalen. 

Honden kunnen beter tegen granen waar geen gluten in zitten, zoals rijst en mais. Bovendien is het belangrijk dat granen of zetmeel niet het hoofdbestanddeel van het voer van de hond zou behoren te zijn. Koop nooit een merk hondenvoer waarbij het eerste ingrediënt iets anders dan vlees, vis of eieren. Maar niet iedereen heeft een onbeperkt budget om alleen maar vlees en wat planten en groenten aan hun hond te geven. Het is dus belangrijk om een merk te zoeken die een groot percentage vlees bevat, maar die nog wel goed te betalen is.

Stel: dit zijn de ingrediënten van een merk speciaal voor een bepaald ras (kosten 12 kg voor €49,95):

Gevogelteproteïne (gedroogd), rijst, tarwe, maïs, maïsglutenvoer, plantaardig proteïne-isolaat *, dierlijk vet, dierlijke eiwitten (gehydrolyseerd), lignocellulose, bietenpulp, gisten en hun onderdelen, visolie, soja-olie, mineralen, psyllium (schillagen en zaden), fructo-oligosacchariden, Crustacean hydrolisaat (bron van glucosamine), borageolie (0,1%), goudsbloem (bron van luteïne), hydrolysaat van kraakbeen (bron van chondroitine).

In dit voer zit geen daadwerkelijk vlees, wel rijst, tarwe, mais en maisglutenvoer. Uitgaande van een vochtpercentage van 8% zit er – volgens de berekening uit de blog Bereken de hoeveelheid koolhydraten in hondenvoer – bijna 40% koolhydraten in de vorm van rijst, tarwe, mais in dit voer. 

Als je veel geld betaalt voor een zak voer – omdat dat speciaal voor jouw ras is, of aangeraden wordt door de dierenarts – terwijl elke kilo voor 40% uit tarwe, rijst of mais bestaat, dan moet je je toch achter de oren krabben. Voor dat geld kan je veel betere kwaliteit kopen. 

Kortom: blijf kritisch op de ingrediëntenlijst en kijk welk voer het beste is voor het budget dat je hebt.  

Een premium merk

Een merk mag zich premium noemen als het ten minste 25% vlees bevat. Dus wij zijn etiketten gaan lezen! En toen kwamen we uit bij het merk Hubertus Gold. Dit is ons basis merk. Omdat Hubertus Gold 25 à 30% vlees bevat, wat in vergelijking met andere reguliere merken, hoog is. De prijs voor dit voer is – gelet op dit hoge vleespercentage – zeer redelijk, zeker in vergelijking met merken waar veel minder vlees in zit. Natuurlijk, er zijn merken die goedkoper zijn, maar dan is het vleespercentage ook navenant lager. Er zijn veel merken duurder, waar een veel lager vleespercentage in zit. 

Verschillende vleespercentages

Hubertus Gold

Naarmate we langer bezig waren, vonden wij het belangrijk om naast Hubertus Gold, andere merken aan te bieden, die duurder zijn, maar ook kwalitatief beter zijn. Hubertus Gold is ons basis merk en bevat een premium vleesgehalte van 30%.

Acana Classics

De Acana Classics bevatten 50% vlees, vis en eieren. Er zijn drie smaken: Prairie Poultry, Classic Red en Wild Coast.  Ook bij Acana wordt een deel van het vlees vers verwerkt. Bij de Classics is dat 1/3e deel. De Acana Classics zijn geschikt voor honden van alle leeftijden en alle rassen. 

Acana Singles

Een aparte vermelding verdienen de Acana Singles. Deze zijn geschikt voor honden die een voedselallergie of voedsel intolerantie hebben ontwikkeld voor bepaalde eiwitten. De Singles bevatten 50% vlees, volgens het mono proteïne beginsel. Er zijn dus alleen dierlijke eiwitten uit één bron verwerkt. 

Acana Heritage

De verschillende varianten van Acana Heritage bevatten vleespercentages die variëren tussen 60% en 75%. Ook hier wordt 1/3e deel van het vlees (vis en eieren) vers verwerkt. Hier zijn verschillende varianten voor kleine, middelgrote en grote honden. Bij puppies is dat bijvoorbeeld belangrijk omdat honden van grote rassen niet te veel calcium binnen mogen krijgen. Voor actieve honden/sporthonden/jachthonden/politiehonden, zijn wij een enorme fan van Acana Heritage Sport & Agility, vanwege de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Dit krachtvoer bevat maar liefst 75% vlees. 

Clydach

Het merk Clydach komt uit het Verenigd Koninkrijk, net als alle ingrediënten die er in verwerkt zitten. Het is een eerlijk en puur merk, zonder kunstmatige toevoegingen. Het vlees wordt vers èn gedroogd verwerkt. Alle verwerkte dieren hebben buiten gelopen of zijn ethisch en duurzaam gekweekt.  De hondenbrokken van Clydach bevat 50 of 60% vlees (of vis). Het natvoer bevat 72% vlees en de snacks bevatten 85% vlees. 

Carnilove Into the Wild

De producten van Acana (en Ziwi Peak en Orijen) komen van ver: uit Noord Amerika en Canada. Wij wilden ook Europese merken voer die dezelfde kwaliteit hebben. Wij kwamen toen uit bij het mooie merk Carnilove Into the Wild.  Dit merk uit Tjechië verovert snel de markt omdat de producten kwalitatief goed zijn met een hele goed prijs/kwaliteit verhouding. De basislijn bevat 70% vlees in de vorm van vleesmeel en 30% groenten, fruit en kruiden. Daarnaast is er een FRESH lijn. Deze bevat eveneens 70% vlees, waarvan 30% vers wordt verwerkt en 40% gedroogd. Recent heeft Carnilove ook nog een TRUE FRESH lijn, waarvan de producten alleen maar vers verwerkt vlees bevat en wel 60%. 

Go Native

Dit Ierse merk Go Native bevat superieur voer. Het vlees/vis gehalte is maar liefst 70%, waarvan 40% vers wordt verwerkt. De verwerkte vis is biologisch dus bevat een heel hoog percentage Omega 3 vetzuren. Alle smaken zijn gebaseerd op het mono proteïne beginsel. Dit voer is dus (ook) bijzonder geschikt voor honden met een voedselallergie of voedsel intolerantie. 

Acana Regionals

Een stapje hoger dan de Acana Heritage lijn, zijn de Acana Regionals: in vier varianten: Wild Prairie, Grasslands, Ranchlands en Pacifica. Alle smaken bevatten 70% vlees, vis en eieren, waarvan de helft vers wordt verwerkt. 

Orijen Whole Prey

Het topvoer van Orijen 85% vlees, vis en eieren, waarvan 2/3e deel vers wordt verwerkt. De smaken zijn prima onderling te variëren. 

Ziwi Peak

Ziwi Peak spant de kroon met een vleesgehalte van 96%. Als je het merk Ziwi Peak geeft, geef je eigenlijk vers vlees, want 100% van het vlees is vers verwerkt. 

Voor ieder budget, een goede keus

Zo is er voor ieder budget een merk hondenvoer, waarvan wij zeker weten dat de kwaliteit goed is en waarvan wij weten dat jouw hond elke dag alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij of zij nodig heeft om in optimale gezondheid en conditie te blijven. Wij blijven doorgaan met ons onderzoek en sluiten zeker niet uit dat er nog meer merken aan onze webshop worden toegevoegd. 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief