over ons: wij houden van honden

Ja, waarom zijn wij eigenlijk met Dogline begonnen?

Het is één ding om goed hondenvoer aan je hond te willen geven; iets totaal anders is het starten van een webshop! Hoewel wij allebei een heel andere achtergrond hebben (Suzanne, geneeskunde gestudeerd en was marketingmanager bij een kliniek voor plastische chirurgie, Daniëlle was advocaat), hebben we het roer omgegooid en zijn we met Dogline begonnen. De reden daarvan is dat wij enthousiast zijn over hondenvoer. en wij vinden het belangrijk dat mensen geïnformeerd zijn over hetgeen zij aan hun hond geven.
Hier vindt je dus veel informatie. Maar daarnaast weet je zeker dat als je bij ons hondenvoer koopt, dat kwalitatief goed hondenvoer is. Alle merken hondenvoer die wij verkopen bevatten een hoog aandeel vlees. We hebben nu merken in de categorieën goed, beter, best, het beste. Afhankelijk van uw budget en de gegeven informatie kan je een gedegen afweging maken, wat je aan je hond wil en kan geven.

Wij houden van honden

Wij houden van honden. En niet alleen onze eigen honden, maar eigenlijk alle honden. Wij vinden het heerlijk om onze (honden)klanten te kennen en berichten en feedback te krijgen over het voer, deze webshop of nieuwtjes over onze klanten. Het belangrijkste is dat honden goed voer krijgen, het voer lekker vinden en zich goed voelen en er goed uitzien. Blije honden en blije baasjes. Daarom hebben wij ook een speciale pagina met onze eigen Doglinedogs, waar we trots op zijn.

Informatie via blogs en social media

In onze blogs en artikelen delen we onze kennis over hondenvoer. In het artikel ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond‘ kan je bijvoorbeeld meer lezen over de voedingsstoffen die je hond dagelijks nodig heeft. En je kunt ons vinden op Facebook en Instagram. Heb je vragen of opmerkingen? Mail/bel of FB ons of laat een bericht achter via het contactformulier. Wil je hond een plaatje op de Doglinedogs pagina? Wij snappen dat! Mail dan een foto met naam van de hond en het ras en wat bijzonderheden. 

Wij houden van de wetenschap achter de producten

Wij , Daniëlle (links) en Suzanne (rechts), hebben allebei meerdere honden, in verschillende soorten en maten, zowel rashonden als honden van gemengd ras en zonder ras. De fokker adviseerde het ene voer voor de labrador, de dierenarts het andere voor de chihuahua/Yorkse terriër. Maar wij wilden niet allerlei verschillende zakken in huis hebben en elke hond ander voer geven. Onze droom:

Eén hondenvoer merk voor alle verschillende honden, is dat niet mogelijk?

Waarom zou en chihuahua ander voer moeten eten dan een labrador? Dat was onze vraag. Wij gingen op onderzoek uit, met mensen praten, cursussen volgen en onderzoek doen. En het resultaat? Dat is deze webshop. We zijn nu verwikkeld geraakt in onze eigen vragen.

Alles wat je moet weten staat op het etiket

Maar laten we bij het begin beginnen. We zijn begonnen door de etiketten te lezen van de merken die ons door de fokker respectievelijk dierenarts waren aangeraden. Op het etiket van het ene merk stond ‘granen’ als eerste vermeld. Bij het andere merk stond op het etiket dat het 4% vlees bevatte. Dit laatste vonden wij weinig, zeker gelet op de prijs van dit voer. Honden zijn toch carnivoren? Daarom zijn we ons gaan verdiepen in de vraag welke voedingsstoffen een hond nodig heeft.

Welke voedingsstoffen heeft een hond nodig?

Eerste verrassende uitkomst: een hond is niet een 100% carnivoor. De wolven aten namelijk hun prooien, welke prooien vaak alleen maar planten aten. Wolven aten daardoor vlees èn planten. Honden zijn dus wel carnivoren, maar hebben ook planten en groenten nodig. Een omnivoor dus. De tweede verrassende uitkomst: een chihuahua (of een vul maar in) heeft niet andere voedingsstoffen nodig dan een labrador (of een ander ras). In de basis heeft elke hond de volgende voedingsstoffen nodig: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en water.

Een hond is een omnivoor

Maar wacht even. Als een hond een omnivoor is, betekent het dat een hond kan functioneren op een puur plantaardig dieet? Theoretisch zou dat kunnen, maar afgaande op het feit dat de hond afstamt van de wolf, is het niet aan te raden. Vlees is namelijk een bron van hoogwaardige eiwitten. Hoe meer vlees er in het voer zit, hoe meer hoogwaardige eiwitten een hond binnenkrijgt. Dit laatste is een beetje kort door de bocht want het hangt ook nog af van de vraag welk vlees en hoe het bewerkt is. Maar, dit is wel de basis. Hoe meer vlees, hoe meer eiwitten. Een wolf at een hoog percentage vlees en een klein percentage groente en planten (namelijk wat er zich in de maag van zijn prooi bevond).

De hoeveelheid vlees bepaalt de prijs van het voer

Hoe meer (kwalitatief goed) vlees in het hondenvoer verwerkt zit, hoe duurder het voer is. Omgekeerd geldt dit niet: sommige dure merken bevatten maar heel weinig vlees!  Omdat wij zelf geen onbeperkt budget hebben, wilden wij weten hoeveel vlees ideaal zou zijn. Met andere woorden: welk merk hondenvoer levert de beste voedingsstoffen tegen een zo aantrekkelijk mogelijke prijs. De prijs/kwaliteit-verhouding vonden wij belangrijk.

Volgorde van ingrediënten op het etiket

Op het etiket valt af te leiden hoeveel vlees in een merk verwerkt zit, hoeveel groente en planten in het product zitten en hoeveel koolhydraten. De volgorde van de ingrediënten op het etiket geeft aan welk ingrediënt het meest in het product verwerkt zit. Het begint dus met het ingrediënt wat het meest in het product verwerkt zit en het eindigt met het ingrediënt waarvan het minste in het product verwerkt zit. Vaak splitst de fabrikant bepaalde ingrediënten op (bijvoorbeeld mais en maismeel), zodat (in dit voorbeeld) maïs niet als eerste ingrediënt genoemd wordt.

Wij willen alles weten

Koolhydraten

Als je de ingrediënten op het etiket leest, zal je er achter komen dat er veel koolhydraten in producten verwerkt zitten, zoals rijst, mais, tarwe, aardappelen, enzovoorts. Hoe zit dit nu? Het staat vast dat koolhydraten oorspronkelijk niet door wolven gegeten werden. In bijna alle merken hondenvoer zitten koolhydraten verwerkt. Dat heeft – zoals hierboven aangegeven – alles te  maken met de prijs. Hoe meer koolhydraten, hoe lager de prijs kan zijn. Op zich kunnen honden functioneren op voeding waarin koolhydraten verwerkt zitten. Honden kunnen beter tegen koolhydraten waar geen gluten in zitten, zoals rijst en mais. Bovendien is  het belangrijk dat koolhydraten niet het hoofdbestanddeel van het voer van de hond zou behoren te zijn. Maar niet iedereen heeft een onbeperkt budget om alleen maar vlees en wat planten en groenten aan hun hond te geven. Het is dus belangrijk om een merk te zoeken die een groot percentage vlees bevat, maar die nog wel goed te betalen is.

Een premium merk

Een merk mag zich premium noemen als het ten minste 25% vlees bevat. Dus wij zijn etiketten gaan lezen! En toen kwamen we uit bij Hubertus Gold Adult Premium. Omdat Hubertus Gold 30% vlees bevat, wat in vergelijking met andere reguliere merken, hoog is. De prijs voor dit voer is – gelet op dit hoge vleespercentage – zeer redelijk, zeker in vergelijking met merken waar veel minder vlees in zit. Natuurlijk, er zijn merken die goedkoper zijn, maar dan is het vleespercentage ook navenant lager. Er zijn veel merken duurder, waar een veel lager vleespercentage in zit. 

Andere merken

Naarmate we langer bezig waren, vonden wij het belangrijk om naast Hubertus Gold, andere merken aan te bieden, die duurder zijn, maar ook kwalitatief beter zijn. En zo kwamen we uit bij Acana (65%-75% vlees), Orijen (85% vlees) en Ziwi (98% vlees). Zo is er voor ieder budget een merk hondenvoer, waarvan wij zeker weten dat de kwaliteit goed is en voldoet aan de voedingsbehoeften van uw hond. Wij blijven doorgaan met ons onderzoek en sluiten niet uit dat er nog meer merken aan onze webshop worden toegevoegd.