Wij houden van de wetenschap achter de producten
Wij , Daniëlle (links) en Suzanne (rechts), hebben allebei meerdere honden, in verschillende soorten en maten, zowel rashonden als honden van gemengd ras en zonder ras. De fokker adviseerde het ene voer voor de labrador, de dierenarts het andere voor de chihuahua/Yorkse terriër. Maar wij wilden niet allerlei verschillende zakken in huis hebben en elke hond ander voer geven. Onze droom:
Eén hondenvoer merk voor alle verschillende honden, is dat niet mogelijk?
Waarom zou en chihuahua ander voer moeten eten dan een labrador? Dat was onze vraag. Wij gingen op onderzoek uit, met mensen praten, cursussen volgen en onderzoek doen. En het resultaat? Dat is deze webshop. We zijn nu verwikkeld geraakt in onze eigen vragen.
Alles wat je moet weten staat op het etiket
Maar laten we bij het begin beginnen. We zijn begonnen door de etiketten te lezen van de merken die ons door de fokker respectievelijk dierenarts waren aangeraden. Op het etiket van het ene merk stond ‘granen’ als eerste vermeld. Bij het andere merk stond op het etiket dat het 4% vlees bevatte. Dit laatste vonden wij weinig, zeker gelet op de prijs van dit voer. Honden zijn toch carnivoren? Daarom zijn we ons gaan verdiepen in de vraag welke voedingsstoffen een hond nodig heeft.
Welke voedingsstoffen heeft een hond nodig?
Eerste verrassende uitkomst: een hond is niet een 100% carnivoor. De wolven aten namelijk hun prooien, welke prooien vaak alleen maar planten aten. Wolven aten daardoor vlees èn planten. Honden zijn dus wel carnivoren, maar hebben ook planten en groenten nodig. Een omnivoor dus. De tweede verrassende uitkomst: een chihuahua (of een vul maar in) heeft niet andere voedingsstoffen nodig dan een labrador (of een ander ras). In de basis heeft elke hond de volgende voedingsstoffen nodig: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en water.
Een hond is een omnivoor
Maar wacht even. Als een hond een omnivoor is, betekent het dat een hond kan functioneren op een puur plantaardig dieet? Theoretisch zou dat kunnen, maar afgaande op het feit dat de hond afstamt van de wolf, is het niet aan te raden. Vlees is namelijk een bron van hoogwaardige eiwitten. Hoe meer vlees er in het voer zit, hoe meer hoogwaardige eiwitten een hond binnenkrijgt. Dit laatste is een beetje kort door de bocht want het hangt ook nog af van de vraag welk vlees en hoe het bewerkt is. Maar, dit is wel de basis. Hoe meer vlees, hoe meer eiwitten. Een wolf at een hoog percentage vlees en een klein percentage groente en planten (namelijk wat er zich in de maag van zijn prooi bevond).