Overgewicht bij honden

orijen-fit-and-trim-overgewicht-bij-honden

We houden allemaal zielsveel van onze honden en willen hem of haar zo goed mogelijk verzorgen. Daarom geven we met heel veel liefde hondenvoer, snacks en tussendoortjes. Wij eten zelf ook graag zo lekker mogelijk en gunnen dat onze huisdieren ook.

Maar de meeste merken hondenvoer bevatten veel te veel koolhydraten, waardoor het gevaar van overgewicht van jouw hond op de loer ligt. En dat terwijl je je keurig houdt aan de aangegeven hoeveelheden op de verpakking. Het goede nieuws is dat als je overstapt op hondenvoer die veel dierlijke eiwitten bevat en weinig koolhydraten, jouw hond vanzelf zal afvallen, zonder dat zij honger zal hebben of zich minder verzadigd zal voelen.

Een dieet met veel dierlijke eiwitten en weinig koolhydraten laat jouw hond gewicht verliezen zonder dat zij honger zal hebben of een minder verzadigd gevoel zal hebben

speciaal voer voor honden met overgewicht

De gevolgen van overgewicht

Het aantal honden dat (veel) te zwaar is, neemt toe. In Nederland en België kampen naar schatting meer dan 50% van de honden met overgewicht. En overgewicht bij honden leidt tot allerlei problemen. Onder meer de volgende:

 • verkorting van de levensverwachting met 2 jaar;
 • hart- en longproblemen;
 • bot –en gewrichtsproblemen (zoals artrose);
 • verhoogde kans op diabetes;
 • verhoogde kans op blaasproblemen;
 • verhoogde kans op darm – en leverproblemen;
 • kortademigheid;
 • slechte conditie;
 • traagheid;
 • kans op doffe huid;
 • minder goede wondgenezing en kans op huidziekten;
 • minder goed kunnen afvoeren van warmte in de zomer (en dus kans op oververhtting);
 • afname van levenslust.

Overgewicht bij honden heeft serieuze gevolgen

Overgewicht heeft dus lichamelijke èn geestelijke gevolgen. Dieren die te zwaar zijn, zijn sneller moe en spelen veel minder met andere honden. Terwijl honden daar wel veel behoefte aan hebben. Ook kunnen ze minder goed tegen warmte en wel hebben ze vaker last van gewrichtspijn. Kortom:  overgewicht heeft gevolgen voor het welzijn van de hond: een hond met overgewicht is simpelweg minder gelukkig.

Overgewicht bij honden kan dus tot serieuze problemen leiden en het is dan ook zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen als je overgewicht bij jouw hond constateert. De pondjes komen er namelijk snel aan, maar gaan er maar heel langzaam weer af. Hoe eerder je ingrijpt, hoe makkelijker het is.

Wanneer is sprake van overgewicht bij jouw hond?

Van overgewicht is sprake als een hond meer dan 5 à 10% meer weegt dat zijn of haar ideale lichaamsgewicht.

Maar wat is ideaal? Ideaal is als je bij jouw hond van boven af gezien een taille kan zien. Vanuit de zijkant gezien moet de buik achter de ribben oplopen. De buik moet dus minder breed zijn dan de ribbenkast.

Makkelijker is misschien om te voelen: je moet de ribben (rugwervels en bekkenbeenderen) van je hond goed kunnen voelen als hij of zij staat, zonder dat je ze ziet. Ze mogen dus niet uitsteken, maar mogen ook niet met laag vet bedekt zijn. Je moet de ribben kunnen voelen als je je hond over de buik aait, zonder dat je druk hoeft uit te oefenen. Ideaal is dus als een hond een taille heeft, de buik minder breed is dan de borstkas en de ribben goed voelbaar zijn, maar niet uitsteken.

De hond op de foto bij deze blog heeft ideaal gewicht. Je ziet zijn taille en de ribbenkast is niet bedekt met laagje vet.

De Body Condition Score

Bij honden kan de Body Condition Score (BCS) worden gebruikt om te bepalen of een hond overgewicht heeft, of niet.

Volgens deze BCS geef je een hond een cijfer, van 1 tot 5. Een hond met een BCS van 1 is zeer mager, een 2 heeft ondergewicht, een 3 heeft een ideaal gewicht, een 4 heeft overgewicht en een 5 heeft obesitas.

De BCS wordt bepaald aan de hand van de volgende criteria: de vorm van de hond in zij- en bovenaanzicht en vet aanwezig op de ribben en aan de staartbasis.

De afbeelding hieronder is afkomstig van de Amerikaanse organisatie die probeert overgewicht bij honden aan te pakken, de World Small Animal Veterinary Association.

body condition score bij honden overgewicht

De oorzaken van overgewicht

Overgewicht kan het gevolg zijn van een ziekte, zoals hypothyreoidie (een trage stofwisseling) of  hyperadrenocortisme (een tumorziekte van de biernier). Ook kan overgewicht veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen.

Maar de meest voorkomende oorzaak van overgewicht en obesitas is dat de hond een energie-overschot heeft als gevolg van voeding. Hier zitten twee aspecten aan: de hoeveelheid hondenvoer die wordt gegeven en de kwaliteit van het hondenvoer.

De hoeveelheid hondenvoer

Op het pak staat altijd een advies vermeld over de aanbevolen hoeveelheid. Belangrijk om te onthouden is dat dit slechts een advies is, gebaseerd op algemene richtlijnen. Dit zegt nooit iets over jouw hond in het bijzonder.

Een hond is een individu. Dat betekent dat de hoeveelheid voer die een hond nodig heeft, afhankelijk zijn van de individuele omstandigheden.

Factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid voer die een hond nodig heeft

Ras

Sommige rassen zijn extra gevoelig voor het risico van overgewicht. Deze rassen hebben minder calorieën nodig hebben om op hun ideale gewicht te blijven.

Enkele rassen die extra risico lopen op overgewicht:

 • Labrador Retriever
 • Golden Retriever
 • Cocker Spaniel
 • Cairn Terrier
 • Shetland Sheepdog
 • Beagle
 • Cavalier King Charles Spaniel
 • Basset Hound.
Castratie

Castratie is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van overgewicht/obesitas. Uit verschillende studies blijkt dat dit zou kunnen komen door een tragere stofwisseling. De hormoonhuishouding is nu eenmaal veranderd en een tragere stofwisseling kan hier een gevolg van zijn.

Maar het kan ook dat een hond die gecastreerd is, anders gaat eten of minder gaat bewegen.

Leeftijd

Jonge dieren zitten nog midden in de groei en hebben veel energie nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Daardoor lopen ze weinig risico van op overgewicht of obesitas.

Dieren van middelbare leeftijd hebben de meeste kans op overgewicht en obesitas.

Beweging

Een belangrijke factor die van invloed is op de hoeveelheid voer die een hond nodig heeft, is de mate waarin zij beweegt. Uit een studie van drs. Janne Simons blijkt dat er verband bestaat tussen de hoeveelheid dagelijkse beweging en het bestaan van overgewicht.

Wil je precies weten hoeveel voer jouw hond nodig heeft? Lees het in ons artikel ‘Hoeveel voer moet ik mijn hond geven?

De kwaliteit van het hondenvoer

Hiervoor bleek al dat voeding de belangrijkste oorzaak is van overgewicht. En dan gaat het niet alleen om de hoeveelheid voeding die gegeven wordt, maar met name ook om de kwaliteit van het voer dat je geeft.

Uit een studie van drs. Janne Simons blijkt dat er een directe relatie is tussen de kwaliteit van het hondenvoer en het risico op overgewicht.

Belangrijk is dus niet alleen hoeveel je je hond geeft, maar vooral welke voedingsstoffen. In het artikel ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’, wordt uitgelegd welke voedingsstoffen je hond nodig heeft.

 

De oplossing voor overgewicht: veel dierlijke eiwitten, weinig koolhydraten

Een dieet met veel eiwitten en heel weinig koolhydraten zorgt er voor dat het lichaamsgewicht afneemt. Dit komt doordat het verzadigingsgevoel veel langer duurt, zodat er minder voeding nodig is om je prettig te voelen.

Een maaltijd met weinig koolhydraten helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Hierdoor wordt hypoglycemie voorkomen (een hele lage bloedsuikerspiegel). Door de koolhydraten in voeding te verminderen wordt dit voorkomen.

Door koolhydraten te vervangen door eiwitten wordt bovendien de vetstofwisseling gestimuleerd. Je zet als het ware het verbrandingsmotortje aan.

Als een hond met overgewicht, zijn of haar voeding op hele simpele manier verandert door voeding met een hoger eiwit gehalte en veel minder koolhydraten te eten, dan zal de hond gewicht verliezen, terwijl de inname van het aantal kilocalorieën hetzelfde blijft. Dit komt vooral doordat het vetgehalte van de hond zal afnemen terwijl de spiermassa volledig behouden zal blijven.

Een dieet met veel eiwitten en heel weinig koolhydraten zorgt er voor dat het lichaamsgewicht afneemt.

Bestaat er ook zoiets als te veel eiwitten?

Dit is een mythe die inmiddels door de wetenschap is weerlegd . In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is voeding met een hoog eiwitgehalte gezond voor alle honden.

Wetenschappelijke studies (onder andere een wetenschappelijke studie met Deense Dogs, van de Universiteit Utrecht) hebben aangetoond dat een voeding met een hoog eiwit gehalte niet leidt tot gezondheidsproblemen.

Integendeel: het versterkt het immuunsysteem, en het centrale zenuwstelsel, draagt bij aan een snelle wondgenezing, helpt spiermassa op te bouwen, en is nodig voor een gezonde huid en vacht. Honden hebben baat bij een dieet met veel eiwitten.

Eiwitten uit dierlijke bron

Belangrijk daarbij is wel dat het daarbij zal moeten gaan om eiwitten uit dierlijke bron. Eiwitten uit dierlijke bron zijn hoogwaardige eiwitten omdat ze alle aminozuren bevatten die een hond niet zelf kan aanmaken.

Net zo belangrijk is de verteerbaarheid van de eiwitten. Je kan wel hoogwaardige eiwitten geven, maar als de hond ze niet kan verteren heeft hij of zij daar niets aan.

Omdat honden een heel kort en simpel mag -darmstelsel hebben zijn zij niet goed in staat om eiwitten uit planten te verteren en zijn zij veel beter in het verteren van eiwitten uit vlees.

Vlees, gevogelte, vis en eieren

Deze ingrediënten leveren hoogwaardige eiwitten uit dierlijke bron.

Belangrijk is ook de manier waarop de ingrediënten worden bewerkt. Verhitting vermindert namelijk de kwaliteit van het eiwit. Als voeding te hoog wordt verhit vernietigt het de aminozuren methionine en histidine (twee essentiële aminozuren).

Idealiter zou (een deel van) het vlees vers of rauw verwerkt moeten worden.

Het stappenplan ter bestrijding van overgewicht bij honden

I. Investeer in goede hondenvoeding

Goede hondenvoeding bestaat uit veel (vers) vlees, vis en eieren zodat je hond veel hoogwaardige eiwitten binnenkrijgt die makkelijk verteerbaar zijn en weinig koolhydraten. De koolhydraten die worden toegevoegd zijn idealiter laag-glycemische koolhydraten. Dus liever geen rijst, tarwe of mais, maar groente als pompoen of linzen.

Door jouw hond met overgewicht voeding te geven met een hoog eiwitgehalte – uit dierlijke bron en liefst deels vers verwerkt – en een laag koolhydraat-gehalte zal je hem of haar helpen gewicht te verliezen. Zelfs zonder dat je hem of haar minder geeft.

II. Meer beweging

Een hond die veel beweegt verbruikt meer kilocalorieën. Hoe meer beweging een hond krijgt, hoe meer hij of zij zal afvallen als hij of zij dezelfde hoeveelheid voer geeft.

Begin met elke dag 10 minuten langer te wandelen of loop één keer per dag een extra rondje. Dat mag kort zijn, maar draagt wel bij aan een gezond gewicht. Je kan ook de wandeling eindigen met 5 of 10 minuten gooien met een stok of bal, zodat je hond extra rent. Als je een zwemhond hebt (zoals wij) kan je één keer per week een half uur je hond laten zwemmen in een plaatselijk meertje of rivier (mits niet gevaarlijk natuurlijk). Zwemmen is een uitstekende sport voor de hond die de gewrichten niet belast maar wel heel veel kilocalorieën verbrandt.  En je kan ook elke dag 10 minuten met je hond stoeien, met een touw of speeltje of wat dan ook. Geeft plezier èn beweging!

Ga niet gelijk over de top! Afhankelijk van de mate van overgewicht worden de gewrichten van de hond ook zwaarder belast bij beweging

III. Beperk tussendoortjes

Geef je hond alleen verse vlees snacks die goed verteerbaar zijn en veel eiwitten leveren. Geef de tussendoortjes met name als beloning bij of na het wandelen en niet tussendoor thuis. Probeer tussendoortjes die graan bevatten te vermijden. Dat levert geen voedingsstoffen en is alleen maar vulling, waar je hond niets aan heeft.

Investeer liever in een gezonde, verantwoorde hondensnack en geef hiervan minder. Deze snacks zijn duurder, maar omdat je er minder geeft, zal je net zo veel geld kwijt zijn.

IV. Niet met de pot mee eten

Laat je honden niet de borden aflikken en geef geen mensenvoedsel aan je hond, zoals pasta of brood.

Een stukje (rauw) vlees mag natuurlijk wel, mits het niet gekruid is. Geef daarom ook liever geen vleeswaren. Die bevatten veel te veel zout. Geef een verantwoorde hondensnack en laat het daarbij

V. Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid voer

Op de verpakking van het voer staat de aanbevolen hoeveelheid voer aangegeven, op basis van het gewicht van de hond. Meestal staat er een minimale hoeveelheid en een maximale hoeveelheid aangegeven. Als jouw hond veel beweegt, geef je de maximale hoeveelheid. Als jouw hond gemiddeld beweegt, geef je de minimale hoeveelheid. Het is verstandig om je deze hoeveelheden als uitgangspunt te nemen en vervolgens de hoeveelheid bij te stellen naarmate jouw hond afvalt of aankomt. Weeg deze hoeveelheden precies af. je kan daarvoor een maatbeker gebruiken, of – nog handiger- een weegschaaltje.

VI. Geef je hond ’s ochtends wat meer en ’s avonds wat minder

Als je je hond twee keer per dag eten geeft, kan je hem of haar ’s ochtends wat meer geven en ‘s avonds wat minder. Geef ’s avonds je hond niet al te laat eten, liefst paar uur voordat hij of zij de nacht ingaat.

VII. Dieetvoeding voor honden met overgewicht

Sommige merken verkopen speciaal dieetvoeding en dat kan helpen. Wij adviseren je daarbij goed de verpakking te bestuderen omdat vaak veel graan, aardappel, rijst of mais in deze speciale dieetvoeding verwerkt zit. En zoals is uitgelegd dient jouw hond juist minder koolhydraten te eten. Bovendien zijn vaak snelle (hoog-glycemische) koolhydraten verwerkt en die leiden juist tot de opslag van vet.

Dogline verkoopt alleen hondenvoer met een hoog gevogelte,vlees- en/of visgehalte. Speciaal voor honden met overgewicht raden wij de volgende producten aan.

VII. Combineer alle stappen

Als je alle stappen uitvoert en combineert zal je hond gewicht verliezen. Het is zaak niet te hard van stapel te lopen. Gewicht verliezen dient langzaam te gebeuren, ongeveer 1% van zijn of haar lichaamsgewicht per week.

Alle stappen versterken elkaar. Als je hond gewicht verliest, zullen zijn gewrichten minder belast worden, zal hij of zij meer conditie krijgen en veel levendiger worden. Dan zal hij of zij ook meer willen bewegen en zo ontstaat een positieve spiraal.

Advies van Dogline voor je hond met overgewicht:

orijen-fit-trim

Orijen Fit & Trim

Als je wil kiezen voor hondenvoeding die een verhoogd eiwit-gehalte heeft en weinig koolhydraten, dan is Orijen Fit & Trim bijzonder geschikt.

Koop NU
productafbeelding acana heritage light and fit

Acana Heritage Light & Fit

Honden met overgewicht hebben baat bij een eiwitrijke voeding die de ontwikkeling van mager spierweefsel stimuleert en weinig koolhydraten.

Koop NU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.