Politiehonden zijn onmisbare helpers van de politie bij het uitvoeren van politiewerk.

Speurhonden

Speurhonden zijn getraind om drugs of explosieven op te sporen. Er zijn zelfs speurhonden die geld kunnen opsporen.

Elke speurhond heeft maar één specialisme: of drugs, of geld of explosieven. Daarom hebben de begeleiders meestal twee honden bij zich.

Narcoticahond

Een speurhond die drugs opspoort wordt een narcoticahond genoemd. Zo’n narcoticahond kan alle bekende drugs opsporen: hasj, marihuana, cocaïne, XTC. Als een narcoticahond een drug heeft gevonden geeft hij een signaal, meestal gaat hij blaffen.

Explosievenhond

Een speurhond die explosieven opspoort wordt een explosievenhond genoemd. Een explosievenhond kan handgranaten, munitie, afgeschoten vuurwapens en springstoffen opsporen. Als hij een explosief gevonden heeft, gaat hij niet blaffen, maar zitten. Dit is om te voorkomen dat het springstof afgaat door het harde geblaf.

Passieve speurhonden verdovende middelen

Deze honden worden wel passieve honden genoemd, maar zijn verre van passief. Zij zijn net zo actief als alle andere speurhonden. Deze honden kunnen ruiken of mensen drugs bij zich hebben, bijvoorbeeld bij een voetbalwedstrijd of groot evenement. Maar deze kunnen ook worden ook ingezet bij een verkeerscontrole.

Surveillancehonden

Surveillancehonden helpen de politie bij haar gewone werk. Ze worden bijvoorbeeld ingezet bij rellen. Deze honden ondersteunen de ME bij haar optredens of worden ingezet bij voetbalwedstrijden.

Maar ze kunnen ook helpen om voorwerpen of verdachte personen te vinden.

Plaatsdelicthonden

Er zijn honden die de vluchtweg van een verdachte kunnen volgen, soms zelfs na een lange tijd na het misdrijf. Zulke honden noem je plaatsdelicthonden.

Reddingshonden

Ook bij vermissingen worden honden ingezet: hier werkt de politie samen met de Stichting Inzet Reddingshond Nederland. De politie kan een beroep doen op deze gespecialiseerde reddingshondenteams (zowel in binnen- en buitenland).

Politiehonden.nl

Meer lezen over dit fantastische werk? Kijk dan op politiehonden.nl.

Politiehonden zijn onmisbare helpers voor de politie

politiehond speurhond voeding acana sport agility

Politiehonden en voeding

Het werk van een politiehond is veeleisend, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Er komt moed en doorzettingsvermogen bij kijken voor een hond en de hond moet intelligent zijn.

Het is dus belangrijk dat een politiehond extra krachtvoer krijgt, die dit zware fysieke en geestelijke werk goed ondersteunt. Een politiehond blijft in principe tot en met zijn tiende levensjaar bij de politie werken, dus het is belangrijk dat hij lang in goede lichamelijke conditie blijft.

Aan welke eisen moet het voer van een politiehond voldoen?

In het artikel ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’ wordt uitgelegd waaraan goed hondenvoer moet voldoen. De belangrijkste voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten en vetten.

Proteïne

Eiwitten zijn zeg maar de bouwstoffen van het lichaam van een hond. Deze bouwstoffen zijn weer opgebouwd uit aminozuren.

Eiwitten zijn nodig voor de opbouw en behoud van spieren en organen. Maar ze komen ook voor in de pezen, nagels, huid en vacht van de hond. Ze zijn verder belangrijk voor de celstructuren, hormonen èn de enzymen.

Er zijn eiwitten uit dierlijke bron en uit plantaardige bron. Omdat een hond een (semi) carnivoor is, is het belangrijk dat hij eiwitten uit dierlijke bron binnenkrijgt. Maar niet alle dierlijke eiwitten zijn goed voor een hond. Botten leveren bijvoorbeeld wel veel eiwit, maar daar heeft een hond niet zoveel aan.

Van belang is dat het hoogwaardige eiwitten zijn. Hoogwaardige eiwitten bevatten alle aminozuren die een hond niet zelf aan kan maken. Ook is belangrijk hoe de eiwitten zijn bewerkt.

Een politiehond heeft extra eiwitten nodig

Voor een politiehond, die intensief met zijn lichaam bezig is, is het belangrijk dat hij veel hoogwaardige eiwitten eet. Kort samengevat bevatten vlees, vis en eieren (en insecten trouwens) veel hoogwaardige eiwitten, die helpen bij de opbouw en behoud van spieren, pezen, weefsel, een voldaan gevoel geven en helpen bij het herstel van het lichaam van de politiehond na fysieke inspanning.

Vetten

Een gezond eetpatroon van een politiehond bevat vetten; onverzadigde vetten wel te verstaan.

Brandstof

Vet is een belangrijke brandstof voor de politiehond. Aangezien de politiehond veel fysieke inspanning levert, heeft hij ook veel energie nodig. Het lichaamsvet en de vetten die een hond uit de voeding haalt, zijn belangrijk als energiebron bij inspanning met een lage en matige intensiteit. En goed getrainde politiehonden, kunnen ook bij hoge intensiteit vet als brandstof gebruiken.

Vitamines

Naast energie leveren vetten ook vitamines, namelijk vitamines A, D, E en K.

Omega 3 en 6

En vetten bevatten vetzuren zoals de Omega 3 en Omega 6 vetzuren. En dit is voor politiehonden extra belangrijk omdat zij veel lichamelijk en geestelijk werk verrichten. Het Omega 3 vetzuur  DHA is nodig voor de ontwikkeling van hersenen en het zenuwstelsel van puppy’s. Ook belangrijk voor politiehonden in de dop:)).

Smaak

Tot slot vinden honden vet lekker. Vet laat de hondenbrokken lekker smaken.

Koolhydraten

Lage GI

Voor politiehonden – die vele uren achter alert moeten zijn – is het belangrijk dat zij koolhydraten eten met een lage glycemische index zoals veel groentesoorten en bijvoorbeeld peulvruchten. Hiermee worden pieken (en de bijbehorende dalingen) in de bloedsuikerspiegel voorkomen zodat de ‘man met de hamer’ niet langs komt als de hond net bezig is een explosief op te sporen.

Goed voer voor politiehonden zou koolhydraten met een laag glycemische index moeten bevatten.

Geen granen

Granen dienen te worden vermeden. De darmen van een hond kunnen hier niet goed tegen. Op zich kunnen andere vulmiddelen zoals rijst, mais of maismeel niet zoveel kwaad, maar goede voedingsstoffen leveren deze ingrediënten niet. Ze geven een hoop ontlasting –wat niet per sé handig is voor een politiehond in functie– terwijl ze niets voor de gezondheid van een politiehond.

Conclusie

Politiehonden zijn – net als jachthonden en sporthonden – veel uren fysiek en mentaal actief en hebben dus behoefte aan voeding die hun werk ondersteunt. Lees meer in de artikel ‘Voer voor jachthonden’ en ‘Krachtvoer voor de sporthond en de actieve hond’.

Acana Sport & Agility

Is zeer geschikt voor politiehonden:

  • 75% vlees, vis en eiseren
  • 1/3e deel vers verwerkt
  • 38% hoogwaardige eiwitten afkomstig van vlees, vis en eieren
  • extra vetten
  • Omega 3 en 6
  • alle vitamines en mineralen
  • 25% laag glycemische koolhydraten
KOOP SPORT & AGILITY

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief