Heeft jouw hond wel eens darmproblemen? Dunne ontlasting, diarree, of juist constipatie? Of stinkt jouw hond een beetje of heeft hij/zij een doffe vacht? Of krabt jouw hond zich veel? Dan zou het wel eens kunnen zijn dat jouw hond niet voldoende gezonde darmbacteriën heeft. De gezondheid van je hond, begint in de darmen. Prebiotica kan helpen bij al deze problemen. Hoe dat kan, lees je zo.

Eerst willen we stil staan bij pro biotica. Daar hebben de meeste mensen wel eens van gehoord.

Pro biotica

Yoghurt, kefir, zuurkool.. wat hebben deze voedingsmiddelen gemeen? Deze voedingsmiddelen bevatten allemaal pro biotica. Dat wil zeggen: goede bacteriën die kunnen helpen om een gestoorde darmflora te herstellen.

Darmflora

Darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in de darmen leven. En dat zijn er héél veel. Deze darmbacteriën kunnen nuttig of schadelijk zijn. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en de schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. Maar als je hond bijvoorbeeld diarree heeft, kan dat een teken zijn dat er meer schadelijke bacteriën dan nuttige bacteriën in zijn darmen zijn.

Levende bacteriën eten

Pro biotica zijn dus (levende) bacteriën, die je via je voeding, of via een supplement binnen krijgt. Misschien heb je pro biotica al toegevoegd aan jouw voedingspatroon en heb je dat ook al bij je hond gedaan.

Helpt probiotica bij honden?

De wetenschap weet nog relatief weinig van de bacteriën die in de darmen leven. We zitten nog in een beginstadium van onderzoek naar de werking van pro biotica bij honden. Wat we nu weten: sommige honden hebben er baat bij en andere niet.

Pro biotica zou eigenlijk afgestemd moeten zijn op de bacteriën die in het individu zitten. De ene hond heeft baat bij die bacteriën en de andere hond bij andere bacteriën. Er zitten namelijk enorme verschillen tussen de ene hond en de andere wat betreft de aanwezige bacteriën in de darmen. Ook tussen honden die onder identieke omstandigheden leven en dezelfde voeding krijgen. (Schaible en Kaufmann, 2005). Grofweg zijn er bij honden 3 darmbacterie-profielen. Als jouw hond bacteriën A + B krijgt, terwijl hij/zij type C darmbacterie-profiel heeft, dan zullen deze pro biotica niet helpen.

Pro biotica zijn dus de bacteriën zelf. Wat zijn dan prebiotica? Dit is over het algemeen minder bekend. Daarom deze blog over prebiotica en waarom dit voor jouw hond van belang kan zijn.

Wat zijn prebiotica?

Prebiotica zijn stoffen die de groei van probiotica bevorderen. Dat wil zeggen de groei van de nuttige bacteriën in de darmen. Het is de voedsel van de bacteriën in de darmen. Meestal zijn het vezels.

Prebiotica worden niet door het lichaam opgenomen en afgebroken. Ze gaan helemaal het darmstelsel worden afgebroken door de bacteriën in de darmen. Dit proces noemen we fermentatie. De prebiotica worden door die bacteriën omgezet in korte keten vetzuren die belangrijk zijn voor de gezondheid van de darmwand. Verder wordt de groei van die gezonde bacteriën in verband gebracht met allerlei nuttige gezondheidseffecten, zoals verbeterde weerstand, minder kans op allergieën, betere stoelgang.

Zonder prebiotica zijn er niet voldoende pro biotica.

Waarom zijn prebiotica voor honden belangrijk?

Er is een direct verband tussen het immuunsysteem van je hond en de gezondheid van de spijsvertering. En het is niet alleen het immuunsysteem die in studies gelinkt wordt aan een gezonde darmflora, maar ook de algemene gezondheid, de hoeveelheid energie, het humeur en de gezondheid van de gewrichten. Het is dus belangrijk dat een hond voldoende nuttige bacteriën heeft die de schadelijke bacteriën in evenwicht houden.

Prebiotische stoffen zijn het onderwerp geweest van verschillende wetenschappelijke studies omdat de ze de samenstelling van de darmflora kunnen verbeteren en de aanwezigheid van pathogenen en toxines kunnen verminderen. Pathogenen zijn kort gesteld de schadelijke darmbacteriën. Ze zijn niet schadelijk zolang er een evenwicht is tussen de nuttige en schadelijke bacteriën. Pas als het evenwicht wordt verstoord (bijvoorbeeld ziekte) dan kunnen deze bacteriën schade toebrengen.

De darmen zijn dus eigenlijk de basis van het immuunsysteem van je hond. Als een hond meer schadelijke bacteriën in de darmflora heeft dan ‘goede’ bacteriën dan ontstaan allerlei problemen, zoals:

 • Huid- en vachtproblemen
 • Oor ontstekingen
 • Gevoelige maag (diarree of dunne ontlasting)
 • Slechte adem
 • Acute voedselallergieën
 • Af en toe braken

Als je hond deze problemen heeft, aarzel dan niet om naar de dierenarts te gaan. Prebiotica zijn geen geneesmiddelen.

Hoe kunnen prebiotica je hond helpen?

Een hond heeft dan meer goede bacteriën nodig. Met het geven van prebiotica stimuleer je de groei van deze goede bacteriën. Omdat prebiotica niet levend zijn (zoals probiotica dat wel zijn), kunnen ze beter overleven. Prebiotica kunnen tegen hitte, koude en de maagzuren van een hond. Ze kunnen dus ongedeerd de darmen van een hond bereiken en daar hun goede daden doen.

De voordelen van prebiotica

Eerst een disclaimer. Ook bij prebiotica is er veel meer onderzoek nodig naar de werking van prebiotica bij honden. Voordelen die gerapporteerd zijn in de studies (tot nu toe) zijn de volgende. Dit is geen sluitend bewijs; verder onderzoek is nodig.

 • Prebiotica bevordert de afbraak van voedsel tot de nuttige stoffen die de gezondheid van je hond ten goede komen. Hoe meer voedsel in de maag van je hond wordt afgebroken (voordat het wordt uitgepoept) hoe beter het is.
 • Prebiotica helpt het lichaam om mineralen uit de voeding beter op te nemen. Pre biotica zorgt ervoor dat er minder schommelingen zijn in de bloedsuikerspiegel.
 • Prebiotica helpt de darmwand te verbeteren zodat er geen voedingsstoffen lekken.
 • Prebiotica zou kunnen helpen om de botdichtheid en hardheid te vergroten. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan.
 • Prebiotica kunnen mondgeuren verbeteren.
 • Prebiotica kunnen tandplak helpen verminderen.
 • Prebiotica geven aan een zogende moeder, leidt tot een beter immuunsysteem bij puppies.

Hoe geven we prebiotica aan onze honden

Je kan prebiotica geven in de vorm van een supplement. Om deze reden hebben wij Oceanfeed Pets in ons assortiment opgenomen. Dit is een puur natuur mix van drie soorten algen – zonder enige andere toevoeging – die naast vitamines en mineralen, Omega 3 en 6 – vetzuren, eiwitten en antioxidanten een rijke bron is van prebiotica.

Strooi de algenmix volgens de maattabel elke dag over het voer van jouw hond heen met de bijgeleverde maatlepel van 2 gram. Als je brokken geeft, dan graag bevochtigen met wat water. Bij natvoer kan je het er gewoon doorheen roeren. En laat de algen hun werk doen. De vezels in deze algen zullen voedsel zijn voor de probiotica van jouw hond.

Andere ontlasting

Het eerste resultaat dat je zal zien is een verandering van de ontlasting. Bij de meeste honden leidt het geven van deze drie algen tot stevigere (en grotere) drollen (die je makkelijker op kan rapen). Dan weet je dat de prebiotica hun werk aan het doen zijn!

Andere gevolgen

Er is een consumentenonderzoek geweest onder 50 participanten. De feedback onder deze consumenten was de volgende.

88% van de deelnemers gaf aan de huid en de vacht van hun hond was verbeterd

88% van de deelnemers gaf aan dat de spijsvertering van de hond was verbeterd

41% van de deelnemers gaf aan dat hun hond meer energie had en uithoudingsvermogen, met name bij warm weer

29% van de deelnemers gaf aan dat hun hond een frissere adem had

Ocean Feed Pets

Een mix van 3 soorten algen, zonder enige andere toevoeging, die naast eiwitten, Omega 3 en 6-vetzuren, vitamines èn mineralen een rijke bron zijn van pre biotica.

 • gezonde darmflora
 • gezonde huid en glanzende vacht
 • stevige ontlasting
Ga naar Oceanfeed Pets
Dogline oceanfeed pet zeewier supplement voor je hond

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief