Wist je dat de gezondheid en welzijn van honden afhangt van hun darmflora? ‘Darmflora’ is een ander woord voor de goede en slechte bacteriën die in de darmen van je hond zitten. Het gaat om miljarden bacteriën en wel tussen de 100 en 600 verschillende soorten bacteriën. De goede bacteriën zijn essentieel voor de spijsvertering en het immuunsysteem van je hond. De slechte bacteriën zijn de ziekteverwekkende bacteriën. Als de darmflora in balans is, zijn er genoeg goede bacteriën in de darmen om je hond te beschermen tegen de slechte bacteriën. Dan zijn honden bijvoorbeeld in staat infecties af te weren.

Maar een gezonde darmflora is niet alleen belangrijk voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de hersenen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat specifieke pro biotische stammen nuttig kunnen zijn bij de voeding van honden omdat dit de darmflora ondersteunt. Probiotica voor honden kan de darmflora van honden dus verbeteren.

Hoewel het wetenschappelijk onderzoek naar het effect van probiotica nog in de kinderschoenen staat, zijn de signalen positief. We leggen uit wat pro biotica voor jouw hond kan beteken.

Probiotica hond

We beginnen met de officiële definitie: wat is probiotica voor honden? Een pro- bioticum is een levend micro-organisme dat, wanneer het in de voldoende hoeveelheden wordt toegediend, een gezondheidsvoordeel oplevert voor de gastheer.

De definitie van pro biotica (hond)

Probiotica zijn dus de ‘vriendelijke’ bacteriën. Honden hebben er miljarden van in hun maag. Deze vriendelijke goede bacteriën helpen om infecties te bestrijden, het immuunsysteem sterker te maken, voedsel te helpen verteren en vitamines en voedingsstoffen aan te maken. We noemen dit het microbioom. Een gezonde hond heeft een gezond microbioom nodig.

Een gezonde hond heeft een gezond microbioom nodig.

Bij probiotica voor honden gaat het dus om levende bacteriën die worden gegeten of als supplement worden gegeven. Als deze levende bacteriën in de juiste hoeveelheden worden ingenomen, kunnen deze gezondheidsvoordelen opleveren.

40.45

Vitaminen en Supplementen

PUUR Probiotic Hond en Kat

Vanaf: 26.50

Vitaminen en Supplementen

Brit Vitamins Probiotic

17.95

Welke gezondheidsvoordelen kunnen probiotica honden hebben?

Zoals we al eerder aangaven is het wetenschappelijk onderzoek nog in een beginfase. Maar de resultaten zijn veelbelovend, dus er zullen snel meer studies volgen. De stand van zaken.

Probiotica voor honden kunnen spijsverteringsproblemen helpen verlichten

Als jouw hond ziek is of stress heeft, kan dit leiden tot een verstoring van de balans tussen ‘goede’ en ‘slechte’ darmbacteriën. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals diarree, of winderigheid, krampen of een slechte adem.  Het is aangetoond dat bepaalde pro biotica voor honden de duur van diarree significant kan verminderen.

Probiotica voor honden kunnen de bijwerkingen van antibiotica verminderen

Als je hond ziek is, krijgt hij of zij vaak antibiotica voorgeschreven door de dierenarts. Antibiotica doden darmbacteriën. Helaas, oden deze ook de goede darmbacteriën. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree of andere gastro-intestinale bijwerkingen. Als jouw hond een antibiotica kuur volgt, is hethandig om probiotica aan je hond te geven. Als je weet dat hij of zij een kuur gaat krijgen, dan kan je hier al een paar dagen van tevoren mee beginnen.

Probiotica voor honden kan helpen bij

Honden met gastro-intestinale klachten : Sommige honden lijden aan chronische darmklachten. Pro biotica kan deze honden helpen.

Gedragsproblemen: Honden die ongezonde darmbacteriën hebben, ervaren emotionele problemen. Het maagdarmkanaal en de hersenen van jouw hond staan in direct contact met elkaar. Het toedienen van de juiste goede darmbacteriën helpt jouw hond mentaal èn emotioneel. Uit onderzoek blijkt dat pro biotica zelfs kan helpen angsten bij honden te verminderen.

Oudere honden gezond te houden: Senior honden zijn vatbaar voor een verzwakt immuunsysteem. Wist je dat bijna 70% van de immuuncellen in de darmen zitten? Als je dus de groei van gezonde darmbacteriën bevordert, is dat een effectieve manier om de immuniteit van je oudere hond te versterken. De darmflora van jouw oudere hond is belangrijk en kan de sleutel zijn tot een lang en gezond leven.

Het bestrijden van ziektes en infecties: Als je jouw hond dagelijks ondersteunt met pro biotica, helpt dit ziektes te voorkomen, omdat het helpt het immuunsysteem te ondersteunen. 70% van de immuuncellen zitten in de darmen, weet je nog?

Disbalans tussen goede en slechte darmbacteriën: Maag-darm stoornissen zijn een van de belangrijkste redenen waarom eigenaren hun honden naar een dierenarts brengen voor gezondheidszorg. Pro biotica honden kan helpen deze bezoeken te verminderen. Lichaamsbeweging, gezonde voeding, vers water en pro biotica zijn factoren die een gezonde darmomgeving ondersteunen, zodat jouw hond geen last hoeft te hebben van diarree of juist constipatie, winderigheid, buikkrampen, een opgeblazen gevoel of verlies van energie of algehele lusteloosheid.

Het voorkomen van buikpijn of spijsverteringsproblemen als gevolg van verandering in voedsel:  Sommige honden hebben helemaal geen last van wijzigingen in het dieet. Andere honden hebben meteen diarree als je van voer wisselt. Diarree gaat gepaard met buikpijn of krampen en een beetje malaise. Dit kan je helpen voorkomen door pro biotica aan je hond te geven.

Het verminderen van de symptomen van een huidallergie: De gezondheid van de darmen en de werking van het immuunsysteem hangen met elkaar samen. En een verminderd immuunsysteem hangt weer samen met allergieën. Allergieën leiden vaak tot huidklachten, doffe vacht, haaruitval, jeuk, problemen met de poten en/of oorproblemen. Als je pro biotica aan je hond geeft, zouden deze symptomen kunnen verminderen terwijl je ook het immuunsysteem helpt herstellen. Verschillende onderzoeken ondersteunen deze theorie.

De zorg voor een gezond gebit: Uit onderzoek blijkt dat er aanleiding is te veronderstellen dat pro biotica helpt om gebitsproblemen te voorkomen. Maar dit onderzoek is nog wel in een beginnende fase, dus wordt vervolgd.

Probiotica voor honden helpt voor een betere huid, vacht èn een frissere adem

Als de goede darmbacteriën toenemen, dan kan dat allerlei gunstige effecten hebben op het lichaam van je hond. Dit zal je vooral merken aan de conditie van de huid en de vacht van je hond. Ook ervaren veel hondenmensen dat hun hond veel frisser ruikt uit zijn/haar bek.

Welke gezondheidsvoordelen kunnen probiotica honden hebben

Wat is het verschil tussen pro en prebiotica

Hierboven hebben we het gehad over probiotica voor honden. Daarnaast is er pre biotica.

Pre biotica zijn (kort gezegd) vezels, die dienen als voedsel voor de goede darmbacteriën. Probiotica zijn dus de levende darmbacteriën zelf, die je via een supplement geeft aan je hond. Pre biotica zijn de vezels waardoor de goede darmbacteriën die jouw hond al in zijn of haar darmflora heeft, zich zullen vermeerderen. Alle gezondheidsvoordelen die hierboven worden genoemd gelden ook voor prebiotica, omdat die gezondheidsvoordelen voortvloeien uit een gezond microbioon.

Prebiotica heeft daarnaast een extra voordeel

Verschillende honden hebben verschillende darmbacteriën. Niet alle toegevoegde goede bacteriën zullen de bovengenoemde gezondheidsvoordelen hebben voor jouw hond. Bovendien moet je de probiotica in grote hoeveelheden toedienen wil het enige effect hebben. En de houdbaarheid van de pro biotica heeft ok invloed op de werking.

Bij pre biotica heb je daar allemaal geen last van. Het maakt niet uit welk ‘poep-profiel’ je hond heeft: de prebiotica dient als voeding voor de lichaamseigen darmbacteriën. Bovendien gaat het om vezels (zoals algen) die eindeloos houdbaar zijn. Wil je meer weten over prebiotica? Lees dan de blog Pre biotica voor je hond: een goed idee? Spoiler-alert: het antwoord is ja😊.

Welke probiotica voor honden?

Honden hebben andere darmbacteriën dan mensen. Inmiddels weten we wel ongeveer welke goede bacteriën effect kunnen hebben voor honden. Het gaat onder andere om de volgende probiotische soorten darmbacteriën.

 • Bifidobacterium bifidum
 • Bacillus coagulans
 • Bifidobacterium animalis (stam AHC7) helpt bij acute diarree
 • Bifidobacterium longum (BL999) helpt bij angst
 • Enterococcus faecium (stam SF68)
 • Lactobacillus acidophilus verbetert de kwaliteit en frequentie van de ontlasting
 • Lactobacillus casei
 • Lactobacillus plantarum
 • Lactobacillus rhamnosus (stam LGG) kan effectief zijn bij diarree

Natural Dog Company Super-Flora Probiotic

Probiotische mix van 7 unieke probiotische stammen waaronder:

Bacillus coagulans, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei subsp. Casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus reuteri en Bifidobacterium bifidum

Wanneer probiotica hond?

Als je jouw hond elke dag probiotica geeft, dan kan dit dus helpen bij het versterken van het immuunsysteem (en dus het bestrijden van ziektes  en infecties) en de ondersteuning van het darmstelsel. Daarnaast kan je ook probiotica als kuur geven in de volgende situaties:

 • Diarree
 • Constipatie
 • Krampen
 • Algemeen slechte gezondheid
 • Allergieën
 • Obesitas
 • Opgeblazen gevoel
 • Veel gasvorming
 • Maagklachten
 • Slechte adem
 • Een anti biotica kuur
 • Angststoornissen
 • Agressief gedrag
 • Infecties
 • Parasieten

Wat is de beste probiotica hond?

De beste probiotica hond bevat de hierboven genoemde levende bacteriën. Wij hebben er op basis hiervan twee in ons assortiment opgenomen.

Natural Dog Company Super-Flora Probiotic

Natural Dog Company bevat Probiotische mix van 7 unieke probiotische stammen waaronder Bacillus coagulans, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei subsp. Casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus reuteri en Bifidobacterium bifidum. Uit onderzoek is gebleken dat deze bacteriën gunstige effecten kan hebben op honden.

Puur Probiotica

Puur Pro Biotica bevat de bacterieculturen: Bifidobacterium lactis, Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus salivarius en Lactococcus lactis.

Brit Vitamins Probiotic

Brit Vitamins probiotica.bevat inuline (12 %), β-glucanen (10 %), mannan-oligosacchariden (6 %), gehydrolyseerde kippenlever, collageen, melasse, yucca schidigera (1 %), Lactobacillus helveticus HA – 122 geïnactiveerd (15×109 cellen/kg).

40.45

Vitaminen en Supplementen

PUUR Probiotic Hond en Kat

Vanaf: 26.50

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Aller-Immune

40.45

Vitaminen en Supplementen

Brit Vitamins Probiotic

17.95

Een gezonde darmflora van je hond

Er is een direct verband tussen de kwaliteit van het voer dat je van je hond geeft en de gezondheid van de darmen. En zoals we hierboven hebben aangegeven is er een direct verband tussen de gezondheid van de darmen en de algehele lichamelijk en geestelijke gezondheid. Het is zelfs zo dat een slechte darmflora kan leiden tot emotionele stress en angst aanvallen bij honden.

Vooral de hoeveelheid koolhydraten in hondenvoer is een grote uitdaging voor het maagdarmstelsel van je hond. Honden kunnen koolhydraten weliswaar verteren, maar een te hoog gehalte heeft invloed op het microbioom van je hond en daarmee op haar of zijn gezondheid.

Als je jouw hond in optimale lichamelijke en geestelijke gezondheid wil houden, dan geef je elke dag goed voer, voldoende lichaamsbeweging, vers water, extra Omega 3 en pre of pro biotica.

Meer lezen? Hieronder staan blogs die ook voor jou interessant kunnen zijn.

Literatuurlijst

 • Microbiota en probiotica in het welzijn van honden en katten
  Łukasz Grześkowiak een,Akihito Endo geb,Shea Beasley c,Seppo Salminen
 • ICMR-DBT Guidelines for Evaluation of Probiotics in Food
  N.K. Ganguly,1 S.K. Bhattacharya,2 B. Sesikeran,3 G.B Nair,4 B.S. Ramakrishna,5 H.P.S. Sachdev,6 V.K. Batish,7 A.S. Kanagasabapathy,8 Vasantha Muthuswamy,9 S.C Kathuria,10 V.M. Katoch,11,* K. Satyanarayana,11,* G.S Toteja,11,* Manju Rahi,11,* Spriha Rao,11,* M.K Bhan,12,** Rajesh Kapur,12,** and R Hemalatha3
 • Kelley R. Effects of Varying Doses of a Probiotic Supplement Fed to Healthy Dogs Undergoing Kenneling Stress. Int J Appl Res Vet Med. 2012;10(3):205-216.
 • Gomez-Gallego C, et al. A canine-specific probiotic product in treating acute or intermittent diarrhea in dogs: A double-blind placebo-controlled efficacy study. Vet Microbiol. December 2016;197(0):122-128).
 • Chung JY, et al. Effect of recombinant lactobacillus expressing canine GM-CSF on immune function in dogs. J Microbiol Biotechnol. November 2009;19(11):1401-7.
 •  Ohshima-Terada Y, et al. Complementary effect of oral administration of Lactobacillus paracasei K71 on canine atopic dermatitis. Vet Dermatol. October 2015;26(5):350-3, e74-5.
 • Kim H, et al. A Double-Blind, Placebo Controlled-Trial of a Probiotic Strain Lactobacillus sakei Probio-65 for the Prevention of Canine Atopic Dermatitis. J Microbiol Biotechnol. November 2015;25(11):1966-9.
 • Craig JM. Atopic dermatitis and the intestinal microbiota in humans and dogs. Vet Med Sci. May 2016;2(2):95–105.
 • Zambori C, et al. Antimicrobial effect of probiotics on bacterial species from dental plaque. J Infect Dev Ctries.  March 2016;10(3):214-21.
 • Gut microbiome structure and adrenocortical activity in dogs with aggressive and phobic behavioral disorders
  E. Mondo a 1, M. Barone b 1, M. Soverini b, F. D’Amico b, M. Cocchi a, C. Petrulli a, M. Mattioli a, G. Marliani a, M. Candela b, P.A. Accorsi a

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief