Ben je de kersverse, trotse eigenaar van een puppy? Wat een heerlijke tijd! Maar wel fijn als je puppy vanaf het begin naar je luistert. Daarom in dit artikel leuke puppy spelletjes, die je kan doen om jouw puppy op een leuke manier te trainen en commando’s aan te leren.

Puppy spelletjes

Puppies barsten van de energie. En aangezien je nog niet zulke lange wandelingen mag maken met jouw puppy, zal je een uitlaatklep voor deze energie moeten verzinnen, want anders blijft er niets meer over van jouw pantoffels en/of meubelen:)).

Goed nieuws: als puppies met hun hersenen werken, worden ze sneller moe dan alleen door lichamelijke activiteiten. En bij puppy spelletjes gebruikt jouw puppy haar hersenen behoorlijk. Maar jouw puppy leert tegelijkertijd om allerlei commando’s te gehoorzamen. Een heuse puppy training dus, maar zonder dat je pup het doorheeft. Alle reden om dagelijks een uurtje met jouw puppy te spelen.

Spelregels

Er zijn een paar regels als je niet alleen wil spelen, maar jouw puppy door middel van die puppy spelletjes ook wil trainen.

Regel 1: Jij bent de baas

De belangrijkste spelregel is dat jij de baas bent. Als je je puppy wil laten gehoorzamen is dit het belangrijkste dat je haar zal moeten leren. Dit betekent dat het initiatief om te beginnen met puppy spelletjes (of daarmee te stoppen) altijd van jou afkomt. Zo leer je haar spelenderwijs dat jij de baas bent.

Regel 2: stand van jouw lichaam

Zorg bovendien dat jouw lichaam altijd hoger is dan dat van jouw puppy. Bij honden wordt de rangorde bepaald door de stand van het lichaam. Het hoogste lichaam is de baas. Daarom kruipen onderdanige honden naar de grond als ze andere honden tegenkomen. Dit betekent dat jij altijd iets hoger moet zijn dan jouw puppy. Je moet een beetje boven haar uitsteken.

Regel 3: stop met het puppy spelletje als jouw puppy te wild wordt

Jouw puppy kan helemaal opgaan in het puppy spelletje en wild worden. De pup kan bijvoorbeeld heel hard gaan blaffen of in je hand gaan bijten of in jouw broekspijpen. Als dit gebeurt dan stop je tijdelijk even met spelen en negeer je je pup. Als zij weer rustig is, kan je het puppy spelletje hervatten. Zo leer je je puppy spelenderwijs de regels van het spel. Als jouw puppy van nature wild en lomp is, dan kan je hiermee rekening houden bij het kopen van een speeltje, zodat de pup niet per ongeluk in jouw hand bijt, of iets dergelijks. Koop bijvoorbeeld een trektouw met een extra lang touw.

Regel 4: voorzichtig met kinderen

Puppies kunnen erg wild en lomp worden en kinderen vinden dit vaak erg leuk. Maar jouw puppy kan onbedoeld best hard bijten en er kunnen allerlei ongelukken gebeuren. Laat jouw (kleine) kinderen dus nooit alleen met jouw puppy spelen en zorg dat je er zelf bij bent. Vooral met trekspelletjes kunnen ongelukken gebeuren. Puppies bedoelen het niet zo, maar kunnen nog erg onhandig zijn!

Regel 5: houd het hygiënisch

Puppies zijn schattig maar zitten wel vol met bacterieën. Ze snuffelen werkelijk òveral aan, lopen overal doorheen en betasten alles met hun bekkie. Het is dan wel lekker fris als de speeltjes regelmatig worden gewassen.

Belonen

Als je een nieuw commando wil aanleren gaat dit het snelst, als je je pup elke keer beloont als ze het commando opvolgt. Maar zodra ze de commando onder de knie heeft, stop je hiermee en beloon je alleen nog af en toe, zonder dat je pup van tevoren weet of ze beloond gaat worden, of niet. Anders luistert ze alleen naar een commando als er daarna een traktatie of hondensnack volgt. Lees meer hierover in de blog ‘Honden trainen: vermijd deze meest voorkomende fout‘.

Gezonde beloning

Als je pup beloont, kies dan voor een gezonde snack, zoals een 100% vlees snack of een fruit snack. Lees hier alles over in onze blog ‘Gezonde snacks voor je hond‘.

Wat voor speelgoed?

Er is veel speelgoed voor puppies beschikbaar. Maar puppies kunnen net zo goed met speeltjes voor volwassen honden spelen. Er is niet een speciale reden om puppy speelgoed aan te schaffen. Het is belangrijk dat er geen losse onderdelen aan het speelgoed zit die een puppy er af kan bijten en inslikken, maar dit geldt net zo goed voor een (jong)volwassen hond. We raden wel aan robuust speelgoed, dat op hoge temperaturen kan worden gewassen, zoals het hondenspeeltje van Doctor Bark.

Een bijzonder moment

Maak er een speciaal moment van tussen jou en jouw puppy. Als je gaat spelen, dan begint je met eerst aandacht aan je puppy te geven, dan een speeltje naar keuze tevoorschijn te halen en er dan samen mee te spelen. Je stopt met het spel als je er genoeg van hebt en niet als jouw puppy er genoeg van heeft. Op het moment zelf is het misschien niet leuk om te stoppen als jouw puppy nog wil spelen, maar zo houd je het betreffende speeltje wel interessant. Als je er dus genoeg van heeft, dan berg je het speeltje weer op en stop je met aandacht geven aan jouw puppy. Speelkwartiertje is voorbij. Het is beter om de speeltjes op te ruimen en niet overal te laten slingeren. Dat houdt het speeltje voor jouw puppy veel interessanter.

Afwisseling

Puppies houden van afwisseling. Creëer die bijzondere speelmomenten dan ook met verschillende speeltjes. En wissel verschillende spelletjes af.

Ben je een kersverse pup-mens?

Lees meer over welke spullen je in huis moet hebben als je een puppy krijgt in onze blog ‘10 puppybenodigdheden die je in huis moet hebben‘. 

Ga naar alle puppy producten
hond speelt met michelle de monkey

Welke puppy spelletjes zijn geschikt om voor puppy training?

Trekspelletjes

Puppies vinden het heerlijk om trekspelletjes te spelen. Dit is het simpelste wat er is. Koop een trektouw en laat je puppy aan het touw trekken. Trek zelf niet in verband met zijn/haar kwetsbare tandjes. En maak vooral heel veel vrolijke geluidjes. Het is voor je puppy het leukst als je om de beurt ‘wint’. Een tip is wel dat jij  het laatste spel wint. Daarna berg je het speeltje op. Zo weet jouw pup dat jij de baas bent.

Puppy training: de commando ‘los’ of ‘af’

Tijdens een trekspelletje kan je jouw pup spelenderwijs dit commando leren. Tijdens het trekspelletje houd je op een gegeven moment het speeltje helemaal stil. Wacht rustig af en negeer de pup een beetje door bijvoorbeeld ergens anders naar te kijken dan naar haar. Op enig moment zal de puppy het speeltje loslaten. Op dat moment beloon je haar met een brokje of iets lekkers. Daarna begin je een nieuw spelletje. Herhaal dit net zo lang tot jouw puppy begint te snappen dat als jij het speeltje stil houdt, het de bedoeling is dat zij los laat.  je kan dan een commando naar keuze introduceren (‘los’ of ‘af’ of ‘stop’ of ‘laat vallen’ of wat je handig vindt).

Stap 2 is dat je het commando zegt voordat je het speeltje stil houdt. Daarna houd je het speeltje pas stil. Zodra jouw puppy het speeltje los laat, wordt ze beloond. Als het goed is zal je puppy vanzelf het speeltje los laten zodra je het commando geeft. Het gaat met kleine stapjes hoor, maar jouw geduld zal zeker beloond worden.

Renspelletjes

Een van de grootste hobby van puppy’s is achter bewegende objecten aan rennen. Liefst eentje die slingert en onverwachtse bewegingen maakt. Dus koop een speeltje (liefst een lange of met een touw er aan) en laat jouw pup er achter aan rennen terwijl je al rennend het speeltje kronkelende bewegingen laat maken. Niet alleen goed voor de conditie van je pup:))

Zoekspelletjes

Als jouw puppy nog niet de commando’s ‘zit’ en ‘wacht’ onder de knie heeft, heb je een riem nodig voor dit spelletje. Leg jouw puppy eerst vast. Pak daarna een dummy,  of speeltje en leg het op een plek op afstand maar nog wel in het zicht van de puppy. Geef het commando ‘zoek’, maak je puppy los en laat haar gaan. Zodra zij de dummy of het speeltje gevonden heeft, beloon je haar en prijs je haar uitvoerig. Je kan dit eindeloos herhalen waarbij je de dummy of het speeltje steeds verder weg legt en steeds meer uit het zicht. Als het goed gaat, kan je het jouw puppy steeds moeilijker maken, zodat zij er echt moeite voor moet doen. Puppies vinden dat fantastisch, al hebben ze wel graag succes, dus pas de moeilijkheidsgraad langzaam aan. Je kan ook jouw puppy verschillende objecten laten zoeken èn haar de namen van die objecten leren. Als je een dummy verstopt zeg je ‘zoek dummy’. Als je een bal verstopt zeg je ‘zoek bal’, enzovoorts. Jouw puppy is prima in staat het onderscheid te begrijpen.

Verstoppertje spelen

Dit is een leuke manier om de namen van het gezin aan jouw puppy te leren. Eén gezinslid houdt de puppy vast en de andere verstopt zich. Daarna zegt degene die haar vast houdt: “Zoek Piet’ (of Klaas of Sophie) en gaat diegene met de pup mee zoeken. Als jouw pup Piet of Klaas of Sophie gevonden heeft, prijs haar dan uitvoerig. Uiteraard maak je het jouw puppy steeds moeilijker. Als je dit met alle gezinsleden doet, zal jouw puppy iedereen’s naam kennen.

Apporteer spelletje

Veel honden vinden het heerlijk om objecten terug te brengen, maar het kan wel lang duren voordat ze begrijpen wat ze moeten doen. Ook hier geldt: vooral veel belonen als jouw puppy het object terug brengt. Maak het zo leuk mogelijk. Gooi een object (bijvoorbeeld een dummy) voor je uit, ren zelf naar achter en roep jouw puppy enthousiast om naar je toe te komen als zij de dummy heeft gepakt. Als jouw puppy de dummy terug komt brengen, prijs je haar uitbundig. Als je net met dit spelletje begint is het niet handig om de dummy meteen af te pakken. Want anders denkt de pup: volgende keer ren ik niet meer naar de baas want dan ben ik mijn dummy kwijt. Het loslaten van het speeltje werkt pas als zij het commando ‘los’ kent. Als jouw puppy het speeltje daadwerkelijk los laat, is dat natuurlijk fantastisch en moet jouw puppy uitvoerig worden geprezen en beloond! Sommige honden brengen objecten graag van nature terug, andere honden hebben moeite het object los te laten. Wees geduldig, het komt vanzelf goed.

Pak mij dan, als je kan

Ook hiermee kan je je pup leren om haar speeltje aan je terug te geven. Maak een touw (of een riem) vast aan een speeltje en gooi het speeltje. Als je puppy het speeltje wel pakt maar niet terug brengt, dan wiebel je aan de riem of het touw en ren je vrolijk de andere kant uit. De kans is groot dat je puppy je zal volgen met het speeltje in haar mond. Beloon haar als ze dat doet. Na een paar weken zal jouw puppy snappen dat het de bedoeling is het speeltje naar jou toe te brengen.

Een andere methode voor een apporteerspelletje

Hiervoor heb je twee speeltjes nodig. Je gooit eerst het ene speeltje. Als jouw pup dit speeltje pakt, roep je haar om haar aandacht te trekken. Zodra ze naar je toe draait, gooi je het tweede speeltje weg, de andere kant op. Waarschijnlijk zal jouw puppy het eerste speeltje laten vallen en vol achter de tweede aan gaan.  Als jouw pup achter het tweede speeltje aangaat, pak jij snel het eerste speeltje. Roep de naam van je pup en herhaal dit proces. Jouw hond ziet dit als een leuk achtervolgingsspel, maar ondertussen leert ze naar je toe te komen als je haar roept.

Als je dit een paar keer hebt gedaan, gooi je weer het eerste speeltje. Roep je pup, maar als ze kijkt dan gooi je het tweede speeltje nog niet. Als ze dichterbij komt met het eerste speeltje in haar mond, dan geef je het commando ‘Los’ of ‘Geef’ of ‘Af’, terwijl je het tweede speeltje wel aan haar laat zien. Als ze haar eerste speeltje laat vallen, dan prijs je haar uitvoerig en gooi je de tweede. Als je dit lang genoeg volhoudt, snapt je pup dat ze haar speeltje naar jou moet brengen, zonder dat je een tweede speeltje nodig hebt.

Spelletjes voor de puppy alleen

Hierboven staan puppy spelletjes beschreven die je samen met jouw hond kan doen om haar al spelenderwijs te trainen. Een tip is dat je de speeltjes die je gebruikt voor de spelletjes die jullie samen doen, apart houdt van de speeltjes waarmee pup zichzelf dient te vermaken. Zo houd je de speeltjes samen extra spannend en aantrekkelijk.

Puppy spelletjes: nuttig en leuk voor pup èn baas

Spelen met jouw puppy is leuk en bovendien heel nuttig. Jij leert jouw puppy goed kennen. Andersom leert jouw puppy dat jij de baas bent. Bovendien leert zij allerlei commando’s, leert goed gehoorzamen, raakt haar energie kwijt en zal zich niet snel vervelen. Het resultaat is een tevreden en blije pup die niet al te veel meubels en pantoffels vernielt. Nu ja, dat laatste kunnen we natuurlijk niet garanderen!

Hondenspeelgoed

Kong Safestix

Vanaf: 14.50

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief