Puppy voer: de basis voor groei en ontwikkeling

wat-is-goed-puppy-voer-puppy-brokken

Goed puppy voer voor uw pup legt de basis voor een lang en gezond leven. Als uw puppy de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste hoeveelheden, dan draagt dit bij aan een goede gezondheid op latere leeftijd. Uw puppy zal sterke botten en tanden ontwikkelen, sterke spieren en een mooie huid en glanzende vacht.

Goed puppy voer legt de basis voor verdere groei en ontwikkeling

De kwaliteit van de voeding en de hoeveelheid die u geeft zijn bepalend voor de groei en ontwikkeling van een jonge pup naar een gezonde volwassen hond, met een goed gebit, sterke en stevige botten, een goede bouw en een mooie glanzende vacht. Alle reden om ons te verdiepen in de vraag: wat is goed puppy voer?

Speciaal puppy voer

Puppies bewegen enorm veel. De hele wereld is één grote ontdekkingsreis die helemaal besnuffeld moet worden. Puppies spelen de hele dag; werkelijk alles wat een pup vindt gebruikt hij/zij als speeltje. En dan wordt er ook nog gewandeld en komt de puppie andere honden tegen. En daarnaast groeit en groeit de pup. Wist u dat een hond één van de snelstgroeiende zoogdieren is? Het is dan ook logisch dat een puppy enorme energie nodig heeft. En die energie haalt hij uit zijn/haar puppybrokken of puppyvoer.  Het is dan ook belangrijk om voor speciaal puppyvoer te kopen, omdat de verhouding van de voedingsstoffen is aangepast aan het feit dat uw puppy veel beweegt en daarnaast ook nog groeit.

Waar moet goed puppy voer aan voldoen?

 • Zoals hiervoor werd aangegeven moet het puppy voer voldoende energie geven zodat de puppy goed kan groeien.
 • Daarnaast moet puppy voer een uitgebalanceerd gehalte aan voedingsstoffen hebben die rekening houden met de extra energiebehoefte van de pup.
 • Verder moet het voer goed verteerbaar zijn. Dat betekent dat het eiwitten moet bevatten van goede kwaliteit: hoogwaardige eiwitten.
 • Het puppyvoer moet  omega 3 en omega 6 bevatten, zodat zijn/haar huid gezond is en zijn/haar vacht gaat glanzen.
 • Ten slotte moet het puppy voer natuurlijk lekker zijn. Eten moet een fijn moment zijn, dus belangrijk is dat uw puppy geniet van zijn/haar eten.

De voedingsstoffen

Honden hebben – net als mensen – bepaalde voedingsstoffen nodig. En dit geldt niet alleen voor volwassen honden, maar ook voor puppies.

Het gaat daarbij om de volgende voedingsstoffen.

 • Eiwitten
 • Vetten
 • Koolhydraten
 • Vitamines
 • Mineralen
 • Water

Lees meer in onze Dogline blog

Lees hier meer over deze voedingsstoffen en waarom uw hond ze nodig heeft, in onze blog ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond?’.  Daar wordt ook uitgelegd dat het niet alleen om eiwitten gaat, maar ook om hoogwaardige eiwitten, dat wil zeggen die alle noodzakelijke aminozuren bevatten.

De juiste voedingsstoffen in de juiste balans

Alle voedingsstoffen dienen in een speciale verhouding in het voer te zitten. Het is belangrijk dat uw hond voldoende hoogwaardige eiwitten binnenkrijgt, maar teveel aan eiwitten is ook weer niet goed, omdat het de nieren te veel belast. Het is dan ook belangrijk om puppy voer te geven en over te stappen naar voer voor volwassen honden als de pup is uitgegroeid. Voor oudere honden/senior honden gelden weer andere verhoudingen.

 

Veel vitamines en mineralen

Een puppy heeft vitamines en mineralen nodig om uit te groeien tot een sterke, gezonde jong volwassen hond.

Vitamine A

Vitamine A zorgt niet alleen voor de huid en ogen, maar is vooral belangrijk voor de aanmaak van cellen en weefsel. Ook helpt vitamine A bij aan een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Een puppy – zeker een hele jonge – is nog een baby. Zijn afweer – en immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld. Het is dan ook belangrijk dat een pup de juiste hoeveelheid vitamine A binnenkrijgt, zodat hij niet ziek wordt.

Vitamine B

Vitamine B is niet één vitamine, maar is onderverdeeld in 8 vitamines. Alle vitamines B hebben gemeenschappelijk dat ze belangrijk zijn voor de energievoorziening van het lichaam.

Vitamine B 1

Behalve voor de opname van energie, is vitamine B 1 belangrijk voor de werking van het puppy hartje en het zenuwstelsel.

Vitamine B 3 / niacine

Behalve belangrijk voor de energievoorziening, is vitamine B 3 belangrijk voor de aanmaak van vetzuren in het  puppy lichaam.

Vitamine B 5 / pantotheenzuur

Vitamine B 5 is noodzakelijk voor de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten.

Vitamine B 6

Behalve voor de opname van energie is vitamine B 6 belangrijk voor de opbouw en afbraak van aminozuren. Aminozuren zijn eigenlijk de bouwstenen van eiwitten. Meer hierover leest u in de blog ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’. Vitamine B is belangrijk voor de groei van het weefsel van de puppy, voor een goede werking van het immuunsysteem en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B8 / biotine

Deze vitamine speelt een rol bij de energievoorziening. Het is nodig om energie uit eten te halen. Vitamine B 8 houdt de huid en de vacht gezond.

Vitamine B 11/ foliumzuur

Het is van belang dat puppies extra foliumzuur krijgen omdat dit van belang is voor de groei. Ook speelt foliumzuur een rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Witte bloedcellen zorgen ervoor dat het kwetsbare puppy lichaam zo min mogelijk wordt lastig gevallen door bacteriën en virussen. Deze witte bloedcellen gaat het gevecht aan met elke schadelijke bacterie waarmee uw puppy in aanraking komt. Zeer belangrijk dus! Rode bloedcellen vervoeren het bloed door het lichaam. Zo wordt onder andere zuurstof vervoerd tussen de longen en het andere weefsel.

Vitamine B 12

Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Vitamine D3

Vitamine D is noodzakelijk om calcium uit de voeding in het lichaam van uw puppy op te nemen. Vitamine D is dan ook belangrijk voor de groei van de puppy en voor stevige botten en tanden.  Maar dat is nog niet alles. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol voor een goede werking van de spieren. En tenslotte ook nog voor een goede werking van het immuunsysteem.

Vitamine E

Vitamine E is een belangrijke antioxidant. Deze vitamine beschermt de cellen en het weefsel.

Mineralen

IJzer

We kennen allemaal wel het gevoel alsof we een ijzertekort hebben: slap in de benen, snel vermoeid. IJzer is nodig voor het maken van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Puppies hebben ijzer nodig om energie in zijn cellen te produceren. En ijzer helpt het normale afweersysteem goed te functioneren.

Zink

Zink is een mineraal dat zorgt voor de opbouw van eiwitten, de groei en vernieuwing van het weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Het zink dat in HUbertus Gold junior zit, is afkomstig uit gedroogd mosselvlees (de Groenlippige Nieuw Zeelandse mossel om precies te zijn).

Mangaan

Mangaan is een mineraal dat helpt bij het leveren van energie om bepaalde lichaamsprocessen te kunnen uitvoeren. Mangaan draagt ook bij aan het behoud van sterke botten. Een puppy heeft niet veel mangaan nodig.

Koper

Dit mineraal draagt bij aan de gezonde vorming van bindweefsel en botten. Ook draagt het bij aan een goede afweersysteem.

Jodium

Jodium is een zogenaamde spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Een spoorelement is een soort mineraal; een puppy heeft maar een heel klein beetje van dit mineraal nodig.

Seleen

Ook seleen is een spoorelement, waarvan de puppy dus maar een klein beetje nodig heeft. Toch is het best belangrijk omdat seleen als antioxidant werkt: het beschermt cellen en rode bloedlichamen tegen beschadiging.

Houd het gewicht van uw puppy in de gaten

De hoeveelheden die op het pak staan aangegeven zijn richtlijnen. Houd dit in de gaten maar kijk tegelijkertijd goed naar de individuele behoefte van uw puppy. Groeit hij/zij goed? Heeft hij/zij een gezonde huid en een mooie vacht? En is hij/zij niet te dik of te dun? Dan doet u het hartstikke goed. En als uw puppy een actieve dag heeft gehad – bijvoorbeeld zijn/haar eerste puppycursussen – dan mag u die dag echt wel beetje meer geven. Als u tenminste de hoeveelheid voedsel ook aanpast, als hij/zij een luierdagje heeft.

Hoe vaak per dag moet een puppy eten?

In het begin is het handig om uw puppy 4 keer per dag te eten te geven. Daarna stapt u over naar 3 maaltijden per dag en dan naar 2.  De meeste mensen geven hun volwassen hond twee keer per dag eten. U kunt ook volstaan met één keer per dag. Verwerkt in een schema ziet het er zo uit:

 • 8 tot 12 weken: 4 keer per dag
 • 12 tot 24 weken: 3 keer per dag
 • Na 24 weken: 2 keer per dag
 • Eventueel: na 39 weken: 1 keer per dag

Hoeveel puppy brokken mag een pup per keer?

De aangegeven hoeveelheden op de verpakking zijn richtlijnen voor de gehele dag. U dient deze hoeveelheid dan ook te verdelen of het aantal keren dat u hem of haar voert.  Als u puppy bijvoorbeeld 2 maanden is en een gewicht heeft van 7,5 kilo, dan geeft u hem of haar ongeveer 125 gram, verdeeld over 4 keer per dag.  Probeer de maaltijden zo regelmatig mogelijk over de dag te verdelen en houd min of meer vaste tijdstippen aan. Voor kleine puppy’s geldt – net als voor baby’s – dat zij gedijen bij rust en regelmaat.

Water water water

Als u uw puppy speciale puppy brokken geeft, moet u er altijd drinkwater bij geven. Dat is echt heel belangrijk. Water is een voedingsstof die uw pup absoluut nodig heeft, maar waarvan er maar weinig in de puppy hondenbrokken zit. Als u uw puppy blikken puppy natvoer heeft, dan is dit iets minder belangrijk omdat natvoer (zoals het woord al zegt) voor een groot gedeelte uit water bestaat. Toch dient u er op te letten dat u puppy voldoende drinkt. De meeste puppies slobberen trouwens het liefste de hele dag door, dus een tekort zullen ze niet snel hebben.

Rust

Wat ook belangrijk is dat uw puppy na het eten voldoende rust krijgt. Zijn/haar kleine puppy lichaam moet het eten verwerken en heeft daarvoor rust nodig.  Laat hem of haar na het eten een klein plasje doen en leg hem of haar dan een tijdje in zijn bench om heerlijk bij te komen en te dromen van al dat lekkere voer dat in zijn of haar buikje zit!

 

Ga naar het puppy voer

puppyvoer bij dogline

99.00239.00
109.00149.00
Aanbieding!
59.95114.90
19.5065.95
19.5040.95
17.7576.99
15.9979.99
15.9979.99
21.5083.50
24.9579.95
49.9579.95
69.9599.95
56.2592.95
72.50119.95
60.5098.50
9.5013.95
49.95

Hubertus Gold

Hubertus Gold Dummy

9.9012.50
39.90
Aanbieding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.