Goede puppy voeding voor jouw pup legt de basis voor een lang en gezond leven. Als je puppy namelijk elke dag de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste hoeveelheden, dan draagt dit bij aan een goede gezondheid op latere leeftijd. Jouw puppy zal sterke botten en tanden ontwikkelen, sterke spieren en een mooie huid en glanzende vacht. En goede voeding helpt gewrichtsproblemen en andere ouderdomskwalen op latere leeftijd voorkomen.

Goede puppy voeding legt de basis voor verdere groei en ontwikkeling

De kwaliteit van de puppy voeding en de hoeveelheid die je geeft zijn bepalend voor de groei en ontwikkeling van een jonge pup naar een gezonde volwassen hond, met een goed gebit, sterke en stevige botten, een goede bouw en een mooie glanzende vacht. Alle reden om ons te verdiepen in de vraag: wat is goede puppy voeding?

Speciaal puppy voer

Puppies bewegen enorm veel. De hele wereld is één grote ontdekkingsreis die helemaal besnuffeld moet worden. Puppies spelen de hele dag; werkelijk alles wat een pup vindt gebruikt hij/zij als speeltje. En dan wordt er ook nog gewandeld en komt de puppy andere honden tegen. En daarnaast groeit en groeit de pup. Wist je dat een hond één van de snelstgroeiende zoogdieren is? Het is dan ook logisch dat een puppy enorme energie nodig heeft. En die energie haalt hij uit zijn/haar puppybrokken of puppyvoeding. Het is dan ook belangrijk om voor speciaal puppyvoer te kopen, omdat de verhouding van de voedingsstoffen is aangepast aan het feit dat jouw puppy veel beweegt en daarnaast ook nog groeit.

Waar moet goede puppy voeding aan voldoen?

 • Zoals hiervoor werd aangegeven moet het puppy voer voldoende energie geven zodat de puppy goed kan groeien.
 • Daarnaast moet puppy voeding een uitgebalanceerd gehalte aan voedingsstoffen hebben die rekening houden met de extra energiebehoefte van de pup.
 • Verder moet het voer goed verteerbaar zijn. Dat betekent dat het eiwitten moet bevatten van goede kwaliteit: hoogwaardige eiwitten.
 • Het puppyvoer moet  omega 3 en omega 6 bevatten, zodat zijn/haar huid gezond is en zijn/haar vacht gaat glanzen. Omgea 3 is bovendien goed voor de hersenontwikkeling van de jonge pup.
 • Ten slotte moet het puppy voer natuurlijk lekker zijn. Eten moet een fijn moment zijn, dus belangrijk is dat uw puppy geniet van zijn/haar puppy voeding.

Welke voedingsstoffen heeft jouw pup elke dag nodig?

Honden hebben – net als mensen – bepaalde voedingsstoffen nodig. En dit geldt niet alleen voor volwassen honden, maar ook voor puppies.

Het gaat daarbij om de volgende voedingsstoffen.

 • Eiwitten
 • Vetten
 • Koolhydraten
 • Vitamines
 • Mineralen
 • Water

Lees meer over deze voedingsstoffen en waarom jouw hond ze nodig heeft, in onze blog ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond?’.

Dierlijke eiwitten

Of het nu om een Terriër pup of een Dobermann pup gaat, alle puppies stammen af van de grijze wolf. En het verteringsstelsel van onze huishonden is nog steeds nagenoeg gelijk aan die van haar voorouder.

Een puppy heeft veel eiwitten nodig. Haar weefsel, botten, spieren en hele lichaam groeit en groeit en daarvoor zijn eiwitten heel belangrijk. Maar een puppy kan niet zoveel met plantaardige eiwitten. Het is vooral belangrijk dat jouw puppy dierlijke eiwitten binnenkrijgt. Dat wil zeggen: uit vlees, vis of eieren.

Het is daarom belangrijk voor puppy voeding te kiezen met een hoog vlees (of vis)gehalte. Lees hier meer over in het artikel: ‘Ons motto: vlees als eerste ingredient‘.

Vetzuren

Vet levert brandstof voor jouw puppy en dat heeft zij in haar groei dringend nodig! Een puppy leven vergt veel energie en die energie moet worden bijgetankt. Het is dus belangrijk dat de puppy voeding een hoog vetpercentage heeft. Een vetpercentage van 16% is minimaal.

Dierlijk vet is voor jouw puppy gezonder dan plantaardig vet, omdat haar lichaam nu eenmaal op dierlijk vet is ingesteld. Bovendien wordt plantaardig vet wordt soms gehard, waarbij transvetten ontstaan en dit is echt ongezond!

Omega 3

Voor de hersenontwikkeling van jouw puppy is het vetzuur omega 3 belangrijk. De bekendste Omega 3-vetzuren zijn ALA (alfa-lonoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur).

ALA zit bijvoorbeeld in lijnzaadolie en andere plantaardige oliën, vlees en groene bladgroenten.

EPA en DHA zitten in (vette) vissoorten zoals zalm, makreel, sardientjes en in schelpdieren. Een lichaam kan trouwens ook deze stoffen aanmaken uit ALA.

Vitamines en mineralen

Een puppy heeft vitamines en mineralen nodig om uit te groeien tot een sterke, gezonde jong volwassen hond. Goede puppy voeding bevat veel vitamines en mineralen in de juiste hoeveelheden. Welke vitamines zijn belangrijk?

Vitamine A

Vitamine A zorgt niet alleen voor de huid en ogen, maar is vooral belangrijk voor de aanmaak van cellen en weefsel. Ook helpt vitamine A bij aan een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Een puppy – zeker een hele jonge – is nog een baby. Haar afweer – en immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld. Het is dan ook belangrijk dat een pup via haar puppyvoeding de juiste hoeveelheid vitamine A binnenkrijgt, zodat zij niet ziek wordt.

Vitamine B

Vitamine B is niet één vitamine, maar is onderverdeeld in 8 vitamines. Alle vitamines B hebben gemeenschappelijk dat ze belangrijk zijn voor de energievoorziening van het lichaam. En dat is voor een kleine pup belangrijk.

Vitamine B 1

Behalve voor de opname van energie, is vitamine B 1 belangrijk voor de werking van het puppy hartje en het zenuwstelsel.

Vitamine B 3 / niacine

Het is belangrijk dat jouw puppy via zijn of haar voeding vitamine B3 binnenkrijgt omdat deze vitamine helpt bij de aanmaak van vetzuren in het puppy lichaam.

Vitamine B 5 / pantotheenzuur

Daarnaast is vitamine B 5 noodzakelijk voor de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten.

Vitamine B 6

Behalve voor de opname van energie is vitamine B 6 belangrijk voor de opbouw en afbraak van aminozuren. Aminozuren zijn eigenlijk de bouwstenen van eiwitten. Meer hierover lees je in de blog ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’. Vitamine B is belangrijk voor de groei van het weefsel van de puppy, voor een goede werking van het immuunsysteem en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B8 / biotine

Deze vitamine speelt een rol bij de energievoorziening. Het is nodig om energie uit eten te halen. Vitamine B 8 houdt de huid en de vacht gezond.

Vitamine B 11/ foliumzuur

Het is van belang dat puppies via puppy voeding extra foliumzuur krijgen omdat dit van belang is voor haar groei. Ook speelt foliumzuur een rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Witte bloedcellen zorgen ervoor dat het kwetsbare puppy lichaam zo min mogelijk wordt lastig gevallen door bacteriën en virussen. Deze witte bloedcellen gaat het gevecht aan met elke schadelijke bacterie waarmee jouw puppy in aanraking komt. Zeer belangrijk dus! Rode bloedcellen vervoeren het bloed door het lichaam. Zo wordt onder andere zuurstof vervoerd tussen de longen en het andere weefsel.

Vitamine B 12

Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Vitamine D3

Deze vitamine is noodzakelijk om calcium uit de voeding in het lichaam van jouw puppy op te nemen. Voor de groei van jouw puppy is het dan ook belangrijk dat hij of zij vitamine D binnenkrijgt. Ook helpt vitamine D bij het krijgen van stevige botten en tanden. Maar dat is nog niet alles. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol voor een goede werking van de spieren. En tenslotte ook nog voor een goede werking van het immuunsysteem.

Vitamine E

Vitamine E is een belangrijke antioxidant. Deze vitamine beschermt de cellen en het weefsel.

Mineralen

IJzer

We kennen allemaal wel het gevoel alsof we een ijzertekort hebben: slap in de benen, snel vermoeid. IJzer is nodig voor het maken van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Puppies hebben ijzer nodig om energie in zijn cellen te produceren. En ijzer helpt het normale afweersysteem goed te functioneren.

Zink

Zink is een mineraal dat zorgt voor de opbouw van eiwitten, de groei en vernieuwing van het weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.

Mangaan

Dit mineraal helpt bij het leveren van energie om bepaalde lichaamsprocessen te kunnen uitvoeren. Mangaan draagt ook bij aan het behoud van sterke botten. Een puppy heeft niet veel mangaan nodig.

Koper

Dit mineraal draagt bij aan de gezonde vorming van bindweefsel en botten. Ook draagt het bij aan een goede afweersysteem.

Jodium

Jodium is een zogenaamde spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Een spoorelement is een soort mineraal; een puppy heeft maar een heel klein beetje van dit mineraal nodig.

Seleen

Ook seleen is een spoorelement, waarvan de puppy dus maar een klein beetje nodig heeft. Toch is het best belangrijk omdat seleen als antioxidant werkt: het beschermt cellen en rode bloedlichamen tegen beschadiging.

Calcium

Net zoals een baby calcium nodig heeft voor sterke botten en tanden (en spieren), heeft een puppy calcium nodig. Maar te veel calcium is niet goed. En dit geldt al helemaal voor puppies van grote rassen. Dit is heel belangrijk!  Ideaal voor een puppy is als haar voer tussen de 1% en 2% calcium bevat. Lees hier meer over in ons artikel: ‘Hebben honden calcium nodig?’ Heb je een puppy van een groot ras? Dan is het zeker een aanrader om ons artikel : Voeding voor een puppy van een groot ras te lezen

Water water water

Geef altijd vers drinkwater aan jouw pup bij het eten, zeker als je brokken geeft. Dat is echt heel belangrijk. Water is een voedingsstof die jouw pup  nodig heeft, maar waarvan er maar weinig in de puppy hondenbrokken zit. Als  je jouw puppy blikken puppy natvoer heeft, dan is dit iets minder belangrijk omdat natvoer (zoals het woord al zegt) voor een groot gedeelte uit water bestaat. Toch dien je er op te letten dat je puppy voldoende drinkt. De meeste puppies slobberen trouwens het liefst de hele dag door, dus een tekort zullen ze niet snel hebben.

Puppies van grote rassen

Puppies van grote en reuze rassen hebben speciale aandacht nodig, omdat het belangrijk is dat deze puppies niet te snel groeien. Dit geldt trouwens voor alle puppies, maar in het bijzonder voor puppies van grotere rassen.

Bij grote rassen moet je denken aan honden die als ze volwassen zijn meer dan 25 kilo wegen.

Gezondheidsrisico’s als puppies te snel groeien

Er zijn vele factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van het skelet van de puppy, maar de belangrijkste factor is toch wel voeding.

Veel gewrichtsproblemen en ziekten worden veroorzaakt doordat puppies in hun groei veel te hard groeien. Als puppies te snel te hard groeien komt er te veel druk op skelet dat zich nog ontwikkelt. Er kunnen dan allerlei afwijkingen ontstaan. Het is dus belangrijk dat een puppy langzaam en gestaag groeit.

Eiwitten zijn niet het probleem

Een groot misverstand is dat honden van grote rassen minder eiwitten zouden moeten eten. Er is veel onderzoek gedaan naar de link tussen slechte voeding en skelet problemen. Het blijkt dat niet eiwitten de grote boosdoeners zijn (integendeel!). Een eiwit tekort is een veel groter probleem. Het grote probleem is dat er in veel puppyvoer te veel kilocalorieën zitten en te weinig voedingsstoffen. Een andere oorzaak is dat er te veel mineralen in puppy voeding zit, vooral calcium en fosfor. Lees hier alles over in onze blog: ‘Hebben honden calcium nodig‘.   

Snacks en hondenkoekjes

Als je je puppy traint, wil je hem of haar natuurlijk graag belonen met iets lekkers. Maar doe dat liefst zo gezond mogelijk. Geef jouw puppy liefst verse vlees snacks met zo min mogelijk toevoegingen. Zijn of haar maagje kan nog niet zoveel hebben en vlees is het makkelijkst te verteren. Zeker als je de snacks onderweg geeft als beloning tijdens het trainen of uitlaten. Als je snacks geeft die voornamelijk uit vlees bestaan, zal jouw puppy geen darmproblemen krijgen onderweg. Als je jouw puppy veel snacks geeft overdag, is het verstandig om de hoeveelheid voer in de avond iets te verminderen.

Rust

Wat ook belangrijk is dat jouw pup na het eten voldoende rust krijgt. Zijn/haar kleine puppy lichaam moet het eten verwerken en heeft daarvoor rust nodig.  Laat hem of haar na het eten een klein plasje doen en leg hem of haar dan een tijdje in zijn bench om heerlijk bij te komen en te dromen van al dat lekkere voer dat in zijn of haar buikje zit!

Speciaal Puppyvoer

Vanaf: 12.95
Vanaf: 24.95
Vanaf: 18.95

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.