De beste brokken voor je puppy

Het kiezen van het beste puppyvoer voor jouw pup is één van de belangrijkste beslissingen die je gaat nemen. Want goed puppyvoer legt de basis voor een lang en gezond leven van jouw hond. En andersom: als je jouw pup niet het juiste puppy voer geeft, dan kan zij allerlei gezondheidsproblemen krijgen, zoals skelet of gewrichtsproblemen. 

Puppy voer: puppy brokken of puppy natvoer

Het maakt niet zoveel uit of je nu kiest voor puppy brokken of een anders soort voer. Belangrijk is dat jouw puppy voer of puppy brokken goede ingrediënten bevat, zodat jouw pup elke dag de juiste voedingsstoffen binnen krijgt in de juiste hoeveelheden.

Als je puppy elke dag de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste hoeveelheden, dan zal hij groeien, zich ontwikkelen en voldoende energie hebben om de wereld te ontdekken. Jouw puppy zal sterke botten en tanden ontwikkelen, sterke spieren en een mooie huid en glanzende vacht. Bovendien draagt goed puppy voer bij aan een goede gezondheid op latere leeftijd. Goed puppyvoer helpt gewrichtsproblemen en andere ouderdomskwalen op latere leeftijd voorkomen.

Goed puppy voer legt de basis voor verdere groei en ontwikkeling

De kwaliteit van de puppy voeding en de hoeveelheid die je geeft zijn bepalend voor de groei en ontwikkeling van een jonge pup naar een gezonde volwassen hond, met een goed gebit, sterke en stevige botten, een goede bouw en een mooie glanzende vacht. Alle reden om ons te verdiepen in de vraag: wat is het beste hondenvoer voor puppy?

Wat is het beste puppyvoer?

Puppies bewegen enorm veel. De hele wereld is één grote ontdekkingsreis die helemaal besnuffeld moet worden. Puppies spelen de hele dag; werkelijk alles wat een pup vindt gebruikt hij/zij als speeltje. En dan wordt er ook nog gewandeld en komt de puppy andere honden tegen. En daarnaast groeit en groeit de pup. Wist je dat een hond één van de snelstgroeiende zoogdieren is? Het is dan ook logisch dat een puppy een enorme hoeveelheid energie nodig heeft. En die energie haalt hij uit zijn puppy brokken. Het is dan ook belangrijk om voor speciaal puppyvoer te kopen, omdat de verhouding van de voedingsstoffen is aangepast aan het feit dat jouw puppy veel beweegt en daarnaast ook nog groeit.

De beste Puppybrokken

Uitverkocht
92.15
Aanbieding!
Vanaf: 27.00 Vanaf: 25.00
Aanbieding!
Uitverkocht
Vanaf: 13.50 Vanaf: 11.50
Aanbieding!
Multivitaminen voor je puppy's

Waar moet goede puppy voer aan voldoen?

 • Het puppy voer moet voldoende energie geven zodat de puppy goed kan groeien.
 • Puppy voer moet een uitgebalanceerd gehalte aan voedingsstoffen hebben die rekening houden met de extra energiebehoefte van de pup.
 • Verder moet het puppy voer goed verteerbaar zijn. Dat betekent dat het eiwitten moet bevatten van goede kwaliteit: hoogwaardige eiwitten.
 • Het puppyvoer moet  omega 3 en omega 6 bevatten, zodat zijn/haar huid gezond is en zijn/haar vacht gaat glanzen. Omgea 3 is bovendien goed voor de hersenontwikkeling van de jonge pup.
 • Ten slotte moet het puppy voer natuurlijk lekker zijn. Eten moet een fijn moment zijn, dus belangrijk is dat jouw puppy geniet van zijn/haar puppy voer.

Welke voedingsstoffen heeft jouw pup elke dag nodig?

Honden hebben – net als mensen – bepaalde voedingsstoffen nodig. Hier lees je alles over in onze blog blog ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond?’. En dit geldt niet alleen voor volwassen honden, maar ook voor puppies.

Het gaat daarbij om de volgende voedingsstoffen.

 • Eiwitten
 • Vetten
 • Koolhydraten
 • Vitamines
 • Mineralen
 • Water

Het beste puppy voer bevat een hoog aandeel dierlijke ingrediënten

Of het nu om een Terriër pup of een Dobermann pup gaat, alle puppies stammen af van de grijze wolf. En het verteringsstelsel van onze huishonden vertoont nog steeds gelijkenissen met die van haar voorouder.

Het is belangrijk voor puppy brokken te kiezen met een hoog vlees (of vis) gehalte. Onder vlees of vis kan je ook verstaan insecten, eieren, sommige dierlijke organen (pens/hart) of insecten. Waarom? Omdat in dierlijke ingrediënten veel dierlijke eiwitten en dierlijke vetten zitten. En die zijn gezond voor puppies. Lees hier meer over in het artikel: ‘Vlees als belangrijkste ingrediënt in hondenvoer. 

Eiwitten

Een puppy heeft veel eiwitten nodig. Haar weefsel, botten, spieren en hele lichaam groeit en groeit en daarvoor zijn eiwitten heel belangrijk. Maar een puppy kan niet zoveel met plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten bevatten namelijk niet alle aminozuren die jouw hond nodig heeft.

Het is belangrijk dat jouw puppy ook dierlijke eiwitten binnenkrijgt. Dat wil zeggen: uit vlees, vis, dierlijke organen, insecten of eieren.

Een hond is evolutionair inmiddels zodanig aangepast dat hij zetmeel voedsel kan verteren, maar vlees (of vis, eieren of insecten) zou altijd het belangrijkste ingrediënt moeten zijn, omdat jouw pup dierlijke eiwitten nodig heeft. En dat geldt al helemaal voor puppies, met hun nog tere maagjes.

Vetzuren

Vet levert brandstof voor jouw puppy en dat heeft zij in haar groei dringend nodig. Een puppy leven vergt veel energie en die energie moet worden bijgetankt. Het is dus belangrijk dat puppy voer een hoog vetpercentage heeft. Een vetpercentage van 16% is minimaal. De beste puppy brokken of puppy voer bevat (minimaal) 16% dierlijk vet.

Dierlijk vet is voor jouw puppy gezonder dan plantaardig vet, omdat haar lichaam nu eenmaal op dierlijk vet is ingesteld. Bovendien wordt plantaardig vet soms gehard, waarbij transvetten ontstaan en dit is echt ongezond!

Omega 3

Voor de hersenontwikkeling van jouw puppy is het vetzuur omega 3 belangrijk. Voor de hersenontwikkeling is de hoeveelheid DHA (docosahexaeenzuur) belangrijk.

DHA zit in (vette) vissoorten zoals zalm, makreel, sardientjes en in schelpdieren. Als je kijkt naar goed puppy voer, dan moet je letten op het Omega 3 gehalte.  Puppy brokken waaraan Omega 3 is toegevoegd (uit vis of als supplement) zijn heel goed voor puppies, omdat Omega 3 goed is voor de hersenen (en de ogen en het hart en het bloed).

Puppy brokken met extra Omega 3 vetzuren

Uitverkocht
92.15
Aanbieding!
Vanaf: 27.00 Vanaf: 25.00
Aanbieding!
Uitverkocht
Vanaf: 13.50 Vanaf: 11.50

Vitamines en mineralen

Een puppy heeft vitamines en mineralen nodig om uit te groeien tot een sterke, gezonde jong volwassen hond. Goede puppy brokken bevat veel vitamines en mineralen in de juiste hoeveelheden. Welke vitamines zijn belangrijk?

Vitamine A

Vitamine A zorgt niet alleen voor de huid en ogen, maar is vooral belangrijk voor de aanmaak van cellen en weefsel. Ook helpt vitamine A bij aan een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Een puppy – zeker een hele jonge – is nog een baby. Haar afweer – en immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld. Het is dan ook belangrijk dat een pup via haar puppyvoeding de juiste hoeveelheid vitamine A binnenkrijgt, zodat zij niet ziek wordt.

Vitamine B

Vitamine B is niet één vitamine, maar is onderverdeeld in 8 vitamines. Alle vitamines B hebben gemeenschappelijk dat ze belangrijk zijn voor de energievoorziening van het lichaam. En dat is voor een kleine pup belangrijk.

Vitamine B 1

Behalve voor de opname van energie, is vitamine B 1 belangrijk voor de werking van het puppy hartje en het zenuwstelsel.

Vitamine B 3 / niacine

Het is belangrijk dat jouw puppy via zijn of haar voeding vitamine B3 binnenkrijgt omdat deze vitamine helpt bij de aanmaak van vetzuren in het puppy lichaam.

Vitamine B 5 / pantotheenzuur

Daarnaast is vitamine B 5 noodzakelijk voor de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten.

Vitamine B 6

Behalve voor de opname van energie is vitamine B 6 belangrijk voor de opbouw en afbraak van aminozuren. Aminozuren zijn eigenlijk de bouwstenen van eiwitten. Meer hierover lees je in de blog ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’. Vitamine B is belangrijk voor de groei van het weefsel van de puppy, voor een goede werking van het immuunsysteem en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B8 / biotine

Deze vitamine speelt een rol bij de energievoorziening. Het is nodig om energie uit eten te halen. Vitamine B 8 houdt de huid en de vacht gezond.

Vitamine B 11/ foliumzuur

Het is van belang dat puppies via puppy voeding extra foliumzuur krijgen omdat dit van belang is voor haar groei. Ook speelt foliumzuur een rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Witte bloedcellen zorgen ervoor dat het kwetsbare puppy lichaam zo min mogelijk wordt lastig gevallen door bacteriën en virussen. Deze witte bloedcellen gaat het gevecht aan met elke schadelijke bacterie waarmee jouw puppy in aanraking komt. Zeer belangrijk dus! Rode bloedcellen vervoeren het bloed door het lichaam. Zo wordt onder andere zuurstof vervoerd tussen de longen en het andere weefsel.

Vitamine B 12

Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Vitamine D3

Deze vitamine is noodzakelijk om calcium uit de voeding in het lichaam van jouw puppy op te nemen. Voor de groei van jouw puppy is het dan ook belangrijk dat hij of zij vitamine D binnenkrijgt. Ook helpt vitamine D bij het krijgen van stevige botten en tanden. Maar dat is nog niet alles. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol voor een goede werking van de spieren. En tenslotte ook nog voor een goede werking van het immuunsysteem.

Vitamine E

Vitamine E is een belangrijke antioxidant. Deze vitamine beschermt de cellen en het weefsel.

Mineralen

IJzer

We kennen allemaal wel het gevoel alsof we een ijzertekort hebben: slap in de benen, snel vermoeid. IJzer is nodig voor het maken van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Puppies hebben ijzer nodig om energie in zijn cellen te produceren. En ijzer helpt het normale afweersysteem goed te functioneren.

Zink

Zink is een mineraal dat zorgt voor de opbouw van eiwitten, de groei en vernieuwing van het weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.

Mangaan

Dit mineraal helpt bij het leveren van energie om bepaalde lichaamsprocessen te kunnen uitvoeren. Mangaan draagt ook bij aan het behoud van sterke botten. Een puppy heeft niet veel mangaan nodig.

Koper

Dit mineraal draagt bij aan de gezonde vorming van bindweefsel en botten. Ook draagt het bij aan een goede afweersysteem.

Jodium

Jodium is een zogenaamde spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Een spoorelement is een soort mineraal; een puppy heeft maar een heel klein beetje van dit mineraal nodig.

Seleen

Ook seleen is een spoorelement, waarvan de puppy dus maar een klein beetje nodig heeft. Toch is het best belangrijk omdat seleen als antioxidant werkt: het beschermt cellen en rode bloedlichamen tegen beschadiging.

Calcium

Net zoals een baby calcium nodig heeft voor sterke botten en tanden (en spieren), heeft een puppy calcium nodig. Maar te veel calcium is niet goed. En dit geldt al helemaal voor puppies van grote rassen. Dit is heel belangrijk!  Ideaal voor een puppy is als haar voer tussen de 1% en 2% calcium bevat. Lees hier meer over in ons artikel: ‘Hebben honden calcium nodig?’ Heb je een puppy van een groot ras? Dan is het zeker een aanrader om ons artikel : Voeding voor een puppy van een groot ras te lezen

Water water water

Geef altijd vers drinkwater aan jouw pup bij het eten, zeker als je puppy brokken geeft. Dat is echt heel belangrijk. Water is een voedingsstof die jouw pup nodig heeft, maar waarvan er maar weinig in de puppy brokken zit. Als je jouw puppy blikken puppy natvoer heeft, dan is dit iets minder belangrijk omdat natvoer (zoals het woord al zegt) voor een groot gedeelte uit water bestaat. Toch dien je er op te letten dat je puppy voldoende drinkt. De meeste puppies slobberen trouwens het liefst de hele dag door, dus een tekort zullen ze niet snel hebben.

pup en volwassen hond

Puppies van grote rassen

Puppies van grote en reuze rassen hebben speciale aandacht nodig, omdat het belangrijk is dat deze puppies niet te snel groeien. Dit geldt trouwens voor alle puppies, maar in het bijzonder voor puppies van grotere rassen.

Bij grote rassen moet je denken aan honden die als ze volwassen zijn meer dan 25 kilo wegen. Heb je een puppy van een groot ras? Lees dan onze blog Voeding voor een puppy van een groot ras.

Gezondheidsrisico’s als puppies te snel groeien

Er zijn vele factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van het skelet van de puppy, maar de belangrijkste factor is toch wel het puppy voer.

Veel gewrichtsproblemen en ziekten worden veroorzaakt doordat puppies in hun groei te snel groeien. Als puppies te snel of te hard groeien komt er te veel druk op skelet dat nog volop in ontwikkeling is.  Er kunnen dan allerlei afwijkingen ontstaan. Het is dus belangrijk dat een puppy langzaam en gestaag groeit.

Eiwitten zijn niet het probleem

Een groot misverstand is dat honden van grote rassen minder eiwitten zouden moeten eten. Er is veel onderzoek gedaan naar de link tussen slechte voeding en skelet problemen. Het blijkt dat niet eiwitten de grote boosdoeners zijn (integendeel!). Een eiwit tekort is een veel groter risico voor een gezonde groei.

Het grote probleem is dat er in veel puppy voer te veel kilocalorieën zitten en te weinig voedingsstoffen. Bespaar dus niet op puppyvoer, maar kies het beste hondenvoer puppy.

Een andere oorzaak van skeletproblemen is dat er te veel mineralen in puppy voeding zit, vooral calcium en fosfor. Lees hier alles over in onze blog: ‘Hebben honden calcium nodig‘.

Snacks en hondenkoekjes

Als je je puppy traint, wil je hem of haar natuurlijk graag belonen met iets lekkers. Maar doe dat liefst zo gezond mogelijk. Geef jouw puppy liefst verse vlees snacks met zo min mogelijk toevoegingen. Zijn of haar maagje kan nog niet zoveel hebben en vlees is het makkelijkst te verteren. Zeker als je de snacks onderweg geeft als beloning tijdens het trainen of uitlaten. Als je snacks geeft die voornamelijk uit vlees bestaan, zal jouw puppy geen darmproblemen krijgen onderweg. Als je jouw puppy veel snacks geeft overdag, is het verstandig om de hoeveelheid voer in de avond iets te verminderen.

Rust

Wat ook belangrijk is dat jouw pup na het eten voldoende rust krijgt. Zijn/haar kleine puppy lichaam moet het eten verwerken en heeft daarvoor rust nodig.  Laat hem of haar na het eten een klein plasje doen en leg hem of haar dan een tijdje in zijn bench om heerlijk bij te komen en te dromen van al dat lekkere puppy voer dat in zijn of haar buikje zit!

Wil je weten hoeveel puppy voer je aan je pup mag geven? en hoe vaak hij mag eten? Lees dan onze blogs Hoeveel eten heeft een puppy nodig en Hoe vaak eet een pup. 

De beste Puppy Brokken

Hierboven heb je gelezen over waar het beste puppyvoer aan moet voldoen. En we hebben goed nieuws! We hebben namelijk de beste puppy brokken voor je op een rij gezet. Al het puppyvoer op onze site is te bestempelen als goed puppyvoer. Het is aan jou om te kiezen op basis van je budget en andere wensen. Maar een verkeerde keuze kan je in ieder geval niet maken. Heb je advies nodig? Mail on op info@dogline.nl en we helpen je graag. 

Uitverkocht
92.15
Aanbieding!
Vanaf: 27.00 Vanaf: 25.00
Aanbieding!
Uitverkocht
Vanaf: 13.50 Vanaf: 11.50
Aanbieding!

Het Beste Puppy Natvoer

 

Ani Puro: vleessnacks, speciaal voor puppies

De snacks van Ani Puro bestaan uit kleine stukjes gedroogd vlees, vol dierlijke eiwitten en dierlijke vetzuren. Er zitten geen koolhydraten in. Hierdoor zijn ze licht verteerbaar en handig om als tussendoortje te geven zonder haar maag te belasten.

Ga naar Ani Puro
Dogline AniPuro Bundel 3 snacks

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief