Rauw vlees, hondenbrokken of natvoer?

rauw-vlees-of-hondenbrokken-natvoer

Sommige mensen zweren bij rauw vlees voor hun hond; anderen geven alleen maar hondenbrokken. In dit artikel geven wij niet een advies voor een bepaalde vorm van voeding, maar we zetten de voor- en nadelen van elke vorm voor u op een rij.

Rauw vlees voor honden

De meningen over het geven van rauw vlees zijn enorm verdeeld. Van grote voorstanders die alleen maar rauw vlees prediken tot felle tegenstanders.

Voordelen van rauw vlees voor honden

Wat zijn de voordelen? Omdat de hond afstamt van de wolf, voelt het bijna vanzelfsprekend om uw hond alleen maar rauw vlees te geven. Vast staat dat (ook) de huidige huishond prima in staat is rauw vlees te verteren: de verteerbaarheid is dus goed. Een tweede voordeel is dat de hond rauw vlees heerlijk vindt. Verder worden als voordelen genoemd dat de hond minder maag-darm problemen heeft, minder ontlasting heeftm een beter gebit heeft en een mooiere vacht dan honden die hondenbrokken of natvoer eten.

We tekenen hierbij wel aan dat nooit wetenschappelijk is bewezen dat het voeren van rauw vlees voordelen zou hebben ten opzichte van het voeren van (kwalitatief goede) hondenbrokken. De voordelen zijn met name gebaseerd op ervaringen van mensen die alleen rauw vlees aan hun hond geven.

Nadelen van rauw vlees voor honden

Nadelen van het geven van rauw vlees is dat honden de Salmonella bacterie (en andere bacteriën) in hun ontlasting hebben. Gezonde, volwassen honden zullen hier over het algemeen geen last van hebben. Maar bij jonge, oude en zieke dieren kan deze bacterie ziekte veroorzaken. Een ander nadeel is de eenzijdige samenstelling van het voedsel. Vaak is het rauw vlees geen complete maaltijd, waar alle noodzakelijke voedingsstoffen in zitten. Dit nadeel is op te heffen door rauw vlees bij een goed bekend staand bedrijf af te nemen die hiervoor oog heeft, of een voedingsdeskundige te raadplegen. Een ander nadeel is dat het vlees niet lang houdbaar is. Tot slot dient heel voorzichtig om te worden gegaan met de bereiding van vers vlees in verband met infectiegevaar voor de mens (vooral bij jonge kinderen). Maar met goede voorzorgsmaatregelen is dit op zich prima te doen. 

Er zit wel een risico aan het voeren van rauw vlees: en dat is dat vaak strottenhoofden en andere stukken verwerkt worden die niet voor consumptie zijn geschikt. Honden die alleen rauw vlees eten, krijgen soms te veel van het schildklierhormoon binnen, waardoor schildklierziektes ontstaan. Als u rauw vlees wil voeren aan uw hond, is het dan ook van groot belang dit rauwe vlees af te nemen bij een kwalitatief goed bekend staand merk.

Hondenbrokken

Er zijn twee soorten hondenbrokken: geperste brokken en geëxtrudeerde brokken. Wat het verschil is kunt u lezen in ons artikel ‘Hoe maak je hondenbrokken’.

Voordelen van hondenbrokken

Voordeel van hondenbrokken (mits het een kwalitatief goede hondenbrokken zijn) is dat de hond alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste verhouding. Een ander voordeel is dat als de hond alleen hondenbrokken eet, er weinig gebitsproblemen zullen ontstaan, omdat tandplak en tandsteen niet snel zullen ontstaan. Dit laatste geldt meer voor geëxtrudeerde brokken dan voor geperste brokken, omdat geëxtrudeerde brokken pas in de maag oplossen. Een ander voordeel is dat hondenbrokken lang bewaard kunnen blijven. Bovendien zijn hondenbrokken goedkoper dan alleen vers vlees of natvoer. Het is hygiënisch en makkelijk mee te nemen. Een laatste voordeel is dat hondenbrokken een complete maaltijd zijn: alle noodzakelijke voedingsstoffen zitten er in. 

Nadelen van hondenbrokken

Geperste brokken

Nadeel van geperste hondenbrokken is dat ze relatief veel koolhydraten (suikers) moeten bevatten omdat ze anders uit elkaar vallen. Met een hoog eiwit/vetpercentage valt het mengsel namelijk uit elkaar. Om voldoende kleverig te zijn, worden extra koolhydraten toegevoegd. Bij geperste hondenbrokken die met de meest moderne technieken worden gemaakt, is dit overigens minder het geval.

Geëxtrudeerde brokken

Als nadeel van geëxtrudeerde brokken wordt genoemd dat het mengsel waarvan het gemaakt wordt verhit, waardoor vitamines en mineralen verloren zouden kunnen gaan. Als u wil weten of de hondenbrokken die u geeft voldoende vitamines en mineralen bevat, kunt u de verpakking raadplegen. Daarop wordt het percentage ‘ruwe as’ aangegeven. Dit wil zeggen de mineralen die overblijven na verbranding. Dit ruwe as percentage mag niet te laag zijn, anders krijgt uw hond niet genoeg mineralen binnen. Maar het mag ook weer niet te hoog zijn, omdat dat ook niet goed is. De gewenste hoeveelheid ligt tussen 4 en 8%. Ook de vitamines die het voer bevat worden op het etiket aangegeven.

Andere nadelen

Nadeel van hondenbrokken is dat ze een minder hoog percentage vlees bevatten dan vers vlees of blikvoer. Het is dus belangrijk op de kwaliteit van het merk hondenbrokken te letten. Op de verpakking dient vlees als eerste ingrediënt te worden genoemd. Een ander nadeel is dat ze weinig water bevatten. De hond dient dus altijd vers water tot zijn/haar beschikking te hebben naast de hondenbrokken. Honden doen er bovendien– in vergelijking met rauw vlees – langer over om de brokken te verteren. Het is dus zaak niet meteen na het eten geven een lange wandeling met uw hond te maken of te gaan hardlopen. Geef liever eten nà de fysieke inspanning en pas als de hond tot rust is gekomen èn eerst water heeft gehad.

Natvoer

Met natvoer worden de blikken houdende vleesmenu’s bedoeld. De kwaliteit tussen de merken die natvoer verkopen verschilt enorm. Ook hier is het zaak het etiket te raadplegen om de ingrediënten te bekijken. En wilt u weten hoeveel natvoer uw hond heeft dan kunt dat lezen in dit blog: hoeveel natvoer heeft een hond nodig

Voordelen natvoer voor honden

Wat zijn de voordelen van blikvoer? Honden vinden blikvoer heerlijk. Honden vinden het erg lekker ruiken en smaken. Een ander voordeel is dat blikvoer veel water bevat. Honden krijgen dus voldoende vocht binnen als ze een blik natvoer eten. Als honden te dik worden kan (al dan niet tijdelijk) overgeschakeld worden op natvoer zodat het overgewicht zich kan herstellen. Omdat blikvoer veel water bevat (en water geen calorieën bevat) zal de hond minder calorieën binnenkrijgen dan als hij/zij dezelfde hoeveelheid brokken eet. Een ander voordeel is dat blikvoer – afhankelijk van het merk en de prijs natuurlijk – veelal een hoog percentage vlees bevat. Ook hiervoor dient u het etiket te raadplegen omdat daar het vleesgehalte op vermeld dient te staan.

Nadelen natvoer voor honden

Nadeel van blikvoer is dat het zacht en plakkerig is waardoor tandplak en tandsteen kan ontstaan. Een ander nadeel is dan het kan bederven en niet lang bewaard kan worden nadat het blik geopend is. Verder is natvoer verhoudingsgewijs duurder dan hondenbrokken en bevat het minder energie. Uw hond zal er dus iets meer van moeten eten om op hetzelfde gewicht te blijven.

Is het mogelijk om rauwhondenvoer mer hondenbrokken te combineren?

Rauw vlees met hondenbrokken

Als u de soorten voeding wilt combineren, dan zult u extra op moeten letten of uw hond het ‘goed’ blijft doen. De vertering van rauw vlees (met name botten) verloopt anders dan van hondenbrokken, zodat die combinatie in één maaltijd niet voor de hand ligt. Maar enkele dagen brokken gevolgd door enkele dagen rauw vlees gaat in de meeste gevallen prima.  De combinatie vers vlees met geperste brokken ligt dan voor de hand.

Honden brokken met natvoer

Geëxtrudeerde brokken en natvoer zijn op zich prima te combineren. In dat geval is het meest ideale scenario: ’s ochtends brokken en ’s avonds natvoer. Dit omdat brokken langzamer verteren en dus lang energie blijven geven. Natvoer is licht verteerbaar en is dus goed voor de nachtrust. Veel mensen combineren brokken en natvoer in één maaltijd en voor veel honden is dat prima.

Opletten bij combineren

Bij combineren is het dus opletten geblazen. Houd met name de ontlasting in de gaten: dit is een goede graadmeter voor de spijsvertering.

Welke keuze gaat u maken?

U kunt als hondeigenaar het beste op uw eigen hond afgaan en – mede afhankelijk van uw portemonnee natuurlijk – een keuze maken. Rauw vlees of blikken natvoer zijn nu eenmaal duurder dan hondenbrokken. Elke keuze heeft zijn voor- en zijn nadelen. Het belangrijkste is dat u kiest voor kwaliteit. Als u kiest voor brokken of natvoer, dan kunt u het beste op basis van de informatie op de etiketten bepalen of het merk dat u geeft inderdaad voldoende vlees, eiwit, vetten, mineralen en vitamines bevat. Bij rauw vlees kunt u zich het beste verdiepen in de leverancier om te bepalen of de kwaliteit goed is.

Conclusie

Als uw hond het eten lekker vindt, fit is en voldoende energie heeft, zijn vacht glimt en hij/zij in goede conditie verkeert, dan hebt u in ieder geval de juiste keuze gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.