Heeft de samenstelling van het voer invloed op het gedrag van honden?
Heel logisch natuurlijk dat voer invloed heeft op het gedrag. We hebben al uitgebreid geschreven over het beste hondenvoer. Het te weinig of teveel aan voeding of geen totaal voer zal invloed hebben op het gedrag. Ook als een hond allergisch is voor en bepaald ingredient zal een hond hierop reageren met irritatie en onrust. Maar waar wij het hier over hebben is: hebben bepaalde ingrediënten in hondenvoer invloed op de hersenen?
Uit onderzoek blijkt dat met voeding invloed kan worden uitgeoefend op het gedrag van de hond: Het onderwerp van veel gedragsonderzoek bij honden is het essentiële aminozuur tryptofaan.
Korte basis: Voedingstoffen voor de hond
Voedingsstoffen voor de hond zijn voornamelijk te verdelen in eiwitten, vetten en koolhydraten en daarnaast spelen vitaminen- en sporenelementen een onmisbare rol. Al deze voedingsstoffen spelen ook een rol bij het hersenmetabolisme
Eiwit (proteïne) is één van de belangrijkste onderdelen van het dieet van een hond. Eiwit is opgebouwd uit stoffen die in elke cel in het lichaam aanwezig zijn en daarom een essentieel onderdeel van voeding vormen.
De kleinste bouwsteen van eiwitten zijn de aminozuren. In totaal zijn er 22 aminozuren bekend. Een aantal van deze aminozuren zijn essentiële aminozuren wat betekent dat deze niet door de hond zelf kunnen worden opgebouwd, maar dus door voer moeten worden aangeboden aan je hond.
Eiwitten en het gedrag van een hond
Velen weten dat eiwit invloed heeft op de conditie van de hond maar niet iedereen weet dat het eiwitgehalte ook heeft invloed heeft op het gedrag van je hond.
Wij hebben hierover al eens geschreven in het blog: voer voor jachthonden. Het blijkt namelijk dat het eiwitgehalte invloed heeft op de prestaties zoals het beter vinden van hun objecten.
Eiwitten en het gelukshormoon Serotonine
Terug naar het essentiele aminozuur Tryptofaan: Niet alleen het totale eiwitgehalte heeft invloed op het gedrag, maar ook op de samenstelling van het eiwit. Het onderwerp van veel gedragsonderzoek bij honden is het essentiële aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is de basisbouwsteen voor de stemmingsverbeterende Serotonine. Serotonine wordt vaak het “gelukshormoon” genoemd omdat het leidt tot evenwichtiger gedrag en een positievere stemming. Het remt impulsiviteit en agressie en is een belangrijke hormonale antagonist van de stresshormonen. Ook is bekend dat een serotoninetekort kan leiden tot depressie en agressief gedrag.
Het aminozuur Tryptofaan als bouwsteen voor het gelukshormoon Seotonine
Het aminozuur Tryptofaan kan in combinatie met de juiste bouwstenen in de hersenen wordt omgezet in serotonine. Omdat Tryptofaan een essentieel aminozuur is en dus niet door het lichaam van de hond zelf gemaakt kan worden moet het via de voeding worden verkregen.
Studies hebben aangetoond dat niet het absolute gehalte aan tryptofaan doorslaggevend is, maar het relatieve. Het hangt er dus van af hoe hoog het tryptofaangehalte is in vergelijking met alle andere aminozuren. Als je het eiwitgehalte van het rantsoen verhoogt, heb je naast veel andere aminozuren een hoger gehalte aan tryptofaan, maar zul je geen positief effect op het gedrag kunnen bereiken omdat je automatisch het niveau van alle andere aminozuren verhoogt.
Wil je dat je hond gaat profiteren van de effecten van tryptofaan of serotonine, dan kun je ofwel overstappen op bepaalde vleessoorten, die worden gekenmerkt door een relatief hoog gehalte aan tryptofaan. Een bijzonder tryptofaanrijke vleessoort is bijvoorbeeld lam of kalkoen. Daarnaast kan ook een voedingssupplement worden gebruikt om het gehalte van tryptofaan te verhogen.
Dit lijkt allemaal heel simpel maar het Tryptofaan kan alleen onder bepaalde voorwaarden de hersenen bereiken en daar worden omgezet in serotonine: Je moet ervoor zorgen dat je hond ook voldoende magnesium, Vitamine B6 en foliumzuur krijgt, omdat deze stoffen ook nodig zijn voor de vorming van serotonine. Dus het toevoegen van Tryptofaan alleen heeft geen zin als de voeding of het supplement een tekort heeft aan foliumzuur, vitamine B6 of magnesium.
Calming
Natural Dog Company Calming maakt gebruik van de kalmerende eigenschappen van biologisch hennepmeel, kamille, valeriaanwortel, passiebloem, L-tryptofaan en melatonine om angst te verlichten en hyperactiviteit te kalmeren.
Bekijk multivitamineVitaminen, mineralen en sporenelementen en het gedrag van een hond
Magnesium en stress bij honden
Het magnesium hebben we al genoemd in verband met de tryptofaan/serotonine -synthese. Magnesium heeft stress verlagende eigenschappen: het beïnvloedt de aanmaak van stresshormonen (cortisol) – als het lichaam voldoende van het mineraal magnesium wordt voorzien, kan dit een verhoogde afgifte van cortisol onderdrukken.
B vitamine en stress bij honden
Aan de B-vitamines worden ook gedragsbeïnvloedende effecten toegeschreven. Een Australische double blind studie uit 2011 toonde aan dat, in tegenstelling tot de placebogroep, proefpersonen die een vitamine B-complex kregen, hun nerveuze veerkracht en concentratievermogen verhoogden, terwijl tegelijkertijd het stressniveau, het stressgerelateerde gebrek concentratie en de stressgerelateerde angst, depressie en neerslachtigheid nemen merkbaar af. Een tekort aan de B-vitamines (foliumzuur en vitamine B12) kan leiden tot dementie, depressie en paniekaanvallen. Een goede manier om foliumzuur en vitamine B12 aan te vullen, die de meeste honden graag accepteren, is biergist, dat naast de genoemde ingrediënten ook magnesium en zink bevat, waarvan wordt gezegd dat ze ook stressverlagende eigenschappen hebben.
Hersenenvoeding in levensfasen
Puppy
Een goede start met Omega 3: Puppy’s en jonge honden hebben voldoende omega-3-vetzuren nodig voor een gezonde hersenontwikkeling
De verhoogde opname van DHA (omega-3 vetzuur, docosahexaeenzuur) bij drachtige of lacterende teven is in verband gebracht met een verbeterde neurologische ontwikkeling bij hun pups. En de actieve inname van DHA bij de pup toonde een verbeterd geheugen en leervermogen. Lees meer hierover in ons blog over puppyvoer.
Opgroeiende hond
Voor elke opgroeiende hond is het belangrijk om te garanderen dat aan alle voedingsstoffen die hij nodig heeft, wordt voldaan. Een continu tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot een verkeerde ontwikkeling van de hersenen met blijvende neurologische afwijkingen zoals gedragsproblemen. Vooral bij zelfgekookt voedsel of vers vlees diëten is het aan te raden na te gaan of het aanbod van essentiële aminozuren en vitamines zoals vitamine B12, vitamine D, jodium of zink – essentiële stoffen die noodzakelijk zijn voor een gezonde hersenstofwisseling voldoende aangeboden worden.
Maar ook bij droogvoer zal er gelet moeten worden op de kwaliteit van het voer op de juiste hoeveelheid essentiële aminozuren en vitamines.
Senior hond
Bij oudere honden: toevoeging van vitamine C, E, B6 evenals L-carnitine en middellange vetzuren (MCT’s) in een mengsel van 97% C8 en 3% Cl 0, fosfatidylserine (Gingko biloba), S-adenosyl -L-methionine (SAMe) en melatonine verbeteren de mentale prestaties en voorkomen de verdere ontwikkeling van dementiesymptomen.
Studies hebben ook aangetoond dat vetzuren met middellange ketens (MCT’s Tr Medium Chain Trigylceride) als onderdeel van droogvoer leiden tot een verhoogde productie van ketonenlichamen en betere cognitieve prestaties bij geriatrische honden.
Middellange vetzuren en ketonlichamen maken het hoofd van oudere honden (weer) fit.
Droogvoer
Droogvoer
Droogvoer
Samenvattend
In dit blog laten we globaal zien wat voor ingrediënten effect kunnen hebben op het gedrag van je hond. Onderzoeken zijn nog schaars en geven geen expliciete uitkomsten. Zo blijkt de biologische beschikbaarheid van het aminozuur Tryptofaan invloed te hebben op de hersenen maar de werking is afhankelijk van het eiwitgehalte in de voeding, de aminozuur samenstelling en aanvullende bouwstoffen zoals vitaminen en mineralen.
Een goede voedingssamenstelling kan dus onder specifieke omstandigheden (bijvoorbeeld stress) van invloed zijn op het gedrag en het welzijn van honden. Er is dus een verband tussen voeding en gedrag. Maar een verandering in het dieet alleen zal zeker niet helpen gedragsproblemen te verhelpen.
Diversiteit tussen honden en omgevingsfactoren spelen ook een rol. Elk dier is anders; gelukkig zijn er meerdere opties beschikbaar om je hond te helpen de best mogelijke kwaliteit van leven te bieden.
Multivitamine
Natural Dog Company Multivitamine is een heerlijke en makkelijke manier om jouw hond in optimale gezondheid te houden. Deze kauwsnack is niet alleen lekker, maar zit ook nog eens gevuld met 35 verschillende vitamines, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen.
Bekijk multivitamine
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.