Als het droog is, is het heerlijk om te barbequen. Een spies van kippendijen of een spies van garnalen smaakt overheerlijk als je ze zelf van alle kanten geroosterd hebt. Een paar salades erbij, een lekker drankje en gezellige mensen om je heen… dan heb je een fantastische avond.

Pas op voor saté prikkers

Maar pas op voor rondslingerende saté prikkers als je je spies hebt gegeten. Er rolt er makkelijk eentje op de grond.  En als zo’n spies op de BBQ gelegen heeft, kleven er overheerlijke restjes vlees of vis aan. En dat is wel heel aantrekkelijk voor jouw hond. Als jouw hond zo’n stokje inslikt, brengt dat grote risico’s met zich mee. Zo’n prikker kan door de maag, de slokdarm of de darm prikken en dat is levensgevaarlijk. Want dan kan de ontlasting de buik in lopen.

Een familiebarbeque tijdens Pinksteren

Een vriendin van ons overkwam het afgelopen Pinksterweekend. Haar Ridgeback Smook had een satéprikker doorgeslikt. Zij heeft geen moment geaarzeld en is meteen naar de dierenarts gegaan. De dierenarts heeft Smook onder narcose gebracht. Via de bek is hij met een endoscoop naar binnen gegaan, een lange slang met een cameraatje er aan. De dierenarts kon bij Smook de prikker goed zien: hij heeft de prikker met een tangetje aan de endoscoop er uit getrokken. Bij Smook liep dit gelukkig goed af en lukte het om de prikker met deze relatief simpele (maar nog altijd dure!) ingreep te verwijderen. Als dat niet gelukt was, zou Smook geopereerd moeten worden door een chirurg in een ziekenhuis.

Wat moet je doen als jouw hond een saté prikker doorslikt?

Het is verstandig om meteen naar een dierenarts te gaan. Als je er snel bij bent, dan kan een operatie namelijk veelal achterwege blijven. In veel gevallen, lukt het dan nog om de prikker met een endoscopie er uit te krijgen. Maar als je te lang wacht, kan dat niet meer. De maag van een hond leegt zich binnen 4 à 6 uur. Dus als je te lang wacht, gaat de prikker door naar de darmen. Dan moet de hond geopereerd worden. 

Hoe zit het met peperkoek?

Als je googlet op ‘inslikken satéprikker hond’ dan lees je dat je jouw hond peperkoek moet geven als jouw hond een saté prikker heeft doorgeslikt. Maar doe dit niet! Het helpt helemaal niet, maar kan wel voor problemen zorgen als jouw hond een endoscopie krijgt of moet worden geopereerd.

Voorkomen is beter dan genezen

Met Smook is het gelukkig allemaal goed afgelopen. Smook is weer zijn lieve, oude eigenwijze zelf. Pffff maar het was wel schrikken. Eens en nooit weer. Dus vanuit een ervaringsdeskundige: wees super voorzichtig met de stokjes als je jouw spiezen hebt verorberd. Leg de stokjes hoog genoeg op de tafel en let er op dat ze niet op de grond vallen. Ook al is jouw hond nog zo goed opgevoed.. een rondslingerend saté prikker met wat restjes vlees er aan, is heel lastig te weerstaan.

Wacht niet te lang om naar de dierenarts te gaan, want zo’n spies kan veel schade aanrichten. 

Hier is Smook, twee dagen na zijn avontuur. Smook is gelukkig weer zijn oude, vertrouwde, eigenwijze zelf. 

Smook ligt heerlijk in het mandje van zijn huisgenoothond Kate, een Beierse bergzweethond. Kate ligt meestal in de grote mand van Smook. 

Wat voor honden geldt, geldt ook voor katten

Ook katten kunnen saté prikkers met wat restjes vlees of vis er aan, maar moeilijk weerstaan. Dat is dus nog een reden om saté prikkers heel hoog te leggen. Want anders slikt jouw kat (of de kat van de buren) misschien zo’n prikker door. En ook voor katten is dit levensgevaarlijk. 

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief