Blaasproblemen, zoals blaasstenen en blaasgruis, komen vaak voor bij honden. Als je merkt dat jouw hond vaker moet plassen en/of pijn ervaart bij het plassen, of als je opmerkt dat jouw hond meer drinkt of bloed aanwezig is in de urine, kan het zijn dat jouw hond last heeft van blaasstenen of blaasgruis.
Er bestaan verschillende soorten blaasstenen en gruis, en deze kunnen verschillende oorzaken hebben. Bepaalde hondenrassen zijn ook gevoeliger voor specifieke steensoorten.
Welke soorten blaasstenen bestaan er?
Calciumoxalaatstenen: Dit type kristal is een van de meest voorkomende blaasstenen bij honden (ongeveer 45%). Bepaalde rassen hebben genetisch meer aanleg voor dit type kristallen, waaronder Pomeranians, Dwergschnauzers, Bichon Frizees, Maltezers, Yorkshire Terriers, Lhasa Apsos en Dwergpoedels. Deze kristallen kunnen niet oplossen en vereisen doorgaans chirurgische verwijdering.
Struviet kristallen: Deze komen ook veel voor. 40% van van de blaasstenen zijn strivietkristallen. Struvietkristallen worden meestal veroorzaakt door urineweginfecties (UTI’s). Ze komen vaker voor bij jongere vrouwelijke honden, waarbij Labradors, Cocker Spaniels, Shih Tzus en Bichons vaak worden getroffen. Struvietstenen zijn de enige stenen die doorgaans volledig oplossen door een combinatie van antibiotica en een speciaal dieet.
Ammoniumuraatstenen: Deze kristallen komen vaker voor bij honden met lever-shunts of genetische mutaties. Dwergschnauzers, West Highland Whites, Yorkshire Terriers en Mopshonden zijn gevoeliger voor dit kristal vanwege leverproblemen.
Cystinestenen: Dit is een zeldzaam type kristal dat voorkomt bij honden met genetische nierproblemen. Labrador en Newfoundland behoren tot de rassen waarin dit kristaltype vaak wordt aangetroffen.
In dit blog richten wij ons specifiek op de struviet kristallen
Struviet stenen of kristallen behoren tot de meest voorkomende stenen bij honden, vooral bij teefjes. Struvietstenen, ook wel bekend als urolieten, zijn rotsachtige formaties van mineralen. Ze vormen zich doorgaans in de blaas of urethra van een hond als gevolg van urineweginfecties (UTI’s) en veranderingen in de pH-waarde van de urine.
Oorzaken van struviet bij honden:
In meer dan 95% van de gevallen zijn struvietstenen of -kristallen het gevolg van een bacteriële urineweginfectie, vooral bij vrouwelijke honden vanwege de hogere prevalentie van dergelijke infecties bij teefjes. Struvietkristallen ontstaan wanneer de pH-waarde van de urine alkalischer (minder zuur) en geconcentreerder wordt.
Normale urine is een balans van water, mineralen, zuren en eiwitafbraakproducten zoals ureum. Dit evenwicht is belangrijk. Als er te veel van een bepaald mineraal aanwezig is, zal het als een vaste stof neerslaan.
Naarmate er meer kristallen gevormd worden, blijven ze aan elkaar plakken en vormen ze zich tot een steen of meerdere stenen. Bacteriën kunnen tussen de lagen van de steen komen vast te zitten naarmate deze groter wordt.
Hoe zien struviet kristallen in hondenurine eruit?
Kristallen zijn meestal onzichtbaar voor het blote oog. Kristallen zijn alleen onder een microscoop te zien. Sommige lijken op heldere vierkante of stokbroodstenen, terwijl andere meer op kristallen vuurwerk of zeshoeken lijken. Soms hebben honden genoeg kristallen die ze samenklonteren om gruis of sediment te vormen dat wel in de urine te zien is.
Wat zijn de symptomen van struviet kristallen?
De symptomen van struviets vertonen gelijkenissen met tekenen van een urineweginfectie, waaronder frequenter of bloederig urineren.
- Vaker plassen
- Meer drinken
- Worsteling of ongemak tijdens het plassen
- Aanwezigheid van bloed in de urine
- Ongelukjes met urine in huis
- Verandering in de kleur van de urine
Hoe behandel je een hond met struviet?
Onderzoek heeft aangetoond dat een dieet in combinatie met antibiotische behandeling effectief is bij het oplossen van struviet. Urineweginfecties kunnen doorgaans snel worden behandeld met een antibioticakuur van 5 dagen tot 2 weken. Een dieet wordt meestal voorgeschreven voor een periode van 3 tot 6 maanden, afhankelijk van de voortgang. Het proces van het oplossen van stenen kan twee weken tot zeven maanden duren.
De therapeutische diëten die worden gebruikt om struviet op te lossen, hebben als doel de urine zuurder te maken, de diurese (dorst en plassen) te vergroten en bevatten over het algemeen minder eiwitten, fosfor en magnesium.
Zodra het gruis is opgelost en de infectie is verdwenen, kan de hond terugkeren naar zijn gebruikelijke voeding van vóór het ontstaan van de struviet. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is een dieetverandering op de lange termijn niet nodig voor de voortdurende preventie van struviet bij honden. Het speciale dieet heeft geen volledige voedingswaarde en wordt daarom niet aanbevolen als lange termijn-onderhoudsdieet.
Kunnen struviet stenen weer opnieuw ontstaan?
Het opnieuw optreden van struvietstenen is meestal te wijten aan het niet volledig oplossen van stenen en/of het aanhouden van de infectie, of aan een onderliggende verslechtering van de normale afweermechanismen van de urinewegen, wat leidt tot terugkerende infecties.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond weer struviet ontwikkeld?
Hydratatie is de sleutel tot het behoud van gezonde urinewegen, dus de eerste stap is ervoor te zorgen dat jouw hond altijd toegang heeft tot vers, schoon water. Honden die uit zichzelf niet voldoende water drinken kunnen aangemoedigd worden om meer te drinken door water aan hun droogvoer toe te voegen of door blikvoer / natvoer te geven. Wist je dat blikvoer voor 75% uit water bestaat?
Er zijn ook supplementen die kunnen helpen zoals Puur Cranberry en Natural Dog Company Urinary & Bladder. Puur Cranberry bevat Cranberry extract. Natural Dog Company Urinary & Bladder bevat zowel Cranberry extract als D-mannose
Er is een veelbelovend onderzoek naar het cranberry-extract voor de behandeling van urineweginfecties bij honden. Cranberry-extract bevat verbindingen die proanthocyanidinen worden genoemd, en er zijn aanwijzingen dat ze het risico op urineweginfecties bij honden kunnen helpen verminderen door interactie met E. coli, een veel voorkomende boosdoener van urineweginfecties. Er wordt gezegd dat de verbindingen de “armen” van E. coli effectief blokkeren, waardoor ze zich niet aan de blaaswand kunnen hechten.
Cranberry-extract en D-mannose werken samen om de gezondheid van de urinewegen te ondersteunen. Cranberry bevat dus proanthocyanidinen waardoor het risico op urineweginfecties (UTI’s) wordt verminderd. D-mannose is een soort suiker die ook de aanhechting van bacteriën aan de urinewegen kan remmen.
Regelmatig gebruik van het supplement kan met name gunstig zijn voor huisdieren die vatbaar zijn voor terugkerende urineweginfecties of voor huisdieren die een hoger risico lopen vanwege factoren zoals leeftijd, ras of specifieke medische aandoeningen.
Maar er is een voorbehoud.
Hoewel deze supplementen voor sommige honden wonderen kan doen, is het geen gegarandeerde oplossing voor iedereen. Elk huisdier is uniek, en wat voor de één werkt, kan voor een ander huisdier niet werken.
Ga met een hond die last heeft van blaasstenen altijd naar de dierenarts.
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.