Als de temperaturen omhoog gaan, is het belangrijk om je hond veilig te houden in hitte, zodat jullie allebei kunnen blijven genieten van de zomerse zon.

Daarom hierbij veel tips om jouw hond te beschermen tegen de hitte. Maar eerst: waarom is het noodzakelijk je hond goed te beschermen tegen warmte?

Honden en hitte

Veel honden kunnen niet goed tegen hitte. Ze zijn niet goed in staat warmte kwijt te raken. Als mensen het te warm krijgen gaan ze zweten; door de vochtigheid koelt de huid iets af. Bij honden werkt dat helaas niet zo. Zij hebben alleen een paar zweetkliertjes onder de pootjes. De hitte kunnen zij verder alleen via de tong kwijtraken. Honden gaan dus hijgen, zodat de hitte naar buiten kan. Boven de 28 graden hebben honden hulp nodig om oververhitting – en daarmee ernstige gezondheidsproblemen – te voorkomen.

Zonnesteek bij honden

Misschien heb je hier nog nooit van gehoord, maar honden kunnen relatief snel een zonnesteek krijgen. Een zonnesteek bij honden is gevaarlijk: binnen enkele minuten kan dit dodelijk zijn.

Honden zweten niet door hun huid heen, zoals mensen dat wel doen. Zij kunnen alleen maar hitte afgeven via hun tong (hijgen), neus en poten. Dit zijn de enige manieren waarop zij hun lichaamstemperatuur kunnen reguleren.

Een hond loopt als het ware met een bontjas aan in de hitte. En omdat zij dus niet door deze bontjas heen kunnen zweten, kan hun temperatuur dus aardig oplopen in de warmte en ligt oververhitting op de loer.

Al te meer reden om jouw hond koel te houden bij hitte.

Hoe herken je een zonnesteek bij honden?

Tekenen van een zonnesteek bij honden zijn:

  • Instorten
  • Overmatig/zwaar hijgen
  • Overmatige speekselproductie
  • Braken
  • Diarree
  • Hoge koorts
  • (tot slot) stuiptrekkingen en coma

Wat te doen bij een zonnesteek bij je hond?

Verplaats je hond onmiddellijk naar de koelste plek die je kunt vinden, bij voorkeur waar ook een tochtje of briesje staat en bevochtig de vacht van jouw hond met koud water. Ondertussen neem je met spoed contact op met de dierenarts.

Het gaat er dus om dat je de temperatuur van jouw lieverd omlaag brengt. Dit kan je doen door haar vacht te bevochtigen, met een spons of een washand. Zorg dat ook de huid nat wordt en niet alleen de vacht.

Wat je bijvoorbeeld ook kan doen, als de lichaamstemperatuur te hoog oploopt, is handdoeken nat maken met koud water en die op jouw hond leggen. Maar let op! Dit mag maar héél kort. Zodra de handdoek niet meer koud is, onmiddellijk verwijderen en de volgende koude handdoek er op leggen. Ondertussen de eerste weer koud maken. Het handigst is dit met twee mensen, dan kan je goed in de gaten houden of de handdoek niet te warm wordt. Leg je hond ook op een natte, koude handdoek.

Gebruik géén ijskoud water voor die handdoeken en gooi jouw hond niet in water, anders kan zij misschien in shock gaan. Probeer haar dus niet tè snel af te koelen.

Maak ook de poten nat en de buik van je hond nat. Eventueel kan je wat water in haar mond druppelen. Forceer haar niet te drinken. Dat doet ze vanzelf als ze wat afgekoeld is.

Als er windje of briesje is, kan je een ventilator gebruiken. Hiermee creëer je ook wind, waardoor jouw hond zal afkoelen.

Als de temperatuur van je hond weer richting 39C gaat, kan je stoppen met het afkoelen.

Risico factoren voor een zonnesteek en oververhitting bij honden

Risico factoren voor een zonnesteek en oververhitting bij honden

Sommige honden zijn gevoeliger voor hitte dan andere. Honden met een korte neus (zoals een boxer of een pug) zijn extra gevoelig, omdat het voor deze honden nog moeilijker is om hitte via de tong af te voeren.

Pas ook extra op met honden die al wat ouder zijn èn honden met overgewicht. Probeer jouw hond zoveel mogelijk op een gezond gewicht te houden met ons stappenplan afvallen hond.

Andere risicofactoren zijn: de dikte van de vacht, gebrek aan water, te veel lichamelijke activiteit en gebrek aan ruimte.

Tips om jouw hond koel te houden in de hitte

Als de buitentemperatuur boven de 28 graden Celcius komt, heeft jouw hond jouw hulp nodig om koel te blijven. Hieronder tips om jouw hond te helpen haar lichaamstemperatuur te reguleren. 

Voldoende drinken

Zorg dat je hond altijd voldoende, vers drinkwater tot haar beschikking heeft. Honden zijn uit zichzelf goed in staat te bepalen hoeveel water ze dagelijks nodig hebben. Als er voldoende is zullen ze over het algemeen voldoende drinken. Lees hoeveel water jouw hond nodig heeft in de blog ‘Hoeveel water drinkt een hond?’

Water over de brokken

Bij warmte is het verstandig om de favoriete hondenbrokken van jouw hond te mengen met een beetje water. De meeste honden vinden dat heerlijk en zo krijgen ze meteen een extra beetje binnen.

Vervang droge hondenbrokken door natvoer tijdens hete dagen

Vervang 1 of 2 maaltijden door natvoer. Aan te raden is om in ieder geval het ontbijt te vervangen door natvoer. In natvoer zit meer dan 75% vocht. Zo weet je zeker dat jouw hond op hete dagen voldoende vocht binnenkrijgt. 

Wandel in de ochtend- of avonduren

Op hete dagen raden wij aan om met jouw hond ofwel heel vroeg, ofwel vrij laat te wandelen. Vermijd in ieder geval de warmste uren. Houd de wandelingen kort.

Vermijd hoog intensiteits-activiteiten

In de vroege ochtenduren of de late avonduren kan je met jouw hond gaan wandelen. Als het warm is buiten, vermijd dan fietsen of rennen, omdat jouw hond het dan snel te warm krijgt. Dat geldt ook voor ballen gooien of andere intensieve activiteiten. Je mag natuurlijk wel met je hond gaan zwemmen. Da is een uitstekende activiteit waarbij je hond heerlijk afkoelt.

Vermijd het hete asfalt en de stoep

De poten van een hond zijn super gevoelig en kunnen makkelijk verbranden op het hete asfalt of de hete stoep. Wandel dus in de hitte liever over het gras of in het bos/park op onverharde paadjes. Als je twijfelt : leg jouw hand dan op het asfalt of de stoep. Als het voor jouw hand te heet is, is het ook te heet voor de poten van jouw hond.

Als je toch over het asfalt of de stoep (of het zand of het grint) moet in de hitte, kan je de poten van jouw hond het beste beschermen met een speciale balsem. Wij hebben schoenen. De poten van onze honden beschermen we met Natural Dog Company Paw Tection. Natural Dog Company PawTection creëert een beschermende barrière terwijl het ook vocht vasthoudt en uitdroging en schade helpt voorkomen. Wrijf de voetzooltjes van je hond in en laat even intrekken voordat je op pad gaat in de hitte. Dan zijn de voetzooltjes beschermd tegen het hete asfalt of zand. De Paw Tection is ook verkrijgbaar in handige travelstick. Ga in de zomerhitte nooit het huis uit zonder PawTection.

Droge voetzolen zijn veel gevoeliger voor de hitte. Zorg daarom altijd voor gezonde, zachte hondenpoten. Als je merkt dat de poten van je hond een droge, ruwe textuur hebben ontwikkeld, hebben ze wat hulp nodig om pijn en ongemak te voorkomen. Smeer de poten van je hond dan na de wandeling in met Natural Dog Company Paw Soother. Het is geen probleem als je hond daarna aan zijn of haar poten likt; alle ingrediënten zijn veilig.

Een ander middel is  Vetramil Paw Balm voetzool balsum. Wrijf de kussentjes van de poten van jouw hond met deze balsem en laat het even intrekken. Daarna zijn de pootjes beter beschermd tegen hitte.

Aanbieding!
31.2673.50

Neem altijd water mee als je gaat wandelen

Zorg dat je altijd drinkwater voor jouw hond bij je hebt als je gaat wandelen op hete dagen. Ga wandelen met jouw hond, maar ga niet met haar rennen of fietsen. Veel honden zullen eerder instorten dan dat ze stoppen met jou proberen bij te houden.

Houd jouw hond binnen tussen 11 en 15 uur

Dit zijn de warmste uren van de dag en de uren waarop de zon het hoogst is. Bij hitte is het verstandig jouw hond op die uren binnen te houden.

Laat je hond niet buiten in de hitte tenzij er voldoende schaduw is

Laat je hond niet alleen buiten tenzij er voldoende schaduw aanwezig is. Dus laat je hond nooit alleen buiten op een balkon of platje waar onvoldoende schaduw en/of wind is. En er moet voldoende (koud) drinkwater aanwezig zijn buiten. Je kan ijsklontjes in het water doen en het water in de schaduw zetten. Dan kan het wel even mee.

En – we zeggen het nog maar een keer – laat je hond nooit achter in de auto als de auto in de zon staat. De temperaturen lopen in de zon heel snel op, ook als het niet zomerheet is.

Verzorg de vacht van jouw hond

Verzorg de vacht van jouw hond goed, juist in de zomermaanden. Dit geldt met name voor de langharige rassen. Knopen en klitten in de vacht moeten worden vermeden. Check vooral goed op vlooien en teken, omdat deze vervelende beestjes floreren bij warmte en hitte! Lees alles over vachtverzorging in onze blog: ‘Vachtverzorging voor honden‘.

Vlooien

Vlooien zijn super irritant voor honden en vlooienbeten kunnen leiden tot krabben en bijten. De wondjes kunnen gaan ontsteken waardoor een hotspot kan ontstaan. Doe er dus alles aan om deze parasieten te vermijden. Gebruik vlooiendruppels, of was jouw hond regelmatig met een vlooienshampoo.

Teken

Ook teken moeten zo spoedig mogelijk worden verwijderd want teken kunnen ziekten bij zich dragen. Als jouw hond een teek heeft, kan je de teek met een tekentang verwijderen. Nog beter is om teken te voorkomen, met een speciaal anti-tekenmiddel.

Let op signalen van oververhitting

Als jouw hond ineens overmatig gaat hijgen en futloos wordt, is de kans aanwezig dat zij te warm is. Als dat gebeurt tijdens een wandeling, kan je beter ergens in de schaduw stoppen en jouw hond wat te drinken geven. Wacht met het verder lopen totdat zij weer normaal is.

Honden in de auto

Laat je hond bij hitte nooit achter in de auto, ook niet met de ramen open en ook niet in de schaduw. Honden kunnen lastig warmte kwijt raken en in een auto kan de temperatuur snel oplopen. En het gaat ook nog eens om een kleine ruimte, dus dat zijn een hoop risicofactoren bij elkaar.

Geef fruit aan jouw hond

In fruit zit veel water. Je kan je hond fruit als tussendoortje geven, zoals watermeloen, ananas, appel (zonder pitten) of peer (zonder pitten). Lees welk fruit gezond is voor jouw hond in onze blog ‘Welk fruit mag een hond eten?’.

Zwemmen

Zwemmen is super goed voor honden, maar niet alle honden houden er van. Forceer niets. Als jouw hond niet wil zwemmen, laat het dan zo. Houd natuurlijk altijd de kwaliteit van het zwemwater in de gaten. Sommige algensoorten zijn namelijk giftig voor honden.

Als je naar het strand gaat, neem dan vers drinkwater mee voor je hond. Het drinken van zout water is slecht voor jouw hond en zal haar uitdrogen. Als je klaar bent op het strand is het verstandig haar goed af te spoelen. Het zout kan gaan irriteren in haar vacht en onder haar poten.

Hebben jullie nog tips?

Mail of app ons dan. Dan kunnen we die misschien nog toevoegen:)

Houd vlooien en teken op afstand

Vlooien en teken kunnen veel overlast aan jouw hond bezorgen. Houd ze op natuurlijke wijze gedurende de zomermaanden op afstand met de producten van STOP. Zonder chemische toevoegingen, maar wel effectief!

Meer lezen?

in onze adviezen vind je veel informatie over allerlei onderwerpen. Mis je een onderwerp? Bel/mail of app ons dan. Dat zoeken wij het voor je uit!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief