We hopen allemaal dat onze honden een lang en gelukkig leven zullen hebben. Hiervoor zijn de hersenen hond in alle levensfasen cruciaal. Helaas gaat de cognitieve functies van sommige honden achteruit naarmate ze ouder worden.

Wat zijn de tekenen van een verminderde cognitieve functie?

Dat de hersenen van je hond achteruit gaat kan je onder meer merken aan desoriëntatie/verwarring, angst of rusteloosheid, verminderde activiteit, niet meer houden aan regels en eventueel verlies van zindelijkheid. Heeft jouw hond dementie? Lees dan de blog Dementie bij honden

Wat kan je doen om de hersenen van je hond gezond te houden?

Er is een aantal dingen die je kan doen om de goede hersenfunctie van je hond te behouden. Begin hier op vroege leeftijd mee. Dus als puppy al, dan houd je de hersenen hond langer gezond.

Kwalitatief goed voer

Het begint bij goed voer. Goed voer bevat alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft om in optimale lichamelijke gezondheid te blijven. Ook de hersenen hebben energie en voedingsstoffen nodig.

Het is belangrijk dat het voer van jouw hond veel dierlijke eiwitten, gezonde dierlijke vetten en vetzuren bevat en voldoende vitamines en mineralen.

Omega 3

Zorg dat jouw hond elke dag gezonde Omega 3-vetzuren binnenkrijgt. De Omega 3-vetzuur DHA is goed voor het brein, het geheugen en de cognitieve functies. Het is aangetoond dat omega-3 vetzuren het leervermogen van jonge puppy’s ondersteunen. Andere studies koppelden een laag bloedgehalte aan Omega-3 aan hondenagressie. Ofwel: als je hond voldoende Omega 3-vetzuren binnenkrijgt gedurende het hele leven, dan heeft dat invloed op het gedrag van je hond. Lees meer over voeding en het gedrag van honden in de blog Heeft de samenstelling van het voer invloed op het gedrag van honden?

Clydach

In al het hondenvoer – zowel het natvoer als het droogvoer – van het Engelse merk Clydach zitten extra Omega 3-vetzuren, vanwege alle gezondheidsvoordelen die deze vetzuren hebben voor honden.

Clydach
dogline clydach british duck 12 kg

Kokosolie

De Middellange keten triglyciden (zogenaamde MKT’s) in kokosolie kan de groei en de ontwikkeling van de hersenen van je hond ondersteunen. De MKT’s bevorderen een goede hersenfunctie en zenuwfunctie en kunnen zelfs hersenbeschadiging voorkomen.

Choline

Choline is een belangrijke voedingsstof die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals eieren, vlees en lever. Het geven van een supplement met choline kan helpen om de concentraties van deze essentiële voedingsstof in de hersenen van jouw hond te verhogen. Dit kan op zijn beurt de cognitieve functies van honden verbeteren. Bovendien kan choline bijdragen aan de gezondheid van de hersenen op lange termijn bij alle honden. Het is aangetoond dat choline bijdraagt aan de ontwikkeling van de hersenen bij puppy’s en kan helpen om cognitieve achteruitgang op latere leeftijd te voorkomen.

Vitaminen en Supplementen

PUUR Choline extra Hond

29.95
31.95

Houd het gewicht van je hond in de gaten

Het klinkt misschien vreemd maar het gewicht van je hond heeft invloed op de hersenen hond. Houd je hond op een gezond gewicht om coginitieve achteruitgang te voorkomen. Lees meer in de blog Overgewicht bij honden.

Beweging

Beweging is niet alleen goed voor het lichaam van je hond, maar ook voor de geest. Regelmatige beweging, passend bij de leeftijd en de conditie van je hond, kan enorm bijdragen aan gezonde hersenen. Je kan ook spelletjes doen met je hond om de hersenen te stimuleren. Ook oudere honden vinden spelletjes leuk!

Hondentraining

Hondentraining is goed voor honden van alle leeftijden, niet alleen voor puppies. En een training met je hond doen is ontzettend goed voor de hersenen.

Positieve bekrachtiging

Houd het vooral heel leuk! Als je met je hond traint, of spelletjes doet of op andere manier beweegt, dan hoort daar uitvoerige lof en veel lekkers bij. Jouw hond wil het graag goed voor je doen en dat mag je belonen.

Gezonde snacks

Geef alleen snacks die voedingsstoffen bevatten die de gezondheid van je hond ten goede komen. Vermijd alle snacks waar granen in zitten. Geef liever snacks met vette vis, vol Omega 3 vetzuren.

Socialiseer jouw hond

Laat jouw hond veel socialiseren met andere honden en mensen. Dat is goed voor de hersenen.

Verandering van route of omgeving

Loop niet altijd hetzelfde rondje, maar daag je hond uit met een nieuwe route. Of neem je hond mee naar een totaal andere omgeving. Dan wordt hij mentaal uitgedaagd, en dat stimuleert de hersenactiviteit.

Waarom kan een hersensupplement zinvol zijn?

Een goede hersenfunctie bij honden is heel belangrijk omdat het kan helpen het geheugen en het leervermogen van honden te ondersteunen. En het bepaalt deels de kwaliteit van leven van je hond. Geef jouw hond elke dag een Daily Brainpower, zodat zijn hersenen in optimale gezondheid blijven. Het bevat belangrijke voedingsstoffen voor het ondersteunen van de cognitieve functie bij ouder wordende huisdieren, terwijl het jongere huisdieren ten goede komt bij het trainen en leren.

Top 3 supplementen hersenen hond

31.95

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Skin & Coat

28.95

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief