Wat ziet jouw er pràchtig uit! Ze straalt helemaal. Dat wil toch iedereen horen? Een mooie, glanzende vacht begint met een gezonde huid. Lees hoe je in 8 stappen de huid en de vacht van jouw hond optimaal verzorgt.

Stap 1: Goede voeding

De eerste stap voor een optimale vachtverzorging is: gezonde voeding. Jouw hond kan zich letterlijk van binnen gezond eten en dat zie je al snel aan de buitenkant!  Als je wil weten welke voedingsstoffen jouw hond dagelijks nodig heeft, lees dan onze blog: Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’.

Dierlijke eiwitten

Jouw hond heeft elke dag dierlijke eiwitten nodig. Zij zijn de bouwstenen van haar, huid, kraakbeen, pezen, weefsel en zijn nodig voor alle lichamelijke processen. Een hondenhaar bestaat uit het eiwit keratine. Het is dan belangrijk dat jouw hond elke dag voldoende dierlijke eiwitten uit vlees en vis binnenkrijgt om haar vacht te onderhouden.

Gezonde vetzuren

Essentiële vetzuren zorgen voor een sterk immuunsysteem, een mooie huid en een glanzende vacht.

Stap 2: overweeg een supplement te geven

Omega 3-vetzuren

Visolie is rijk aan de Omega 3 vetzuren EPA en DHA. En laten die nou net zorgen voor een gezonde huid en een stralende vacht!  Het toevoegen van Omega 3 aan het dieet van jouw hond heeft allerlei gezondheidsvoordelen. Lees het in onze blog: ‘Het belang van Omega 3 voor honden‘. Maar voor nu is het belangrijk dat een stralende vacht bereikt kan worden door visolie aan het dieet van jouw hond toe te voegen.

Sommige honden krijgen darmproblemen van visolie. Je kan daarom ook kiezen voor een plantaardige variant. Ook in planten zitten de gezonde Omega 3 vetzuren die de vacht van jouw hond laten stralen.

Pre Biotica

Het geven van pre biotica kan wonderen doen voor de huid en de vacht van jouw hond. Pre biotica kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen uit de voeding beter worden opgenomen en dat zie je aan de huid en de vacht terug. Lees meer in de blog Pre Biotica voor honden. Een goed idee?

Als je Oceanfeed Pets geeft dan sla je veel vliegen in één klap: daar zitten naast extra vitamines en mineralen, ook Omega 3-vetzuren in, antioxidanten en pre biotica.

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Skin & Coat

28.95
Uitverkocht
40.45

Stap 3: Borstel jouw hond regelmatig

Het borstelen van de hond heeft meerdere functies. Je haalt met borstelen de klitten uit de vacht van jouw hond. Dit geldt met name voor (half) langharige honden. Als je dat niet regelmatig doet, dan krijgt jouw hond misschien jeuk en huidirritaties, waardoor zij op die plekjes gaat krabben en bijten. Let er bij (half)langharige honden met name op de oksels en op haren aan de achterpoten. Daar ontstaan makkelijk knopen en klitten. Tijdens het borstelen kan je bovendien letten op teken. Door regelmatig te borstelen borstel je de natuurlijk huidoliën van jouw hond door haar vacht heen. Regelmatig borstelen bevordert de bloedsomloop.. en daarmee een mooie huid en vacht.

Een langharige hond moet vaker geborsteld worden dan een kortharige Labrador. Wil je weten hoe vaak je jouw hond moet borstelen? Lees het in onze blog: ‘Hoe vaak moet ik mijn hond borstelen’.

Stap 4: Was jouw hond regelmatig

Het is duidelijk dat als jouw hond helemaal vies is van het rennen door de modder of door het zwemmen in de plaatselijke sloot (of modderpoel, zucht) dan heeft jouw hond uiteraard een badsessie nodig. Over het algemeen wordt aangeraden om jouw hond – anders dan als zij extreem vies is – ongeveer één keer per maand te wassen.

Wil je weten hoe vaak je jouw hond moet (of mag) wassen en hoe dat precies moet, lees dan onze blog: ‘Hoe vaak moet (of mag) ik mijn hond wassen?’,

Alvast een paar tips over het wassen van jouw hond

  • Neem nooit een mensenshampoo als je jouw hond gaat wassen. Mensen shampoo is absoluut niet geschikt om jouw hond te wassen. De enige uitzondering zou zijn een babyshampoo, zonder schadelijke stoffen.
  • Verdun de shampoo altijd met behulp van een mengfles: beter voor de vacht èn de portemonnee.
  • Kies voor (half)langharige honden ook voor een conditioner. Makkelijk is een shampoo en conditioner in één. maar je kan natuurlijk ook jouw hond na behandelen met een aparte conditioner.
  • Kies bij honden met een gevoelige huid voor hypoallergene shampoo.
  • Droog jouw hond ook af: een zeem werkt goed en geef anders een heerlijke knuffelbeurt met een handdoek. Liever niet föhnen (behalve keer met de kerst), dat droogt de huid uit.

Stap 5: onderzoek jouw hond regelmatig op vlooien en huidwondjes

Check de vacht van jouw hond regelmatig op vlooien en huidwonden, vooral als je jouw hond ziet krabben of bijten. Of nog beter, bescherm jouw hond op natuurlijke wijze tegen vlooien en teken met STOP, gemaakt van essentiële oliën (ook geschikt voor puppies).

Ga af en toe met een vlooienkam door haar vacht heen, bijvoorbeeld één keer per week. Het is handig om hiervoor een vast moment te plannen.  En als je ook maar één vlo ziet, hup wassen met een goede vlooienshampoo, jouw hond elke dag kammen met een vlooienkam en haar mand en andere plekken waar ze graag ligt insprayen met een omgevingsspray.

Als jouw hond eenmaal gaat krabben en bijten, dan ontstaan plekjes op de huid en dan gaat het van kwaad tot erger. Als je een huidwond snel behandelt met bijvoorbeeld honingzalf, dan ontwikkelt deze zich niet tot een zogenaamde hotspot. Heeft jouw hond een hotspot? Lees hier alles over in onze blog: ‘Hotspot bij honden – voorkomen en genezen‘.

Stap 6: Houd de halsband van jouw hond schoon

De leren halsband van jouw hond kan je schoonmaken met zadel zeep, Groene Zeep of glycerine. Het leer kan je weer soepel maken door de halsband in te wrijven met Vaseline. Een halsband van nylon of hennep, kan je ook schoonmaken met zeep of ze in de wasmachine stoppen.

Laat jouw hond ook af en toe zonder halsband lopen (als zij er ten minste niet vandoor gaat).

Stap 7: Houd haar mand, kussen of slaapplaats schoon

Je kan jouw hond zo schoon houden als je wil, maar als haar slaapkussen, -bed, of – deken vies is en ruikt, heeft het niet zoveel zin. Maak jouw hondenkussen (mand of deken) een paar keer per maand schoon. Overweeg een bed, mand of deken te kopen die je in zijn geheel in de wasmachine kan op hoge temperaturen (hoger dan 60C graden) kan wassen zodat huismijt, vlooien en andere parasieten worden gedood. Dat scheelt je een heleboel werk.

Stap 8: Beweeg regelmatig met jouw hond

Beweging is naast voeding de sleutel tot een goede gezondheid van jouw hond. Dagelijkse activiteit, zoals wandelen, rennen en spelen houdt jouw hond in optimale conditie en laat de huid en de vacht van jouw hond stràlen.  Je zal versteld zijn wat 30 minuten per dag wandelen doet voor de gezondheid van jou èn jouw hond! Wil je inspiratie voor leuke spelletjes die je niet alleen met een puppy, maar ook met een volwassen hond kan doen? Lees het in onze blog ‘Puppy spelletjes om jouw hond te trainen

Geef een tussendoortje die de vacht van jouw hond laat glanzen

Geef jij jouw hond wel eens een tussendoortje? Sla twee vliegen in één klap en geef jouw hond elke dag een snack met gezonde Omega 3-vetzuren, MSM en glucosamine en chondoïtine.

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief