Vlees zou het eerste en belangrijkste ingrediënt moeten zijn in hondenvoer

Het hoofdingrediënt in hondenvoer zou vlees moeten zijn. Met vlees bedoelen we ook vis, eieren (en insecten). Dit is het allerbelangrijkste als het gaat om de gezondheid van jouw hond. Waarom? Omdat het lichaam van de hond nu eenmaal zo is gebouwd dat hij/zij vlees nodig heeft om in optimale gezondheid te verkeren.Als je op je zak hondenvoer kijkt onder het kopje ‘samenstelling’ dan dan zie je waar het hondenvoer in percentages uit is opgebouwd. Wat er het meeste inzit in percentage staat hoer vooraan. Als je online of in een winkel de samenstellingen van hondenvoer bekijkt dan zie je vaak plantaardige ingrediënten vooraan staan. Wij leggen je uit waarom wij daar niet de voorkeur aan geven en het belangrijk vinden dat vlees als eerste en belangrijkste ingredient in hondenvoer zit.

(Semi)Carnivoor

Een hond is een (semi)carnivoor. Hun verteringsstelsel is ingesteld op het verwerken van vlees. We noemen het ‘semi’ omdat het dieet van de hond uit een klein gedeelte planten en groeten zou moeten bestaan.

De wolf als voorouder

Elke hond stamt af van de wolf. En wat aten wolven? Hele, rauwe prooidieren met huid en haar. Die prooien hadden groente en fruit in hun magen. Daarom gedijt een hond het beste op een dieet van vlees aangevuld met een klein beetje groente en fruit.

De moderne huishond

Het spijsverteringssysteem van de moderne huishond is nog steeds hetzelfde als die van zijn voorvader. Alleen al aan de kaken van een hond kan je zien dat het een carnivoor is. De kaken kunnen namelijk alleen maar op en neer en niet heen en weer zoals een mens (of een koe). De brokjes worden dan ook niet gekauwd, maar gaan in één stuk naar binnen.Een hond heeft ook geen verteringsenzymen in zijn of haar bek: de vertering start eigenlijk pas als het voedsel is ingeslikt.De moderne huishond is al heel lang bij de mens als gezelschapsdier. Sommigen schatten zelfs al meer dan 15.000 jaar, maar 20.000 jaar wordt ook genoemd. En wat aten die honden? Restjes vlees en groenten die de mens aan ze overliet of die ze ergens vandaan konden scharrelen. De mens verbouwt pas sinds ongeveer 7000 jaar granen.Sinds pakweg de Tweede Wereldoorlog kwam er hondenvoer op de markt, kant en klare brokken. En daarin werden vaak granen verwerkt, omdat de gluten in granen de boel plakkerig maken waardoor de brok aan elkaar plakt.Het enige dat in het lichaam van de huishond de afgelopen pakweg 20.000 is aangepast is dat de hond iets beter in staat is deze granen te verteren. Deze granen leveren nog steeds geen enkele bijdrage aan de gezondheid van een huishond, maar richt minder schade aan dat het bij een wolf zou doen. Of bij een kat, want die is evolutionair gezien nog niet aangepast.Het hoofdingrediënt van het voer van jouw hond zou dan ook vlees moeten zijn.

Vlees zou het eerste ingrediënt moeten zijn op het etiket

Zoals besproken wordt het belangrijkste ingrediënt altijd als eerste op het etiket vermeld. Let er daarom op bij het kopen van hondenvoer, dat vlees als eerste ingrediënt staat vermeld. Dat betekent namelijk dat er van het eerste ingrediënt het meeste in zit. Onder ‘vlees’ wordt in dit geval ook vis verstaan. Honden (en wolven) aten altijd al heel graag vis en zijn zeer goed in staat om vis te verteren.

Kijk naar de ingrediëntenlijst, niet naar het merk

Elke hond – of het nu gaat om een Chihuahua, een Beauceron of een Golden Retriever – heeft dezelfde voedingsstoffen nodig:

  • eiwitten
  • vetten
  • mineralen (en sporenelementen)
  • vitamines
  • koolhydraten
  • water.

Een (semi)-carnivoor

Een hond is een (semi-) carnivoor. Hun hele lichaam is afgestemd op het verteren van vlees.

De kaken van een hond

Let maar eens op de bek van jouw hond. In tegenstelling tot mensen of koeien, kunnen de kaken van jouw hond alleen maar op en neer gaan en niet zijwaarts. Honden verkleinen het voedsel in de mond als dat nodig is.

Vertering

De vertering begint niet in de mond (zoals bij een mens) maar pas in de maag. Honden missen dan bepaalde enzymen in de mond om het voedsel te verteren. Het speeksel van een hond is dan ook heel anders dan het speeksel van mensen.

Korte maag-darm kanaal

Via de slokdarm van de hond gaat zijn of haar voeding naar de maag. De maag van de hond is enorm groot als je dat in verhouding tot het darmkanaal bekijkt. Het is daardoor heel geschikt om in één keer een grote hoeveelheid voedsel te verwerken.

Dierlijke eiwitten

Carnivoren kunnen eiwitten uit dierlijke bronnen het beste verteren: dat wil zeggen vlees, vis, eieren. Zij hebben dus behoefte aan vlees (of vis) als hoofdingrediënt om goed te functioneren. Ze zijn semi-carnivoren omdat ze daarnaast ook behoefte hebben aan een kleine hoeveelheid groente en fruit (dit zijn koolhydraten), waar vitamines en mineralen in zitten.

(Goedkope) vulmiddelen

Ingrediënten als granen, mais, aardappel of rijst zijn vulmiddelen die op zich geen enkele bijdrage leveren aan de gezondheid van een hond. Ze kunnen ook niet heel veel kwaad, mits vlees (en klein beetje groente en fruit) maar de hoofdbestanddelen zijn van het voer. Als graan of een ander vulmiddel als eerste ingrediënt wordt vermeld, wordt de gezondheid van de hond (op termijn) ondermijnd. Er zullen dan op enig moment problemen ontstaan, zoals allergische reacties, jeuk, doffe vacht, ontlastingsproblemen, winderigheid, of maag- en darmklachten.Deze goedkope vulmiddelen doen niets voor de gezondheid (anders dan de maag vullen). Honden poepen deze ingrediënten alleen maar uit (al dan niet in de vorm van diarree).

De ingrediëntenlijst

Het is van belang om te kijken naar de ingrediënten op het etiket. Het ingrediënt dat het meest in het voer zit staat als eerste op het etiket vermeld en zo verder. Het ingrediënt dat als verste staat, zit er het minst in. Producenten splitsen de vulmiddelen vaak op (mais en maismeel bijvoorbeeld) zodat ze de ingrediënten wat verder in de keten kunnen plaatsen.
Bekijk al onze meat first producten

vlees als eerste ingredient in hondenvoer voor je hond jack russel

Vlees als eerste ingrediënt

Zoals hierboven al duidelijk werd: het hoofdbestanddeel van het eten van jouw hond zou vlees moeten zijn. Dat zou dus ook als eerste vermeld moeten worden.‘Goed’ hondenvoer zou uit minimaal 25% vlees moeten bestaan. En dat is echt minimaal. Bovendien is ook nog belangrijk hoe dit vlees verwerkt is. In het ideale geval zou een deel van dit vlees vers verwerkt moeten zijn.Tot slot gedijen honden heel goed op orgaanvlees (niet alle organen, maar bijvoorbeeld, pens hart en lever zijn uitstekende bronnen van eiwitten).

Goed hondenvoer duur?

Vlees is een duur ingrediënt. Hoe hoger het vleespercentage, hoe duurder het voer zal zijn. Omgekeerd is dat geenszins het geval: er zijn veel dure merken die erbarmelijk weinig vlees bevatten en heel veel goedkopere ingrediënten die niet zo veel voedingsstoffen leveren. Hoe hoger het vleespercentage, des te minder zal een hond daarvan dagelijks nodig hebben voor een goede gezondheid. Laat je dus niet alléén leiden door de prijs van een zak, maar kijk wat het je dagelijks kost om een bepaald voer te geven. 

Bron:

Dietary nutrient profiles of wild wolves: insights for optimal dog nutrition?Guido Bosch, Esther A. Hagen-Plantinga and Wouter H. HendriksAnimal Nutrition Group, Wageningen University, PO Box 338, 6700 AH Wageningen, The NetherlandsFaculty of Veterinary Medicine, Utrecht University, PO Box 80.151, 3508 TD Utrecht, The Netherlands

Bekijk al onze meat first producten

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.