Waarom zou je kiezen voor een speciaal hondenvoer voor een puppy van een groot ras (Large Breed)?
Er zijn meerdere redenen om puppies van grote rassen een speciaal voer te geven. De belangrijkste is dat puppy’s van grote rassen risico lopen op allerlei ontwikkelingsproblemen, die normaal gesproken minder voorkomen bij honden die wat kleiner gebouwd zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld vatbaar zijn voor skeletproblemen tijdens hun vroege ontwikkeling en vatbaar zijn voor verschillende gewrichtsaandoeningen, zoals heupdysplasie. Het gaat er om dat een puppy van een groot ras niet te snel groeit, maar juist langzaam en gestaag. En dat zo’n puppy niet te snel te zwaar wordt.
Wanneer spreek je van een puppy van een groot ras/ large breed?
Om te weten of jouw puppy voer voor een large breed zou moeten krijgen, wil je natuurlijk weten wat wordt verstaan onder ‘een groot ras’.
Volgens de The Association of American Feed Control Officials (AAFCO) spreek je van een ‘groot ras’ als het verwachte eindgewicht ongeveer 35 kilogram (of meer) is. De American Kennel Club vindt dat een verwacht eindgewicht van 25 kilogram of meer een betere grens. De meeste merken (zoals Acana en Orijen) gaan ook van deze grens van 25 kilogram uit.
Is speciaal voer voor een Large Breed Puppy niet een commerciële zet van de fabrikanten?
Dat zou je wel denken maar dat is niet zo. Er zijn namelijk serieuze redenen om rekening te houden met de voeding. Wij leggen dat uit.
Groeirichtlijnen voor Puppy’s
De Association of American Feed Control Officials (AAFCO) publiceert jaarlijkse voedingsrichtlijnen voor huisdier voeding. Vroeger werd er geen onderscheid gemaakt tussen de voedingsadviezen voor kleine, middelgrote of grote rassen. Vanaf 2016 is dit veranderd en zijn er aanvullende richtlijnen voor puppy’s van grote rassen opgesteld.
Wat zijn deze aanvullende richtlijnen voor voeding voor een puppy van een groot ras?
Net als baby’s hebben puppies calcium nodig voor een gezonde groei van hun botten. De hoeveelheid calcium die in het voer zit, luister heel nauw zolang de botten van een hond groeit. Zij zijn in die groeifase gevoelig voor te veel calcium of juist te weinig calcium. Je kan je voorstellen dat de botten van een Deense Dog veel meer tijd nodig hebben om te groeien dan een Chihuahua. Een kleine hond is veel eerder op een groot deel van haar volwassen gewicht, dan een grote hond. Dat betekent dat een grote hond veel langer precies de juiste hoeveelheid calcium nodig heeft.
Onderzoek naar de verschillen in voedingsstoffen voor Puppy’s van een groot ras
Er zijn veel onderzoeken naar puppy’s en voeding. Een belangrijk onderzoek wat veel los heeft gemaakt is een artikel uit van Hedhammar, et. al. 1974. In dit onderzoek werd een verband gelegd tussen onjuiste voeding en een variëteit van skeletafwijkingen bij Duitse Doggen, waaronder hypertrofische osteodystrofie, osteochondrose dissecans en ‘wobbler’-syndroom. Het was toen nog onduidelijk welke factor of combinatie van voedingsstoffen daaraan had bijgedragen. Dezelfde onderzoeksgroep ging verder en heeft de individuele voedingscomponenten onderzocht.
Voer voor Puppy’s van een groot ras
Eiwitten
In tegenstelling tot wat iedereen toen dacht, had de hoeveelheid eiwitten in het hondenvoer GEEN effect op de skeletafwijkingen (Nap, et. al,1991). Dit werd later door nog meer studies bevestigd. Toch blijft het een hardnekkig (en gevaarlijk) gerucht dat honden van grote rassen minder eiwitten in hun voer nodig zouden hebben. Honden van grote rassen hebben juist belang bij een hoog eiwitgehalte in hun voer, omdat eiwitten de bouwstenen zijn van botten, spieren, weefsel, pezen, huid en vacht.
Wat zijn dan wel factoren die invloed hebben op skeletafwijkingen bij grote rassen?
In tegenstelling tot eiwitten bleek dat de hoeveelheid kilocalorieën en een hoog calciumgehalte wel een negatieve invloed kunnen hebben op een optimale skelet ontwikkeling bij puppy’s van grote rassen.
De hoeveelheid kilocalorieën
Een ronde mollige pup lijkt een gelukkige gezonde pup. Helaas is dit niet zo. Juist bij puppy’s van grote rassen is het belangrijk dat zij niet mollig worden. Bij honden van grote rassen is het belangrijk dat zij langzaam en gestaag groeien. Het eten van te veel calorieën is ongewenst bij honden van elke leeftijd maar zeker bij een puppy’s. En al helemaal bij puppies van een groot ras.
Overvoeding bij puppy’s van grote rassen leidt niet alleen tot een hoger lichaamsgewicht, maar ook tot snellere botgroei met abnormale bot opbouw. Het eindresultaat is een grotere maar minder dichte botstructuur. En deze minder dichte botstructuur moet ook nog een lichaamsgewicht dragen die te zwaar is. Met zo’n snelle groei en een te hoog lichaamsgewicht kunnen puppy’s van grote rassen vatbaar worden voor skeletaandoeningen, waaronder osteochondrosie. (Dammrich, 1991).
Dammrich deed een studie, waarbij een groep honden in tweeën werd gesplitst. Een groep honden kreeg onbeperkt te eten (we noemen dat ad libitum). De andere groep kreeg een precies afgepaste hoeveelheid voer. De honden die een onbeperkte hoeveelheid voer mochten eten, vertoonden een maximale groei. De gevolgen waren ernstig. De botten van deze honden waren namelijk minder compact en daardoor zwakker. Ook zorgde de maximale groei ervoor dat de gewrichten veel sneller dan normaal een hoog gewicht moesten dragen en ondersteunen. Deze honden ontwikkelden misvormingen van het kraakbeen ter hoogte van de gewrichtsoppervlakten en onder de groeiplaten van de lange beenderen.
De groei van het skelet en de groei van het lichaamsgewicht lopen uit elkaar. Hierdoor moet het skelet veel meer gewicht dragen, dan waartoe het skelet op dat moment in staat is. Dit leidt tot een overbelasting van het skelet. Hierdoor hebben de puppy’s van grote rassen een grotere kans op skeletaandoeningen.
Calcium
Behalve te veel kilocalorieën, is een verkeerde hoeveelheid calcium in het voer, ook een factor die botontwikkelingsziekten kan veroorzaken (Hazewinkel,1989). Te weinig calcium in het voer leidt tot slappe botten en zelfs tot botafbraak (in plaats van botopbouw). Maar te veel calcium in het voer kan ook schadelijk zijn. Een hoge calciumconcentratie in de voeding hindert de normale ontwikkeling van het skelet duidelijk en het vergroot de kans op skeletaandoeningen bij puppy’s van grote rassen (Lepine, 2000).
Puppy’s zijn nog niet in staat om de hoeveelheid calcium die zij opnemen goed te reguleren. Dit geldt vooral in de eerste zes maanden. Hierdoor kunnen ze te veel calcium vasthouden, vooral als het calcium in de voeding hoog is (Hazewinkel et al., 1991, Tryfonidou, 2002). Het overmatige calcium kan leiden tot skeletmisvorming (Hazewinkel et. al. 1985). Geef dus liever geen calcium supplement aan je opgroeiende pup en let op de hoeveelheid calcium in je puppyvoer. Wil je weten hoeveel calcium in jouw puppyvoer zit? Lees het in onze blog ‘Hebben honden calcium nodig?’
Hebben Puppy’s van grote rassen meer calcium nodig dan puppy’s van kleinere rassen?
Hoeveel calcium er in puppyvoer moet zitten kan je lezen in ons blog: ‘Hebben honden calcium nodig?’ . Puppy’s van een groot ras hebben niet méér calcium nodig dan puppy’s van een kleiner ras. Omdat een puppy van een groot ras meer eet dan een hond van een klein ras, dan krijgt zij in verhouding meer calcium binnen dan een kleine hond. Als je voeding geeft met de juiste percentage calcium, maar je geeft te veel voer, dan krijgt je puppy ook te veel calcium binnen. De pup krijgt dan èn te veel kilocalorieën binnen èn te veel calcium. Dat kan leiden tot problemen met de ontwikkeling van het skelet.
Calcium en Fosforconcentratie
Om het nog ingewikkelder te maken:). Naast het calcium concentratie in de voeding is de verhouding tussen de hoeveelheid calcium en de hoeveelheid fosfor van belang. Die verhouding moet ongeveer 1: 1 tot 1,5 zijn. Let wel: De hoeveelheden van elke voedingsstof is belangrijker dan de verhouding (Hazewinkel 1991).
Speciale voeding voor puppy’s van grote rassen?
Je hebt nu kunnen lezen waarom puppy’s van grote rassen baat kunnen hebben bij speciaal voer. Samengevat moet speciaal worden gelet op de hoeveelheid kilocalorieën die een pup elke dag binnenkrijgt en op het calciumgehalte in het voer. Puppy’s van grotere rassen moeten langzaam maar gestaag groeien zodat het skelet en de gewrichten het lichaamsgewicht kan bijbenen.
Het beheersen van de groeisnelheid en het leveren van voedingsstoffen in hoeveelheden die zijn aangepast aan de energie-opname, kan het risico op skeletafwijkingen als gevolg van snelle groei bij puppy’s van grote rassen helpen verminderen.
In puppyvoer voor grote rassen zijn de voedingsstoffen in het voer, zoals calcium en andere mineralen, precies afgestemd op de hoeveelheid kilocalorieën. Geef jouw pup van een groot ras precies de juiste hoeveelheid voer. Het is bij een pup van een groot ras nog belangrijker dan normaal om de hoeveelheid voer goed af te wegen en niet te weinig of te veel te geven.
Heb jij een puppy van een groot ras?
Dit kan je doen om skeletafwijkingen, gewrichtsaandoeningen en andere ontwikkelingsproblemen te voorkomen.
- Geef voeding voor puppy’s van grote rassen
- Geef geen calciumsupplement
- Houd opgroeiende pups goed op gewicht om zo het risico op abnormale skeletontwikkeling te verkleinen
- Weeg het voer precies af volgens de richtlijnen.
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.