Voedselallergie bij honden

Heeft jouw hond last van jeuk of overmatig krabben? Of heeft jouw hond last van diarree of winderigheid?  Dan zou jouw hond wel eens gevoelig kunnen zijn voor bepaald stoffen in de voeding.

Het verschil tussen een voedselallergie bij honden en een voedselintolerantie

Honden kunnen abnormale reacties hebben op bestanddelen in het voer. Al die abnormale reacties noemen we voedselovergevoeligheid. Hieronder vallen dus zowel de allergische reactie bij honden (voedselallergie) als de niet-allergische reacties bij honden (voedselintolerantie). Met een allergische reactie wordt een reactie van het immuunsysteem bedoeld. Maar, honden die een allergische reactie hebben vertonen dezelfde symptomen als honden die een niet-allergische reactie hebben. In de praktijk is het dus lastig tussen deze twee reacties te onderscheiden. Lees over de meest voorkomende allergische reacties bij honden het artikel ‘Een allergie bij jouw hond’.

Hondenrassen waar voedselallergieën vaak voorkomen

Een voedselallergie kan elke hond treffen, ongeacht de ras. Maar, het blijkt dat bij sommige hondenrassen voedselallergieën vaker voorkomen dan bij andere rassen. Het gaat om de volgende hondenrassen:

 • Dashond
 • Cocker Spaniël
 • Boxer
 • Dalmatiër
 • Duitse Herder
 • Retrievers
 • Dwergschnauzer
een hond met voedselallergie die jeuk heeft

Wat voor klachten geeft een voedselallergie bij je hond?

Meestal krijgt de hond met een voedselallergie jeuk. Deze jeuk kan best heftig zijn! De jeuk is het meestal het ergst bij de oren, poten, de dijbenen of de buik en bij de ogen of de voorpoten. De hond zal zich gaan  krabben, likken en bijten. Hierdoor ontstaan huidklachten. Vaak gaat de huid ook nog ontsteken. In sommige gevallen gaat dit alles gepaard met chronische oorontstekingen. Daarnaast wijst onderzoek uit dat in 10 tot 30% van de gevallen, honden met een voedselallergie maag- en darmproblemen hebben.  Jouw hond kan winderig zijn, kan diarree hebben of kan gaan braken.

Signalen dat jouw hond een voedselallergie heeft (in plaats van een vlooienallergie of een atopie)

De volgende signalen kunnen een aanwijzing zijn dat jouw hond een voedselovergevoeligheid heeft.

 • Als de symptomen zich al op jonge leeftijd manifesteren, dan kan dit een aanwijzing zijn dat het gaat om een voedselovergevoeligheid.
 • Een andere aanwijzing dat het gaat om een voedselallergie van de hond is als de symptomen niet seizoensgebonden zijn.
 • Een laatste aanwijzing is als jouw hond zowel huidproblemen heeft als maag- en darmklachten.

De allergenen in de voeding

De stoffen die een allergische reactie bij je hond veroorzaken, noemen we de allergenen. Als het om een voedselallergie gaat, dan is jouw hond allergisch (of overgevoelig) voor bepaalde eiwitten. Er is onderzoek gedaan naar de meest voorkomende allergenen in hondenvoer.

Voedingsstoffen die het meest afwijkende reacties geven bij honden

Er zijn veel verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de meest voorkomende voedselallergenen bij de hond. En wat blijkt? Meer dan driekwart van de allergische reactie op voedsel  wordt veroorzaakt door rund, zuivel, kip en tarwe (Bron: Philip Roudebush: Ingrediënts and foods associated with adverse reactions in dogs and cats. Veterinary Dermatology Volume 24, Issue 2, pages 293–294, April 2013).

Hier is de top 13 voedingsstoffen die de meest allergische reacties bij honden veroorzaken. Deze lijst van meest voorkomende voedselallergenen bij de hond is tot stand gekomen door analyse van onderzoeksgegevensvan de laatste 10 jaar, uit Europa, de VS, Japan en Australië, over 330 honden met voedselallergie.

 • Rund 32,4%
 • Zuivel 17,9%
 • Kip 15,2%
 • Tarwe (niet gluten) 12,7%
 • Kippenei 7,3%
 • Soja 5,5%
 • Lam 4,9%
 • Varken 4,3%
 • Vis 3,6%
 • Mais 3,0%
 • Kalkoen 1,8%
 • Rijst 1,5%
 • Eend 0,6%

Rekening houden met een voedselovergevoeligheid bij honden

Een voedselovergevoeligheid bij honden is lastig… zie eerst maar eens uit te vinden voor welke voedingsstof je hond overgevoelig is. Je zult het dieet van jouw hond moeten veranderen zodat hij de voedingsstoffen niet meer binnen krijgt, waarvoor hij overgevoelig is, maar hij moet natuurlijk wel alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen.

Licht verteerbaar voedsel voor jouw hond

Omdat een hond het best gedijt met voedsel die voor hem licht verteerbaar is, adviseren wij om over te schakelen naar hondenbrokken met een hoog vleesgehalte, weinig koolhydraten en waarin geen granen zijn verwerkt.  Kortom, hondenbokken die aansluiten bij het oorspronkelijk dieet van de wolf: veel vlees aangevuld met groente en fruit.

Welke voeding geef je je hond met een voedselintolerantie of voedselallergie?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat in bijna 80% van de gevallen een hond een overgevoeligheid heeft voor rund, zuivel, kip of tarwe. Als jouw hond zich overmatig krabt, likt of bijt en/of last heeft van diarree of winderigheid, dan kan je beginnen met het overstappen op hondenvoeding waar deze 4 ingrediënten niet in verwerkt zijn.  Als jouw hond last heeft van voedselintolerantie – wat in de meeste gevallen zo zal zijn – kan een verandering van hondenvoer voldoende zijn om de vervelende symptomen te verminderen.

Het duurt een paar weken voordat je resultaat ziet van de overstap op een andere hondenbrok

Uit een onderzoek  (bron: Diagnosis of food allergies in dogs, EJ. Rosser jr. J. Am Vet Med Assoc 1993, Jul 15; 203 (2): 259-62) dat werd uitgevoerd bij  51 honden blijkt dat het enige weken duurt voordat je resultaat ziet van het switchen van hondenbrok.  Bij 13 honden duurde het 1 tot 3 weken voordat de huidklachten en maag- en darmproblemen verminderde. Bij 25 honden duurde het 4 tot 6 weken en bij 10 honden duurde het 7 tot 8 weken. Bij 3 honden duurder het zelfs 9 tot 10 weken. Als je dus overstapt op een hondenbrok op basis van één dierlijke eiwitbron, dan zal je dus wel geduld moeten hebben. Aangeraden wordt om zo’n dieet minstens 8 weken vol te houden.

Het eliminatie-dieet

Als je wil weten voor welke allergeen jouw hond overgevoelig is, dan kan je een eliminatiedieet volgen. Lees binnenkort meer over dit dieet in ons toekomstig blog ‘eliminatiedieet bij honden’.

Acana Singles: Voer voor honden met een eliminatie dieet:

Vanaf: 22.50

Hoe kies je hondenvoer voor honden met een voedselallergie of voedselintolerantie?

Een voer dat slechts één of twee eiwitbronnen heeft, kan nuttig zijn om u later meer keuzes te geven als uw hond een allergie ontwikkelt. Als u bijvoorbeeld een voedingsmiddel met vijf eiwitbronnen gebruikt (bijv. Kalkoen, kip, eend, zalm en tonijn) en uw hond er allergisch voor wordt, moet u nu een voedingsmiddel vinden dat geen van deze bevat eiwitbronnen. Dit kan een uitdaging zijn. Omgekeerd, als je een dieet met kip als enige eiwitbron voedt en je hond er allergisch voor wordt, kun je gemakkelijk een dieet vinden dat geen kip bevat.

We hebben zelf een klein praktijk onderzoek gedaan naar anti allergie hondenvoer waar honden met een voedselovergevoeligheid het beste bij gedijen en zijn toen uitgekomen bij de Acana Singles.

Acana Singles voor honden met een voedselintolerantie of voedselallergie voor andere eiwitbronnen

Deze hondenbrokken van Acana Singles hebben maar één eiwitbron, zodat honden met een voedselintolerantie of voedselallergie voor andere eiwitbronnen, deze hondenbrokken kunnen eten zonder dat er klachten ontstaan.  We hebben drie smaken: Yorkshire Pork, Grass-Fed Lamb en Pacific Pilchard.  Bij beide soorten hondenbrokken is maar één dierlijk eiwit verwerkt, namelijk ofwel varken ofwel lam. Deze hondenbrokken bevatten 60% vlees, van één dierlijk eiwitbron, aangevuld met groente en fruit. Het voedsel is door het hoog vleespercentage licht verteerbaar voor honden.  Wij hebben inmiddels positieve ervaringen met deze hondenbrokken van klanten die honden hadden met huidklachten.

Snacks voor honden met een voedselallergie

Als jouw hond een voedselallergie heeft of een voedselintolerantie is het belangrijk om ook de snacks in de gaten te houden. Laat jouw hond dus niet mee-eten, geef geen kaas of worst tussendoor en geef een 100% vlees snack van dezelfde eiwitbron.

acana-singles snacks voor honden met een voedingsallergie

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.