Voedselallergie bij honden

Heeft jouw hond last van jeuk of overmatig krabben? Of heeft jouw hond last van diarree of winderigheid?  Dan zou jouw hond wel eens gevoelig kunnen zijn voor bepaald stoffen in de voeding.

Denk niet als eerste aan een voedselallergie bij je hond

De meeste vormen van allergieën zijn voor vlooien (waarbij 1 vlooiebeet al een allergische reactie kan veroorzaken) of een atopie, dat wil zeggen voor omgevingsfactoren zoals huismijt of bepaalde planten/grassen buiten. Bijna 90% van de allergieën betreft omgevingsfactoren. Een huismijt allergie komt heel veel voor, net als een allergie voor pollen. 

In elk voer komen mijten voor; zorg dat je voer altijd luchtdicht afsluit en maak een open pak liefst binnen 6 weken op. 

Een voedselintolerantie of – allergie komt veel minder voor dan andere allergieën. Maar sommige honden hebben nu eenmaal wel een voedselintolerantie of voedselallergie. 

Het verschil tussen een voedselallergie bij honden en een voedselintolerantie

Honden kunnen abnormale reacties hebben op bestanddelen in het voer. Al die abnormale reacties noemen we voedselovergevoeligheid. Hieronder vallen dus zowel de allergische reactie bij honden (voedselallergie) als de niet-allergische reacties bij honden (voedselintolerantie). Met een allergische reactie wordt een reactie van het immuunsysteem bedoeld. Maar, honden die een allergische reactie hebben vertonen dezelfde symptomen als honden die een niet-allergische reactie hebben. In de praktijk is het dus lastig tussen deze twee reacties te onderscheiden. Lees over de meest voorkomende allergische reacties bij honden het artikel ‘Een allergie bij jouw hond’.

Hondenrassen waar voedselallergieën vaak voorkomen

Een voedselallergie kan elke hond treffen, ongeacht de ras. Maar, het blijkt dat bij sommige hondenrassen voedselallergieën vaker voorkomen dan bij andere rassen. Het gaat om de volgende hondenrassen:

 • Dashond
 • Cocker Spaniël
 • Boxer
 • Dalmatiër
 • Duitse Herder
 • Retrievers
 • Dwergschnauzer
een hond met voedselallergie die jeuk heeft

Wat voor klachten geeft een voedselallergie bij je hond?

Meestal krijgt de hond met een voedselallergie jeuk. Deze jeuk kan best heftig zijn! De jeuk is het meestal het ergst bij de oren, poten, de dijbenen of de buik en bij de ogen of de voorpoten. De hond zal zich gaan  krabben, likken en bijten. Hierdoor ontstaan huidklachten. Vaak gaat de huid ook nog ontsteken. In sommige gevallen gaat dit alles gepaard met chronische oorontstekingen. Daarnaast wijst onderzoek uit dat in 10 tot 30% van de gevallen, honden met een voedselallergie maag- en darmproblemen hebben.  Jouw hond kan winderig zijn, kan diarree hebben of kan gaan braken.

Signalen dat jouw hond een voedselallergie heeft (in plaats van een vlooienallergie of een atopie)

De volgende signalen kunnen een aanwijzing zijn dat jouw hond een voedselovergevoeligheid heeft.

 • Als de symptomen zich al op jonge leeftijd manifesteren, dan kan dit een aanwijzing zijn dat het gaat om een voedselovergevoeligheid.
 • Een andere aanwijzing dat het gaat om een voedselallergie van de hond is als de symptomen niet seizoensgebonden zijn.
 • Een laatste aanwijzing is als jouw hond zowel huidproblemen heeft als maag- en darmklachten.

De allergenen in de voeding

De stoffen die een allergische reactie bij je hond veroorzaken, noemen we de allergenen. Als het om een voedselallergie gaat, dan is jouw hond allergisch (of overgevoelig) voor bepaalde eiwitten. Er is onderzoek gedaan naar de meest voorkomende allergenen in hondenvoer.

Voedingsstoffen die het meest afwijkende reacties geven bij honden

Er zijn veel verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de meest voorkomende voedselallergenen bij de hond. En wat blijkt? Meer dan driekwart van de allergische reactie op voedsel wordt veroorzaakt door rund, zuivel, kip en tarwe (Bron: Philip Roudebush: Ingrediënts and foods associated with adverse reactions in dogs and cats. Veterinary Dermatology Volume 24, Issue 2, pages 293–294, April 2013).

Hier is de top 13 voedingsstoffen die de meest allergische reacties bij honden veroorzaken. Deze lijst van meest voorkomende voedselallergenen bij de hond is tot stand gekomen door analyse van onderzoeksgegevens van de laatste 10 jaar, uit Europa, de VS, Japan en Australië, over 330 honden met voedselallergie.

 • Rund 32,4%
 • Zuivel 17,9%
 • Kip 15,2%
 • Tarwe (niet gluten) 12,7%
 • Kippenei 7,3%
 • Soja 5,5%
 • Lam 4,9%
 • Varken 4,3%
 • Vis 3,6%
 • Mais 3,0%
 • Kalkoen 1,8%
 • Rijst 1,5%
 • Eend 0,6%

Rekening houden met een voedselovergevoeligheid bij honden

Een voedselovergevoeligheid bij honden kan lastig zijn. Je moet namelijk uitvinden voor welk eiwit je hond overgevoelig is en het dieet daarop volledig aanpassen. Dat eiwit moet je immers volledig uitbannen.

Een probleem waar mensen tegen aan lopen is dat vaak voer wordt voorgeschreven waar geen vlees of vis in zit, maar ‘gehydrolyseerde eiwitten’. Dit zijn eiwitten die in kleine stukjes geknipt zijn, zodat het afweersysteem van je hond deze eiwitten niet zo snel zal herkennen en er dus niet afwijkend op zal reageren. Dit is prima voor honden die allergisch of overgevoelig zijn voor àlle eiwitten, maar dat komt in de praktijk nauwelijks voor. Een hond is meestal alleen allergisch voor bepaalde eiwitten. Andere eiwitten kan hij/zij dus nog wel prima eten. 

Het beste is om het dieet van je hond zodanig te veranderen dat zij wel alle  voedingsstoffen niet meer binnen krijgt, maar alleen niet meer die eiwitten waarvoor zij overgevoelig is. 

Licht verteerbaar voedsel voor jouw hond

Omdat een hond het best gedijt met voedsel die voor hem licht verteerbaar is, adviseren wij om over te schakelen naar hondenbrokken met een hoog vleesgehalte, weinig koolhydraten en waarin géén graan – en zeker geen tarwe – is verwerkt.  Kortom, hondenbokken die aansluiten bij het oorspronkelijk dieet van de wolf: veel vlees aangevuld met groente en fruit.

Welke voeding geef je je hond met een voedselintolerantie of voedselallergie?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat in bijna 80% van de gevallen een hond een overgevoeligheid heeft voor rund, zuivel, kip of tarwe. Als jouw hond zich overmatig krabt, likt of bijt en/of last heeft van diarree of winderigheid, dan kan je beginnen met het overstappen op hondenvoeding waar deze 4 ingrediënten niet in verwerkt zijn.  Als jouw hond last heeft van voedselintolerantie – wat in de meeste gevallen zo zal zijn – kan een verandering van hondenvoer voldoende zijn om de vervelende symptomen te verminderen. Let er wel op dat je het dieet helemaal doortrekt. Geef dus ook niets tussendoor waar één van deze vier ingrediënten in zitten (zoals een stukje brood of een plakje kaas). 

Het duurt een paar weken voordat je resultaat ziet van de overstap op een andere hondenbrok. 

Uit een onderzoek  (bron: Diagnosis of food allergies in dogs, EJ. Rosser jr. J. Am Vet Med Assoc 1993, Jul 15; 203 (2): 259-62) dat werd uitgevoerd bij  51 honden blijkt dat het enige weken duurt voordat je resultaat ziet van het switchen van hondenbrok.  Bij 13 honden duurde het 1 tot 3 weken voordat de huidklachten en maag- en darmproblemen verminderde. Bij 25 honden duurde het 4 tot 6 weken en bij 10 honden duurde het 7 tot 8 weken. Bij 3 honden duurder het zelfs 9 tot 10 weken. Als je dus overstapt op een hondenbrok op basis van één dierlijke eiwitbron, dan zal je dus wel geduld moeten hebben. Aangeraden wordt om zo’n dieet minstens 8 weken vol te houden.

Het eliminatie-dieet

Als je wil weten voor welke allergeen jouw hond overgevoelig is, dan kan je een eliminatiedieet volgen. Hierbij wordt gekeken naar het voer dat een hond eerder at. Die ingrediënten worden volledig geëlimineerd en er er wordt overgestapt op voer dat andere eiwitten bevat. Het liefst zogenaamd mono proteïne voer, dat slechts één dierlijk eiwit bevat. Ook de tussendoortjes mogen slechts dat ene dierlijke eiwit bevatten. Omdat het dus lang kan duren voordat je resultaat ziet, moet het nieuwe dieet minstens 8 weken worden volgehouden. Ga naar de blog Het Eliminatiedieet voor honden. 

Het eliminatiedieet moet volledig worden doorgetrokken 

Het klinkt simpel: laat alles weg wat en hond eerder heeft gegeten en begin met iets nieuws. Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Want je moet het dieet echt helemaal doortrekken wil het effect hebben. Wees dus heel kritisch op de ingrediënten. Als het voer als hoofd bron bijvoorbeeld lamsvlees heeft, mag er ook geen kippenvet in dit voer zitten. Anders heeft het geen zin. En geef tussendoor alleen maar stukjes gedroogd lamsvlees, zonder toevoegingen.  

Hoe kies je hondenvoer voor honden met een voedselallergie of voedselintolerantie?

Gelukkig zijn er veel merken die kwalitatief uitstekend voer maken met slechts één dierlijke eiwitbron, zogenaamd mono proteïne voer. Je kan ook kiezen voor voer met twee dierlijke eiwitbronnen, van dieren waarvoor allergieën of overgevoeligheden niet zo veel voorkomen. 

Ter toelichting geldt dat je met de volgende soorten hondenvoer jouw hond uitstekend voer geeft dat alle voedingsstoffen bevat die hij of zij elke dag nodig heeft, terwijl een kans op een allergische reactie of overgevoelige reactie klein is. 

Clydach

Het merk Clydach komt uit het Verenigd Koninkrijk en maakt mono proteïne hondenbrokken en mono proteïne natvoer van uitstekende kwaliteit. Alle ingrediënten komen uit het Verenigd Koninkrijk waar ze hebben buiten gelopen (kip, kalkoen, eenden, herten, lammeren) of ethisch gekweekt (zalm). De leveranciers van het vlees en de vis zijn bekend en vertrouwd. Het vlees en de vis wordt vers verwerkt, omdat het rechtstreeks van de boeren naar de fabriek gaat.

Je kan met dit voer jouw hond het allerbeste geven, terwijl je de kans op allergieën zoveel mogelijk vermindert. 

Clydach hondenbrokken

Er zijn 3 verschillende varianten mono proteïne voer van Clydach: zalm, eend en lam. De hondenbrokken bevatten 50% vlees of vis die vers en gedroogd worden verwerkt, zodat het voer hoogwaardige eiwitten levert. 

Clydach maakt ook nog een variant die een unieke combinatie van twee dierlijke eiwitbronnen bevat: en dat is de combinatie hert met zalm. Deze variant Clydach venison is in het Verenigd Koninkrijk heel populair vanwege het gezonde hertenvlees gecombineerd met het gezonde zalm, vol Omega 3-vetzuren. De kans op een allergie bij Clydach venison is eveneens klein, vanwege het feit dat allergieën voor zalm en venison niet veel voorkomen. 

Clydach natvoer

Het mono proteïne principe hebben ze ook toegepast op het natvoer. En deze is er dus in drie varianten: zalm, eend en lam. Het natvoer bevat eenongekend hoog vleesaandeel van 72%. En dit maakt Clydach uniek omdat je uitstekende kwaliteit mono proteïne droogvoer kan combineren met geweldige kwaliteit mono proteïne natvoer.  

 

Aanbieding!
Vanaf: 14.25
Vanaf: 14.25
Vanaf: 14.25

Snacks voor honden met een voedselallergie

Als jouw hond een voedselallergie heeft of een voedselintolerantie is het belangrijk om ook de snacks in de gaten te houden. Dit is helemaal niet erg; we hebben voorjouw hond met een allergie of voedselintolerantie heel veel keus waarbij hij of zij zal smullen.

Pawfect

Als je jouw allergische hond of hond met voedselovergevoeligheid wil trakteren op iets anders dan alleen dat ene eiwit, kan je de fruit en groentesnacks van Pawfect erbij geven. Honden vinden ze heerlijk en ze bevatten veel gezonde vitamines, mineralen en vezels.

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief