Heeft jouw hond last van jeuk? Elke hond krabt zich wel eens, dat is volkomen normaal. Maar als een hond zich de hele dag krabt, likt, bijt en op haar poten kauwt, dan is er iets aan de hand.

Pruritus

De medische term voor krabben is ‘pruritus’ en het is één van de meest voorkomende redenen dat mensen naar een dierenarts gaan. Heeft jouw hond jeuk? Bijvoorbeeld jeuk aan de poten? Of heeft jouw hond een chronische huidaandoening? Je bent zeker niet alleen.

Een hond met huidproblemen

Honden krabben om verschillende redenen. En soms, krabben ze ook zomaar. Maar als je hond  extreme jeuk heeft, zich zoveel krabt of likt dat de huid geïrriteerd wordt of zelfs kapot gaat, waardoor je hond chronische huidproblemen ontwikkelt, dan is het tijd om hulp te zoeken.

De oorzaak van jeuk bij een hond

Een hond met jeuk staat niet op zichzelf. Jeuk is geen ziekte, maar een symptoom van iets anders. Voordat je iets aan de jeuk van je hond kan doen, zal je dus moeten achterhalen wat de oorzaak van de jeuk bij je hond is. Pas dan kan je – met deskundige hulp- een therapie starten om de oorzaak van de jeuk bij je hond weg te halen.

Houd rekening met een lang traject

Er kunnen zoveel verschillende redenen zijn dat een hond zich krabt of huidproblemen heeft, dat het lastig kan zijn om de echte oorzaak te achterhalen. is Houd er rekening mee dat het veel tijd, moeite en geld kan kosten om de oorzaak van de jeuk te achterhalen.

Mogelijk oorzaken van een hond met een huidaandoening

De conditie van de huid

De oorzaak van jeuk bij jouw hond kan heel simpel zijn: het komt voor dat de huid van de hond te droog is. Dit zou aan de omgeving kunnen liggen. Als je in een gebied woont met een lage luchtvochtigheid, is de kans aanwezig dat de huid van je hond uitdroogt. Maar denk ook aan de luchtvochtigheid binnenshuis: de lucht in huis kan heel droog zijn. Zeker als de verwarming aan staat, kan de lucht droger worden. Het is dus zaak je huis regelmatig te ventileren en eventueel een luchtbevochtiger te plaatsen.

Droge brokken met te laag dierlijk vetgehalte

Een droge huid kan niet alleen door de omgeving worden veroorzaakt, maar ook door te droge brokken. Veel hondenbrokken zijn gevuld met granen, tarwe of rijst en bevatten te weinig dierlijke vet. Een hond die hondenbrokken met een laag dierlijk vetgehalte kan last krijgen van een droge, schilferige huid. Investeer dan ook in graanvrij of graan-low hondenvoer met een hoog vleesgehalte, een hoog percentage dierlijke vet en laag ik koolhydraten.

Jeuk kan worden veroorzaakt door hondenbrokken waar veel granen in zitten en weinig dierlijke ingrediënten, vol proteïne en vetzuren. Investeer dan ook in kwalitatief goede hondenvoer met een hoog vleesaandeel.

Top 3 Anti-jeuk hondenbrokken

Vanaf: 13.90
Aanbieding!
Vanaf: 14.95 Vanaf: 11.95

Parasieten

Jeuk kan ook worden veroorzaakt door vlooien. Je hond hoeft dan niet eens helemaal onder de vlooien te zitten, maar kan ook een bepaalde gevoeligheid hebben ontwikkeld voor vlooienbeten.  En er zijn meer parasieten waarop een hond kan reageren met een huidaandoening. Denk bijvoorbeeld aan een reactie op huisstofmijt. Dat komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij honden. Er zijn ook parasieten die in de bodem zitten in bepaalde seizoenen. Lees meer over een vlooienallergie of een allergie voor huisstofmijt in het artikel ‘Allergie bij je hond’. Lees wat de beste bescherming biedt tegen vlooien, mijten en teken in de blog ‘De beste bescherming tegen vlooien, mijten en teken‘.

Omgevingsfactoren

Er kunnen in de omgeving van de hond stoffen zijn waarop een hond reageert met jeuk, kalen plekken of een geïrriteerde huid. Waar kan je dan allemaal aan denken? Huidproblemen of jeuk bij honden kunnen ontstaan als ze in aanraking komen met bepaalde planten of als ze veel zwemmen. Sommige honden reageren op distels of bepaalde grassoorten.

Voedselintolerantie of voedselallergie

Honden kunnen een bepaalde intolerantie ontwikkelen voor bepaalde voedingsstoffen. De hond reageert dan met huidproblemen op bepaalde eiwitten in de voeding, zoals gluten, rund of kip. Lees meer voedselallergie in onze blog ‘Voedselallergie bij honden‘.

Infecties

De hond kan een bepaalde infectie hebben opgelopen (bijvoorbeeld ringworm) die vervelende huidproblemen bij de hond kan veroorzaken.

Hotspots

Hotspots zijn zwarte vlekken op de huid van de hond. Het zijn natte eczeem plekken die geïnfecteerd raken. De hond is wat dit betreft zijn ergste vijand, want hij zal er aan klikken en bijten waardoor de hotspots niet weg gaan en erger worden. Lees hier alles over in onze blog: ‘Hotspot bij honden – voorkomen en genezen.’

Àls je hond jeuk heeft of andere huidproblemen heeft

Het belangrijkste is dat je de oorzaak van de jeuk achterhaalt. Dit doe je samen met een dierenarts. Ondertussen kan je je hond wel helpen.

Hoe kan ik de jeuk bij mijn hond verzachten?

Er is een aantal dingen die je kan doen om direct de jeuk van jouw hond te verlichten. Daarnaast kan je een aantal maatregelen treffen om op termijn de conditie van de huid van je hond te verbeteren. 

Maatregelen die direct effect hebben

Natural Dog Company Skin and Coat Oil

Natural Dog Company Skin and Coat Oil is bijzonder geschikt voor huid gerelateerde problemen zoals huiduitslag en hotspots. Deze rijke olie zit boordevol Omega-3- en Omega-6-vetzuren, vitamines en mineralen zoals biotine en chiazaadolie die je hond een prachtige vacht zal bezorgen.

Natural Dog Company Skin Soother

Smeer de geïrriteerde plekken op de huid van je hond met de heerlijke, biologische Natural Dog Company Skin Soother. Dit zal de jeuk van je hond verlichten en de huid van je hond zal er van opknappen, zeker als je ook de andere tips opvolgt. Smeer deze heerlijke balsem minimaal 2 of 3 keer per dag op de huid en vacht van je hond en laat het even intrekken. Het is overigens niet erg als je hond het er af likt. Er zitten geen schadelijke stoffen in en alles is puur natuur en biologisch. Ook geschikt voor puppies!

Weinig wassen

Veel wassen met een shampoo droogt de vacht van jouw hond uit. Doe je hond zo min mogelijk in bad. Natural Dog Company heeft een speciale hypoallergene shampoo ontwikkeld voor honden die jeuk hebben: Natural Dog Company Itchy Dog Shampoo. En het merk Vetramil heeft een speciale shampoo voor de geprikkelde huid op basis van honing, aloë vera en castorolie: Vetramil Derma Shampoo.  Beide shampoos zijn aan te raden als je hond jeuk heeft.

Honingzalf

Dit kan je oprecht een wondermiddel noemen. Smeer Vetramil honingzalf op huidwondjes of droge en schilferige plekken. Het verzacht de jeuk en helpt de huid genezen. De honing heeft bovendien antibacteriële werking.

Maatregelen die op termijn effect hebben

Zorg dat jouw hond voldoende Omega 3-vetzuren binnenkrijgt

Omega 3 vetzuren zijn super goed voor honden. Als je hond jeuk heeft is het advies om te zorgen dat hij of zij voldoende Omega 3 vetzuren binnenkrijgt. Naast allerlei andere goede eigenschappen, werken Omega 3 vetzuren ontstekingsremmend en hebben zij een positieve invloed op de huid en de vacht.

Er bestaan veel hondenbrokken met een hoog Omega 3 percentage. Daarnaast zijn er snacks die veel Omega 3 vetzuren bevatten. Zalm bevat relatief veel Omega 3-vetzuren. Maar er zijn ook diverse vleessoorten zoals eend, die relatief veel Omega 3-vetzuren bevatten. ,Of je zou een scheutje visolie over het voer kunnen doen, of een supplement kunnen geven.

Als jouw hond jeuk heeft, bijvoorbeeld jeuk aan de poten of aan de oren, dan is het belangrijk dat hij of zij elke dag Omega 3 binnenkrijgt. De werking bouwt zich namelijk op. Na een week of 2 zou je echt resultaat moeten gaan zien.  Lees alles over Omega 3 vetzuren in de blog Het belang van Omega 3 vetzuren voor honden.

Uitverkocht

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Skin & Coat

28.95
38.95

Geef Hondenbrokken met hoog aandeel dierlijke ingrediënten

Geef hondenvoer met een hoog gehalte aan dierlijke ingrediënten, zodat jouw hond voldoende dierlijke eiwitten en vetten binnenkrijgt, goed voor weefsel, huid en haar. Vermijd hondenvoer die veel graan of tarwe bevatten en ga voor graanvrij of low-graan hondenvoer. 

Bijvoorbeeld het hondenvoer van Carnilove fresh, Carnilove True Fresh, Brit Fresh, Clydach, Acana, Go Native, Eden of Orijen

Pre Biotica

Geef jouw hond prebiotica. Prebiotica zijn vezels die de voeding vormen voor de goede darmbacteriën. Hierdoor wordt de darmflora verbeterd en worden voedingsstoffen – zoals mineralen – beter opgenomen. En dit zal de huid en de vacht van jouw hond ten goede komen.

Pro Biotica en Yoghurt

Yoghurt bevat van nature pro biotica die van belang kunnen zijn voor een goede darmflora van jouw hond. Het moet natuurlijk wel om yoghurt gaan zonder enige toevoeging. Geen suikers dus! Geef je hond een paar keer per week een theelepel; de meeste honden vinden het heerlijk.

Je kan je hond met jeuk ook hepen door pro biotica te geven, zoals Puur Probiotic.

Dogline oceanfeed pet zeewier supplement voor je hond

Oceanfeed Pets

Oceanfeed Pets bevat 3 soorten algen. Bevat pre biotica, Omega 3-vetzuren, vitamines en mineralen.

  • helpt de opname van voedingsstoffen
  • helpt het immuunsysteem te verbeteren
  • ‘mooiere’ ontlasting (beter op te rapen ook)
  • gezonde huid en glanzende vacht

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief