Heeft jouw hond last van jeuk? Elke hond krabt zich wel eens, dat is volkomen normaal. Maar als een hond zich de hele dag krabt, likt, bijt en op haar poten kauwt, dan is er iets aan de hand.

Pruritus

De medische term voor krabben is ‘pruritus’ en het is één van de meest voorkomende redenen dat mensen naar een dierenarts gaan. Heeft jouw hond jeuk? Of heeft jouw hond een chronische huidaandoening? Je bent zeker niet alleen.

Een hond met huidproblemen

Honden krabben om verschillende redenen. En soms, krabben ze ook zomaar. Maar als je hond  extreme jeuk heeft, zich zoveel krabt of likt dat de huid geïrriteerd wordt of zelfs kapot gaat, waardoor je hond chronische huidproblemen ontwikkelt, dan is het tijd om hulp te zoeken.

De oorzaak van jeuk bij een hond

Een hond met jeuk staat niet op zichzelf. Jeuk is geen ziekte, maar een symptoom van iets anders. Voordat je iets aan de jeuk van je hond kan doen, zal je dus moeten achterhalen wat de oorzaak van de jeuk bij je hond is. Pas dan kan je – met deskundige hulp- een therapie starten om de oorzaak van de jeuk bij je hond weg te halen.

Houd rekening met een lang traject

Er kunnen zoveel verschillende redenen zijn dat een hond zich krabt of huidproblemen heeft, dat het lastig kan zijn om de echte oorzaak te achterhalen. is Houd er rekening mee dat het veel tijd, moeite en geld kan kosten om de oorzaak van de jeuk te achterhalen.

Mogelijk oorzaken van een hond met een huidaandoening

De conditie van de huid

De oorzaak van jeuk bij jouw hond kan heel simpel zijn: het komt voor dat de huid van de hond te droog is. Dit zou aan de omgeving kunnen liggen. Als je in een gebied woont met een lage luchtvochtigheid, is de kans aanwezig dat de huid van je hond uitdroogt. Maar denk ook aan de luchtvochtigheid binnenshuis: de lucht in huis kan heel droog zijn. Zeker als de verwarming aan staat, kan de lucht droger worden. Het is dus zaak je huis regelmatig te ventileren en eventueel een luchtbevochtiger te plaatsen.

Droge brokken met te laag vetgehalte

Een droge huid kan niet alleen door de omgeving worden veroorzaakt, maar ook door te droge brokken. Veel hondenbrokken zijn gevuld met granen, tarwe, rijst of andere vulmiddelen en bevatten te weinig dierlijke vet. Een hond die hondenbrokken met een laag dierlijk vetgehalte kan last krijgen van een droge, schilferige huid. Investeer dan ook in hondenvoer met een hoog vleesgehalte en een hoog percentage dierlijke vet.

Jeuk kan worden veroorzaakt door hondenbrokken waar veel graan, rijst of andere vulmiddelen in zitten en te weinig dierlijke vetten. Investeer dan ook in kwalitatief goede hondenvoer met een hoog vleesaandeel.

Hondebrokken met een hoog dierlijk vetgehalte:

40.2584.95
51.49107.95
34.95107.95

Parasieten

Jeuk kan ook worden veroorzaakt door vlooien. Je hond hoeft dan niet eens helemaal onder de vlooien te zitten, maar kan ook een bepaalde gevoeligheid hebben ontwikkeld voor vlooienbeten.  En er zijn meer parasieten waarop een hond kan reageren met een huidaandoening. Denk bijvoorbeeld aan een reactie op huisstofmijt. Dat komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij honden. Er zijn ook parasieten die in de bodem zitten in bepaalde seizoenen. Lees meer over een vlooienallergie of een allergie voor huisstofmijt in het artikel ‘Allergie bij je hond’.

Omgevingsfactoren

Er kunnen in de omgeving van de hond stoffen zijn waarop een hond reageert met jeuk, kalen plekken of een geïrriteerde huid. Waar kan je dan allemaal aan denken? Huidproblemen bij honden kunnen ontstaan als ze in aanraking komen met bepaalde planten of als ze veel zwemmen. Sommige honden reageren op distels of bepaalde grassoorten.

Voedselintolerantie of voedselallergie

Honden kunnen een bepaalde intolerantie ontwikkelen voor bepaalde voedingsstoffen. De hond reageert dan met huidproblemen op bepaalde eiwitten in de voeding, zoals gluten, rund of kip. Lees meer voedselallergie in onze blog ‘Voedselallergie bij honden‘.

Infecties

De hond kan een bepaalde infectie hebben opgelopen (bijvoorbeeld ringworm) die vervelende huidproblemen bij de hond kan veroorzaken.

Hotspots

Hotspots zijn zwarte vlekken op de huid van de hond. Het zijn natte eczeem plekken die geïnfecteerd raken. De hond is wat dit betreft zijn ergste vijand, want hij zal er aan klikken en bijten waardoor de hotspots niet weg gaan en erger worden. Lees hier alles over in onze blog: ‘Hotspot bij honden – voorkomen en genezen.’

Àls je hond jeuk heeft of andere huidproblemen heeft

Het belangrijkste is dat je de oorzaak van de jeuk achterhaalt. Dit doe je samen met een dierenarts. Ondertussen kan je je hond wel helpen.

De jeuk van een hond verzachten

Er is een aantal dingen die je kan doen om een droge huid te behandelen, waardoor de jeuk van een hond zal worden verzacht. Hierbij 5 tips om de jeuk van jouw hond te verzachten.

Tip 1: Hondenbrokken met hoog vlees- en vetpercentage

Investeer in kwalitatief goede voeding met een hoog vleesgehalte en een hoog vetgehalte. Extra essentiële vetzuren (Omega 3, 6 en 9) voeden de huid van binnenuit. Vermijd hondenvoer die graan of andere vulmiddelen als eerste vermelden en ga voor ‘puur-natuur’ hondenvoer, dat wil zeggen zonder kunstmatige toevoegingen.  Bijvoorbeeld Orijen Whole Prey Original Dog, Go Native Biologische Zalm, of Acana Classic Wild Coast

Tip 2: Olijfolie

Olijfolie zit vol met anti-oxidanten en bevat vitamine A en K, welke goed zijn voor huid en haar. Voeg simpelweg 2 of 3 keer per week een eetlepel olijfolie aan de hondenvoeding toe en de huid en vacht van jouw hond zal er van opknappen (en lekker gaan glimmen).

Tip 3: Yoghurt

Yoghurt bevat van nature pro biotica die van belang kunnen zijn voor een goede darmflora van jouw hond. Het moet natuurlijk wel om yoghurt gaan zonder enige toevoeging. Geen suikers dus! Geef je hond een paar keer per week een theelepel; de meeste honden vinden het heerlijk.

Tip 4: Honingzalf

Dit kan je oprecht een wondermiddel noemen. Smeer de honingzalf op huidwondjes of droge en schilferige plekken. Het verzacht de jeuk en helpt de huid genezen. De honing heeft antibacteriële werking. 

Tip 5: Weinig wassen

Veel wassen met een shampoo droogt de vacht van jouw hond uit. Doe je hond zo min mogelijk in bad en als je hem wast, gebruik dan een speciale hypoallergene shampoo. 

Vitaminen en Supplementen

Hubertus Gold Zalmolie

16.50

Vitaminen en Supplementen

Puur Veg Omega

19.50
>