Kan een bepaald voer de jachtprestatie van een jachthond verbeteren?

Het antwoord hierop is: Ja.

Dit is onderzocht aan de hand van de criteria van het aantal vondsten tijdens de  jachttijd. Dit biedt een ruwe, maar wel praktische maatstaf voor de jachtprestaties van elke hond. Uit onderzoek blijkt dat het het geven van het juiste voer invloed kan hebben op het aantal punten of objecten dat tijdens een jachtsessie wordt gevonden.

Kan bepaald voer het lichaamsgewicht en lichaamsconditie van een jachthond op peil houden?

Het antwoord hierop is ook:  Ja.

Dus het geven van voer met de juiste ingrediënten voorafgaand aan een intensieve jachtperiode kan het jachtvermogen en de lichaamsconditie van  jachthonden verbeteren.

Voor jachthonden, of andere sportieve, actieve honden, is het van belang dat hun voer de juiste voedingsstoffen bevat.

De voedingsbehoeften van actieve honden hebben de afgelopen jaren meer aandacht gekregen. De meeste gepubliceerde rapporten hebben betrekking op windhondenraces, sledehonden of honden die trainen op loopbanden in een laboratoriumomgeving. Veel minder is bekend over de voedingsbehoeften van andere soorten werkhonden, waaronder de jachthonden

Jachthonden zijn actieve honden

De activiteit van jachthonden bestaat uit enkele uren uithoudingsactiviteit, onderbroken door korte perioden van intensief hardlopen of sprinten. Jachthonden die jagen en waarmee wordt getraind werken dus hard. Een dag jagen of trainen is erg intensief en vergt inspanning en spierkracht. Vandaar dat jachthonden speciaal voer nodig hebben. Niet alleen omdat de speciale voeding voor jachthonden extra energie geeft, maar ook omdat het voer speciaal is samengesteld om de hond (spieren en weefsel) na de inspanning beter te laten herstellen.

Jachthonden voer

Bij actieve honden is het belangrijk dat zij het juiste voedsel binnenkrijgen zodat zij hun goede  prestaties blijven behouden. Jachthonden gebruiken soms wel 3 x meer energie dan ‘gewone’ huishonden. Voor jachthonden, of andere sportieve, actieve honden, is het (nog meer) van belang dat het voer voldoende energie geeft en dat het de juiste voedingsstoffen bevat. Bovendien dient het voedsel goed verteerbaar te zijn. In het artikel ’Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond?’ hebben wij uitgelegd welke voedingsstoffen elke hond nodig heeft om in optimale gezondheid te blijven.

Gedurende een jachtseizoen zal de hond ook behoefte hebben aan ander voer.

Je wil tenslotte dat voer geven waarbij je hond optimaal presteert en je wilt voer geven met voldoende calorieën zodat je hond zijn lichaamsgewicht behoudt.

Gewichtsverlies komt namelijk vaak voor bij jachthonden en vooral bij warme en vochtige weersomstandigheden. Warm en vocht weer kan invloed hebben op het vermogen van een jachthond om genoeg voedsel tot zich te nemen om zo aan zijn/haar energie-eisen te voldoen.

jachthondenvoer dogline extra proteine

Voer voor jachthonden top 4

Aanbieding!
109.95 101.95
Vanaf: 81.50
Aanbieding!
Vanaf: 14.95 Vanaf: 11.95

Welke voedingsstoffen hebben jachthonden extra nodig om beter te presteren?

Extra proteïne in het voer voor jachthonden

Het is belangrijk dat het jachthondenvoer extra proteïne bevat. Proteïne, een ander woord voor eiwitten, draagt namelijk bij aan een betere conditie en een beter herstel van het lichaam na inspanning. Indien een hond meer werkt zal dit invloed hebben op zijn hele lijf waaronder ook meer spieropbouw. Deze opbouw van spieren en het daarna aanwezig zijn van extra spiermassa maakt een verhoogde eiwitinname noodzakelijk.

Het eiwitgehalte van het dieet kan ook van invloed zijn op het vermogen van het bloed om weefsel van zuurstof te voorzien en energie bevattende voedingsstoffen te transporteren

Er zijn twee bronnen van proteïne: eiwitten afkomstig van dieren en eiwitten afkomstig van planten. Lees hier meer over op onze pagina Vlees als eerste en belangrijkste ingredient.

Honden hebben dus behoefte aan eiwitten uit dierlijke bron: en dit geldt in het bijzonder voor jachthonden en andere actieve honden. Een verhoogd eiwit gehalte in jachthondenvoer is dan ook zeer aan te raden.

Extra vetten in het jachthondenvoer

Vetten zijn een belangrijke bron van energie. Omdat jachthonden en actieve honden veel energie gebruiken, is het belangrijk dat hun energie wordt aangevuld. Daarnaast leveren vetten de vetzuren die belangrijke vitamines door het lichaam van de jachthond vervoeren. Deze vetzuren zijn nodig in het jachthondenvoer om de jachthond gezond te houden en zorgen voor een mooie huid en glanzende vacht.

Veel voorkomende folklore onder trainers en fokkers van jachthonden is dat het voeren van een vetrijk dieet honden vatbaar kan maken voor hittestress. Deze overtuiging word niet ondersteund door de prestatiegegevens in de literatuur. Het tegenovergestelde is juist aangetoond: een verhoogde niveau van voedingsvet kan de trainende hond ten goede komen tijdens perioden van hittestress door de kerntemperatuur van het lichaam te verlagen.

Conclusie:

Jachthonden presteren het best wanneer ze diëten krijgen met veel vet en een matig verhoogd eiwitgehalte. Goed geselecteerd voer kan een directe invloed kan hebben op hun prestaties.  Factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het selecteren van het voer zijn onder meer het vet- en eiwitgehalte van het dieet, de kwaliteit van het ingrediënt, de energieverdeling en de algehele calorische dichtheid.

Ander voedingstoffen die van belang zijn:

Omega 3

Er zijn vetzuren die extra belangrijk zijn voor jachthonden en die in het voer voor deze jachthonden dient te worden verwerkt. Dat zijn Omega 3 vetzuren. In de blog ‘hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’ leest u hier alles over. Jachthonden moeten via de voeding voldoende Omega 3 vetzuren binnen krijgen. Jachthonden zijn namelijk niet alleen fysiek bezig, maar ook met hun hersenen. En daarbij is het Omega 3 vetzuur DHA van belang. DHA is goed is voor zowel de ontwikkeling van de hersenen als de hersenstofwisseling.

Uit studies blijkt dat puppies die Omega 3 vetzuren binnenkrijgen, slimmer worden. Let dus – ook bij puppy voeding van jachthonden in spé- dat zij voldoende Omega 3 vetzuren binnenkrijgen.

In het jachthondenmerk Clydach, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, worden om deze reden extra Omega 3-vetzuren toegevoegd aan het voer. Dit geldt zowel voor het volwassen voer van Clydach als Clydach Multiprotein Puppy.

Het natvoer van Clydach bevat ook extra Omega 3-vetzuren. Daarnaast bevat het natvoer van Clydach veel proteïne en een hoog vetgehalte, ideaal om aan jouw jachthond te geven na de geleverde inspanning. Zodat jouw jachthond(pup) optimaal kan herstellen.

Een ander goed voer voor jachthonden in spé is het Ierse merk Go Native Puppy Biologische Zalm met spinazie en gember. Dit voer bevat 70% biologische Ierse zalm, waarvan 40% vers wordt verwerkt. Geen enkel ander voer bevat zoveel DHA, welke stof goed is voor de hersenontwikkeling: maar liefst 1,4% DHA. Ook bevat dit voer 0,9% van de Omega 3-vetzuur EPA, die preventief werkt tegen gewrichtsklachten, ontstekingsremmend is en goed is voor de algemene weerstand.

Ook de hondenbrokken van Acana Heritage Puppy & Junior , Orijen Whole Prey Puppy en Puppy Large Breed bevatten Omega 3 vetzuren.

Laag-glycemische koolhydraten

Koolhydraten worden verteerd in de darmen en als glucose in het bloed opgenomen. Sommige koolhydraten doen er lang over om te verteren; bij andere koolhydraten gaat dat een stuk sneller. Dit heet: de glycemische index (de GI).

Een voedingsmiddel met een hoge GI zorgt voor een snelle piek van de bloedsuikerspiegel. Maar bij een snelle piek, hoort ook een snelle daling. Voor jachthonden, die vaak vele uren achter elkaar actief moeten zijn, is dit af te raden. Voor een jachthond geldt dat zij beter koolhydraten kunnen eten met een lage GI. Deze koolhydraten geven een langzamere en minder hoge piek en zorgen voor een langdurige afgifte van energie. Als u een goed voer voor uw jachthond wilt uitkiezen, kijk dan goed naar de ingrediëntenlijst. Koolhydraten uit groente (zoals pompoen) en peulvruchten (zoals linzen) hebben een lage GI.

Goed verteerbaar eten voor de jachthond

Het eten dient goed verteerbaar te zijn. Kies daarom voor jachthondenvoer met een hoog vlees- of visgehalte. Vlees (en vis) zijn namelijk makkelijk te verteren voor honden. Honden kunnen niet niet goed tegen gluten; probeer daarom graan in hondenvoer te vermijden.

Voer voor jachthonden hond met een jager

Jachthondenvoer: onze aanbevelingen

Het hondenvoer van Clydach

Het Britse merk Clydach is een echt jachthondenmerk. Dit voer is dan ook bijzonder geschikt voor jachthonden. Clydach heeft Clydach Sport & Agility, met meer dan 70% vlees en vis. Clydach Sport & Agilty bevat maar liefst 6 verschillende vlees- en vissoorten. En wat er echt uniek aan dit voer is: dit voer bevat géén kip.

Verder is het verwerkte vlees en vis volledig vers en gedroogd verwerkt. Er zit dus geen vleesmeel in. Dit levert 31% hoogwaardige eiwitten en 30% gezonde vetten en vetzuren op.

Voor gezonde gewrichten is extra Omega 3,  glucosamine, chondroïtine en MSM toegevoegd. Voor de darmen is pre biotica toegevoegd. Kortom, deze brok heeft alles wat een goed sportvoer zou moeten hebben.

En het aardige is: het is ook geschikt voor sportieve puppies vanaf 3 maanden (let op: medium size brok).

Clydach Natvoer

Het Clydach natvoet bevat een hoog vetgehalte. Hiermee is dit voer uitermate geschikt om te geven als voorbereiding of juist als herstel.

Clydach Wet Food is een complete maaltijd die een volwassen actieve hond dagelijks àlle voedingsstoffen levert voor een optimale gezondheid. Daarnaast bevat het veel vocht wat ideaal is voor een goed herstel na een warmere actieve dag.

De koolhydraatbron van Clydach Wet Food is zoete aardappel. Zoete aardappel is voor honden licht verteerbaar wat weer zeer geschikt is voor de jacht. Clydach Wet Food zit vol natuurlijke en extra toegevoegde eersteklas Omega 3 & 6 – vetzuren. Omega 3-vetzuren werken ontstekingsremmend, zijn goed voor de ogen en zijn goed voor de hersenen. Ook helpt Omega 3 bij het gezond en soepel houden van de gewrichten.

De combinatie van Clydach Sport & Agility met het natvoer van Clydach is wat ons betreft helemaal ideaal, omdat ook het natvoer een ongekend hoog vleesaandeel heeft van 72% en veel dierlijke vetten levert. Ideaal om te herstellen na de geleverde inspanning. Clydach heeft geen kip-variaties. Het natvoer is er in de mono proteïne varianten eend, lam en zalm. Deze varianten kunnen ook heel goed met elkaar worden afgewisseld in het kader van een rotatiedieet.

Acana Heritage Sport & Agility

Acana Heritage Sport & Agility is uitstekend sportvoer. Dit voer bevat een heel hoog percentage dierlijke ingrediënten: maar liefst 75%. Hiervan is 57% vers en gedroogd vlees en vis. Mede hierdoor is dit hondenvoer goed verteerbaar voor uw sportieve hond. Dit hoge vleespercentage levert 35% hoogwaardige eiwitten aan uw jachthond.

Dit krachtvoer van Acana bevat 25% koolhydraten, te weten groente, peulvruchten en fruit. Er zit geen enkel graan in verwerkt, ook geen rijst of mais. Alle ingrediënten zijn laag-glycemisch; ze geven stabieler en langer energie en de bloedsuikerspiegel schommelt niet. De gezonde voedingsstoffen leveren alle noodzakelijke vitamines en mineralen. Ook de belangrijke Omega 3 vetzuren komen uit natuurlijke bron (namelijk vis).

Brit Fresh Duck with Millet Active Run & Work

Dat geweldig voer voor jachthonden niet per se duur behoeft te zijn, bewijst Brit Fresh Duck with Millet Active Run & Work. De kwaliteit is geweldig: dit voer bevat 70% verse en gedroogde eend. Dit levert 32% hoogwaardige dierlijke eiwitten op. Dit krachtvoer heeft een vetgehalte van 22%. En ook als je naar de andere ingrediënten kijkt, word je heel aangenaam verrast. Brit Fresh Duck with Millet Active Run & Work bevat maar 26,7% koolhydraten, allemaal laag glycemisch. Een klein percentage haver, gierst en boekweit, aangevuld met groenten, fruit en kruiden. Met extra glucosamine en chondroitine voor de gewrichten en met pre en pro biotica. Topvoer voor een supermarktprijs!

Go Native

Het Ierse merk Go Native heeft vier smaken voer, die allemaal gebaseerd zijn op het mono protëine beginsel. Voor volwassen jachthonden raden wij de visvarianten aan: Go Native Biologische Zalm met Spinazie en Gember of Go Native Biologische Haring met Wortel en Boerenkool. In alle varianten van Go Native zit 70% vlees of vis, een hoge hoeveelheid. Hiervan wordt ook nog eens 40% vers verwerkt. Dit voer is dus super licht verteerbaar. Het bevat weinig koolhydraten, allemaal laag glycemiiche groenten en fruit.  Alle ingrediënten komen uit Ierland en zijn volledig traceerbaar.

Deze twee vis varianten bevatten een ongekend hoge hoeveelheid Omega 3 vetzuren DHA (voor de hersenen en de ogen) en EPA (ontstekingsremmend, goed voor het hart, preventief tegen gewrichtsklachten en een boost voor algehele weerstand). Namelijk 1,4/1,3% DHA en 0,9% EPA.

Brit Special Care Endurance Duck

Brit Special Care Endurance Duck is fantastisch voer voor jachthonden voor een geweldige prijs. Dit jachthonden voer bevat 48% dierlijke ingrediënten, waarvan 46% eend. Het is geen mono proteïne voer, want het bevat kippenvet. Dit hoge vleesgehalte levert 32% hoogwaardige eiwitten en 22% vet. Met glucosamine en chondroïtine voor soepele gewrichten. En het bevat pre en pro biotica. 

Eden Dog Country Cuisine

Ook Eden Dog Country Cuisine is Brits, met volledig Britse ingrediënten. Dit voer is van een geweldige kwaliteit. De Country Cuisine bevat 80% vlees en dierlijke ingrediënten, vers en gedroogd verwerkt. Dit voer levert 32% hoogwaardige eiwitten en 19% gezonde dierlijke vetten en vetzuren. Absolute aanrader dus!

Eden heeft ook prachtige snacks voor tussendoor. De snacks van Eden zijn niet zomaar snacks, maar leveren nog iets extra’s. Ze bevatten 70% luchtgedroogd vers vlees. Licht verteerbaar, vol gezonde eiwitten en vetten. Daarnaast voegt Eden nog wat extra’s toe, namelijk prebiotica en een gewrichtssupplement. En of dat nog niet genoeg is? De snacks bevatten ook peterselie voor een frisse mondadem en mineralen om de vorming van tandplak en tandsteen te verminderen.

Orijen Whole Prey

De verschillende hondenbrokken van Orijen Whole Prey voor volwassen honden voldoen helemaal aan de extra eisen die aan hondenvoeding voor jachthonden moeten worden gesteld. Àlle Orijen Whole Prey brokken bevatten 85% vlees (en vis) en 15% laag-glycemische groente en fruit. Een hele goede keus voor jouw jachthond zou bijvoorbeeld Orijen Whole Prey Original zijn. De vlees- en vis ingrediënten (85%) leveren 38% hoogwaardige eiwitten op. Wat ook van belang is voor de kwaliteit van de eiwitten: 2/3e deel van het vlees en vis wordt vers verwerkt.

Orijen Whole Prey Original bevat maar 20% koolhydraten en alleen laag-glycemische groente en fruit. Dit hondenvoer is dus zeer goed verteerbaar voor jachthonden. Deze brokken kan je ook prima tussendoor als snack geven voor een extra boost onderweg.

Orijen Whole Prey Original bevat helemaal geen vulmiddelen, zoals rijst, aardappel, mais of maismeel of granen. Het bestaat puur uit vlees, vis en eieren enerzijds en groente en fruit anderzijds. Jouw jachthond zal dan ook veel minder ontlasting produceren, terwijl zij de hele dag een verzadigd gevoel zal hebben.

Hubertus Gold Jacht Performance

Hubertus Gold Jacht Performance is speciaal ontwikkeld voor jachthonden. Dit krachtvoer van Hubertus Gold bevat 28% vlees en vis. Dit vlees – en vispercentage levert 30% eiwitten. In dit hondenvoer zitten alle noodzakelijke vitamines en mineralen, evenals Omgea 3 vetzuren. Dit speciale voer voor jachthonden is zo samengesteld dat uw jachthond voldoende energie krijgt, goed herstelt na gedane inspanningen en de juiste voedingsstoffen in de juiste samenstelling binnenkrijgt om optimaal te presteren en om in goede gezondheid te blijven.

Carnilove Meat Jerkey’s

Hondensnack / proteine repen voor extra eiwitten met 90% vlees. Deze vleessnacks zijn vrij van granen, aardappel, mais, rijst en soja en hebben een zeer hoog acceptatie niveau. Er zijn 8 verschillende smaken Carnilove proteine bars en allemaal heerlijk voor je hond.

De proteïne repen van Edgard & Cooper

Het Belgische merk Edgard & Cooper heeft speciaal voor onderweg energie repen ontwikkeld die je makkelijk mee kan nemen en die een energie boost geven tussen de trainingen door terwijl ze de maag niet belasten. Ze bevatten 35% proteïne. Ideaal als kleine mentale en fysieke oppepper als jouw jachthond nog wel even moet.

Ani Puro- 100% vlees snacks

De pure vleessnacks van Ani Puro zijn bijzonder geschikt om uw jachthond tijdens de jacht, Standaard Proeven of jachttraining een verantwoorde snack te geven met veel proteïne. Deze snacks bestaan namelijk uit 100% vlees. Door de speciale bereiding, blijft de smaak volledig behouden en komen de goede ingrediënten ten goede aan uw jachthond.  Deze snacks bevatten namelijk (ongeveer, verschilt iets per variant) 50% eiwit, 23% vetten en 20% vocht. Ani Puro geeft energie tijdens de sport en draagt bij aan een beter herstel van de spieren, het weefsel en de pezen na afloop. Te koop in de heerlijke varianten Ani Puro Rund,  Ani Puro kalkoen en Ani Puro eend.

Voer voor jachthonden:

Aanbieding!
109.95 101.95
Vanaf: 81.50
Aanbieding!
Vanaf: 14.95 Vanaf: 11.95

Ideaal voor tussendoor voor jachthonden:

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief