Voor jachthonden, of andere sportieve, actieve honden, is het van belang dat hun voer de juiste voedingsstoffen bevat.

De jacht

De jacht is zo oud als de mensheid. In de prehistorie betekende een geslaagde jacht het verschil tussen sterven en overleven. Bij de huidige jacht gaat het om wild- en natuurbeheer. Veel jagers werken samen met hun jachthond. De jager en zijn hond zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens de jacht is de jachthond onmisbaar, omdat hij het wild binnen brengt. Er zijn ook veel mensen die niet willen jagen, maar wel graag met hun jachthonden trainen. En dat is heerlijke voor de jachthond: jagen en apporteren zit bij jachthonden namelijk in de aard van het beestje. Dat is wat ze het liefste doen.

Jachthonden zijn actieve honden

Jachthonden die jagen en waarmee wordt getraind moeten hard werken. Een dag jagen of trainen is erg intensief en vergt inspanning en spierkracht. Vandaar dat jachthonden extra krachtvoer nodig hebben. Niet alleen omdat de speciale voeding voor jachthonden extra energie geeft, maar ook omdat het voer speciaal is samengesteld om de hond (spieren en weefsel) na de inspanning beter te laten herstellen.

Jachthonden voer

Bij actieve honden is het belangrijk dat zij het juiste voedsel binnenkrijgen zodat zij hun goede  prestaties blijven behouden. Jachthonden gebruiken soms wel 3 x meer energie dan ‘gewone’ huishonden. Voor jachthonden, of andere sportieve, actieve honden, is het (nog meer) van belang dat het voer voldoende energie geeft en dat het de juiste voedingsstoffen bevat. Bovendien dient het voedsel goed verteerbaar te zijn. In het artikel ’Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond?’ hebben wij uitgelegd welke voedingsstoffen uw hond nodig heeft om in optimale gezondheid te blijven.

jachthondenvoer dogline extra proteine

voer voor jachthonden:

Vanaf: 63.25
Vanaf: 23.95

Welke voedingsstoffen hebben jachthonden extra nodig ten opzichte van ‘huishonden’?

Extra proteïne in het voer voor jachthonden

Het is belangrijk dat het jachthondenvoer extra proteïne bevat. Proteïne, een ander woord voor eiwitten, draagt namelijk bij aan het herstel van het lichaam na inspanning.

Er zijn twee bronnen van proteïne: eiwitten afkomstig van dieren en eiwitten afkomstig van planten. Honden zijn semi-omnivoren: zij hebben eiwitten nodig die afkomstig van vlees, vis of eieren (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de mens: die kan zijn of haar eiwitbehoefte volledig uit planten halen). Lees hier meer over op onze pagina Vlees als eerste en belangrijkste ingredient.

Honden hebben dus behoefte aan eiwitten uit dierlijke bron: en dit geldt in het bijzonder voor jachthonden en andere actieve honden. Een verhoogd eiwit gehalte in jachthondenvoer is dan ook zeer aan te raden.

Extra vetten in het jachthondenvoer

Vetten zijn een belangrijke bron van energie. Omdat jachthonden en actieve honden veel energie gebruiken, is het belangrijk dat hun energie wordt aangevuld. Daarnaast leveren vetten de vetzuren die belangrijke vitamines door het lichaam van de jachthond vervoeren. Deze vetzuren zijn nodig in het jachthondenvoer om de jachthond gezond te houden en zorgen voor een mooie huid en glanzende vacht.

Omega 3

Er zijn vetzuren die extra belangrijk zijn voor jachthonden en die in het voer voor deze jachthonden dient te worden verwerkt. Dat zijn Omega 3 vetzuren. In de blog ‘hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’ leest u hier alles over. Jachthonden moeten via de voeding voldoende Omega 3 vetzuren binnen krijgen. Jachthonden zijn namelijk niet alleen fysiek bezig, maar ook met hun hersenen. En daarbij is het Omega 3 vetzuur DHA van belang. DHA is goed is voor zowel de ontwikkeling van de hersenen als de hersenstofwisseling.

Uit studies blijkt dat puppies die Omega 3 vetzuren binnenkrijgen, slimmer worden. Let dus – ook bij puppyvoeding van jachthonden in spé- dat zij voldoende Omega 3 vetzuren binnenkrijgen. Een ideaal voer voor jachthonden in spé is het Ierse merk Go Native Puppy Biologische Zalm met spinazie en gember. Dit voer bevat 70% biologische Ierse zalm, waarvan 40% vers wordt verwerkt. Geen enkel ander voer bevat zoveel DHA, welke stof goed is voor de hersenontwikkeling: maar liefst 1,4% DHA. Ook bevat dit voer 0,9% van de Omega 3-vetzuur EPA, die preventief werkt tegen gewrichtsklachten, ontstekingsremmend is en goed is voor de algemene weerstand. 

Ook de hondenbrokken van Acana Heritage Puppy & Junior , Orijen Whole Prey Puppy en Puppy Large Breed bevatten Omega 3 vetzuren.   

Laag-glycemische koolhydraten

Koolhydraten worden verteerd in de darmen en als glucose in het bloed opgenomen. Sommige koolhydraten doen er lang over om te verteren; bij andere koolhydraten gaat dat een stuk sneller. Dit heet: de glycemische index (de GI).

Een voedingsmiddel met een hoge GI zorgt voor een snelle piek van de bloedsuikerspiegel. Maar bij een snelle piek, hoort ook een snelle daling. Voor jachthonden, die vaak vele uren achter elkaar actief moeten zijn, is dit af te raden. Voor een jachthond geldt dat zij beter koolhydraten kunnen eten met een lage GI. Deze koolhydraten geven een langzamere en minder hoge piek en zorgen voor een langdurige afgifte van energie. Als u een goed voer voor uw jachthond wilt uitkiezen, kijk dan goed naar de ingrediëntenlijst. Koolhydraten uit groente (zoals pompoen) en peulvruchten (zoals linzen) hebben een lage GI.

Goed verteerbaar eten voor de jachthond

Het eten dient goed verteerbaar te zijn. Kies daarom voor jachthondenvoer met een hoog vlees- of visgehalte. Vlees (en vis) zijn namelijk makkelijk te verteren voor honden. Honden kunnen niet niet goed tegen gluten; probeer daarom graan in hondenvoer te vermijden.

Voer voor jachthonden hond met een jager

Jachthondenvoer: onze aanbevelingen

Acana Heritage Sport & Agility

Acana Heritage Sport & Agility is volgens ons de beste keus, gelet op de prijs/kwaliteit verhouding. Dit voer bevat een heel hoog vlees- en vispercentage: maar liefst 75%. Mede hierdoor is dit hondenvoer goed verteerbaar voor uw sportieve hond. Dit hoge vleespercentage levert 35% hoogwaardige eiwitten aan uw jachthond.

Dit krachtvoer van Acana bevat 25% koolhydraten, te weten groente, peulvruchten en fruit. Er zit geen enkel graan in verwerkt, ook geen rijst of mais. Alle ingrediënten zijn laag-glycemisch; ze geven stabieler en langer energie en de bloedsuikerspiegel schommelt niet. De gezonde voedingsstoffen leveren alle noodzakelijke vitamines en mineralen. Ook de belangrijke Omega 3 vetzuren komen uit natuurlijke bron (namelijk vis).

Go Native

Het Ierse merk Go Native heeft vier smaken voer, die allemaal gebaseerd zijn op het mono protëine beginsel. Voor volwassen jachthonden raden wij de visvarianten aan: Go Native Biologische Zalm met Spinazie en Gember of Go Native Biologische Haring met Wortel en Boerenkool. In alle varianten van Go Native zit 70% vlees of vis, een hoge hoeveelheid. Hiervan wordt ook nog eens 40% vers verwerkt. Dit voer is dus super licht verteerbaar. Alle ingrediënten komen uit Ierland en zijn volledig traceerbaar.

Deze twee vis varianten bevatten een ongekend hoge hoeveelheid Omega 3 vetzuren DHA (voor de hersenen en de ogen) en EPA (ontstekingsremmend, goed voor het hart, preventief tegen gewrichtsklachten en een boost voor algehele weerstand). NAmelijk 1,4/1,3% DHA en 0,9% EPA.  

Orijen Whole Prey

De verschillende hondenbrokken van Orijen Whole Prey voor volwassen honden voldoen helemaal aan de extra eisen die aan hondenvoeding voor jachthonden moeten worden gesteld. Àlle Orijen Whole Prey brokken bevatten 85% vlees (en vis) en 15% laag-glycemische groente en fruit. Een hele goede keus voor jouw jachthond zou bijvoorbeeld Orijen Whole Prey Original zijn. De vlees- en vis ingrediënten (85%) leveren 38% hoogwaardige eiwitten op. Wat ook van belang is voor de kwaliteit van de eiwitten: 2/3e deel van het vlees en vis wordt vers verwerkt. 

Orijen Whole Prey Original bevat maar 20% koolhydraten en alleen laag-glycemische groente en fruit. Dit hondenvoer is dus zeer goed verteerbaar voor jachthonden. Deze brokken kan je ook prima tussendoor als snack geven voor een extra boost onderweg. 

Orijen Whole Prey Original bevat helemaal geen vulmiddelen, zoals rijst, aardappel, mais of maismeel of granen. Het bestaat puur uit vlees, vis en eieren enerzijds en groente en fruit anderzijds. Jouw jachthond zal dan ook veel minder ontlasting produceren, terwijl zij de hele dag een verzadigd gevoel zal hebben. 

Hubertus Gold Jacht Performance

Hubertus Gold Jacht Performance is speciaal ontwikkeld voor jachthonden. Dit krachtvoer van Hubertus Gold bevat 28% vlees en vis. Dit vlees – en vispercentage levert 30% hoogwaardige eiwitten. In dit hondenvoer zitten alle noodzakelijke vitamines en mineralen, evenals Omgea 3 vetzuren. Dit speciale voer voor jachthonden is zo samengesteld dat uw jachthond voldoende energie krijgt, goed herstelt na gedane inspanningen en de juiste voedingsstoffen in de juiste samenstelling binnenkrijgt om optimaal te presteren en om in goede gezondheid te blijven.

Hubertus Gold Energy Bars

Soms heeft uw jachthond tijdens haar prestatie een extra dosis energie nodig, zonder dat het haar prestaties belemmert. Voor de piekbelasting tijdens de jacht- of jachttraining heeft Hubertus Gold Energy Bars ontwikkeld. Deze zijn ideaal tijdens de jacht, Standaard Jacht Proeven of tijdens jachttrainingen. Uw jachthond krijgt veel energie tijdens haar jacht, wedstrijd of training, maar herstelt daarna ook veel sneller. Lees meer over deze proteïne snack in onze blog ‘Proteïnesnack tijdens de jacht, Standaard Jachthond Proeven of canicross‘.

De proteïne repen van Edgard & Cooper

Het Belgische merk Edgard & Cooper heeft speciaal voor onderweg energie repen ontwikkeld die je makkelijk mee kan nemen en die een energie boost geven tussen de trainingen door terwijl ze de maag niet belasten. Ze bevatten 35% proteïne. Ideaal als kleine mentale en fysieke oppepper als jouw jachthond nog wel even moet.   

Orijen Freeze Dried Treats

De Orijen Freeze Dried Treats zijn bijzonder geschikt om uw jachthond tijdens de jacht, Standaard Proeven of jachttraining een verantwoorde snack te geven met veel proteïne. Deze snacks bestaan namelijk uit 100% vlees. Door de speciale bereiding, blijft de smaak volledig behouden en komen de goede ingrediënten ten goede aan uw jachthond.  Deze snacks bevatten namelijk 40% eiwit, 40%, 1% vezels en 5% vocht. Geeft energie tijdens de sport en draagt bij aan een beter herstel van de spieren, het weefsel en de pezen na afloop. Te koop in de heerlijke smaken Romney Lamb, Angus Beef, Plain Bisons en Tundra.  

voer voor jachthonden:

Vanaf: 63.25
Vanaf: 23.95

Ideaal voor tussendoor voor jachthonden:

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.