Een gezonde volwassen hond herken je aan een heldere ogen, een gezonde huid, een glanzende vacht, een sterk gebit, bruine, stevige ontlasting en een gezond gewicht.

Hoe houd je jouw hond gezond?

De gezondheid van je hond wordt grotendeels bepaald door de voedingsstoffen die je hond elke dag binnenkrijgt, de hoeveelheid voer die hij of zij krijgt en regelmatige beweging. En het goede nieuws is: deze aspecten heb jij volledig in de hand! En hier willen we jou graag bij helpen met informatie en adviezen.

Je houdt je hond gezond met goede voeding, regelmatige lichaamsbeweging, een goede verzorging en 1 keer per jaar een routinecontrole (en vaccinaties) bij de dierenarts. Zoek je voedingsadvies voor je hond? Wij helpen je graag!

Voedingsadvies voor je volwassen hond

Wat is goede voeding? Deze vraag gaan we voor je beantwoorden zodat je voedingswijzer wordt:).

De verschillende functies van voeding

Om je een goed voedingsadvies voor je hond te geven, is het belangrijk om de functies van voeding te begrijpen. De eerste functie van voeding is dat het jouw hond elke dag voldoende energie geeft. En dan bedoelen we niet (alleen) voldoende energie om te rennen en te springen, maar met name ‘gewoon’ voor alle lichamelijke processen, zoals ademhaling, het kloppen van het hart, leverfuncties, voedselvertering, hersenfuncties, lichaamstemperatuur, het behoud van spieren, weefsel, enzovoorts. Wist je dat de huid en de vacht de laatste organen zijn die voedingsstoffen uit voeding krijgen? Daarom zijn de conditie van de huid en de vacht belangrijke indicatoren voor de gezondheid van je hond. Als jouw hond niet elke dag alle voedingsstoffen krijgt, dan zul je dat in de conditie van de huid en de vacht terugzien.

De honden voedingswijzer moet afgestemd zijn op jouw hond

Elke hond is uniek. De voedingsbehoefte van jouw hond wordt bepaald door verschillende omstandigheden:

  • de grootte: klein, middelgroot of (heel) groot
  • de leeftijd: puppy, volwassen of senior
  • de leefsituatie: loopt ze altijd buiten of ligt ze bij de kachel
  • de mate van activiteit : loopt ze elke dag een uur of los, of in de stad aan de riem?
  • specifieke gezondheidsproblemen, een aandoening of ziekte

Maar ook andere dingen zijn relevant bij het bepalen van de juiste hondenbrok voor jouw hond, bijvoorbeeld of ze gesteriliseerd is (of hij gecastreerd).  Beoefen jij een sport met je hond, of doe je mee aan jachttrainingen? Van sporthonden en jachthonden wordt veel gevraagd waarmee bij het geven van een onafhankelijk voedingsadvies voor deze honden rekening mee gehouden zou moeten worden.

Misschien heeft jouw volwassen hond wel een voedselallergie of een voedselintolerantie en mag ze niet alle eiwitten hebben. Ook dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Het gewicht

Een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden is het gewicht van de hond. Veel honden in Nederland en België kampen met overgewicht. Dit ligt veelal aan de kwaliteit van het hondenvoer. Er is sprake van overgewicht als de ribben moeilijk gevoeld kunnen worden als gevolg van de vetlaag. Bij een ideaal gewicht van de hond moeten de ribben bedekt zijn met een dunne vetlaag. Als je je hond aait, moet je de ribben daaronder kunnen voelen. Wil je weten of jouw hond overgewicht heeft? Lees meer in onze blog Overgewicht bij honden.

Als er sprake is van overgewicht, dan zal het voedingsadvies voor je hond anders zijn, dan wanneer zij haar ideale gewicht heeft. Zoek je naar een stappenplan om jouw hond gewicht te laten verliezen? Wij hebben een stappenplan opgesteld om jouw hond gewicht te laten verliezen.

Maar er zijn natuurlijk ook honden die kampen met ondergewicht, hetgeen ook schadelijk voor de gezondheid van je hond kan zijn. En dan zal het voedingsadvies voor honden weer anders luiden.  Heb je een moeilijke eter? Lees dan de blog Help! Mijn hond wil niet eten.

Wil je een onafhankelijk voedingsadvies voor de hond?

Als je behoefte hebt aan voedingsadvies voor je hond, dan ga je natuurlijk zoeken op verschillende sites, zoals voedingswijzer hond of de Royal Canin voedingswijzer. Of je vraagt aan je dierenarts een onafhankelijk voedingsadvies voor je hond. Uiteindelijk is geen enkel voedingsadvies op deze sites helemaal onafhankelijk. Probeer dan ook zelf zoveel mogelijk informatie te verzamelen en ga af op de informatie op het etiket.

Wil je een echt onafhankelijke voedingsadvies voor je hond?

Lees dan het etiket van je hondenvoer waarop alle ingrediënten staan vermeld, dan leer je veel over de voedingsstoffen. Maar je hebt iets meer informatie nodig om (voer)wijzer te worden. Daarom gaan we hier kort op de verschillende voedingsstoffen in.

De energie in voeding

De energie die jouw hond uit haar voeding haalt komt volledig uit eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast heeft jouw hond vitamines, mineralen en water nodig om alle voedingsstoffen naar de juiste plekken te transporteren. Lees meer in onze blog Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond?

Eiwitten en aminozuren

Honden kunnen niet overleven zonder eiwitten in hun voeding. Deze eiwitten zijn absoluut noodzakelijk voor energie. Bovendien bevatten eiwitten 10 specifieke aminozuren die honden niet zelf kunnen aanmaken. We noemen deze essentiële aminozuren, omdat honden ze elke dag via de voeding binnen moeten krijgen.

Voedingsadvies voor de hond over eiwitten

Bij een voedingsadvies voor je hond dient specifiek gekeken te worden naar de hoeveelheid eiwitten in het voer dat je geeft. En er moet niet alleen gekeken worden naar de hoeveelheid eiwitten, maar ook of het gaat om eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten. Helaas staat dit voedingsadvies voor de hond niet op het etiket. Er is een belangrijk feit dat je kan onthouden: vlees, vis, kraakbeen, dierlijke vetten, eieren en insecten – dierlijke ingrediënten dus -bevatten alle essentiële aminozuren. Als er voldoende dierlijke ingrediënten in het hondenvoer zit, dan zal je hond voldoende hoogwaardige eiwitten binnenkrijgen. Daarom is het belangrijk dat er voldoende dierlijke ingrediënten (vlees of vis (insecten, vetten of eieren) in jouw merk hondenvoer moeten zitten. In de voedingswijzer voor honden wordt een dierlijk eiwitpercentage van minimaal 25% geadviseerd.

Wil je meer weten over eiwitten en aminozuren? Lees het in onze blog Eiwitten in Hondenvoer.

Vetten en vetzuren

Honden halen energie uit eiwitten, vetten en koolhydraten. Van deze drie geven vetten de meest efficiënte vorm van energie. Vetten, zowel plantaardige als dierlijke, geven hele belangrijke essentiële vetzuren die het lichaam van je hond niet zelf kan synthetiseren. Verschillende vetzuren zijn heel essentieel voor de gezondheid van je hond, zoals de Omega 3-vetzuren en Omega 6-vetzuren. Lees alles over Omega 3-vetzuren in onze blog Het belang van Omega 3-vetzuren voor honden.

Vetten zijn bovendien de drager van de vet oplosbare vitamines. Essentiële vetzuren zijn ook nodig om de huid en de vacht van je hond gezond te houden. Als een hond te weinig vet binnenkrijgt via de voeding, zal de hond een droge schilferige huid kunnen hebben. Als jouw hond een droge huid heeft, kijk dan eens naar het vetgehalte in het voer dat je geeft. Lees meer in onze blog Help mijn hond heeft jeuk.

Voedingsadvies voor de hond over vetten

Het voedingsadvies is dat dierlijke vetten voor honden in het algemeen beter zijn dan plantaardige vetten. In de voerwijzer voor honden wordt een (dierlijk) vetpercentage van 15% geadviseerd.

Koolhydraten

Honden kunnen energie uit koolhydraten halen. Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en voedingsvezels. Een hond is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een kat) zodanig aangepast dat hij of zij zetmeel kan omzetten in glucose (energie).

Voedingsadvies voor de hond over koolhydraten

Het voedingsadvies is vooral naar de bronnen van koolhydraten te kijken. Liever laag glycemische koolhydraten zoals groenten (zoete aardappel, pompoen) dan tarwe. Maar dierlijke ingrediënten en groenten en fruit zijn (hele) dure ingrediënten. Het voedingsadvies is om tarwe (gluten) in honden absoluut te vermijden. Liever haver, rijst en mais, dan tarwe. Lees alles over koolhydraten in de blog Koolhydraten in hondenvoer.

De honden voedingswijzer adviseert maximaal 40% koolhydraten in hondenvoer.

Voedingsadvies voor de volwassen hond

Je kan alle informatie uit onze verschillende blogs gebruiken om zelf een oordeel te vormen geven over hondenvoer. En of je dan kiest voor hondenbrokken, natvoer of een combinatie van allebei, is afhankelijk van je hond, jouw specifieke situatie en je budget.

Een hond vindt het heerlijk om altijd dezelfde brokjes te eten. Maar je kan natuurlijk ook verschillende vleessoorten variëren op basis van een zogenaamd rotatiedieet. Hier zitten vele voordelen aan, omdat verschillende vlees – of vissoorten verschillende aminozuren bevatten. Lees hier alles over in onze blog Altijd dezelfde hondenbrokken, is dat niet saai?

Je kan natuurlijk ook variëren door hondenbrokken te combineren met voer uit blik (‘natvoer’). Een voedingsadvies over natvoer voor je hond zal hetzelfde zijn als voor hondenbrokken. Het gaat om de voedingsstoffen die in het voer zitten, in welk vorm het voer wordt gegeten maakt minder uit. Ja, voor de smaak misschien. Wil je een voedingsadvies voor natvoer van je hond? Lees dan onze blog Vers Vlees, natvoer of hondenbrokken. Wat is het beste?

Welk voedingsadvies is goed jouw hond?

Begin bij het begin. Lees eerst de blog Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond? Dan heb je een goede basis voor elke hond, ongeacht ras, leeftijd of grootte. Vanuit deze basis kan je dit voedingsadvies aanpassen aan de hand van jouw individuele hond.

Mail of app ons, we helpen jouw heel graag!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief