Er is veel te lezen over honden die kampen met (licht) overgewicht. Zo ook op onze site. Het is op zich terecht dat zoveel aandacht aan overgewicht wordt besteed, want overgewicht is de grootste bedreiging voor de gezondheid van honden.

Ondergewicht wordt onderbelicht

Maar we krijgen ook veel vragen van mensen die honden hebben die de neiging hebben om mager te worden. Honden die moeite hebben om op een gezond gewicht te blijven, om wat voor reden dan ook. Dit kan komen door ouderdom, moeilijk eters zijn, doordat ze enorm actief zijn en ‘er niet tegen aan kunnen eten’ of omdat ze gewoon een snelle stofwisseling hebben. 

Ondergewicht is net zo schadelijk is als overgewicht

Als een hond te mager is, dan zal spierweefsel worden afgebroken zodat haar lichaam alsnog de essentiële eiwitten binnenkrijgt. Hierdoor zal een magere hond minder energie en minder kracht hebben. Dit vergroot weer de kans op ongelukken of lichamelijk letsel. Maar probleem is ook dat de vitale organen van de te magere hond niet genoeg voedingsstoffen krijgen om goed te kunnen functioneren. En het immuunsysteem mist brandstof. Hierdoor heeft de te magere hond weer veel meer kans op ziekten. 

Heeft jouw hond ondergewicht?

Voordat je allerlei maatregelen gaat nemen, is het van belang vast te stellen of jouw hond wel echt te mager is. Er zijn namelijk veel slank ogende rassen zoals Windhonden, die volgens de normen perfect gezond zijn! Wil je weten of jouw hond een goed gewicht heeft? Lees het in onze blog: ‘Heb ik een te dikke hond?’. Bij twijfel altijd de dierenarts raadplegen. 

Elk pondje….

gaat door het mondje… toch? Dit is niet het hele verhaal. Jouw hond dikker laten worden is meer dan een kwestie van één of twee scheppen voer per dag méér geven. Als jouw hond ineens te veel kilocalorieën moet verwerken, zal haar spijsverteringsstelsel van slag raken. Dit kan zelfs leiden tot braken of diarree. En dan ben je nog veel verder van huis. Veel belangrijker is de samenstelling van het voer. Lees eens het etiket van jouw merk hondenvoer. Misschien zitten er wel zoveel ‘vulmiddelen’ (graan, tarwe, mais, rijst, maismeel) in het voer dat jouw hond eigenlijk voedingsstoffen tekort komt terwijl zij wel enorm veel ontlasting heeft. Wil je weten welke voedingsstoffen jouw hond elke dag nodig heeft? Lees het in onze blog: ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond‘. 

Met deze vijf stappen houd en breng je jouw hond op een gezond gewicht

Stap 1 Kies voor hondenvoer met een hoger (dierlijk) vetgehalte

De drie voedingsstoffen die jouw hond energie geven zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Van deze drie voedingsstoffen, geeft vet jouw hond de meeste energie. Wij gebruiken kilocalorieën als meeteenheid voor energie. Als je naar de metaboliseerbare energie kijkt volgens de zogenaamde gemodificeerde Atwater -methode, ontstaat het volgende beeld* :

 • Eiwitten: 3,5 kilocalorieën per 100 gram
 • Koolhydraten: 3,5 kilocalorieën per 100 gram
 • Vetten: 8,7 kilocalorieën per 100 gram

Uit drie verschillende studies* blijkt bovendien dat over het algemeen de verteerbaarheid van vetten bij honden hoger is, dan de verteerbaarheid van eiwitten of koolhydraten.,

Stap 2 Kies voor hondenvoer met weinig koolhydraten

Uit een studie die werd uitgevoerd onder slede honden, bleek dat als deze super actieve honden hun energie voor meer dan 30 à 40% uit koolhydraten haalde, zij de spreekwoordelijke ‘ man met de hamer’ tegen kwamen: zij hadden een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglycemia). Dit probleem loste zich op als de hoeveelheid koolhydraten werden verminderd. Op basis van dit onderzoek wordt voor high performance sporthonden of andere hele actieve honden (jachthonden, politiehonden, sledehonden) geadviseerd om tussen de 0 en 22% van hun energie uit koolhydraten te halen. 

Door de koolhydraten te vervangen door vetten en eiwitten ontstaan fysiologische veranderingen zoals hogere serumconcentraties van albumine, calcium, magnesium en NEFA (volgens de ene studie*) en cholesterol, glucose, melkzuur, zogenaamde veresterde vetzuren (NEFA) en ketonen (volgens andere studie*). Bovendien neemt spierglycogeen toe bij sledehonden. Dit heeft tot gevolg dat spieren minder uitgeput zijn na activiteit.

Uit een ander onderzoek onder Beagles (*) bleek ook al dat hun  uithoudingsvermogen verbeterde als ze een koolhydraatarm dieet volgden.

Producenten zijn niet verplicht op het etiket te vermelden hoeveel koolhydraten in het voer zitten. Maar je kan het wel zelf uitrekenen. Hoe? Lees het in onze blog: ‘Bereken de hoeveelheid koolhydraten in hondenvoer‘.  

Stap 3 Geef jouw hond hondenvoer met een hoog dierlijk proteïne gehalte

Jouw hond heeft proteïne nodig voor de opbouw en het behoud van spieren, voor de opbouw van weefsel, voor een mooie huid en vacht, voor sterke nagels en eigenlijk voor alle biologische processen. Het volledige immuunsysteem – de antilichamen die de weerstand van het lichaam van honden tegen allerlei ziekten in stand houdt – is voor groot deel afhankelijk van de hoeveelheid proteïne die een hond dagelijks verorbert. 

In het algemeen zijn eiwitten voor honden goed verteerbaar. Hier moeten we een kanttekening bij plaatsen: dierlijke eiwitten  zijn voor honden goed verteerbaar. Dus eiwitten uit vlees (of insecten), vis of eieren. Ook is belangrijk hoe de eiwitten zijn verwerkt: zo zijn eiwitten in rauw vlees, vis of eieren beter verteerbaar (rond de 90%!). Maar ook eiwitten die bijvoorbeeld gevriesdroogd zijn, zijn eveneens goed verteerbaar. 

Stap 4 Geef jouw hond voer waar geen vulmiddelen in zitten

Vermijd hondenvoer met tarwe, rijst, mais, maismeel, aardappelen of graan Deze ingrediënten leveren op zich kilocalorieën. Je zou dus denken, okay, als ik de hoeveelheid kilocalorieën verhoog, dan zal mijn hond aankomen. Helaas werkt het niet zo. Als jouw hond te veel kilocalorieën eet, kan dat allerlei spijsverteringsstoornissen veroorzaken, waaronder braken en / of diarree. Die vulmiddelen vullen wel, maar doen gewoonweg te weinig voor zijn of haar gezondheid. Ze leveren veel minder voedingsstoffen dan ingrediënten als vlees, vis, eieren, groenten en fruit. En omdat jouw magere hond best veel moet eten, is het het beste om vulmiddelen helemaal te vermijden. Het beste voer voor jouw hond is bereid met vlees, eieren, groenten en fruit, terwijl granen en andere vulmiddelen worden vermeden. 

Stap 5: Verdeel het hond over meerdere porties per dag

Als jouw hond aan moet komen, stel dan een schema op waarbij jouw hond 3 of 4 keer per dag een kleine portie eet. Jouw hond zal haar voedsel dan beter verteren. Zoals wij al aangaven, als jouw hond heel veel kilocalorieën moet eten, kan dit leiden tot spijsverteringsstoornissen. Maar als je dit over meerdere maaltijden per dag verdeelt, is het veel beter voor haar te behappen. Wij raden aan een kleine maaltijd om de 4 uur en dan 4 maaltijden per dag (bijvoorbeeld 8 uur, 12 uur, 16 uur en 20 uur). Als jouw hond eenmaal op haar gezonde gewicht is, kan je terug gaan naar 2 maaltijden per dag. 

Geef jouw hond ‘s avonds wat meer en ‘s ochtends wat minder

Een van de tips om jouw hond gezond gewicht te laten verliezen is om hem of haar twee keer per dag te voeren, waarbij je ’s ochtends wat meer geeft en ’s avonds wat minder. Als jouw hond de neiging heeft om te mager te worden, kan je de omgekeerde regel toepassen. Geef jouw hond in de avond de grotere portie. Hierdoor slaat jouw hond vet op de momenten dat hij/zij minder actief is. Kies bovendien voor natvoer met een hoog vetgehalte, zoals het mono proteïne natvoer van Clydach

Laat jouw hond in beweging blijven

je hebt misschien de neiging om jouw hond minder te laten bewegen als zij te mager is. En het klinkt misschien als een paradox, maar beweging helpt juist om iets dikker te worden. Als jouw hond beweegt krijgt zij namelijk meer honger en zal zij meer kilocalorieën kunnen verwerken. Beweging is verder goed voor de spijsvertering (niet meteen na het eten, wacht minstens 30 minuten!). Door te bewegen en actief te zijn maakt jouw hond endorfinen aan. En dat is goed voor haar gezondheid. En, door te bewegen behoudt jouw hond haar spiermassa. en dat is super belangrijk voor haar algemene gezondheid. Je wil namelijk niet dat het extra gewicht er (alleen) als vet aankomt, maar ook dat de spiermassa in stand blijft.   

Bronnen:

 • Linda P. Case, Leighann Daristotle, Michael G. Hayek, Melody Foess Raasch: Canine and Feline Nutrition, A Resource for Companion Animal Professionals, third edition
 • Orr NWM: The food requirements of Antartic sledge dogs.
 • In Graham-Jones O Huber TL, Wilson RC, McGarity SA: Variations in digestibility of dry dog foods with identical label guaranteed analysis
 • Ahlstrom O, Skrede A.: Comparitive nutrient digestibility in dogs, blue foxes, mink and rats
 • Mead JF: Functions of the n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acid acids
 • Carlson SE: Are n-3 polyunsaturated fatty acids essential for growth and development?

Onze top 3 hondenbrokken voor gewichtstoename

Orijen Whole Prey Regional Red (of andere smaak)

 • 85% vlees
 • 40% eiwit
 • 18% vet
 • 20% koolhydraten
 • 3860 kcal / kg: 41% van eiwitten, 17% van groenten en fruit en 42% van vet
 • €0,91 per 100 gram
 • €2,36 per 1000 kilocalorieën
Meer informatie

Acana Heritage Sport & Agility

 

 • 75% vlees
 • 35% eiwit
 • 22% vet
 • 25% koolhydraten
 • 3725 kcal/kg: 33% uit eiwit, 17% uit groenten en fruit en 50% uit vet
 • €0,54 per 100 gram
 • €1,47 per 1000 kilocalorieën
Meer informatie

 

Go Native Salmon (of andere smaak)

 

 • 70% vlees
 • 30% eiwit
 • 22% vet
 • 28,5% koolhydraten
 • 3961 kcal/kg: 26,5% uit eiwit, 25% uit groenten en fruit en 48,5% uit vet
 • €0,78 per 100 gram
 • €1,96 per 1000 kilocalorieën
Meer informatie
review trustpilot orijen whole prey tundra en regional red
trustpilot acana heritage sport agility
review trustpilotorijen whole prey regional red

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief