Waarom eet je hond soms gras? Ze is toch geen koe? 🐄 Is het ongezond als je hond graast… uhhh gras eet? We zochten het voor je uit.

Je hond eet gras

Soms bedelt je hond om naar buiten te mogen, alleen om daar enorme plukken gras naar binnen te werken en vervolgens een braakje te leggen. Misschien is jouw hond meer een fijnproever, die aan alle sprietjes ruikt om precies om het juiste sprietje lekker naar binnen te werken.

Normaal hondengedrag

De meeste mensen met honden hebben hier weleens mee te maken. In de praktijk blijkt zelfs dat van alle van alle planten gras het meest gegeten wordt. Het plaatst ons hondenmensen ons voor een raadsel. Waarom eet een hond gras? Het antwoord is: niemand weet precies zeker waarom een hond gras eet.

Wat we wel weten: veel honden eten regelmatig gras. Ook wilde honden eten regelmatig gras. Het is dus op zich best normaal hondengedrag.

Honden eten gras om verschillende redenen

Het is dus best normaal voor een hond om af en toe gras te eten, of beetje op een sprietje te kauwen. 

Pijn in de buik

Deze reden wordt door mensen het meest aangehaald. Honden die pijn in de buik hebben, gaan gras eten zodat ze daarna kunnen braken. De grassprieten kietelen de keel en de maagwand, zodat je hond braakneigingen krijgt. Dit gebeurt vooral als ze het gras inslikken in plaats van alleen op het gras kauwen. Maar naar schatting van experts is dit in minder dan 22% van de gevallen dat een hond gras eet. Wat zijn dan de andere redenen? 

Gras is lekker

Een grassprietje is best smakelijk😊. Sommige honden vinden gras gewoon best lekker. Vieze sokken en leren schoenzolen ook, dus tja…  Als je hond elk kruimeltje van de grond haalt na een maaltijd van haar hondenmensen, waarom zou ze dan daar stoppen? Honden zijn geprogrammeerd om naar eten te zoeken, waar ze het kunnen vinden. Het kan best zijn dat jouw hond gras gewoon lekker vindt en in de tuin verder struint op zoek naar eten.

Aanvulling van voedingsstoffen

Honden zijn van oudsher gewend om zelf hun voedsel bij elkaar te sprokkelen. Het kan best zijn dat jouw hond een tekort heeft aan bepaalde voedingstoffen en dit tekort met gras aanvult. Dit zullen met name vezels zijn, nu in lang grassprieten veel vezels zitten. In jong voorjaarsgras zitten vooral veel eiwitten. Als jouw hond regelmatig op lang gras kauwt, check dan het vezelgehalte van jouw merk voer. Je kan ook extra vezels geven in de vorm van pre biotica. Pre biotica is een andere term voor vezels die de darmflora voeden. Pre biotica is altijd een goed idee om het vele gezondheidsvoordelen biedt. Lees meer in de blog: Pre Biotica: een goed idee?

Verveling

Sommige honden gaan gras eten uit verveling. Dit geldt met name voor jonge honden. Als je jouw (jonge) hond alleen buiten is en dan gras gaat eten, is de kans groot dat zij zich verveelt. Zij wil lekker spelen; dan maar met gras.

De oplossing is dan jouw jonge hond meer uitdagen: meer met haar gaan bewegen, een zoekspelletje doen, of een kauwspeeltje. Inspiratie nodig? We hebben leuke puppyspelletjes waarmee je jouw pup ook meteen kan trainen.

Waarom eten honden gras?

De conclusie is dat honden om verschillende reden gras kunnen eten, maar dat het best normaal hondengedrag is. Niet iets om je zorgen over te maken dus. Dit is natuurlijk anders als je hond steeds gras eet en dan gaat braken. Ga dan absoluut naar een dierenarts. 

Maar als jouw hond een beetje op gras kauwt en niet hele halmen naar binnen werkt, is er niet zoveel aan de hand. Gras is op zich ook niet schadelijk voor honden, zolang het niet vol zit met kunstmest of pesticiden.

Een natuurlijke tuin

Als jouw hond het heerlijk vindt om op grassprietjes te kauwen, is het wel een goed idee om alleen maar natuurlijke producten in jouw tuin te gebruiken. De Nederlandse overheid wil dat we snel van traditionele chemische bestrijdingsmiddelen, overstappen op groen, duurzame gewasbescherming. En dat is misschien voor jouw hond (en jouzelf) een heel goed idee. 

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief