Als hondenmens heb je vast wel eens gezien dat jouw hond gras eet. Dit gedrag kan vreemd lijken, vooral omdat honden van nature vleeseters zijn. Toch is het een veelvoorkomend verschijnsel dat baasjes vaak verbaast. Uit een grootschalige enquete uitgevoerd in het kader van een studie door Hart uit 2008 bleek dat 68% van de honden regelmatig gras at, waarbij de meeste honden geen tekenen van ziekte vertoonden voorafgaand aan het eten van gras en slechts 22% regelmatig braakte na het eten van gras. Interessant was dat jonge honden vaker gras aten dan oudere honden, en dat jongere honden minder vaak ziek leken of braken na het eten van gras.
Je hond eet gras
Waarom eet jouw hond gras? Moet je je hierover zorgen maken? Laten we de redenen achter dit gedrag verkennen en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je hond gezond blijft. .
Normaal hondengedrag
De meeste mensen met honden hebben hier weleens mee te maken. In de praktijk blijkt zelfs dat van alle van alle planten gras het meest gegeten wordt. Het plaatst ons hondenmensen voor een raadsel. Waarom eet een hond gras?
Wat we wel weten: veel honden eten regelmatig gras. Ook wilde honden eten regelmatig gras. Het is dus op zich best normaal hondengedrag.
Een hond eet gras om verschillende redenen
Het is dus best normaal voor een hond om af en toe gras te eten, of beetje op een sprietje te kauwen.
Maagklachten
Een van de meest voorkomende verklaringen voor het feit dat je hond gras eet, is dat een hond dit doet om maagklachten te verlichten. De grassprieten kietelen de keel en de maagwand, zodat een hond braakneigingen krijgt. Dit gebeurt vooral als ze het gras inslikken in plaats van alleen op het gras kauwen. Maar naar schatting van experts is dit in minder dan 22% van de gevallen dat een hond gras eet.
Gebrek aan bepaalde voedingsstoffen
Een andere theorie waarom een hond gras eet, is dat een hond hiermee een tekort aan voedingsstoffen in het dieet aanvult. Gras bevat vezels. Sommige honden kunnen instinctief gras eten om hun spijsvertering te verbeteren. Als het dieet van je hond niet genoeg vezels, vitaminen of mineralen bevat, kunnen ze gras eten om dit aan te vullen. Dit is waarschijnlijker als je hond vaak grote hoeveelheden gras eet.
Honden zijn van oudsher gewend om zelf hun voedsel bij elkaar te sprokkelen. Het kan best zijn dat jouw hond een tekort heeft aan bepaalde voedingstoffen en dit tekort met gras aanvult. Dit zullen met name vezels zijn, nu in lang grassprieten veel vezels zitten. In jong voorjaarsgras zitten vooral veel eiwitten. Als jouw hond regelmatig op lang gras kauwt, check dan het vezelgehalte van jouw merk voer. Je kan ook extra vezels geven in de vorm van pre biotica. Pre biotica is een andere term voor vezels die de darmflora voeden. Pre biotica is altijd een goed idee om het vele gezondheidsvoordelen biedt. Lees meer in de blog: Pre Biotica: een goed idee?
Gras is lekker
Soms is de simpelste verklaring de juiste: je hond eet gras omdat hij /zij dat lekker vindt. Een grassprietje is best smakelijk😊. Sommige honden vinden gras gewoon best lekker. Vieze sokken en leren schoenzolen ook, dus tja… Als je hond elk kruimeltje van de grond haalt na een maaltijd van haar hondenmensen, waarom zou ze dan daar stoppen? Honden zijn geprogrammeerd om naar eten te zoeken, waar ze het kunnen vinden. Het kan best zijn dat jouw hond gras gewoon lekker vindt en in de tuin verder struint op zoek naar eten. Sommige honden worden aangetrokken door de smaak of textuur van vers gras, vooral na een regenbui. Hoewel dit niet voor alle honden geldt, is het een mogelijkheid.
Hond eet gras uit verveling
Sommige honden gaan gras eten uit verveling. Dit geldt met name voor jonge honden. Als je jouw (jonge) hond alleen buiten is en dan gras gaat eten, is de kans groot dat zij zich verveelt. Zij wil lekker spelen; dan maar met gras.
De oplossing is dan jouw jonge hond meer uitdagen: meer met haar gaan bewegen, een zoekspelletje doen, of een kauwspeeltje. Inspiratie nodig? We hebben leuke puppyspelletjes waarmee je jouw pup ook meteen kan trainen.
Het is instinctief gedrag
Een hond die gras eet is in het wild normaal. Het is gewoon iets wat een hond instinctief heeft overgehouden van zijn of haar wilde voorouders. De voorouders van onze honden aten soms ook planten. Ze zaten namelijk hun prooien helemaal op, inclusief de maaginhoud, die vaak gras of andere planten bevatte. En hoewel ons moderne huishond geen prooi meer jaagt, blijven sommige instincten bestaan. Een hond eet gras omdat dit een overblijfsel kan zijn van dit natuurlijke gedrag. Het is een gewoonte die honden nog steeds hebben.
Darmparasieten
Nog een interessante theorie waarom een hond gras eet, is dat het eten van gras en andere planten in de natuur mogelijk een rol speelt bij het verwijderen van darmparasieten. Wilde carnivoren, zoals wolven, stonden voortdurend bloot aan darmparasieten. Net als wilde chimpansees, die bladeren eten om hun darmmotiliteit te vergroten en parasieten uit hun darmen te verwijderen, kunnen wilde honden en katten vergelijkbare instincten hebben ontwikkeld. Het eten van gras zou kunnen helpen om de darmen te reinigen door het materiaal door het spijsverteringskanaal te laten gaan, wat de afvoer van parasieten vergemakkelijkt. Dit gedrag kan bij gedomesticeerde honden zijn blijven bestaan, zelfs als ze niet regelmatig worden blootgesteld aan parasieten.
Waarom eet en hond gras?
De conclusie is dat honden om verschillende reden gras kunnen eten, maar dat het best normaal hondengedrag is. Niet iets om je zorgen over te maken dus. Dit is natuurlijk anders als je hond steeds gras eet en dan gaat braken. Ga dan absoluut naar een dierenarts.
Maar als jouw hond een beetje op gras kauwt en niet hele halmen naar binnen werkt, is er niet zoveel aan de hand. Gras is op zich ook niet schadelijk voor honden, zolang het niet vol zit met kunstmest of pesticiden.
Een natuurlijke tuin
Als jouw hond het heerlijk vindt om op grassprietjes te kauwen, is het wel een goed idee om alleen maar natuurlijke producten in jouw tuin te gebruiken. De Nederlandse overheid wil dat we snel van traditionele chemische bestrijdingsmiddelen, overstappen op groen, duurzame gewasbescherming. En dat is misschien voor jouw hond (en jouzelf) een heel goed idee.
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.