Overkomt jou dat ook wel eens? Ben je lekker met je hond aan de wandel, gaat ze ineens héél intens ergens aan snuffelen en er daarna vrolijk doorheen en overheen rollen. En daarna komt ze nóg blijer naar je toe zodat je haar nieuw verworven geur mee mag opsnuiven. Klinkt… of beter gezegd, ruikt bekend?

En waarom kiezen ze altijd voor de vieste geuren om in te rollen en niet – laten we zeggen – een veld vol lavendel? Bij mijn honden zijn kleine dode dieren of hun ingewanden een absolute nummer 1, maar ik hoor heel graag jullie voorbeelden!

De theorieën over waarom honden over vieze dingen rollen

De meest logische verklaring is dan ook dat honden die vieze geuren gewoon lekker vinden ruiken.  Daarom komen ze daarna ook altijd zo blij naar je toe. Ruik mij eens hondenmens, ik ruik fantastisch!

Eerlijk gezegd weet niemand waarom honden over viezigheid heen rollen. Er zijn wel verschillende theorieën over.

De voorouder was een jager

De voorouder van de hond was de grijze wolf, een jager. Om onduidelijkheden weg te nemen: de huidige wolf is niet de voorouder van onze huishond. Het is meer zo dat onze huidige honden en de huidige wolven allebei dezelfde voorouder hebben, de grijze wolf (net als mensen en chimpansees).

Eén theorie is dat honden over dode dieren of hun poep rollen om hun eigen geur te maskeren en de geur van de prooi over te nemen. Zo kunnen ze beter jagen, zonder dat de prooien hen van ver al ruiken. Het is niet zo dat alle honden nog steeds jagen. Maar de beweging zelf is dus van oudsher bekend. Op zich best een aannemelijk theorie.

Patricia McConnell (een bekende auteur van boeken over het gedrag van de hond) is sceptisch over deze theorie. Volgens haar blog uit 2015 zijn de meeste prooidieren heel visueel ingesteld en hebben zij hele goede en wijde ogen. Ook hebben zij hele goede oren. Zij gebruiken dus met name ogen en oren om hun jagers te spotten. Bovendien, als ze al in staat zouden om een geur van een wolf te spotten, dan zouden zij deze geur ook heus herkennen, als ze een beetje hertenpoep op zich hebben.

Bovendien besluipen wolven hun prooien niet, maar jagen ze ze achterna, net zolang tot ze ze te pakken hebben.

Het delen van informatie met de roedel

Een andere theorie is dat het rollen over dode dieren of over poep bedoeld is om informatie door te geven aan andere honden, die al dan niet deel uit maken van de roedel. Zo zouden wolven de geur op een andere wolf naar de bron kunnen traceren. Bovendien vinden andere leden van de roedel de geur van prooien heel aantrekkelijk, dus het zou een voordeel kunnen zijn voor de voortplanting.

Honden rollen om hun eigen geur achter te laten

Weer een andere theorie (al is deze niet zo populair) gaat uit van is dat een hond niet zozeer naar het dode dier of naar de poep wil ruiken, maar haar eigen geur wil afgeven. Ze wil de prooi (of de ingewanden van een dood dier, of de poep, of een andere viezigheid) als het ware ‘markeren’ met haar eigen lichaamsgeur. Dit is niet heel logisch, omdat honden werkelijk alles markeren met urine, maar het is een theorie.

Rollen is gewoon heerlijk

Waar het op neerkomt.. veel honden vinden het gewoon heerlijk om over vieze dingen heen te rollen. Ze worden altijd enorm blij als ze het gedaan hebben en snappen niet waarom jij zo gek kijkt en met een rare stem roept dat het vies is.  Als je de blije uitdrukking tijdens het rollen en na afloop ziet, is dit helemaal duidelijk. En misschien heeft het rollen wel een belangrijke functie gehad ergens in het evolutionair verleden van de hond, nu constateren we dat honden het rollen gewoonweg héérlijk vinden.

Waarom rollen honden over kaders?

 

Wat kan je tegen het rollen van honden in vieze geuren doen?

Voorkomen is ook hier weer beter dan genezen. Als je niet wil dat je hond in iets heel vies rolt en ruikt naar de ingewanden van een dode vogel, dan is het zaak dat je hond goed luistert als je haar roept. Of je houdt haar aan de riem, in gebieden waarvan je weet dat er wel eens wat kan liggen (langs de rivier, aan het strand, bij een weiland die net bemest is).  Als je hond losloopt, moet je haar dus goed in de gaten houden, wil je het rollen voorkomen.

Als je hond goed luistert naar haar naam, kan je een hoop viezigheid voorkomen. Oefen dit op elke wandeling, zeker als ze jong is. Begin daarmee als je hond aan de riem loopt. Als ze voor je loopt aan de riem, zeg je haar naam. Als ze naar je omkijkt, beloon je haar hiervoor. Soms met een lekker snackje, soms met een aai over de bol of een ‘goed gedaan’ in een vriendelijke stem.

Als je hond niet omkijkt, zeg je nog een keer haar naam op een vrolijke manier. Als ze na drie keer haar naam nog niet heeft omgekeken, dan tik je haar zachtjes op haar billen om haar aandacht te krijgen. Als ze dan wel omkijkt, beloon je haar uitvoerig. En dan werk je vanaf daar verder. Volgende keer probeer je het weer. en je oefent net zo lang tot ze het snapt. Heee, mijn hondenmens zegt mijn naam, als ik omkijk en luister word ik daarvoor beloond.

Probeer het je hond zo makkelijk mogelijk te maken om het goed te doen. Hoe makkelijker je het je hond maakt en hoe vaker je goed gedrag beloont, hoe eerder ze zal doen wat je wil. Als je hond eenmaal goed naar haar naam luistert als ze aan de riem loopt, dan ga je oefenen met loslopen. Hier geldt hetzelfde. Zodra ze naar haar naam luistert, beloon je haar uitvoerig. Soms met een snack, som met een aai en een compliment.

Als je met je hond aan het wandelen bent en ze loopt los, zal ze af en toe naar je omkijken waar je bent. Erken deze kleine momenten. Zeg iets tegen haar als ze dat doet, geef haar een aai of zeg iets op een lieve toon. Hiermee geef je aan dat jullie samen wandelen, een gezamenlijke activiteit.

Als ze goed naar haar naam luistert en komt als ze je roept, dan kan je het rollen goed voorkomen. Als je ziet dat je hond heel veel aandacht heeft voor iets op de grond, roep haar dan. En beloon haar als ze komt.

Maar het gaat natuurlijk af en toe fout

Wat als het misgaat en ze toch in iets vies rolt? Dit kan altijd gebeuren, je hond rolt over vuilnis heen, of over een dood dier of over poep. Straf haar dan niet; het is natuurlijk gedrag die je hond vertoont op een moment dat ze blij is en ze zich lekker voelt.

Jouw hond rolt echt niet over iets om jou te plagen. Ze rolt over iets omdat ze blij is en het lekker vindt. Straf haar dus niet, maar probeer haar zo kort mogelijk te laten rollen, om erger te voorkomen. Zorg dat er altijd een oude handdoek in je auto ligt, of een oud T-shirt die je je hond aan kan trekken als je een stukje moet rijden. Thuis aangekomen zal je je hond moeten wassen. Dikke kans dat ze daarna juist zal willen rollen, maar dan ruikt ze tenminste heel even lekker.😊 Wil je weten hoe je je hond moet wassen? Click dan door naar de blog ‘5 Tips voor het wassen van je hond‘.

Hulpmiddelen om het rollen in vieze dingen te voorkomen.

Dogline Hondenriem Hubertus Gold Jachtriem

Doe je hond aan de riem als je door een gebied loopt waar veel kans is op karkassen of poep, zoals langs rivieren, op het strand, bij een weiland die net bemest is.

Ga naar jachtriem
Dogline Clydach Traditional Salmon Crunchy Snack 100 gram

Zorg dat je hond goed naar haar naam luistert, zodat ze komt als je haar roept. Gebruik hiervoor een snack die lekker èn gezond is, zoals de zalm snacks van Clydach. Volledig graanvrij met 85% vis. 

Ga naar Clydach Salmon

Toegegeven, deze Grooming Wipes helpen niet om het rollen in viezigheden te voorkomen. Maar je kan je hond daarna wel helemaal opfrissen zonder dat je haar helemaal hoeft te wassen. 

Ga naar Grooming Wipes

MEER LEESVOER:

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief