Als we vragen naar de voordelen van het geven van een visolie aan honden, beginnen de ogen van Geert van der Velden te stralen. Ach, dat zijn er zóveel. Maar, voordat Geert van der Velden wil uitweiden over deze voordelen, maakt hij een kanttekening. Eigenlijk zou het voer dat je dagelijks aan jouw hond geeft, moeten voldoen aan de behoefte van een hond aan Omega 3 vetzuren


Interview met Geert van der Velden, Innovation Manager bij IQI. IQI staat voor International Quality Ingredients. Dit wereldwijde bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van voedingsstoffen aan diervoederproducenten wereldwijd.

Eigenlijk zou het voer dat je aan jouw hond geeft, moeten voldoen aan de dagelijkse behoefte van een hond aan Omega 3 vetzuren.

Alleen, de praktijk is vaak anders. En bovendien kunnen er omstandigheden zijn waardoor jouw hond behoefte heeft aan een extra dosis Omega 3-vetzuren.. En dan komt visolie om de hoek kijken.

Welke omstandigheden dit zijn?
Denk daarbij aan de leeftijd. Zowel puppies als senior honden kunnen enorm baat hebben bij de Omega 3 -vetzuren. Maar ook honden die zijn zijn of ziek zijn geweest, kunnen extra Omega 3 vetzuren gebruiken, net als honden met een (chronische) ontsteking of honden met vachtproblemen. Ook honden die heel actief zijn, zoals sporthonden, jachthonden en politiehonden kunnen baat hebben bij een Omega 3-supplement.  

De voordelen van visolie voor honden

Het begrip ‘Omega 3- vetzuren’ is eigenlijk wel wat te breed. Het gaat voornamelijk om de twee Omega 3-vetzuren EPA en DHA. Daarom heeft Geert van der Velden het vaak over het geven van visolie aan honden. In visolie zitten namelijk deze twee Omega 3-vetzuren.

EPA

Het Omega 3-vetzuur EPA werkt ontstekingsremmend. En je kan je voorstellen dat dit allerlei voordelen heeft voor de gezondheid van jouw hond. Het werkt preventief bij gewrichtsklachten en werkt pijnverlichtend bij gewrichtsaandoeningen.

Meerdere studies hebben aangetoond dat honden met reumatoïde arthritis kunnen profiteren van een behandeling met EPA. En ook honden met osteoarthritis hebben veel baat bij een EPA-supplement.

De symptomen van honden met artrose verbeterde in studies door het geven van visolie: de ontstekingsreactie verminderde en het remde de afbraak van kraakbeen. Ontstekingen zijn een manier waarop ons lichaam ziektes en bacteriën weert. Maar als deze ontstekingen blijvend zijn kan dit tot vele gezondheidsklachten leiden, zoals hartziekten, nierziekten, blaasziekten en zelfs kanker. Ook veel huidaandoeningen worden veroorzaakt door ontstekingen.

Daarom is EPA zo’n belangrijke stof.

Maar EPA doet nog meer voor de gezondheid van jouw hond. EPA beschermt namelijk de hart- en bloedvaten, verlaagt de bloeddruk. EPA is goed voor de huid en de vacht. Verder geeft EPA een boost aan de algehele weerstand.

DHA

Het tweede Omega 3-vetzuur  die mega belangrijk is, is de stof DHA. DHA is goed voor de hersenen en werkt preventief tegen hersenaandoeningen (zoals dementie). Zowel puppies als oudere honden kunnen enorm profiteren van een DHA supplement, omdat het goed is voor de hersen(ontwikkeling). Maar DHA helpt ook tegen depressies en angst. Verder is DHA goed voor de ogen.

Dogline omega 3 in hondevoer beter uit plantaardoge omega id omega afkomstig van vis

Plantaardige Omega 3-vetzuren versus dierlijke Omega 3-vetzuren

De reden dat Geert van der Velden liever over het geven van een visolie supplement praat, dan over Omega 3 supplement in het algemeen, is ingegeven door het volgende.

In plantaardige oliën zitten ook veel Omega 3-vetzuren. Dit is veelal de Omega 3-vetzuur ALA. In lijnzaadolie bijvoorbeeld zit 60% Omega 3-vetzuren, maar dat is dus ALA. ALA zelf doet niet zoveel. De stof moet nog worden omgezet in EPA en DHA. En het probleem is dat ALA in het lichaam weliswaar wordt omgezet in EPA, maar bij honden is dat slechts ergens tussen de 5% en 20%. Er blijft dus niet zoveel van over.

En de conversie van ALA in de stof DHA is nog veel lager, namelijk slechts 1%. Dus het geven van plantaardige Omega 3 vetzuren aan honden, is veel minder effectief dan het geven van visolie, omdat in visolie wel EPA en DHA zit.

Anders dan voor een glanzende vacht dan, want dat krijgt jouw hond wel van ALA.

De Europese regels met betrekking tot EPA

In de Europese Unie gelden allemaal regels voor gezondheidsclaims met betrekking tot Omega 3-vetzuren. Zo is bepaald dat als een producent een claim wil maken dat haar voeding of supplement gezondheidsvoordelen heeft voor de gewrichten van honden met osteoarthritis, er minimaal 3,3,% Omega 3 vetzuren in het product moet zitten, waarvan minimaal 0,38% EPA.

Omega 6-vetzuren

Als je het hebt over Omega 3 vetzuren dan heb je het meteen ook over Omega 6 vetzuren. Je leest altijd dat deze twee stoffen in de goede verhouding in voer moeten zitten. Maar hoe zit dit precies?

Voor de omzetting van Omega 6 vetzuren heb je dezelfde enzymen nodig als voor de omzetting van Omega 3 vetzuren, legt Geert van der Velden uit. Dus als de voeding van de hond teveel Omega 6 vetzuren bevat, dan kunnen de Omega 3 vetzuren niet worden omgezet in EPA en DHA.

Wat is de ideale verhouding?

De ideale verhouding Omega 3: Omega 6 is 1:5 (liefst 4). Dat betekent dat er maximaal 4 of 5 keer zoveel Omega 6 in het voer mag zitten dan Omega 3.

Wat is beste visolie?

We hebben het steeds over visolie in het algemeen, maar de ene vis levert veel meer EPA en DHA op, dan de andere. Ansjovis en sardines kunnen wel 18% EPA leveren en 12% DHA. Makreel levert 12% DHA en 7% EPA.

Zalm

Bij zalmolie hangt het ervan of het wilde of gevangen zalm is: wilde zalm levert 11% DHA en 9% EPA, terwijl gekweekte zalm 4% DHA en 3% EPA levert. De reden hiervan – legt Geert van der Velden uit – is dat vroeger aan gekweekte zalm vis werd gevoerd. Kort door de bocht had je 1 kg verse vis nodig om 1 kg zalm te kweken.

Tegenwoordig wordt aan gekweekte zalm soja producten gevoerd. Dit is ook logisch uit het oogpunt van duurzaamheid. Maar dit leidt dus tot een daling van de hoeveelheid EPA en DHA in gekweekte zalm. 

Het goede nieuws is dat de wetenschap ondertussen natuurlijk niet stil zit. Men is begonnen met het geven van algenolie aan gekweekte zalm. Algen zitten namelijk ook vol met Omega 3 vetzuren. Hier wordt heel veel van verwacht. Alleen bij zalm duurt het een paar jaar voordat het niveau van EPA en DHA gestegen zal zijn.

Wist je dat je ook rechtstreeks algen aan jouw hond kan geven (of zeewier)?  Bepaalde algen en zeewier zit vol met Omega 3 vetzuren. Hier gaan we als Dogline zeker op terugkomen, want dit is met het oog op duurzaamheid heel interessant, terwijl het wel de gezondheidsvoordelen voor je hond heeft.

Hoe zit het met schapenvet?

Een wijdverbreid misverstand: in schapenvet zitten geen Omega 3-vetzuren. Schapenvet is gewoon verzadigd vet. Dit zal goed zijn voor de vacht, maar Geert van der Velden kan geen andere gezondheidsvoordelen verzinnen.

Dogline wat is nu de beste vis voor visolie omega 3

Hoeveel visolie is goed voor honden?

De maag van een hond kan maar een bepaalde hoeveelheid vet verteren. Dus je moet niet teveel Omega 3 vetzuren geven. Er zit een risico aan als je teveel geeft. Jouw hond kan gaan braken of diarree krijgen*

* Volgens ‘The National Research Council publication on Nutrient Requirements of Dogs and Cats’ is voor honden de maximum hoeveelheid EPA + DHA 370 mg per (kg lichaamsgewicht) 0.75. Als jouw hond 10 kg weegt, mag hij/zij maximaal (10: 0,75= 7,5) x 370 mg = 2,775 mg EPA en DHA binnenkrijgen.

Geef visolie altijd tegelijk met het voer

Geert raadt aan om de visolie of het andere Omega 3-supplement altijd in combinatie met voer te geven. Dus liefst alle eiwitten, vetten, mineralen en vitamines tegelijk geven.

Warm de visolie liever niet op, want dan heb je kans op oxidatie. Oxidatie betekent gewoon bederf. Ook graag de visolie op een donkere en koele plek bewaren. Als je trouwens hondenbrokken geeft die DHA en EPA bevatten, is het advies om de zak luchtdicht en donker te bewaren, zodat de brokken zo min mogelijk oxideren.

Sporthonden

Visolie zou voor sporthonden een goede keus zijn. Sporthonden zullen eerder gewrichtsproblemen krijgen en de stof EPA werkt daartegen preventief. Ook helpt visolie hartproblemen voorkomen. Daarbij is DHA goed voor de hersenen en de ogen. Dus sporthonden zoals jachthonden, politiehonden, schapenhonden, agility honden of canicross honden zullen zeker baat hebben bij visolie.

Vitaminen en Supplementen

Icelandpet Omega-3 sardientjesolie

Vanaf: 18.85

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Skin and Coat Oil

37.55

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Skin & Coat

28.95
38.95

Voer met extra Omega 3

Vanwege de gezondheidsvoordelen is het handig om elke dag Omega 3 aan jouw hond te geven. Het Britse merk Clydach heeft om deze reden aan al het voer extra Omega 3 toegevoegd. Zowel aan het Clydach droogvoer als aan het Clydach natvoer. En ook de Clydach Salmon Crunchy Snacks zitten boordevol Omega 3. 

Wist je dat Clydach de Schotse Salmon ethisch wordt gehouden? De zalm wordt afgenomen van vertrouwde Britse vissers en deze wordt gekweekt volgens de hoogste normen van diervriendelijkheid en milieu. 

Vanaf: 15.75
Vanaf: 14.25
Uitverkocht

Meer lezen?

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief