Jouw puppy is bijna uitgegroeid tot een jong volwassen hond. Dat betekent dat je van puppyvoer moet overschakelen naar voer voor volwassen honden. Maar hoe weet je nu wanneer dit moment precies gekomen is? Ofwel: hoe lang moet een puppy puppyvoer?

Hoe lang geef je puppyvoer?

In ons artikel ‘Hoeveel eten heeft een puppy nodig’, zijn we uitgebreid ingegaan op de verschillende groeicurven van puppies. Deze groeicurve is (nog) belangrijker voor de vraag tot wanneer je puppyvoer geeft, dan de leeftijd van de pup. De reden hiervan is dat kleine honden een hele andere groeicurve hebben dan middelgrote of grote honden.

Puppies van kleine rassen, groeien langzamer en zijn eerder uitgegroeid. Puppies van grote rassen, groeien veel sneller en groeien – afhankelijk van de grootte – nog lang door. De vraag hoe lang je puppyvoer geeft, heeft alles te maken met deze groeicurve. Wil je weten hoeveel voer je aan je puppy moet geven? Lees hier alles over in  het artikel ‘Hoeveel eten heeft een puppy nodig‘. 

Wanneer stoppen met puppyvoer?

De regel is dat zodra een puppy 90% van haar verwachte volwassen gewicht heeft bereikt, je stopt met het geven van puppyvoer. Het is belangrijk om op tijd over te stappen omdat in puppyvoer veel kilocalorieën zitten, die nodig zijn om te groeien. Een pup gebruikt ongeveer de helft van de energie die zij binnenkrijgt, voor de groei van haar lichaam en haar ontwikkeling. Zodra je pup (bijna) is uitgegroeid, is het belangrijk over te stappen op voer die het bijna volwassen lichaam in stand houdt. Dit komt omdat zij minder kilocalorieën nodig heeft om te groeien; als je puppyvoeding zou blijven geven, zou je (bijna) volwassen hond te dik worden.

Zodra je puppy 90% van haar verwachte volwassen gewicht heeft bereikt, stop je met het geven van puppyvoer.

De verschillende groeicurves bij puppies

Maar als elke pup anders groeit, hoe weet je dan wanneer je moet overstappen van puppyvoer op voer voor volwassen honden? Over het algemeen groeien pups van kleine rassen sneller dan puppies van grote rassen en zijn zij sneller uitgegroeid. Reuze rassen (meer dan 40 kg), kunnen soms wel 18 tot zelfs 24 maanden doorgroeien. Teven en reuen hebben ook weer verschillende groeicurven. Als je precies wil weten wanneer jouw puppy 90% van haar volwassen gewicht heeft bereikt, dan kan je dit aan je dierenarts vragen bij de vaste prikjes en jaarlijkse check-up.

Wanneer stap je met je pup over op volwassen voer?

Voor de vraag wanneer je stopt met puppyvoer, kan je uitgaan van de volgende uitgangspunten.

Pups met een volwassen gewicht tot ongeveer 15 kilogram

De puppies van honden van kleine rassen zijn volwassen rond de 10 a 12 maanden. Je kan dan ook als uitgangspunt nemen dat kleine honden iets eerder dan hun eerste verjaardag over moeten stappen op voer voor volwassen honden. Maar let op! Er zijn enkele kleine rassen die eerder volwassen worden, soms wel tussen de 7 en 9 maanden.

Puppies met een volwassen gewicht tot ongeveer 25 kilogram

Puppies van middelgrote rassen zijn ongeveer tussen 12 en 16 maanden volwassen. Stap dus bij ongeveer een jaar over op volwassen voer, tenzij jouw dierenarts aangeeft dat jouw pup een langere groeicurve heeft.

Puppies met een volwassen gewicht tussen 25 en 40 kilogram

Puppies van large breeds worden tussen 12 en 18 maanden volwassen. Afhankelijk van de groeicurve van jouw hond, zal je in deze periode over moeten stappen op voer voor volwassen honden.

Puppies met een volwassen gewicht boven 40 kilogram

Puppies van reuze rassen groeien vaak langzaam en lang door. Sommige rassen groeien wel tot 24 maanden. Als uitgangspunt kan je aanhouden dat je rond de 1,5 jaar overstapt, maar overleg met de dierenarts wanneer dit moment precies is.

Wil je weten hoe je overstapt van puppyvoeding op voeding voor volwassen honden? Download dan ons overstapprogramma.  

Download ons overstapprogramma

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.