Wil je weten wanneer je mag overstappen op volwassen hondenvoer? Voor de beantwoording van die vraag is het van belang te weten: wanneer is een hond volwassen?

Tot wanneer puppyvoer?

Hoe lang is een hond puppy? In ons artikel ‘Hoeveel eten heeft een puppy nodig’, zijn we uitgebreid ingegaan op de verschillende groeicurven van puppies. Voor de vraag tot wanneer een hond puppy is, is deze groeicurve van belang. Belangrijker nog dan de leeftijd. De reden hiervan is dat kleine honden een hele andere groeicurve hebben dan middelgrote of grote honden.

De verschillende groeicurves

De hond is uniek: afhankelijk van het ras varieert het lichaamsgewicht van 1 kg (Chihuahua) tot meer dan 100 kilo (St. Bernard). Hoe lang het duurt dat een opgroeiende puppy nodig heeft om een volwassen lichaamsgewicht te bereiken, varieert ook aanzienlijk. Grote rassen hebben een langere groeiperiode hebben dan kleinere rassen.

De vraag hoe lang je puppyvoer geeft heeft alles te maken met de vraag tot wanneer een hond een puppy is. Wil je weten hoeveel voer je aan je puppy moet geven? Lees hier alles over in  het artikel ‘Hoeveel eten heeft een puppy nodig‘.

Puppyvoer, tot wanneer?

De regel is je puppyvoer geeft tot een puppy 90% van haar verwachte volwassen gewicht heeft bereikt. Het is belangrijk om op tijd over te stappen omdat in puppyvoer veel kilocalorieën zitten, die nodig zijn om te groeien. Een pup gebruikt ongeveer de helft van de energie die zij binnenkrijgt, voor de groei van haar lichaam en haar ontwikkeling. Zodra je pup (bijna) is uitgegroeid, is het belangrijk over te stappen op voer voor volwassen honden. Dit komt omdat zij minder kilocalorieën nodig heeft om te groeien; als je puppyvoeding zou blijven geven, zou je (bijna) volwassen hond te dik worden.

Zodra je puppy 90% van haar verwachte volwassen gewicht heeft bereikt, stap je over op voer voor volwassen honden

De verschillende groeicurves bij puppies

Maar als elke pup anders groeit, hoe weet je dan wanneer je moet overstappen naar volwassen hondenvoer? Over het algemeen groeien pups van kleine rassen sneller dan puppies van grote rassen en zijn zij sneller uitgegroeid. Reuze rassen (meer dan 40 kg), kunnen soms wel 18 tot zelfs 24 maanden doorgroeien. Teven en reuen hebben ook weer verschillende groeicurven. Als je precies wil weten wanneer jouw puppy 90% van haar volwassen gewicht heeft bereikt, dan kan je dit aan je dierenarts vragen bij de vaste prikjes en jaarlijkse check-up.

Wanneer stap je met je pup over op volwassen hondenvoer?

Puppyvoer, tot wanneer? je kan hierbij uitgaan van de volgende uitgangspunten.

Pups met een volwassen gewicht tot ongeveer 15 kilogram

De puppies van honden van kleine rassen zijn volwassen rond de 10 a 12 maanden. Je kan dan ook als uitgangspunt nemen dat kleine honden iets eerder dan hun eerste verjaardag over moeten stappen op voer voor volwassen honden. Maar let op! Er zijn enkele kleine rassen die eerder volwassen worden, soms wel tussen de 7 en 9 maanden.

Puppies met een volwassen gewicht tot ongeveer 25 kilogram

Puppies van middelgrote rassen zijn ongeveer tussen 12 en 16 maanden volwassen. Stap dus bij ongeveer een jaar over op volwassen voer, tenzij jouw dierenarts aangeeft dat jouw pup een langere groeicurve heeft.

Puppies met een volwassen gewicht tussen 25 en 40 kilogram

Puppies van large breeds worden tussen 12 en 18 maanden volwassen. Afhankelijk van de groeicurve van jouw hond, zal je in deze periode over moeten stappen op voer voor volwassen honden.

Puppies met een volwassen gewicht boven 40 kilogram

Puppies van reuze rassen groeien vaak langzaam en lang door. Sommige rassen groeien wel tot 24 maanden. Als uitgangspunt kan je aanhouden dat je rond de 1,5 jaar overstapt op volwassen hondenvoer, maar overleg met de dierenarts wanneer dit moment precies is.

Wil je weten hoe je overstapt van puppyvoeding op voeding voor volwassen honden? Download dan ons overstapprogramma.

Download ons overstapprogramma

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief