Jij en jouw hond zijn al jaren bij elkaar. Op een dag ontdek je de eerste grijze haren: jouw hond is een senior hond geworden. De oudere hond heeft andere voeding nodig dan een jong volwassen hond. We raden je aan over te stappen op speciaal senior hondenvoer.

Wanneer is een hond een ‘senior’?

Je noemt een hond een ‘senior hond’ als hij/zij 75 tot 80% van de verwachte levensduur er op heeft zitten. Honden van grotere rassen worden dan ook eerder senior, dan honden van kleine rassen, omdat grote rassen nu eenmaal korter leven. In het algemeen spreek je van een ‘ senior hond’ vanaf 8 jaar, maar bij grote rassen kan een hond van 6 al een senior zijn. Wij raden je aan niet alleen naar de (biologische) leeftijd te kijken, maar ook naar de algemene gezondheid van jouw hond en de mate van activiteit.

Levenslange gewichtscontrole houdt jouw hond langer jong

Een hond die zijn leven lang een gezond gewicht heeft, blijft veel langer fit en heeft minder gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Uit een wetenschappelijk onderzoek* dat met Labrador Retrievers is gedaan, blijkt dat het verminderen van de hoeveelheid voer met 25% enorme positieve gevolgen heeft. de honden bleven veel langer van een middelbare leeftijd (in plaats van senior) en de beginnende verschijnselen van chronische ziektes kwamen veel later op gang. En het aantal honden met artrose lag veel lager. Kortom: een hond met een optimaal gewicht blijft daadwerkelijk veel langer jong! Lees alles over overgewicht in onze blog ‘Overgewicht bij honden‘. 

Overgewicht bij een senior hond

Een oudere hond beweegt over het algemeen minder dan een puppy of een jong volwassen honden. Hij/zij slaapt langer en ligt meer. De senior hond verbrandt hierdoor minder calorieën. Daarnaast heeft de oudere hond een lagere verbranding dan een jong volwassen hond: zijn/haar metabolisme werkt trager. De senior hond heeft dan ook de neiging dikker te worden. Overgewicht moet koste wat kost worden voorkomen, omdat dit de belangrijkste oorzaak is van vroegtijdig overlijden van senior honden.

Gewrichtsproblemen

Bovendien krijgen honden met overgewicht – zeker als ze al wat ouder zijn – last van gewrichtsproblemen, zoals artrose, waardoor hij/zij pijn lijdt, minder goed kan bewegen en soms zelfs kreupel wordt.

Het is dus belangrijk om het gewicht van de senior hond goed in de gaten te houden en de voeding hierop aan te passen.

In ons artikel ‘Overgewicht bij honden‘ lees je meer over overgewicht en manieren om dit te voorkomen. In ons artikel ‘artrose bij jouw hond lees je meer over manieren om pijn te verminderen en gewrichtsslijtage te voorkomen.

Bronnen: 

  • Lawler, D.F. et al. Diet Restriction and ageing in the dog: major observations over two decades. Br J. Nutr. 2008 99(4), p. 793-805
  • Smith G.K. et al., Chronology of hip dysplasia development in a chort of 48 Labrador Retrievers followed for life. Vet Surg 2021, 41 (1), p. 20-33
  • Kealy R.D. et al., Five-year Longitinal study on limited food consumption and development of osteoarthristis in coxofemoral joints of dogs. J. Am. Vet Med Assoc 1997, 210 (2), p. 222-225
  •  

Speciaal voor voor senior hond

39.9562.95
51.4981.95

Waarom senior hondenvoeding?

Zoals wij in de blog ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond?’ hebben uitgelegd is het belangrijk dat het hondenvoer dat je aan jouw senior hond geeft, alle voedingsstoffen bevat die jouw hond in goede gezondheid houden. Daarnaast is het belangrijk dat hondenvoer bepaalde stoffen niet bevat, zoals kunstmatige toevoegingen die zijn/haar organen belasten. Voor oudere honden gelden iets andere eisen dan voor jong volwassen honden.

Minder vet

Het is belangrijk om het gewicht van jouw senior hond vanaf 6 tot 9 jaar goed in de gaten te houden, omdat overgewicht dient te worden voorkomen.  Als een senior hond eenmaal te dik is, is het heel lastig om het gewicht weer op peil te krijgen. Grijp dus in voordat het zover komt. Een senior hondenvoeding bevat een lager vetgehalte dan normale adult hondenbrokken. Minder vet betekent minder calorieën.

Dierlijk vet

Het is belangrijk dat dierlijk vet in senior hondenvoer zit, die jouw senior hond voldoende Omega 3 vetzuren oplevert. Met name de Omega 3-vetzuur EPA voorkomt gewrichtsklachten bij de oudere hond, één van de meest voorkomende ouderdomskwaaltjes.

Minder koolhydraten

Zoals al eerder geschreven: overgewicht is het grootste risico bij een oudere hond. Overgewicht kan namelijk leiden tot allerlei kwaaltjes en ziektes, en vormt daarmee de grootste bedreiging voor de gezondheid van de oudere hond. Het senior hondenvoer zou dan ook weinig koolhydraten moeten bevatten, zodat overgewicht wordt voorkomen.

Eiwit

In de blog ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’ hebben wij uitgelegd dat het belangrijk is dat uw hond voldoende hoogwaardige eiwitten binnen krijgt. Dit geldt zeker ook voor jouw senior hond! Jouw senior hond moet net zoveel proteïne binnen krijgen als volwassen honden, om er zeker van te zijn dat spiermassa behouden blijft. Omdat een senior hond een mindere hoeveelheid eet, zou het proteïne gehalte in het voer eigenlijk hoger moeten zijn. Daarom is het beter om senior hondenvoer te geven. Dan is de hoeveelheid proteïne aangepast aan het aantal kilocalorieën per kilogram. Zo weet je dus zeker dat jouw senior hond voldoende proteïne binnenkrijgt. 

Hoogwaardige eiwitten

Voor de gezondheid van jouw oudere hond is het belangrijk dat dierlijke eiwitten in het voer zitten, afkomstig van vlees, vis en eieren. Twee hele belangrijke aminozuren (waaruit eiwitten zijn opgebouwd) zijn glucosamine en chondroitine. Vers vlees levert deze twee aminozuren, die van ongelooflijk groot belang zijn bij de voorkoming van gewrichtsklachten en vermindering van gewrichtsklachten. Lees hier meer over in ons artikel ‘Artrose bij jouw hond.’.

Meer vitamines en mineralen

Een oudere hond heeft meer vitamines en mineralen nodig dan een jong volwassen hond. Het is dus belangrijk dat het hondenvoer voor deze senior wordt aangepast aan deze verhoogde behoefte. Een goede senior hondenvoer dient meer vitamines en mineralen te bevatten dan de voeding voor een jong volwassen hond.

Magnesium

Oudere honden worden wat strammer. Spieren en botten worden stijver. Het is dus van belang dat de senior hond extra magnesium binnenkrijgt.

Meer vezels

Senior hondenvoer bevat meer vezels dan normale adult voeding. Vezels stimuleren de darmen waardoor obstipatieklachten worden voorkomen.

Wat is het beste senior hondenvoeding?

Helaas zijn er geen eenduidige richtlijnen over de vraag wat dient te worden verstaan onder ‘senior hondenvoer’. Het is dus belangrijk om naar de ingrediëntenlijst te kijken die op de verpakking staat vermeld.

Hondenbrokken voor de oudere hond of natvoer?

Het voordeel van hondenbrokken ten opzichte van natvoer is dat gebitsproblemen worden voorkomen. En laat dat nou net één van de meest voorkomende ouderdomskwaaltjes zijn van de oudere hond.

Dieetvoeding voor de oudere hond

Dogline heeft meerdere soorten voeding, speciaal voor de oudere senior hond. Wij denken dat we het beste senior hondenvoer voor je hebben uitgezocht:

Acana Heritage Senior

Dit dieetvoer is uitermate geschikt voor de oudere hond. Acana Heritage Senior heeft een vleesgehalte van 65%, waarvan 1/3e deel vers wordt verwerkt. Vers vlees levert (onder meer) glucosamine en chondroitine. Acana Heritage Senior bevat 1500 mg/kg glucosamine en 900 mg/kg chondroitinesulfaat. Met dit dieetvoer krijgt jouw hond bovendien 33% eiwitten binnen, die hoogwaardig zijn en volledig afkomstig zijn uit dierlijke bron.

Acana Heritage Senior bevat maar weinig koolhydraten: slechts 30%. Dit zijn geen granen, rijst, aardappel of tarwe, maar allemaal groente en fruit die een laag-glycemische waarde hebben. Dat betekent dat deze koolhydraten langzaam wordt verteerd, waarbij de hond langer een verzadigingsgevoel zal hebben en de bloedsuikerspiegel niet zo veel zal schommelen. Door de enorme hoeveelheid groente en fruit bevat Acana Heritage Senior alle noodzakelijke vitamines en mineralen die jouw oudere hond nodig heeft.

Acana Heritage Senior is volledig vrij van kunstmatige toevoegingen/kleurmiddelen/smaakstoffen, zodat de organen van jouw senior hond niet worden belast.

Orijen Whole Prey Senior

Orijen Whole Prey Senior heeft een vleesgehalte van maar liefst 85%, waarvan 2/3e deel vers wordt verwerkt. Dit vers vlees levert glucosamine en chondroitine in natuurlijke vorm: 1400 mg/kg glucosamine en 1200 mg/kg chondroitinesulfaat. Dit speciale voer zal jouw oudere hond nog lang in goede conditie houden. Orijen Whole Prey Senior levert je senior hond 38% eiwitten, die hoogwaardig zijn en volledig afkomstig zijn uit dierlijke bron.

Orijen Whole Prey Senior heeft nog minder koolhydraten, dan Acana Heritage: maar 20%. Dit zijn geen granen, rijst, aardappel of tarwe, maar allemaal groente en fruit die een laag-glycemische waarde hebben. Het hoge vleesgehalte en de laag-glycemische koolhydraten worden langzaam verteerd, waarbij de hond langer een verzadigingsgevoel zal hebben en de bloedsuikerspiegel niet zal schommelen.

Orijen Whole Prey Senior zit boordevol natuurlijke vitamines en mineralen, afkomstig van het groente en fruit dat verwerkt is.

In Orijen Whole Prey wordt geen enkele kunstmatige toevoeging of kleurmiddel toegevoegd, zodat de organen van jouw oudere hond niet worden belast.

Edgard & Cooper Senior Verse Scharrel Kip en Noorse Zalm

Edgard & Cooper heeft een speciale voeding voor senioren. De vleessoorten die gebruikt zijn, zijn verse Noorse zalm en Verse Scharrelkip. Beide vlees/vissoorten zijn licht verteerbaar en weinig belasten voor de seniorenmaag. De verse zalm is uiteraard duurzaam gekweekt en bevat het dierlijk vetzuur Omega 3. Dit vetzuur houdt het brein scherp. En de kip is uiteraard scharrelkip. Kip is mager vlees en caloriearm. Er zit maar 12% vet in dit seniorvoer. Als jouw hond de neiging heeft aan te komen, is dit dus een hele goede keuze. 

In Edgard & Cooper wordt alleen vers vlees en vis verwerkt. Dit vlees en vis wordt verwarmd tot maximaal 90C, zodat alle goede voedingstoffen volledig ten goede aan jouw hond komen. Dit geldt met name voor de eiwitten. 

In Edgard & Cooper senior zitten geen granen, maar deze voeding is gevuld met gezonde groenten en fruit, boordevol vitamines en mineralen. En voor de gewrichten zijn glucosamine en chondroïtine toegevoegd.

Hubertus Gold Sensitive

Hubertus Gold Sensitive is eveneens geschikt voor de oudere hond. Het belangrijkste ingrediënt is lamsvlees, welk vlees hoogwaardige eiwitten bevat. Hubertus Gold Sensitive bevat minder vet, meer calcium, ijzer en meer vitamines en mineralen. Hubertus Gold Sensitive bevat meer foliumzuur, biotine, niacine. Ook zijn de mineralen magnesium en taurine toegevoegd. Hubertus Gold Sensitive bevat meer vitamine A, D3, E, B2 en B6. Hubertus Gold Sensitive is volledig graanvrij, terwijl het wel boordevol vezels zit, voor een optimaal werkende darmfunctie.

39.9562.95
51.4981.95

meer informatie over de senior hond

>