Jij en jouw hond zijn al járen bij elkaar. Op een dag ontdek je de eerste grijze haren: jouw hond is een senior hond geworden. De oudere hond heeft andere voeding nodig dan een jong volwassen hond. Of beter gezegd: jouw oudere hond heeft bepaalde voedingsstoffen extra nodig om in optimale gezondheid te blijven en zo gezond mogelijk oud te worden. We raden je aan over te stappen op speciaal senior hondenvoer. Wat je ook kan doen is bepaalde voedingsstoffen aan het dieet van je hond toevoegen. 

Wanneer is een hond een ‘senior’?

Wanneer je een hond een senior hond noemt verschilt per ras. Honden van grotere rassen worden dan eerder een senior, dan honden van kleine rassen, omdat grote rassen korter leven. Bij grote rassen begint ‘de ouderdom’ dus eerder dan bij kleine rassen. Honden van grote rassen worden meestal als senior aangeduid vanaf 5 tot 8 jaar. Middelgrote rassen vanaf ongeveer 8 jaar en kleine rassen vanaf ongeveer 10 jaar. Maar dit zijn slechts algemeenheden. Elke hond wordt anders oud, omdat elke hond anders heeft geleefd. De basis van een gezonde ouderdom ligt bij de genen èn bij een gezonde levensstijl. Lees meer in ons artikel ‘Vijf leefregels voor een lang en gezond leven van jouw hond‘.

Levenslange gewichtscontrole houdt jouw hond langer jong

Een hond die zijn leven lang een gezond gewicht heeft, blijft veel langer fit en heeft minder gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Uit een wetenschappelijk onderzoek* dat met Labrador Retrievers is gedaan, blijkt dat het verminderen van de hoeveelheid voer met 25% enorme positieve gevolgen heeft. De honden bleven veel langer van een middelbare leeftijd (in plaats van senior) en de beginnende verschijnselen van chronische ziektes kwamen veel later op gang. En het aantal honden met artrose lag ook veel lager. Kortom: een hond met een optimaal gewicht blijft daadwerkelijk veel langer jong! Lees alles over overgewicht in onze blog ‘Overgewicht bij honden‘.

Ouderdomsverschijnselen

Sommige ouderdomskwalen liggen voor de hand, zoals een achteruitgang van het zicht en van het gehoor. Andere kwaaltjes zou je misschien niet zo snel verwachten.

Een senior hond is vatbaarder voor ziekten. De functies van het lichaam gaan achteruit en het lichaam van de senior hond is minder goed in staat zichzelf te helen. Er ontstaat schade aan de cellen en de organen, afvalstoffen worden minder goed afgevoerd en de oudere hond is vatbaarder voor oxidatieve stress. Ook treden er wel gedragsveranderingen op. Maar ook ontstaan veel gewrichtsproblemen, zoals artrose. En soms skeletaandoeningen of stofwisselingsstoornissen. Lees meer hierover in ons artikel ‘Alles wat je moet weten over oude honden‘. Alles verandert dus als je hond ouder wordt. En daar hoort een aangepaste voeding of een supplement bij.

Alles verandert dus als je hond ouder wordt. En daar hoort een aangepaste voeding bij.

Andere voedingsbehoeften

Veel van de ouderdomsverschijnselen hebben invloed op de voeding van jouw senior hond. Zowel op de voedingsstoffen als in de hoeveelheid energie die de voeding aan jouw hond geeft. Je kan je voorstellen dat gewrichtsaandoeningen leiden tot verminderde activiteit. En daarmee heeft jouw hond ook minder energie nodig. Energie drukken we uit in de hoeveelheid kilocalorieën van het voer per kilogram. Als je jouw oudere hond minder voer zou geven omdat ze minder beweegt, krijgt ze weer te weinig voedingsstoffen binnen. Daarom wordt aangeraden voer voor senior honden te geven.

Overgewicht bij een senior hond

Een oudere hond beweegt over het algemeen minder dan een puppy of een jong volwassen honden. Hij/zij slaapt langer en ligt meer. De senior hond verbrandt hierdoor minder calorieën. Daarnaast heeft de oudere hond een lagere verbranding dan een jong volwassen hond: zijn/haar metabolisme werkt trager. De senior hond heeft dan ook de neiging dikker te worden. Overgewicht moet koste wat kost worden voorkomen, omdat dit de belangrijkste oorzaak is van vroegtijdig overlijden van senior honden.

Gewrichtsproblemen/artrose

Bovendien krijgen honden met overgewicht – zeker als ze al wat ouder zijn – last van gewrichtsproblemen, zoals artrose, waardoor hij/zij pijn lijdt, minder goed kan bewegen en soms zelfs kreupel wordt. Het is dus belangrijk om het gewicht van de senior hond goed in de gaten te houden en de voeding hierop aan te passen. Maar je kan jouw senior hond niet zomaar minder voer geven, omdat zij dan te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

In ons artikel ‘Overgewicht bij honden‘ lees je meer over overgewicht en manieren om dit te voorkomen. In ons artikel ‘artrose bij jouw hond lees je meer over manieren om pijn te verminderen en gewrichtsslijtage te voorkomen.

Aan welke voedingsstoffen heeft jouw oudere hond behoefte?

Het is belangrijk dat elke hond – vanaf puppy – elke dag voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zodat zij – ook als ze een senior geworden is – in optimale gezondheid blijft. Meer lees je in ons artikel ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond‘.

Eiwitten

Eiwitten zijn voor alle honden essentieel. Het zijn de bouwstenen voor spieren, cellen, weefsel, huid en haar. Ook een oudere hond heeft elke dag voldoende eiwitten nodig, omdat ze dan haar spiermassa behoudt. Dit is alleen anders als je oudere hond een ziekte heeft, waardoor ze minder proteïne mag krijgen.

Voor alle andere oudere honden geldt: geef voldoende dierlijke eiwitten. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid eiwitten niet minder zou moeten zijn dan voor volwassen honden. We kunnen dit niet genoeg benadrukken.

Niet alleen de hoeveelheid eiwitten is belangrijk, maar met name de kwaliteit van de eiwitten. Het eiwit moet namelijk voldoende aminozuren leveren. Lees alles over eiwitten en aminozuren in ons artikelen ‘Waarom heeft jouw hond proteïne nodig’ en ‘Eiwitten in hondenvoer’.

Voor de gezondheid van jouw oudere hond is het belangrijk dat dierlijke eiwitten in het voer zitten, afkomstig van vlees, vis, insecten of eieren.

Glucosamine en chondroïtine

Twee hele belangrijke aminozuren (waaruit eiwitten zijn opgebouwd) zijn glucosamine en chondroitine. Vers vlees levert deze twee aminozuren, die van ongelooflijk groot belang zijn bij de voorkoming van gewrichtsklachten en vermindering van gewrichtsklachten. Lees hier meer over in ons artikel ‘Artrose bij jouw hond.’. Jouw oudere hond heeft extra glucosamine en chondroïtine nodig om zijn of haar gewrichten te ondersteunen. Deze beide stoffen werken ook preventief tegen gewrichtsklachten op latere leeftijd. 

Vetten

Vetten geven honden veel energie en zijn bovendien bijzonder lekker. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Linolzuur, het dominante Omega 6-vetzuur, essentieel voor honden is.

Maar ook Omega 3-vetzuren zijn voor honden – en met name voor senior honden – heel belangrijk. DHA is zeer belangrijk voor de neurale membranen, de neurologische ontwikkeling en de gezichtsscherpte. Senior honden die elke dag de Omega 3-vetzuur DHA binnenkregen waren beter in de uitvoering van cognitieve taken. De Omega 3-vetzuur EPA helpt het immuunsysteem, werkt ontstekingsremmend en helpt gewrichtsklachten te voorkomen en te verminderen. Lees hier alles over in ons artikel ‘Het belang van Omega 3-vetzuren voor honden‘.

Vezels

Vezels zijn belangrijk voor oudere honden, omdat problemen met de ontlasting op de loer liggen. De darmwerking wordt nu eenmaal minder met de leeftijd en vezels zijn belangrijk voor een optimale darmwerking.

Mineralen

Honden hebben elke dag mineralen nodig. Belangrijke mineralen voor oudere honden zijn onder andere: calcium, ijzer, fosfor, magnesium, selenium, zink en kalium. Het mineraal zink is voor senior honden essentieel vanwege de essentie daarvan op alle biologische processen, waaronder de immuunfunctie. Ook selenium krijgt extra aandacht vanwege de rol bij antioxidatieve afweer. 

Vitamines

Vitamines voor oudere honden zijn heel belangrijk. Vitamines zoals vitamine E en vitamine C kunnen helpen bij het bevorderen van de gezondheid van oudere honden door het ondersteunen van de immuniteit en het verminderen van ontstekingen die geassocieerd zijn met veroudering. Daarnaast kunnen vitamines die betrokken zijn bij de gezondheid van gewrichten en botten, zoals vitamine D, essentieel zijn voor het behoud van de mobiliteit en het voorkomen van degeneratieve aandoeningen zoals artritis.
 
Het is belangrijk om op te merken dat oudere honden minder in staat zijn om dezelfde hoeveelheden voedsel te consumeren als toen ze jonger waren, waardoor het moeilijker kan zijn om alle benodigde voedingsstoffen uit voedsel alleen te halen. Dan kan je de vitamine aanvullen met een supplement. 

Water

Alle honden hebben voldoende drinkwater nodig; zeker voor en tijdens het eten. Er wordt bij senior honden aanbevolen om een kleine hoeveelheid lauwwarm water over de brokken te gieten. Dit verhoogt de acceptatie (de aroma’s komen meer vrij door het water) en verhoogt de waterinname.

Supplementen voor oude honden:

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Hip and Joint Oil

34.50

Vitaminen en Supplementen

Natural Dog Company Hip & Joint

28.95

Vitaminen en Supplementen

Native Pet Relief

29.50

Vitaminen en Supplementen

Brit Vitamins Mobility

17.95

Waarom senior hondenvoeding?

Zoals wij in de blog ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond?’ hebben uitgelegd is het belangrijk dat het hondenvoer dat je aan jouw senior hond geeft, alle voedingsstoffen bevat die jouw hond in goede gezondheid houden. Daarnaast is het belangrijk dat hondenvoer bepaalde stoffen niet bevat, zoals kunstmatige toevoegingen die zijn/haar organen belasten. Voor oudere honden gelden iets andere eisen dan voor jong volwassen honden.

Minder vet

Het is belangrijk om het gewicht van jouw senior hond vanaf 6 tot 9 jaar goed in de gaten te houden, omdat overgewicht dient te worden voorkomen.  Als een senior hond eenmaal te dik is, is het heel lastig om het gewicht weer op peil te krijgen. Grijp dus in voordat het zover komt. Een senior hondenvoeding bevat een lager vetgehalte dan normale adult hondenbrokken. Minder vet betekent minder calorieën.

Dierlijk vet

Het is belangrijk dat dierlijk vet in senior hondenvoer zit, die jouw senior hond voldoende Omega 3 vetzuren oplevert. Met name de Omega 3-vetzuur EPA voorkomt gewrichtsklachten bij de oudere hond, één van de meest voorkomende ouderdomskwaaltjes.

Minder koolhydraten

Zoals al eerder geschreven: overgewicht is het grootste risico bij een oudere hond. Overgewicht kan namelijk leiden tot allerlei kwaaltjes en ziektes, en vormt daarmee de grootste bedreiging voor de gezondheid van de oudere hond. Het senior hondenvoer zou dan ook weinig koolhydraten moeten bevatten, zodat overgewicht wordt voorkomen.

Eiwit

In de blog ‘Hoe kies ik het beste hondenvoer voor mijn hond’ hebben wij uitgelegd dat het belangrijk is dat uw hond voldoende hoogwaardige eiwitten binnen krijgt. Dit geldt zeker ook voor jouw senior hond! Jouw senior hond moet net zoveel proteïne binnen krijgen als volwassen honden, om er zeker van te zijn dat spiermassa behouden blijft. Omdat een senior hond een mindere hoeveelheid eet, zou het proteïne gehalte in het voer eigenlijk hoger moeten zijn. Daarom is het beter om senior hondenvoer te geven. Dan is de hoeveelheid proteïne aangepast aan het aantal kilocalorieën per kilogram. Zo weet je dus zeker dat jouw senior hond voldoende proteïne binnenkrijgt.

Meer vezels

Senior hondenvoer bevat meer vezels dan normale adult voeding. Vezels stimuleren de darmen waardoor obstipatieklachten worden voorkomen. Het is verstandig om jouw oudere hond elke dag pre biotica te geven. Dit zijn in feite extra voedingsvezels die de darmflora bevorderen. 

Wat is het beste senior hondenvoeding?

Helaas zijn er geen eenduidige richtlijnen over de vraag wat dient te worden verstaan onder ‘senior hondenvoer’. Het is dus belangrijk om naar de ingrediëntenlijst te kijken die op de verpakking staat vermeld.

Hondenbrokken voor de oudere hond of natvoer?

Het voordeel van hondenbrokken ten opzichte van natvoer is dat gebitsproblemen worden voorkomen. En laat dat nou net één van de meest voorkomende ouderdomskwaaltjes zijn van de oudere hond.

Dieetvoeding voor de oudere hond

Dogline heeft meerdere soorten voeding, speciaal voor de oudere senior hond. Wij hebben het beste senior hondenvoer voor je uitgezocht. Alles wat je bij ons op de site vindt, is dus goed. 

Clydach

Het mooie Engelse merk voor jachthonden en (actieve) honden Clydach heeft een hele mooie variant die geschikt is voor oudere honden: Clydach British Poultry senior lite. Dit voer bevat 60% Vrije Uitloop Kip en Kalkoen, die grotendeels vers worden verwerkt. Vers vlees levert (onder meer) glucosamine en chondroitine. En voor het overige deel gedroogd wordt verwerkt. Er zit dus geen vleesmeel in. Er zitten extra vezels in, die zorgen voor een goede darmwerking. Dat kan nog wel eens een probleem worden met oudere honden. 

Kip en kalkoen zijn magere vleessoorten die van nature relatief veel hoogwaardige eiwitten per 100 gram bevatten. Dit voer heeft daarom een hoog gehalte dierlijke (en dus hoogwaardige) eiwitten, maar een laag vetgehalte. Omdat oudere honden gebaat zijn bij Omega 3-vetzuren, zijn deze extra toegevoegd aan dit voer. Omega 3 vetzuren zijn onder meer goed voor de hersenen, de ogen en het hart. 

Acana Heritage Senior

Dit dieetvoer is uitermate geschikt voor de oudere hond. Acana Heritage Senior bevat 65% dierlijke ingrediënten, waarvan 1/3e deel vers wordt verwerkt.  Acana Heritage Senior bevat 1500 mg/kg glucosamine en 900 mg/kg chondroitinesulfaat. Met dit dieetvoer krijgt jouw hond bovendien 33% eiwitten binnen, die hoogwaardig zijn en volledig afkomstig zijn uit dierlijke bron.

Acana Heritage Senior bevat maar weinig koolhydraten: slechts 30%. Dit zijn geen granen, rijst, aardappel of tarwe, maar allemaal groente en fruit die een laag-glycemische waarde hebben. Dat betekent dat deze koolhydraten langzaam wordt verteerd, waarbij de hond langer een verzadigingsgevoel zal hebben en de bloedsuikerspiegel niet zo veel zal schommelen. Door de enorme hoeveelheid groente en fruit bevat Acana Heritage Senior alle noodzakelijke vitamines en mineralen die jouw oudere hond nodig heeft.

Orijen Senior

Orijen Whole Prey Senior heeft een vleesgehalte van maar liefst 85%, waarvan 2/3e deel vers wordt verwerkt. Dit vers vlees levert glucosamine en chondroitine in natuurlijke vorm: 1400 mg/kg glucosamine en 1200 mg/kg chondroitinesulfaat. Dit speciale voer zal jouw oudere hond nog lang in goede conditie houden. Orijen Whole Prey Senior levert je senior hond 38% eiwitten, die hoogwaardig zijn en volledig afkomstig zijn uit dierlijke bron.

Orijen Whole Prey Senior heeft nog minder koolhydraten, dan Acana Heritage: maar 20%. Dit zijn geen granen, rijst, aardappel of tarwe, maar allemaal groente en fruit die een laag-glycemische waarde hebben. Het hoge vleesgehalte en de laag-glycemische koolhydraten worden langzaam verteerd, waarbij de hond langer een verzadigingsgevoel zal hebben en de bloedsuikerspiegel niet zal schommelen.

Orijen Whole Prey Senior zit boordevol natuurlijke vitamines en mineralen, afkomstig van het groente en fruit dat verwerkt is. In Orijen Whole Prey wordt geen enkele kunstmatige toevoeging of kleurmiddel toegevoegd, zodat de organen van jouw oudere hond niet worden belast.

Brit Fresh Turkey with Pea Light Fit & Slim Adult – Senior

Brit Fresh Turkey with Pea Light Fit & Slim Adult – Senior is een holistische hondenvoer voor oudere honden met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Het bevat verse en gedroogde kalkoen met erwten, rijst, appelbes en paardenbloem. Dit voer bevat maar liefst 50% vers en gedroogd vlees, die 27% hoogwaardige eiwitten leveren. Het vetgehalte is laag: slechts 12%. Dit voer bevat extra glucosamine en chondroïtine voor de gewrichten en pro en pre biotica voor een gezonde darmflora. 

Brit Special Care Venison

Brit Special Care Venison is geschikt voor oudere honden. Dit voer heeft een uitstekende prijs, terwijl de kwaliteit uitstekend is. Dit voer is graanvrij en bevat aardappelen als koolhydratenbron. Het voer bevat 41% dierlijke ingrediënten, extra Omega 3 voor een gezonde huid en vacht, extra glucosamine en chondroïtine voor soepele gewrichten èn pre biotica. 

Hubertus Gold Sensitive

Hubertus Gold Sensitive is eveneens geschikt voor de oudere hond. Het belangrijkste ingrediënt is lamsvlees, welk vlees hoogwaardige eiwitten bevat. Hubertus Gold Sensitive bevat minder vet, meer calcium, ijzer en meer vitamines en mineralen. Hubertus Gold Sensitive bevat meer foliumzuur, biotine, niacine. Ook zijn de mineralen magnesium en taurine toegevoegd. Hubertus Gold Sensitive bevat meer vitamine A, D3, E, B2 en B6. Hubertus Gold Sensitive is volledig graanvrij, terwijl het wel boordevol vezels zit, voor een optimaal werkende darmfunctie.

Bronnen

  • Lawler, D.F. et al. Diet Restriction and ageing in the dog: major observations over two decades. Br J. Nutr. 2008 99(4), p. 793-805
  • Smith G.K. et al., Chronology of hip dysplasia development in a chort of 48 Labrador Retrievers followed for life. Vet Surg 2021, 41 (1), p. 20-33
  • Kealy R.D. et al., Five-year Longitinal study on limited food consumption and development of osteoarthristis in coxofemoral joints of dogs. J. Am. Vet Med Assoc 1997, 210 (2), p. 222-225
  • FEDIAF Scientific Advisory Board Statement Nutrition of senior dogs, November 2017
  • Bauer, J.E., The essential nature of dietary omega-3 fatty acids in dogs. J Am Vet Med Assoc, 2016. 249(11): p. 1267-1272.
  • Adams, V.J., et al., Exceptional longevity and potential determinants of successful ageing in a cohort of 39 Labrador retrievers: results of a prospective longitudinal study. Acta Vet Scand, 2016. 58(1): p. 29
  • Laflamme, D.P., Nutrition for aging cats and dogs and the importance of body condition. Vet Clin North Am Small Anim Pract, 2005. 35(3): p. 713-42.
Vanaf: 49.95
Vanaf: 62.95

meer informatie over de senior hond

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief