Een hele tijd geleden werd één van mijn honden ziek:  mijn labrador Rufus van (toen) 10 jaar. Dit overkwam mij voor het eerst sinds ik honden heb, zo’n beetje 30 jaar nu. Het bleek kennelhoest en alle buurthonden hadden het, zo bleek later. De dierenarts schreef een antibiotica kuur voor.

Mag een hond paracetamol?

Maar Rufus was zo ziek dat ik bedacht om hem een paracetamol te geven, zodat hij wat minder pijn zou hebben. Voordat ik dit gaf had ik uiteraard uitgezocht of je een hond wel paracetamol mocht geven. Het antwoord verraste mij: paracetamol blijkt giftig voor een hond.

Giftig voor honden: lijst

Omdat het nooit was voorgekomen, had ik mij niet eerder verdiept in de vraag of een hond paracetamol mag, of niet. Vervolgens leidde dit tot de vraag: wat mag een hond allemaal niet eten? Want misschien is er wel meer voeding die voor ons volkomen veilig is, maar voor een hond niet.

Om jou deze stress te besparen als je iets aan jouw hond geeft, geef ik jullie hierbij een lijst wat giftig is voor honden. De lijst is overigens niet uitputtend. Middelen die heel logisch zijn (alcohol, tabak, zout, suiker) heb ik niet toegevoegd omdat dit voor zich spreekt. We beginnen met paracetamol.

Mag een hond paracetamol?

Paracetamol kan bij honden leiden tot ernstige verschijnselen: namelijk vergiftiging en zelfs de dood. Bij dat laatste gaat het dan wel om een énorme hoeveelheid: bij honden zou 250 mg paracetamol per kilo dodelijk kunnen zijn. Dit lijkt mij voor mensen trouwens ook niet zo gezond!

Voor een vergiftiging van een hond, is veel minder paracetamol nodig. Over het algemeen kan als richtlijn worden aangehouden dat bij een dosering van 100 tot 150 mg per kilo vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden. Als je meer dan 150 mg per kilo hebt gegeven, dan moet je meteen naar de dierenarts.

Hoeveel paracetamol mag een hond?

Een veilige dosering zou zijn 15 mg per kilo gewicht voor de hond. Dus als je hond 10 kilogram weegt, dan zou een veilig dosis 150 mg zijn. Maar ook daarvoor geldt: misschien beter geen risico nemen en even langs de dierenarts voor een pijnstiller.

En voor katten?

Als je ook een kat hebt: een kat mag helemaal geen paracetamol, omdat katten het enzym dat paracetamol afbreekt, missen. Een kleine hoeveelheid kan dus al tot vergiftigingsverschijnselen leiden en zelfs tot de dood.

Chocolade en honden

Honden en chocolade zijn geen goede combinatie. Chocolade is niet goed voor een hond. Chocolade kan namelijk leiden tot hart verlamming. Afhankelijk van de genomen hoeveelheid natuurlijk ten opzichte van het gewicht van de hond.

Honden vinden chocolade héérlijk, dus laat het niet slingeren. Pure chocolade is overigens slechter dan melkchocolade, omdat daarin meer cafeïne en theomobrine zit. Witte chocolade bevatten deze stoffen nauwelijks, dus daar is het risico minder groot (al zou ik het risico niet nemen).

Brits onderzoek laat zien dat de kans op een chocolade vergiftiging het grootst is tijdens de kerstdagen. Dus kijk extra uit tijdens de feestdagen!

Cafeïne

Cafeïne is één van de twee stoffen in chocolade, die giftig is voor honden. De andere is themobrine. Cafeïne kan leiden tot allerlei symptomen: rusteloosheid, een versnelde ademhaling, braken en diarree, koorts en hartfalen of zelfs coma. De kans dat jouw hond cafeïne zal snoepen is niet zo groot, maar we wilden het toch apart noemen.

Ui, sjalot en knoflook

Deze voedingsmiddelen zijn familie van elkaar. Voor de hele familie geldt dat ze niet goed zijn voor honden. Dit geldt dus ook voor bieslook en prei. Voor knoflook geldt trouwens dat er pas bij ongeveer 5 gram per kilo gewicht pas vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden.

Brooddeeg

In brooddeeg zit ongebakken gist en dat kan problemen geven in de buik van jouw hond (waar het gistingsproces doorgaat). Gebakken brood is niet direct giftig voor honden, maar gezond is het niet. Lees hier alles over in onze blog ‘Mag een hond brood eten?

Rozijnen, krenten en druiven(pitten)

Het eten van deze voedingsmiddelen kan leiden tot nierproblemen bij honden. Een dosering van 30 gram per kilo gewicht van de hond zou dodelijk kunnen zijn. Druiven zijn dus giftig voor honden. Wil je weten of honden andere fruitsoorten mogen eten? Lees dan de blog Welk fruit mag een hond eten? 

Mag een hond avocado?

Het antwoord is nee. Het gaat dan met name om de pit van een avocado: deze is giftig voor honden. De hond kan in ademnood komen, er kan een vochtophoping in vitale organen ontstaan en de alvleesklier kan ontsteken. Neem geen risico en geef de vrucht ook niet.

Mogen honden noten?

Over het algemeen zijn noten niet goed voor honden. Dit geldt in het bijzonder voor amandelen, walnoten en macademia noten. Pinda’s mogen jouw honden op zich wel eten, maar niet als ze zijn gezouten.

Appelpitten en peerpitten

De pitten van appels en peren bevatten blauwzuur en dat kan giftig zijn voor honden. Appels en peren zijn verder wel heel gezond voor honden. Dus als je de pitten en het klokhuis goed verwijdert, mag je best een stukje aan jouw hond geven. Lees verder in de blog: ‘Welk fruit mag een hond eten?’

Kersenpitten

Kersenpitten zijn giftig voor honden. De blaadjes trouwens ook. Houd kersen dus liever uit de buurt van je hond, ook als is het vruchtvlees niet giftig.

Champignons

Het eten van champignons kan leiden tot buikkrampen bij een hond en kunnen ook stuiptrekkingen tot gevolg hebben. Vooral wilde champignons (paddenstoelen dus) kunnen giftig zijn.

Tomatenplanten

In onrijpe tomaten en in de tomatenplant zelf zit het stofje tomatine. Tomatine is giftig voor honden. Honden kunnen wel in beperkte mate rijpe tomaten eten.

Rauwe aardappelen

In rauwe aardappelen zit een stofje solanine en dit is giftig voor honden. Gekookte aardappelen kunnen meestal wel en zijn zelfs heel gezond (zonder zout).

Xylitol

Xylitol is een kunstmatige zoetstof, ook bekend staand onder het E-nummer E967. Het wordt vaak gebruikt in light producten zoals pindakaas light, kauwgom of ontbijtkoek met minder suiker. Bij een hond wordt xylitol snel in het bloed opgenomen, waardoor insuline wordt afgegeven. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel sterk waardoor jouw hond kan verzwakken, kan gaan braken, toevallen kan krijgen en zelfs in coma kan raken. En het gebeurt vrij snel na inname. Een ander gevaar van xylitol is leverfalen.

Bepaalde planten en struiken

Bepaalde planten en struiken zijn giftig voor honden. Lavendel bijvoorbeeld. De buxusboom is giftig voor honden. En ook taxus, de ficus en de aster. En wist je dat de dennennaalden van een kerstboom ook giftig kunnen zijn voor honden? Zet nooit een eet of drinkbakje van je hond onder de boom, want dan kunnen er naalden in de bak vallen. .

Honden kunnen ook een allergie hebben

Hierboven hebben we een lijst gegeven van giftige stoffen voor honden. Bovenstaande voedingsmiddelen zijn ongezond voor alle honden. Daarnaast kan het zijn dat jouw hond allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel. Wat voor de ene hond niet ongezond is (bijvoorbeeld melk) kan voor een hond die allergisch is voor lactose natuurlijk wel slecht zijn. Bovenstaand lijstje betekent dus niet dat jouw hond alle andere voedingsmiddelen wel mag eten! Wil je jouw hond veilig en gezond verwennen? Kies dan één van onze  Snacks:).

Wil je meer weten over welk voer het beste is voor jouw hond? Daar hebben we ook over geschreven!

Better safe than sorry

….zeggen ze in Amerika en daar ben ik het helemaal mee eens. Als ik het lijstje zo nader bekijk gaat het om heel veel voedingsmiddelen die toxisch kunnen zijn voor honden. Het is dan ook beter om jouw hond niet met de pot mee te laten eten en/of de pannen leeg te laten eten. Geef jouw hond liever hondenbrokken of natvoer van goede kwaliteit. Dan weet je immers zeker dat jouw hond alle noodzakelijke voedingsmiddelen binnen krijgt en geen voedingsmiddelen zijn gebruikt die toxisch kunnen zijn. En eet de chocolade lekker zelf op:)

Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht
3.95

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief