Ik had eens een hond die wèrkelijk gek was op watermeloen! Als ik in de zomer de schalen met stukken watermeloen op de tafel zette buiten, moest ik echt opletten of ze de meloen er niet af pikte. Maar mag een hond watermeloen? Spoileralert: jaa, dat mag:)

Fruit voor honden: een goed idee?

Ja, fruit voor honden is zeker een goed idee. Net als mensen, ervaren honden die ouder worden gezondheidsproblemen. Net als bij mensen helpt fruit jouw hond om deze gezondheidsproblemen tegen te gaan. Een deel van deze problemen zijn gelinkt aan oxidatieve stress.

Wat is oxidatieve stress?

Bij oxidatieve stress worden de cellen van een lichaam van een hond aangevallen door vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen door externe factoren ontstaan (zoals voeding die te veel slechte vetten en suikers bevat, medicijnen, lichtvervuiling), of door interne factoren (chronische stress, ziekte, te veel en te intensief sporten).

Gevolgen van oxidatieve stress

Door oxidatieve stress ontstaat schade aan de cellen van het lichaam. Dit kan onder meer leiden tot (ouderdoms)ziekten zoals kanker, diabetes en hartziekten, een versnelde veroudering of een doffe vacht. Alle reden om dit tegen te gaan!

Kan je iets doen tegen oxidatieve stress?

Het goede nieuws is : ja, je kan zeker iets doen aan oxidatieve stress bij jouw hond. Het tegengif van een vrije radicaal is namelijk een antioxidant. Deze antioxidanten kunnen de vrije radicalen neutraliseren en onklaar maken. Maar ze doen meer: ze gaan ontstekingen tegen, boosten het immuunsysteem, zijn goed voor de ogen en hebben een positief effect op de hersenen.

Fruit voor jouw hond als antioxidant

Fruit is dus heel gezond voor jouw hond! In fruit zitten stoffen die de vrije radicalen onschadelijk kunnen maken zodat ze de cellen van jouw hond niet kunnen aanvallen.

Welk fruit is gezond voor jouw hond?

Veel fruit is goed voor jouw hond, zoals ananas, appel, mango, meloen (Cantaloupe of watermeloen), mango, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Ook veel groenten is gezond, zoals zoete aardappel, flespompoen en wortelen. Maar over: groenten gaan we het apart hebben. We hebben het hier even over fruit voor honden.

Fruit voor honden is goed voor de ogen

Bij honden hebben antioxidanten een enorm goede invloed op de ogen. Uit een wetenschappelijke studie met Beagles blijkt dat antioxidanten (zoals fruit) voor honden helpt bij het verbeteren en behoud van oogfuncties.

Fruit is voor honden goed voor het hart

Ook hartziekten zijn gelinkt aan oxidatieve stress. Uit diverse studies is gebleken dat de antioxidanten in (onder meer) fruit helpt om het hart gezond te houden.

Fruit voor honden is goed voor de hersenen

In een studie waarbij aan oudere ratten blauwe bessen werden gevoerd waarna ze allerlei tests moesten doen, bleek dat de hersenfuncties enorm verbeterden. Blauwe bessen zijn dus goed voor de hersenen. Het vermogen om te leren en  het vermogen om te onthouden verbetert. In een studie onder honden bleken dezelfde resultaten. Zelfs al na twee weken. Honden die antioxidanten kregen waren beter in staat om moeilijke taken te volbrengen. Het had daarbij nog meer effect, als de honden mentaal werden gestimuleerd.

Fruit voor honden

Fruit aan honden geven heeft dus meerdere gezondheidsvoordelen. Het wordt aanbevolen om niet pas fruit te geven als een hond op leeftijd is. Hoe jonger jouw hond fruit krijgt, hoe meer effect het op langere termijn heeft. Maar het is nooit te laat om te starten met het geven van fruit aan jouw hond. Het heeft namelijk al na twee weken effect op hersenfuncties.

Welk fruit geef je aan jouw hond?

We zijn nu wel overtuigd dat fruit voor honden goed is. Maar welk fruit kan je geven?

 • Appels (zonder pitten)
 • Blauwe bessen
 • Cranberries
 • Peren (zonder pitten)
 • Frambozen
 • Aardbeien
 • Watermeloen
 • Mango (zonder pit)
 • Sinaasappel (zonder pitten)
 • Ananas
 • Bananen
 • Perzik (zonder pit)
 • kersen (zonder pit, blaadjes, stam)

Let op de pitten!

De pitten van veel fruitsoorten is namelijk niet goed voor honden. Druivenpitten zijn giftig voor honden. Maar ook de pitten van appels, peren, perziken, mango, kersen, pruimen. Als stelregel moet je aannemen dat een hond geen pitten mag! Een uitzondering is watermeloen, deze pitten zijn niet schadelijk. Let bij kersen ook op! Alles is giftig voor jouw hond, behalve het vruchtvlees.

Pawfect

Wil jij jouw hond wat extra fruit geven, zonder de gevaren van pitten, dan hebben wij speciale fruit snacks van Pawfect. Super lekker, gezond en boordevol antioxidanten die alle vrije radicalen kunnen uitschakelen.

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief.