Wat een prachtige tijd is de herfst. Er zijn weliswaar stormen en veel regen, maar die herfstkleuren maken een hoop goed. Het is het seizoen van vallende eikels, bladeren en dennenappels. En van appels en pompoenen plukken en bladeren harken tot grote stapels. Er is geen twijfel dat de herfst een leuke en opwindende tijd kan zijn voor iedereen, inclusief je hond. Maar de vraag is we: zijn eikels giftig voor honden? En hoe zit het met dennenappels?
Zijn eikels giftig voor honden?
Het antwoord op deze vraag is ja. Het is dus oppassen geblazen met eikels èn met eikenbladeren. Eikels vormen een verstikkings- en darmobstructiegevaar voor honden. Dus je moet er een gewoonte van maken om ofwel de eikels in je tuin op te ruimen, ofwel het stuk waar ze vallen af te zetten.
Eikels zijn ook daadwerkelijk giftig voor honden. Zowel in de eikels als jonge eikenbladeren zit een stofje genaamd tannine. Dit stofje veroorzaakt buikpijn en diarree. Ook zal je hond gaan braken. Te veel tannine kan zelfs schade aan de darmen en nieren van jouw hond veroorzaken. En dit kan nierfalen tot gevolg hebben.
Zijn er nog andere herfstgevaren?
Gevaren is natuurlijk een beetje een groot woord. Maar het is op zich goed om je bewust te zijn van het feit dat eikels giftig zijn voor honden en andere mogelijke risico’s in de herfst.
Bladstapels
Hoewel bladstapels leuk zijn om in te spelen voor mensen en honden, kunnen ze verborgen gevaren herbergen. Teken, mijten en andere parasieten kunnen zich schuilhouden tussen de bladeren en ziekten verspreiden. Zorg ervoor dat je hond up-to-date is met al zijn teken- en vlooienmedicijnen, en controleer hem of haar op ongedierte nadat hij of zij buiten is geweest.
De Herfsttijloos
De herfsttijloos (Colchicum autumnale) – niet te verwarren met de in het voorjaar bloeiende krokusplanten die deel uitmaken van de Iridaceae-familie – bevatten een giftige alkaloïde genaamd colchicine, die giftig is voor honden. Volgens de Pet Poison Helpline kan inname van deze plant “ernstige gastro-intestinale symptomen veroorzaken (bijvoorbeeld kwijlen, braken, gastro-intestinale bloedingen, bloederige diarree, enz.), lever- en nierschade, ademhalingsfalen, symptomen van het centrale zenuwstelsel (bijvoorbeeld aanvallen) en zelfs de dood.”
De herfsttijloos
De herfsttijloos (Colchicum autumnale) bevat een giftige alkaloïde genaamd colchicine, die giftig is voor honden.
Zijn dennenappels giftig voor honden?
Dennenappels zijn op zich niet giftig voor honden. Maar ze kunnen wel tijdens een spel worden ingeslikt en dat kan wel tot problemen leiden. Dat kan namelijk leiden tot verstoppingen in de darmen. Ditzelfde geldt voor kastanjes. OP zich niet giftig, maar toch oppassen met inslikken.
Paddenstoelen
Sommige paddenstoelen zijn giftig voor honden. Als hondenbezitter is het van groot belang om ervoor te zorgen dat je hond geen paddenstoelen opeet in je tuin of tijdens een wandeling, omdat het uiterst moeilijk is om de giftige soorten te identificeren, aangezien ze vaak lijken op paddenstoelen die je gewoon in de supermarkt kunt kopen.
Welke paddenstoelen zijn schadelijk voor mijn hond?
Er zijn talloze soorten paddenstoelen die giftig kunnen zijn voor je hond. Hier zijn 10 soorten die bijzonder gevaarlijk zijn en waar je extra alert op moet zijn:
1. De vliegenzwam (Amanita muscaria)
2. De pantermaniet (Amanita pantherina)
3. De groene knolamaniet (Amanita phalloides)
4. De witte knolamaniet (Amanita virosa)
5. De satansboleet (Boletus satanas)
6. De giftige gordijnzwam (Cortinarius orellanus)
7. De giftige satijnzwam (Entoloma sinuatum)
8. Het bundelmosklokje (Galerina marginata)
9. De voorjaarskluifzwam (Gyromitra esculenta)
10. De giftige vezelkop (Inocybe erubescens)
Wat zijn de symptomen als mijn hond een giftige paddenstoel heeft gegeten?
Als honden paddenstoelen consumeren, kunnen de symptomen variëren, afhankelijk van het type paddenstoel, het ras van de hond en de ingenomen hoeveelheid. De meest voorkomende symptomen zijn onder andere:
- Braken
- Diarree
- Buikpijn
- Koorts
- Zwakte
- Lusteloosheid
- Bloedingen
- Geelverkleuring van de huid
- Ongecoördineerde bewegingen
- Versnelde hartslag
- Overmatig speeksel
- Epileptische aanvallen
- Bewusteloosheid
Wat moet ik doen als mijn hond een giftige paddenstoel heeft gegeten?
Als je merkt dat je hond een paddenstoel heeft gegeten, is het van het grootste belang om onmiddellijk te handelen. Dit geldt zelfs als je hond geen zichtbare symptomen vertoont of als je niet zeker weet of de paddenstoel giftig was. Er bestaat geen thuistherapie voor de inname van giftige paddenstoelen, dus neem direct contact op met je dierenarts. Als je in staat bent om het soort paddenstoel dat je hond heeft gegeten mee te nemen, is het raadzaam om dit te doen. Dit stelt de dierenarts in staat om te bepalen of de paddenstoel giftig was of niet.
Antivries
Veel mensen zorgen er tijdens de herfst voor dat hun auto weer wordt voorbereid op de winter. En dat betekent winterbanden en de antivries bijvullen. Maar pas op met antivries. Antivries bevat ethyleenglycol, dat zoet smaakt voor honden en katten, maar dodelijk voor hen kan zijn als het zelfs in kleine hoeveelheden wordt ingenomen. Daarom moet elk contact koste wat kost worden vermeden.
Houd je hond binnen als je je antivries vervangt, en zorg ervoor dat eventuele plasjes antivries worden opgeruimd. Wanneer je hond buiten is, houd hem of haar dan goed in de gaten en zorg ervoor dat hij/zij niet drinkt uit plassen waar antivries in terecht kan zijn gekomen. Zorg ervoor dat je de tekenen van vergiftiging door antivries kent, zodat je je hond naar de dierenarts kunt brengen als je vermoedt dat hij wat heeft ingenomen, omdat onmiddellijke behandeling met een tegengif essentieel is voor de overleving van je hond. Tekenen van vergiftiging door antivries kunnen zijn: “dronken” gedrag of ongecoördineerdheid, overmatige dorst en lusteloosheid.
Het schemer/het donker
Het is laat licht en vroeg donker, dus zorg dat jouw hond goed zichtbaar is in het schemer en het donker. Onze Orbiloc Lampjes zijn robuust, waterdicht en geven een vriendelijk licht. En je kan ze makkelijk bevestigen aan de halsband, het tuigje of het harnas van jouw hond.
Inschrijven nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief.